سارکوزی، رئیس جمهور فرانسه به همه دنیا ثابت کرد تلیق فدراسیونهای فوتبال از عضویت در فیفا فقط مخصوص کشورهای ضعیف نیست. او که پس از حذف تیم ملی کشورش از جام جهانی اظهار نظرهای زیادی در مورد این تیم کرد، واکنش فیفا را برانگیخت تا فدراسیون فوتبال جهانی، این کشور را تهدید به تعلیق کند. مسئولان فیفا معتقدند سارکوزی دلیل اصلی استعفای رئیس فدراسیون فوتبال این کشور بوده، در حالی که خود سارکوزی این موضوع را رد کرده است.
با این حال هنوز هم مسئولان فیفا معتقدند اگر فشار سارکوزی نبود، رئیس فدراسیون فوتبال فرانسه از سمت خود استعفا نمیکرد. اما فرانسه تنها کشوری نبود که در جام جهانی باعث خشم فیفا شد. نیجریه، تیم آفریقایی حاضر در جام جهانی نیز به خاطر صحبتهای جنجالی رئیس جمهور کشورش با واکنش مسئولان فیفا مواجه شده است.
جاناتان گودلاک رییس جمهور نیجریه پنجشنبه در اقدامی عجیب تمام بازیکنان تیم ملی کشورش را دو سال از حضور در تمام رقابتهای بینالمللی محروم کرد. او پیش از شروع جام جهانی بازیکنان تیم ملی کشورش را به ضیافت شام دعوت کرده بود و در این ضیافت به آنها گفته بود: «حالا که جام جهانی در آفریقا برگزار میشود و ما هم توانش را داریم، باید قهرمان جهان بشویم.»
بر خلاف توقعات رئیس جمهور نیجریه، تیم ملی این کشور با وجود اینکه شایستگی صعود به مرحله یک هشتم نهایی را داشت، در مرحله گروهی حذف شد تا جاناتان گودلاک بازیکنان تیم ملی کشورش را محروم کند و بگوید: «با این کار از بروز افتضاح بعدی در فوتبال کشورم جلوگیری کردم.»
اما فیفا اقدام رئیس جمهور نیجریه را بیپاسخ نگذاشت. آنها 48 ساعت به رئیس جمهور نیجریه وقت دادند تا حرف خود را پس بگیرد و این موضوع را رسما اعلام کند. فیفا نیجریه را تهدید کرد که در صورت منصرف نشدن رئیس جمهور این کشور، محرومیت بسیار سنگینی برای این کشور در نظر خواهد گرفت. جروم والکه دبیرکل فیفا درباره تصمیم عجیب رییس جمهور نیجریه میگوید: «وقتی این خبر را شنیدم، شوک زده شدم. به هیچ وجه نمیتوانیم به مقامات سیاسی اجازه دهیم در فوتبال دخالت کنند. آنها 48 ساعت فرصت دارند تا از این تصمیم بازگردند، در غیر این صورت با آنها به شدت برخورد خواهیم کرد.»
هوشنگ نصیرزاده کارشناس مسائل حقوقی فوتبال در مورد تعلیق عضویت کشورها در فدراسیون جهانی فوتبال میگوید: «به جز مبارزه با تبعیض نژاد، یکی از مواردی که برای فیفا بسیار اهمیت دارد این است که استقلال فدراسیونهای کشورها حفظ شود و آنها بر اساس رای خودشان فوتبال را بچرخانند. به همین دلیل وقتی دولتها در تصمیمات فدراسیونها دخالت میکنند، فیفا این کار را تخلف از آییننامه تلقی میکند و توسط کمیته اضطراری خود، آن فدراسیون را تعلیق میکند. در ماده یک اساسنامه فدراسیونهای عضو فیفا این نکته قید شده که فدراسیون مستقل از تشکیلات دولتی اداره می شود.»
چهار سال قبل اتفاق مشابهی برای فدراسیون فوتبال ایران رخ داد؛ تیم ملی ایران در جام جهانی نتایج خوبی نگرفت و محمد علیآبادی رئیس سازمان تربیت بدنی تصمیم به برکناری محمد دادکان رئیس فدراسیون فوتبال گرفت. فیفا هم فوتبال ایران را تعلیق کرد تا با سپردن امور فدراسیون به کمیته انتقالی، اساسنامهای جدید برای فوتبال ایران تدوین شود.
نصیرزاده در مورد این موضوع میگوید: «فیفا میخواهد فوتبال یک مجموعه مستقل باشد و فدراسیونها در کل جهان فارغ از فشار دولتها کار کنند. هدف آنها این است که تغییرات فوتبال توسط اعضای فدراسیون انجام شود نه توسط شخص ثالثی از داخل حکومت و دولت.»
نظر شما