رضا دانشمندی
شیمون پرز در اجلاس سالانه کمیته روابط عمومی آمریکا - اسرائیل بخش اصلی سخنرانیاش را به بحران ایران اختصاص داد و ادعا کرد: «حاکمان متعصب ایران در سوی نادرست تاریخ هستند. آنها واقعاً خارج از تاریخاند. . . در طول تاریخ، ایران خواهان غنای بشریت بوده، افسوس که امروز حاکمان ایران اورانیوم غنی میکنند».
بنا به گزارش هاآرتص او افزود: «آنها برنامه هستهای را توسعه میدهند. ایران حزبالله و حماس را برای گسترش ترور و دودستگی تسلیح و تأمین مالی میکند و میکوشد تا یک ایدئولوژی بیگانه و خشن را تحمیل کند. عوامل آنها آمریکاییها، اروپاییها و عربها را به یکسان مورد هدف قرار میدهند. پیشتر، جداسازی دین از سیاست دغدغه محسوب میشد اما امروز چالش بر سر قطع ارتباط دین و ترور است». بنا بر گزارش سایت «بلومبرگ» شیمون پرز گفته است: «ستیزهجویی حکومت ایران تنها متوجه اسرائیل نیست. در واقع آنها در پی سلطه منطقهای هستند و با به کارگیری ترور و اعمال فشار خواهان کنترل دولتهای عرباند».
پرز در سخنان خود در اِیپک نیز صحبتهای چندی پیش خود را در مورد توان موشکی کشورمان تکرار کرده است. بنا بر گزارش سایت اینترنتی «سی. اِن. اِن.» او مدعی شده که «علاوه بر برنامه هستهای، ایران سرمایهگذاری کلانی در مورد موشکهای دوربرد انجام داده است. هیچکس ایران را تهدید نکرده است. آنها چه نیازی به موشک دارند؟»
بنا بر گزارش خبرگزاری فرانسه پرز قول داده است که اسرائیل تسلیم تهدید هستهای ایران نخواهد شد. او خطاب به لابی پرنفوذ اِیپک گفته است «متأسفانه سایه تهدید هستهای برخاورمیانه گسترده شده است. ما نباید مسئله را رها کنیم و از آن دست بکشیم».
هاآرتص گزارش داده است که سخنرانی پرز توسط برخی معترضان در اجلاس اِیپک قطع شده است. این معترضان که در میان حضار بودند ضمن نشان دادن پلاکاردهایی با محتوای «غزه را آزاد کنید» و «به اشغالگری خاتمه دهید» به پرز اعتراض کرده و سخنرانی او را مختل کردند که توسط نیروهای امنیتی به بیرون سالن منتقل شدند.
اظهار نگرانی از پیشرفت ایران
بنیامین نتانیاهو نخستوزیر اسرائیل هم دوشنبه شب از طریق ویدئوکنفرانس در اجلاس اِیپک سخنرانی کرد. او در سخنان بسیار کوتاهی از تمایلش برای پیگیری مذاکرات صلح خاورمیانه سخن گفته و از برنامه هستهای درحال پیشرفت ایران اظهار نگرانی کرده است.
نتانیاهو با بیان آرزوهای ایران برای دستیابی به تواناییهای هستهای گفت که او احساس میکند که این موضوع موجبات نگرانی عمیق اعراب و اسرائیلیها را فراهم آورده است. هاآرتص به نقل از نخستوزیر اسرائیل نوشت «این روزها در خاورمیانه واقعهای در حال وقوع است و میتوانم برای نخستین بار در طول زندگیام بگویم که براین باورم که اعراب و یهودیان شاهد خطر مشترکی هستند. هیچگاه چنین وضعیتی وجود نداشته است».
او مدعی شد: «امروزه این چالشها نشانگر فرصتهای عظیمی نیز هست. رهبران عرب در سراسر خاورمیانه، اروپاییها و بسیاری از دولتهای پاسخگو در گوشه و کنار دنیا این خطر مشترک را تکرار میکنند. این خطر را در یک جمله خلاصه میکنم نباید به ایران اجازه توسعه تسلیحات هستهای داده شود».
هاآرتص گزارش داد: «سخنرانی پنج و نیم دقیقهای او به وسیله ماهواره از بیتالمقدس برای جمعیتی مرکب از سفرای 66 کشور جهان و بیش از نیمی از اعضای کنگره آمریکا پخش شد» که این مطلب نشانگر نفوذ فوقالعاده اِیپک در آمریکاست.
نظر شما