مهدی تقوی گفت: بی تردید اجرایی شدن تحریم های آمریکا علیه ایران می تواند زمینه را برای پررنگ تر شدن مشکلات کنونی اقتصاد ایران فراهم کند.

اقتصاددان و استاد دانشگاه علاکه طباطبایی در گفتگو با خبرآنلاین گفت: مساله اقتصاد ایران ، تحریم نیست، حقیقت اینجاست که اگر اقتصاد ایران اقتصادی پویا و درونزا بود تحریم نمی توانست تمامی ابعاد اقتصاد و زندگی مردم را تحت تاثیر خود قرار دهد.

وی در توضیح این مطلب افزود: متاسفانه اقتصاد ایران از مشکلاتی رنج می برد که دهه هاست مقامات و مسئولان درباره آن صحبت می کنند اما هیچ گاه اقدامی عملی و علنی برای حل آنها صورت نگرفته است .

وی با اشاره به اینکه عمر برخی مشکلات به چندین دهه می رسد، اضافه کرد: از اواسط دهه چهل با افزایش وابستگی اقتصاد به نفت، بسیاری از کارشناسان نسبت به مضرات این وضعیت هشدار دادند اما در عمل این وابستگی هر سال بیش از سال گذشته شد و درآمدهای نفتی به عنوان یک فرصت در دست دولت ها، شرایط را برای شکل گیری یک بروکراسی بیمار فراهم کرد.

این کارشناس اقتصادی ادامه داد: از سوی دیگر تورم، نرخ بالای بیکاری، وابستگی تولید به واردات ، کم آبی و بی توجهی به بحران محیط زیست و مساله آب ، بحران صندوق های بازنشستگی ، رشد بالای نقدینگی و ... همگی سالیان طولانی است اقتصاد را تحت فشار قرار می دهد اما هیچ دولتی نتوانسته است این بحران ها را برطرف نماید.

او گفت: به صراحت می گویم تنها کاری که دولت ها انجام داده اند، تلاش برای تعویق بحران بوده و در نتیجه دائما نگرانی از تبعات آن افزایش می یابد . در چنین شرایطی اعمال تحریم های غرب علیه ایران فضا را به چه سمتی هدایت می کند؟

استاد اقتصاد دانشگاه علامه طباطبایی گفت: در حقیقت وقتی تحریمی علیه ایران اجرا می شود ، دستگاه بروکراسی تمام تلاش خود را به جای حل بحران های ساختاری پیش گفته معطوف به حل تبعات تحریم می کند و در بزنگاه های کوتاهی که در میانه این روند ایجاد می شود نیز ناتوان از درونزایی اقتصاد، باز به شرایط پیشین باز می گردد .

او در توضیح این مطلب ادامه داد: منظور من این است که وقتی در سال 91 ایران مشمول تحریم نفتی می شود، کشور در مضیقه ای جدی قرار می گرد و کاهش درآمد نفت شرایطی بحرانی را رقم می زند اما با رفع این بحران، باز درآمدهای نفتی به اقتصاد تزریق می شود .

تقوی گفت: شاید اگر به جای تزریق درآمد نفتی ، برنامه ای 5 ساله برای تداوم روند پیشین تدارک می دیدیم امروز آسیب پذیری اقتصاد ما به شدت کاهش می یافت چرا که در شرایط کنونی باز هم آمریکا دست روی بخش نفت و انرژی ایران گذاشته است.

وی وضعیت اقتصاد ایران را به بیمار چاقی تشبیه کرد که به دلیل چربی و قند بالا بستری است و باید رژیم غذایی بگیرد و گفت: در این شرایط ممکن است بیمار به محض دریافت علائم اولیه کاهش قند و چربی، پرخوری را از سر بگیرد و طبیعی است که دوباره به وضعیت سابق باز می گردد و می تواند با کاهش قند و چربی، خود را از دریافت غذای چرب و شیرین باز دارد و با رژیم غذایی سخت اما سازنده درمانی واقعی برای خود ایجاد نماید.

او گفت: با اعمال تحریم های جدید، بی تردید وضعیت ارتباطات بانکی ما کمی سخت تر می شود چرا که حتی پس از برجام نیز گشایش چندانی در این حوزه ایجاد نشده بود اما بخش نفت و انرژی و البته پتروشیمی با مضیقه روبرو می شوند .

او افزود: با توجه به اینکه آمریکا صادرات مواد خوراکی و فرش را نیز هدف تحریم قرار داده، صادرات فرش و پسته ایران با کاهش مواجه می شود و از سوی دیگر صنعت هوایی ایران نیز قادر به ادامه روند نوسازی نخواهد بود.

او صنعت کشتیرانی و صنعت بیمه ایران را نیز اهداف دیگر تحریم خواند و اضافه کرد: طبیعی است در این دو بخش نیز مشکلاتی ایجاد می شود اما تاثیر عینی افزایش نرخ تورم، رشد بیکاری و افزایش هزینه های زندگی برای طبقه متوسط و فقیر است.

او گفت: در این شرایط بهترین اقدام رفتار عقلانی مانند همان بیماری است که مثال زدم.من از تحریم به عنوان فرصت یاد نمی کنم بلکه به عنوان معلم اقتصاد می گویم باید راه را بر ایجاد فرصت های دوباره برای تحریم بست چرا که در این صوت مردم مدام با شرایط سخت و سخت تر روبرو می شوند و فرصت توسعه برای یک نسل از میان می رود.

وی با تاکید بر اینکه به جای من مسئولان باید درباره تبعات تحریم صحبت کنند، گفت: از اعلام واقعیت ها نترسید، همان طور که کاغذپاره خواندن تحریم نتوانست از تبعات آن بکاهد، سکوت درباره تبعات آن نیز نمی تواند مشکلات را حل کند، بهتر است مقامات دولتی با صراحت درباره تاثیر تحریم و نکات قابل اداره آن با مردم صحبت کنند تا معلوم شود چه تدابیری را برای آینده در نظر گرفته اند.

223223

کد خبر 781933

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
7 + 3 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 25
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بی نام RU ۰۵:۳۰ - ۱۳۹۷/۰۳/۱۷
    134 3
    واقعا مصاحبه خوبی بود. چرا مسیولان درباره واقعیت ها صحبت نمی کنند؟ بگین چه بلایی داره سر ما میاد
    • بی نام DE ۱۲:۴۵ - ۱۳۹۷/۰۳/۱۷
      31 1
      حرف حساب بود اما مسولان چیزی نمی گن از ترس اینکه انتظارات طوری شکل بگیره که قابل کنترل نباشه اما اشتباه می کنند. تولید کننده و صادر کننده باید بدونند چه آینده‌ای خواهند داشت.
    • بی نام IR ۱۷:۴۹ - ۱۳۹۷/۰۳/۱۷
      13 1
      مصاحبش خوب بود ولی این همه حرف زد آخرش نگفت دقیق دولتها باید چکار کنند مثل بقیه فقط چیزایی گفت که همه میدونن
    • آيس A1 ۱۸:۵۵ - ۱۳۹۷/۰۳/۱۹
      16 1
      از كرامات شيخ ما اين است شيره را چشيد گفت شيرين است..
    • فردوس توسی A1 ۲۰:۰۵ - ۱۳۹۷/۰۳/۱۹
      2 0
      سفره ها کوچکتر اشکنه ها بیشتر و کاسبان تحریم پولدارتر و...
    • بی نام IR ۲۰:۲۰ - ۱۳۹۷/۰۳/۱۹
      1 0
      تحریم ها سفره رو جمع می کنن ملت سرپایی یه چیزی میخورن
  • بی نام RU ۱۲:۳۷ - ۱۳۹۷/۰۳/۱۷
    56 0
    سئوال مهم اینجاست . ما تحریم بودیم و دوباره تحریم می شویم اما چرا هر بار بیش‌تر از دفعه قبل از این سوراخ گزیده می شویم ؟
    • بی نام A1 ۱۸:۳۱ - ۱۳۹۷/۰۳/۱۹
      5 28
      چون برخی دوست دارند راه رفته را باز بروند اما تن به مقاوم شدن اقتصاد ندهند
  • بی نام RU ۱۲:۳۹ - ۱۳۹۷/۰۳/۱۷
    57 0
    اقای تقوی دست مریزاد، خیلی درست گفتی . واقعیت را بیان کردی و تقصیر را گردن مردم بدبخت ننداختی.تو کارشناسی بقیه ادای تو رو درمیان . احسنت بر تو که واقعیت را به شاگردانت یاد می‌دهی
  • بی نام RU ۱۲:۴۰ - ۱۳۹۷/۰۳/۱۷
    22 0
    ما به این مضیقه ها عادت داریم امانمیدونم چرا مضیقه به ما عادت نمی کنه
  • بی نام A1 ۰۵:۰۴ - ۱۳۹۷/۰۳/۱۹
    18 0
    بیچاره اعضای سر سفره
  • بی نام A1 ۱۸:۲۳ - ۱۳۹۷/۰۳/۱۹
    20 0
    متاسفانه کمرمون از تورم سال 90 و 91 صاف نشده بود
  • بی نام A1 ۱۸:۲۳ - ۱۳۹۷/۰۳/۱۹
    15 0
    بحران اقتصاد ایران تورم دیرپاست . رفتار مردم هم در اثر همین موضوع تغییر کرده .
  • بی نام A1 ۱۸:۲۵ - ۱۳۹۷/۰۳/۱۹
    0 21
    ما که تاثیری حس نمی کنیم
    • بی نام A1 ۰۴:۰۸ - ۱۳۹۷/۰۳/۲۰
      0 0
      خدا رحمتت کنه
  • بی نام A1 ۱۸:۲۵ - ۱۳۹۷/۰۳/۱۹
    22 0
    تاثیرش اینه که فقیرها فقیرتر و ثروتمندان ثروتمند تر می شوند
  • بی نام A1 ۱۸:۲۶ - ۱۳۹۷/۰۳/۱۹
    9 0
    تکلیف چیه حالا شاید مسئولان اصلا دلشون نخواد جوابی بدن و حرفی بزنن
  • بی نام A1 ۱۸:۲۷ - ۱۳۹۷/۰۳/۱۹
    13 1
    من به عنوان یک صادر کننده میگم در همه دنیا وقتی دولت مشکلی یا اختلالی در امر صادرات ایجاد می کنه غرامت پرداخت می کنه . سال 1391 بعد از ایجاد اخلال در صادرات بخش خصوصی هیچ غرامتی به ما پرداخت نشد. لطفا این تجربه تلخ را تکرار نکنید چون بخش خصوصی بازارهایش را با سختی به دست می آورد .
    • بی نام A1 ۰۴:۰۹ - ۱۳۹۷/۰۳/۲۰
      0 1
      شما برو حال اون دلارهای 6500 تومنی رو ببر
  • بی نام A1 ۱۸:۲۷ - ۱۳۹۷/۰۳/۱۹
    2 26
    ما از تحریم ها 40 سال است گذشتیم
  • بی نام A1 ۱۸:۲۸ - ۱۳۹۷/۰۳/۱۹
    2 22
    غزب دزد و بی تعهد
  • بی نام A1 ۱۸:۲۸ - ۱۳۹۷/۰۳/۱۹
    12 1
    ما چه کنیم که هیچ نداریم . پس نگران نیستیم .
  • بی نام A1 ۱۸:۲۹ - ۱۳۹۷/۰۳/۱۹
    16 0
    این حرف ها وقتی تاثیر داره که گوش شنوایی در کار باشه
  • بی نام A1 ۱۸:۲۹ - ۱۳۹۷/۰۳/۱۹
    15 0
    کاش کاش کاش عدالتی در کار بود
  • بی نام A1 ۰۴:۱۰ - ۱۳۹۷/۰۳/۲۰
    3 0
    مردم داریم تا مردم بعضی از مردم سفرشون تکون که نمیخوره هیچ، چربتر هم میشه برای همین به وضعیت فعلی اصرار دارن و از موضعشون کوتاه نمیان