زهره نوروزپور: اقدام نتانیاهو، نخست وزیر رژیم صهیونیستی علیه ایران (اینجا)، بار دیگر سوژه دنیا و فضای مجازی شد، در این میان بازتاب مواضع اروپا در خور توجه بود؛ کشورهای عضو پنج به علاوه یک قاطعانه اظهارات نخست وزیر اسرائیل را رد کردند حتی آمریکا هم مجبور شد بیانیه خود را پس بگیرد. (اینجا)
نخست وزیر رژیم صهیونیستی شاید گمان می کرد سایر کشورهای جهان هم مانند آمریکا قرار است با او همراهی کنند که دیشب در برنامه ای تلویزیونی و نمایش چندهزارکاغذ و سی دی مدعی شد ایران فعالیت مخفیانه برای ساخت تسلیحات هسته ای دارد تا از این طریق یک جنجال تازه جهانی علیه تهران را کلید زده باشد. اما این بار اینطور نشد و نخستین واکنش های از جمله کشورهای اروپا در تضاد و تقابل با ادعای نتانیاهو قرار داشت.
بنیامین نتانیاهو با حضور در وزارت دفاع رژیم صهیونیستی چند قفسه زونکن سند و مدرک را همراه خود به یک برنامه زنده تلویزیونی برد و مدعی شد سازمان اطلاعات این رژیم توانسته 55 هزار پرونده را درباره برنامه های ایران برای دستیابی به سلاح هسته ای به دست آورد.
ادعای وی با ارایه تصویر سوله ای در منطقه شورآباد تهران همراه بود که مدعی شد اسناد و مدارک فعالیت های هسته ای در این سوله نگهداری می شود.
خبرگزاری ایرنا در گزارشی از بازتاب این نمایش می نویسد:
آغاز سریع موضع گیری ها علیه نتانیاهو
هنوز سخنرانی نتانیاهو ادامه داشت که موضع گیری ها هم ابتدا از سطح رسانه ها شروع شد و سپس به مقام های رسمی کشورها رسید. بسیاری از خبرنگاران و نیز کارشناسان در گفت وگو با شبکه های مختلف تلویزیونی و خبرگزاری های مطرح همان دیشب ادعای نتانیاهو را رد کردند و آن را غیرواقعی خواندند.
ازجمله «جولیان بورگر» خبرنگار روزنامه گاردین که توییت کرد: ادعای تازه نتانیاهو بیاساس، قدیمی و براساس مدارکی است که پیش از سال 2011 مورد ادعای آژانس بین المللی انرژی اتمی قرار داشته و دیگر خبری از آن نیست.«کارل بیلت» رئیس شورای روابط خارجی اتحادیه اروپا و نخست وزیر سابق سوئد نیز در توئیتی نوشت: نخست وزیر اسرائیل هیچ شاهد و سند جدیدی مبنی بر فعالیت های هسته ای ایران ارائه نکرد.
موضعگیری و عقبنشینی آمریکا
نخستین و تنها کشوری که سعی کرده تاکنون همراهی خود را با نتانیاهو نشان دهد آمریکا بود که مرور آنچه ازطریق این کشور در بیانیه ای اتفاق افتاد هم خود قابل تامل است؛ کاخ سفید ابتدا در بیانیه ای با تایید ادعای نتانیاهو اعلام کرد: این شواهد با آنچه ایالات متحده از مدت ها پیش می دانست منطبق است و جزییاتی جدید و متقاعد کننده از تلاش ایران برای تولید تسلیحات هسته ای قابل حمل با موشک به دست می دهد.
اما هنوز چند ساعت بیشتر از صدور این بیانیه نگذشته بود که کاخ سفید در یک عقب نشینی بی سرو صدا نسخه اصلاح شده بیانیه را جایگزین و برای توجیه این اصلاحیه نزد افکارعمومی ازطریق یکی از مقام های کاخ سفید در گفت وگو با خبرنگار شبکه آمریکایی ان بی سی اعلام کرد که علت این اقدام اصلاح خطای اداری بوده است.
در بیانیه کاخ سفید جمله «ایران برنامه مخفیانه تسلیحات هسته ای دارد» به «برنامه مخفیانه تسلیحات هسته ای داشت» تغییر یافت؛ ادعاهایی که گزارش های آژانس بین المللی انرژی اتمی بی اساس بودن آن را اثبات کرده است.
واکنش قاطع اتحادیه اروپا
مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در واکنش به ادعای تازه نتانیاهو گفت: برجام براساس راستی آزمایی و نظارت برحقایق استوار و آژانس 10بارپایبندی ایران به تعهداتش را تایید کرده است.
فدریکا موگرینی که برای شرکت در نشست چهارجانبه مذاکرات لیبی به قاهره رفته است در پاسخ به پرسش خبرنگاران دراین باره افزود: آژانس تنها سازمان بی طرف و بین المللی مسئول نظارت بر تعهدات هسته ای ایران است.
وی تاکید کرد: برجام بر اساس فرض حسن نیت یا اعتماد استوار نیست بلکه بر اساس تعهدات واقعی، سازکارهای راستی آزمایی و نظارت بسیار دقیق بر حقایق استوار است که توسط آژانس بین المللی انرژی اتمی انجام می شود.
وی ادامه داد: در هر صورت اگر هر یک از طرف ها یا هر کشوری اطلاعاتی از عدم پایبندی - از هر نوعی - در اختیار دارد می تواند و بایداز طریق سازوکارهای مناسب، مشروع و به رسمیت شناخته شده یعنی آژانس بین المللی انرژی اتمی و کمیسیون مشترک ناظر بر اجرای برجام که من ریاست آن را بر عهده دارم، به جریان اندازد. ما سازوکارهایی برای رسیدگی به نگرانی ها داریم.
موضع محکم لندن
انگلیس هم جزو نخستین کشورهایی بود که در این زمینه موضع گرفت، سخنگوی دولت این کشور تاکید کرد: نظام بازرسی توافق شده در برجام راهکاری قوی و جامع برای راستی آزمایی پایبندی ایران به تعهداتش به شمار میرود.
وی بابیان اینکه انگلیس هرگز درباره برنامههای هستهای ایران سادهلوحانه برخورد نکرده، تأکید کرد که نظام بازرسی آژانس بینالمللی انرژی اتمی راهکاری حیاتی و مهم برای راستی آزمایی پایبندی ایران به برجام و اینکه برنامه هستهای این کشور برای مصارف مسالمتآمیز است، به شمار میرود.
واکنش برلین
آلمان دیگر کشور اروپایی بود که موضع گیری در برابر ادعای نتانیاهو را به تاخیر نیانداخت و سعی کرد همان زمان واکنش نشان دهد. یکی از سخنگویان دولت آلمان با اعلام اینکه توافق هسته ای در برگیرنده اجرای یک سامانه نظارتی بی سابقه، قوی و کامل است که توسط آژانس بین المللی انرژی اتمی امضا شد اعلام کرد: برلین اطلاعات ارایه شده از سوی نتانیاهو را تحلیل خواهد کرد.
ادعایی کهنه اما در زمانی خاص
نخست وزیر رژیم صهیونیستی در سال1391 هم در سازمان ملل با نشان دادن یک بمب نقاشی شده روی کاغذ سوژه طنز رسانه های جهان شده بود زیرا همان زمان بسیاری از کشورهای جهان دربرابر ادعای او موضع مخالف و حتی طنزآمیز گرفتند.
به دنبال ادعاهای تازه نتانیاهو، سید عباس عراقچی معاون وزیر امور خارجه کشورمان با یادآوری چنین ادعایی که قبلا توسط منافقین مطرح و دستمایه ادعاهای دیگر کشورها علیه ایران و طرح موضوع PMD مبنی بر اینکه تهران دنبال ساخت سلاح بوده است شده بود گفت: آنچه از نتانیاهو دیدیم نمایشی بچگانه و مسخره بود که در سال های گذشته نیز شاهد آن بودیم و پیش از این از سوی گروهک منافقین اجرا می شد.
وی افزود: اینکه نتانیاهو 10 روز مانده به اعلام تصمیم رئیس جمهوری آمریکا درباره برجام این نمایش را اجرا میکند، مشخص است یک تئاتر طراحی شده برای تاثیرگذاری در تصمیم دونالد ترامپ است یا اینکه به دنبال صحنهسازی برای از بین بردن برجام هستند و جالب اینکه همه در این رابطه بسیج شدهاند و رژیم صهیونیستی در بالاترین سطح به صحنه آمده است.
معاون وزیر امور خارجه با بیان اینکه برای همه سناریوها آمادگی داریم گفت: نفس این ادعاها و اقدامات نشان میدهد تا چه اندازه آمریکا، رژیم صهیونیستی و عربستان سعودی از برجام و شرایطی که این توافق برای ایران ایجاد کرده است، نگران و عصبانی هستند.
اظهارات تکراری نخست وزیر رژیم صهیونیستی در حالی مطرح شده است که رهبر معظم انقلاب اسلامی بهعنوان بالاترین مقام جمهوری اسلامی ایران، استفاده از سلاح هستهای را حرام شرعی اعلام کردهاند.
ترامپ قرار است 22 اردیبهشت درباره تعلیق تحریمهای هستهای ایران تصمیمگیری و خروج یا ماندن کشورش در برجام را اعلام کند.
هفته گذشته رئیس جمهوری فرانسه و نیز صدراعظم آلمان در سفر به آمریکا بر ضرورت حفظ برجام تاکید و تلاش کردند که ترامپ را به حفظ برجام متقاعد کنند.
روز گذشته دفتر نخستوزیر انگلیس نیز با صدور بیانیه ای ضمن تاکید بر حفظ توافق هسته ای ایران، اعلام کرد که سران انگلیس، فرانسه و آلمان توافق دارند برجام همچنان بهترین گزینه است.
پیشتر هم موگرینی مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا بر ضرورت حفظ برنامه جامع اقدام مشترک تاکید کرده بود.
آژانس بین المللی انرژی اتمی نیز تاکنون و بعد از توافق هسته ای سال 2015 در 10 گزارش خود پایبندی ایران به این توافق را تایید کرده است.
به گزارش خبرآنلاین مقامات کشورمان خصوصا دکتر ظریف وزیر امور خارجه و همچنین معاون او به اظهارات فکر نشده نتانیاهو پاسخ دادند.
ظریف در واکنش به این نمایش نتانیاهو را چوپان دروغگو خواند و گفت: پسری که نمی تواند فریاد در مورد گرگ را متوقف کند (چوپان دروغگو) دوباره دست به کار شد. از تکرار افتضاح مجمع نگران نیستیم. برخی از مردم را فقط چند بار می توان فریب داد. (اینجا)
همچنین معاون حقوق وزیر خارجه دکتر عباس عراقچی در واکنش به اظهارات گستاخانه نخست وزیر اسرائیل گفت: نمایش نتانیاهو مضحک بود.آنچه از نتانیاهو دیدیم یک نمایش بچگانه و مسخره بود که در سال های گذشته نیز شاهد آن بودیم و پیش از این از سوی گروهک منافقین اجرا می شد. (اینجا)
در همین رابطه سخنگوی دستگاه دیپلماسی کشورمان نیز رویه نتانیاهو را شارلاتانیزم نامید و عنوان کرد: سران رژیم صهیونیستی بقای 'رژیم نا مشروع و دروغ بنیان' خود را در تهدید انگاری دیگران با استفاده از شارلاتانیسم نخ نمای عصر جاهلیت و بی خبری افکار عمومی جهانیان می بینند که بیهودگی و بی ثمری آن بیش از پیش آشکار است.(اینجا)
اما کارشناسان چه می گویند؟
در این رابطه خبرگزاري اسپوتنيک گزارش داد: گروهي از کارشناسان در مصاحبه با اين خبرگزاري ادعاهاي بنيامين نتانياهو نخست وزير رژيم صهيونيستي را عليه ايران مبني بر تداوم برنامه تسليحات هسته اي اين کشور، اهانت به عملکرد بازرسان بين المللي و صداقت آژانس بين المللي انرژي هسته اي توصيف کردند که بارها اعلام کرده اند هيچ مدرکي دال بر اين گونه فعاليت ها در ايران پيدا نکرده اند.
به موجب اين گزارش که خبرگزاری صدا و سیما آن را منتشر کرده است، مروه عثمان تحليلگر امور سياسي در مصاحبه با اين خبرگزاري از تلاشهاي دولت اسرائيل براي ترويج و القاي يک روايت نادرست از توافق هسته اي ايران در آستانه تصميم ترامپ درباره برجام انتقاد کرد.
وي گفت: حتي دانشجويان تازه کار و سال اولي من ارائه اي بهتر از نتانياهو دارند. مروه عثمان گفت اگر ادعاهاي نتانياهو حقيقت داشته باشد يعني اينکه ايران مفاد توافق هسته اي با پنج به علاوه يک را نقض کرده است، طرح ادعاهاي نتانياهو در اين باره براي همه ما خنده آور بود ، حرفهاي او براي همه ما زنگ تفريح و سرگرم کننده بود ولي اگر واقعا بخواهيم صادق باشيم بايد بگوييم حرفهاي يک ربع بيست دقيقه اي نتانياهو اهانت آميز ترين اظهاراتي بود که تاکنون عليه آژانس بين المللي انرژي اتمي شنيده ايم.
نتانياهو با اين حرفها اساسا مي خواست بگويد همه بازرسان تيم تحقيقاتي که در چارچوب تلاش براي اجراي توافق هستهاي به ايران رفته بودند يا دروغگو هستند يا احمق. و اين همه چيزي بود که نخست وزير اسرائيل سعي داشت بگويد.»
مروه عثمان تصريح کرد: « آيا واقعا نتانياهو فکر مي کند با طرح چنين حرفها و ادعاهايي مي تواند عليه ايران يا حضور ايران در سوريه جنگ راه بيندازد. نتانياهو يا اسرائيل اگر نه در هفت سال گذشته دست کم در شش سال گذشته به صورت بي وقفه سوريه را هدف حملات خود قرار داده است ولي بايد با استناد به شواهد مستدل گفت که تاره ترين حملات با تسليحات جديد صورت گرفته است.»وي افزود: «به ويژه تسليحاتي که در حمله به تيپ 47 ارتش سوريه صورت گرفت، مشابه تسليحاتي بود که يا در آنها از اورانيوم ضعيف شده يا اورانيوم غني شده استفاده شده است.»مروه عثمان گفت : «روشن است اسرائيلي ها در طول دو هفته گذشته وحشي شده اند آنها مي خواهند ايران را به نشان دادن واکنش تحريک کنند.»
وهم و خيال امريکا
مديا بنجامين يکي ديگر از فعالان سياسي نيز در مصاحبه با اسپوتنيک گفت: «متاسفانه ما شاهد تکرار تاريخ فاجعه بار هستيم، جايي که آمريکا، اسرائيل و عربستان سعودي جملگي سعي دارند تا واقعيات و حقايق را به گونه اي جلوه دهند که جنگي را که خودشان مايل به راه اندازي آن هستند، به نحوي توجيه کنند. »وي گفت: «ما شاهد بوده ايم که مايک پمپئو وزير امور خارجه آمريکا و جان بولتون مشاور امنيت ملي اين کشور از سالها پيش درباره لزوم بمباران ايران حرف زده اند.
بولتون پيشتر گفته بود براي خلاص شدن از شر بمبهاي ايران بايد ايران را بمباران کرد. آنها فکر مي کنند که چون اقتصاد ايران در شرايط کنوني ضعيف شده است - که اين هم کار خودشان و کار آمريکاست - زمان مناسبي است که به ايران حمله و ضربه وارد شود. و من فکر مي کنم آنها در وهم و خيالات خود گرفتار شده اند، چنانچه در سال 2002 نيز دچار توهم بوده اند و فکر مي کردند به آساني صدام را در عراق سرنگون مي سازند و مي توانند يک دولت جديد در اين کشور بر مسند قدرت بياورند.»
52310
نظر شما