پیگیری ماجرای پلاسکو و قربانیان آن، رسیدگی به سیمای شهر تهران و وضعیت معتادان متجاهر و آلودگی هوا، تدبیر درباره ساختمانهای فرسوده و استفاده از زنان در مدیریت شهری بخش عمده خواسته این زنان از شهردار تهران بود. دیدار با مسئولان کشوری از مدتها قبل در برنامه کاری فعالان حوزه زنان قرار گرفت و آنها حضور ٣٠درصدی زنان در شورای شهر تهران را نتیجه همین دیدارها میدانند. درست پس از انتخاب حسن روحانی بهعنوان رئیسجمهور دولت دوازدهم زنان شورایعالی سیاستگذاری اصلاحطلبان با اسحاق جهانگیری معاون اول رئیسجمهوری دیدار و گفتوگو و در آن دیدار سهم زنان را در کابینه یادآوری کردند و هرچند این دیدارها ثمربخش نبود و زنان باز هم از داشتن وزیر در کابینه محروم شدند، اما هنوز و با جدیت به برگزاری جلسات برای شکستن سقف شیشهای ادامه میدهند.
فاطمه سعیدی، نماینده مجلس و عضو فراکسیون زنان مجلس شورای اسلامی در گفتوگو با «شرق» درباره این دیدار بیان کرد: «من آقای نجفی را از دورانی که وزیر آموزشوپرورش بود، به خوبی میشناسم و میدانم تهران نیازمند مدیریت یک چهره نخبه علمی و یک مدیر برنامهریز است. در جلسهای که با ایشان داشتیم هم ابتدا روی همین موضوعات صحبت کردیم. قاطبه دوستان و همکاران صحبت خود را با ابراز خرسندی از قبول مسئولیت شهرداری از سوی دکتر نجفی آغاز میکردند. از طرفی مردم میدانند که به ویژه در یکسالونیم اخیر و بعد از انتخابات مجلس دهم بحث حضور زنان در مدیریت ارشد دولت و سازمانهای عمومی بهعنوان یک مطالبه ملی در آمده است. خوشبختانه عملکرد فراکسیون زنان مجلس نیز در شکلگیری و قوامیافتن این مطالبه قانونی و بحق نقش مهمی داشته است. بنابراین طبیعی بود که در این جلسه یکی از موضوعات مهم همین بحث استفاده از زنان شایسته و توانمند باشد».
سعیدی بیان کرد: «همراهی سه گروه از زنان اصلاحطلب یعنی نمایندگان مجلس، زنان عضو شورایعالی سیاستگذاری و زنان شورای شهر تهران و تأکید اغلب آنها بر موضوع بهکارگیری زنان در ردههای بالای مدیریتی شهرداری نمایش خوبی از انسجام آنان بود. شهردار تهران نیز با بیان اینکه خود به توانمندیهای زنان باور دارد، گفت به طور حتم پذیرای مدیریت مردانه نیست و تلاش میکند تا فرصتهای شغلی برابر و امکان پیشرفت عادلانهای برای زنان فراهم كند. «من امیدوارم ما به زودی شاهد حضور زنان در کرسیهای مختلف مدیریتی شهر تهران باشیم».
همچنین فاطمه راکعی، عضو شورایعالی سیاستگذاری اصلاحطلبان درباره این دیدار به «شرق» گفت: «در دیدارهای اخیر ما با مسئولان تلاش بر این بوده است که تا جایی که میتوانیم به احترام خرد جمعی درباره مسائل و مشکلات خاص زنان صحبت کنیم و طرح مسئله داشته باشیم. زنان با وجود قولهایی که گرفته بودند اما هنوز برای رسیدن به جایگاه وزارت با چالش روبهرو هستند. در دیدارهای پیشین با آقای اسحاق جهانگیری به گفتوگو نشستیم، جلسهای که صحبتها بیشتر در زمینه معرفی زنان شاخص برای کابینه بود و پیش از آن با دکتر نجفی بهعنوان مشاور رئیسجمهور نیز قبل از شهردارشدن دیدار داشتیم. دیدار روز گذشته ما با ایشان در کسوت شهردار تهران بود و در این دیدار نیز روی حضور ٣٠درصدی زنان در پستهای مدیریتی شهری تأکید کردیم.
در دیدارهای پیشین با مسئولان خواسته اصلی ما حضور ٣٠درصدی زنان در کابینه و همینطور داشتن حداقل سه وزیر زن بود که قولش را در ستادها به زنان داده بودیم که متأسفانه میسر نشد. اما تلاش ما برای حضور ٣٠درصدی زنان در شورای شهر جواب داد و الان خبرهای خوشحالکنندهای مبنی بر مبادرت شهرهای مختلف برای انتخاب شهردار زن و رؤسای شوراها از میان زنان به گوش میرسد». دبیرکل جمعیت زنان مسلمان نواندیش در ادامه افزود: «ما برای حضور ٣٠درصدی زنان در شهرداری با آقای نجفی صحبت کردیم تا در سطوح بالا و شهرداری مناطق از زنان لایق استفاده شود، زنانی که احزاب بزرگ میشناسند و افراد شناختهشدهای هستند. علاوه بر این، در مدیریت شهری زنان حرفهایی برای گفتن دارند و خانمهای حاضر در جلسه در این رابطه پیشنهادات خود را ارائه کردند و قرار شد برای رسیدن به اهداف مورد نظر این جلسات با شهردار تهران ادامه پیدا کند. در همین راستا و در ادامه رساندن مطالبات به گوش مسئولان، نامهای هم با همین شاکله به رئیسجمهوری نوشتیم و امیدواریم به دستشان برسد تا یک دیدار فوری با ایشان ترتیب دهيم. حرفهای ما حرفهای یک حرکت است، حرکتی که از نیمی از جمعیت کشور که زنان تشکیل میدهند، میآید».
الهام فخاری، نماینده شورای شهر تهران نیز در این دیدار حضور داشت، او درباره دیدار با نجفی و جزئیات آن به «شرق» گفت: «از ابتدای روزی که برای انتخاب شهردار و آقای نجفی رأیگیری شد، قرار بر این بود که گفتوگو و پیگیریهای مستمری در مورد خواستههای زنان داشته باشیم. در همین راستا اصطلاحی بجا و درست به کار رفت مبنی بر اینکه ما شورای ٢١نفره نیستیم و بلکه ٢٢ به اضافه ٣٠ هستیم. این جمع ٥٢نفره متشکل از نمایندگان مجلس و نمایندگان مردم در شورا و شهردار منتخب است که در جلسات متعدد امور شهر و مسائل تهران و ری و تجریش را پیگیری میکنیم. برهمیناساس فرصت را غنیمت شمردیم و با خانمهای عضو شورایعالی سیاستگذاری انتخاب اصلاحطلبان و نمایندگان مجلس، برای مرور اهدافمان و بهویژه مطالبات و تأکیدهایی برای بهبود ساختار و فرایند تغییر چهره شهر، خواستیم این مطالبات را بازخوانی کنیم.
وی افزود: «خوشبختانه خود آقای نجفی هم رویکردشان مثبت بود و ایشان تأکید کردند روح و جان زنانه شهر مهم است و ما هم تأکید کردیم برای شکستن سقفهای مدیریت زنان، بهویژه برای مدیریت اجتماعی تلاش کنیم. در این جلسه بر بهکارگیری نیروهای متعهد و شایسته تأکید شد. طبیعی است که دوستان متخصص و جوان کشورمان رزومههای مدیریتی ندارند، چراکه بالاخره ١٢ سال یک مجموعه دیگر با سلیقه دیگر کار مدیریتی انجام داده و باید به این مسئله توجه کرد». فخاری بیان کرد: «مورد دیگری که روی آن اتفاقنظر داشتیم این بود که برای حل مسائل و درمان اجتماعی، نگاه مادرانه و مداراگر زنان در شهر خیلی مهم است. البته باید بگویم اینها بحث وعدهووعید نبود و ما هم بنا بر تقاضای اجتماعی پیگیری میکنیم و وظیفه ماست و موضوع برای ما فانتزی نیست. حضور نیمه دیگر جامعه در مشارکتهای اجتماعی و مدنی لازم است و ما هم بر آن تأکید کردیم و ضرورت است و درباره فلسفه کار اختلافی نداریم و نگاه مثبتی داریم. مسئله اینجاست که در دوره شهرداری آقای قالیباف کمتر از چهار درصد حضور زنان در مدیریت شهری محقق شده بود و مرور کردیم که حتی در سطح معاونان و مدیرانکل از زنان استفاده نشده بود. بحث حداقل ٣٠ درصد حضور زنان مطرح شد و شورایعالی سیاستگذاری اصلاحطلبان پای آن ایستاد و با همه فشارها پایش ایستاد و اگر ما الان در شورا هستیم حاصل همان ماندگاری و پایداری شورایعالی سیاستگذاری است و خواسته شد که به کارگیری و انتخاب همکاران اصلی لحاظ شود».
طیبه سیاوشی، نماینده دیگر مجلس نیز درگفتوگو با «شرق» با تأکید بر سهم حداقل ٣٠ درصدی زنان در مدیریت شهری اظهار کرد: «در این جلسه بحث ما این بود که از این توانمندی خانمها در شهرداری استفاده کنند، درعینحال مسئلهای که ایشان مطرح کردند و ما قبول کردیم، این بود که نیروهای خانمی که قرار است در مدیریت استفاده شوند بهتر است از بدنه خود شهرداری باشند، چون درحالحاضر چیزی حدود ٧٠ درصد نیروهای شهرداری که پستهای مدیریتی دارند از بیرون شهرداری آمدهاند و شاید این ناهماهنگیها بهخاطر همین مدیریت ناهمگون است. ایشان قول دادند شهر را از این ناهمگونی و معماری خشن مردانه بیرون میآورند و خودشان هم گفتند کسی که کمی هنر بداند کاملا متوجه میشود هیچ روح فرهنگی و هنریای در شهر وجود ندارد تا زن در آن احساس امنیت کند. البته برای حضور زنان ما روی سهم ٣٠ درصدی ایستادیم، چون مصوبه شورایعالی اداری هم هست و ما هم روی آن تأکید کردیم».در این نشست که در محل نهاد ریاستجمهوری تشکیل شد، فاطمه راکعی، دبیرکل جمعیت زنان مسلمان نواندیش ایران، آذر منصوری، عضو شورای مرکزی حزب اتحاد ملت، پروانه سلحشوری، رئیس فراکسیون زنان مجلس شورای اسلامی، شهربانو امانی، عضو شورای پنجم شهر تهران و فریده اولادقباد نیز حضور داشتند.
۴۷۲۳۵
نظر شما