روزنامه آفتاب نوشت: از روزی که آیت‌الله هاشمی برای همیشه رفت، اینکه چه کسی بر جایگاه او تکیه خواهد زد جای سوال بود، ریاست هیئت امنای دانشگاه آزاد را که ولایتی عهده‌دار شد و از وقتی هم که پای به عرصه دانشگاه آزاد گذاشت، ساختار مدیریتی دانشگاه را تغییر داد.

هاشمی اما یک جایگاه مهم‌تر نیز داشت، ریاست مجمع تشخیص مصلحت نظام... و همین مقام بود که بسیاری آرزوهای مختلفی درباره آن داشتند. از همان زمانی که هاشمی در کنار مرادش امام‌خمینی(ره) آرمید، بسیاری نام شیخ نور را بر سر زبان‌ها انداختند. 

زمزمه ناطق نوری بود.... همانی که سال‌ها کنج عزلت برگزید و حتی در برابر اتهاماتی که بر او روا شد سکوت کرد.

ناطق تا پیش از این مرتب می‌گفت که با سیاست خداحافظی کرده است و میدان را به جوان‌ها داده، خیلی وقت است میانه خوبی نیز با جامعه روحانیت و اصولگرایان ندارد. شیخ نور روزبه‌روز به اصلاحات نزدیک‌تر شد و از راستی‌ها دورتر.

ایران که بی‌هاشمی شد، گفتند ناطق نطقش باز می‌شود، چراکه او اشبه‌ترین به آیت‌الله مرحوم است. در همان چند روز اول بعد از فوت هم سخنرانی‌هایش نشان از شکست یک سکوت چندساله می‌داد.

وقتی در بحبوحه انتخابات ریاست‌جمهوری و به حمایت تمام‌قد از ریاست‌جمهوری حسن روحانی پرداخت، خیلی‌ها گفتند یعنی او از مجمع تشخیص دور شده (چون بی‌طرفی او زیرسوال رفته است) و قرار است شاید در دولت روحانی به معاون اولی یا حتی وزارت کشور قناعت کند. با این حال هنوز هم اصلاح‌طلبان چشم انتظار ریاست ناطق نوری بر مجمع تشخیص هستند.

**هاشمی به جای هاشمی؟!

در کنار چهره محبوب جناح چپ برای تصدی ریاست مجمع، اما شخصیت‌های دیگری نیز به این عنوان معرفی شده‌اند. یکی از آنها آیت‌الله هاشمی شاهرودی است. رئیس سابق قوه‌قضائیه هم بعد از ناطق‌نوری برای مدت‌ها جزء یکی از گزینه‌های ریاست مجمع مطرح بود، به‌خصوص که او در میان مجلس خبرگان نیز نفوذ قابل‌توجهی دارد. اما سن نسبتا بالا و این اواخر کسالت و بیماری او که باعث شد وی در بیمارستان چندین روز بستری باشد جانشینی هاشمی شاهرودی به جای هاشمی رفسنجانی را با اما و اگر روبه‌رو کرد. هرچند اعضای مجمع تا بازگشت او از بیمارستان چشم انتظارش بودند.

**غیر معمم‌ها

ولی تنها چهره‌های معمم نبودند که ریاستشان در مجمع برای مدتی بر سر زبان‌ها افتاده بود. مثلا حضور این روزهای محسن رضایی در توئیتر را نمی‌توان بی‌دلیل دانست. به نظر می‌رسد رضایی به فکر عزیزکردن خود است و می‌خواهد دوباره به چشم بیاید. به‌خصوص که او در سال 96، این بار پا روی دل گذاشت و کاندیدای ریاست‌جمهوری نشد. هرچه باشد محسن رضایی، دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام است، که البته از همراهان مرحوم هاشمی رفسنجانی در زمان جنگ. رضایی هرچند دو سالی هست که به کسوت قبلی بازگشته است، اما نمی‌تواند از ساختار سیاست کشور دل بکند. از همین روی او را نیز باید یکی از چهره‌های ریاست مجمع دانست.

در کنار رضایی، اما گزینه‌های دیگری نیز مطرح‌اند. یکی از دیگر گزینه‌ها غلامعلی حداد عادل است.

هرچه نباشد او عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام است، به‌طور همزمان ریاست فرهنگستان زبان و ادب فارسی ایران، عضو فعال شورایعالی انقلاب فرهنگی، همچنین عضو شورای سازمان پژوهش و برنامه‌ریزی آموزشی ایران نیز هست. در صورت انتخاب او در جایگاه ریاست مجمع تشخیص مصلحت نظام، همانگونه که وی اولین رئیس غیرروحانی مجلس شورای اسلامی بود، اولین رئیس غیرروحانی این مجمع هم لقب خواهد گرفت.

**رئیسی هم آمد

اما آیا واقعا قرار است سنت‌شکنی شود و یک رئیس غیرمعمم بر مجمع تشخیص قراربگیرد؟ از آنجایی که از نگاه عده‌ای یک روحانی بر جایگاه مجمع تکیه می‌زند گزینه‌هایی مثل حداد و رضایی هم برای مدتی است که در محاق رفته‌اند و حالا زمزمه‌های یک گزینه جدیدتر برای ریاست مجمع مطرح شده است.

او کسی نیست جز رقیب حسن روحانی در انتخابات ریاست‌جمهوری 96. گزینه‌ای که تا به حال کسی فکرش را هم نکرده بود... حجت‌الاسلام والمسلمین رئیسی. حتی وقتی از غلامرضا مصباحی‌مقدم، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام درباره اینکه آیا او یکی از گزینه‌هاست می‌پرسند او تلویحا وجود نام او در بین افراد محتمل را تایید می‌کند، اما درباره بودن یا نبودن وی به‌عنوان رئیس مجمع تشخیص مصلحت می‌گوید: «بنده نمی‌گویم ریاست حجت‌الاسلام رئیسی بر مجمع تشخیص صحت ندارد، بلکه در جریان این موضوع نیستم.»او ادامه داد: «امروز و در شرایط فعلی عده‎ای در فضای مجازی آیت‎الله هاشمی شاهرودی را به عنوان گزینه ریاست مجمع معرفی می‎کنند و عده‎ای دیگر نیز از آقای رئیسی برای تصدی این سمت نام می‏‌برند از این رو بنده بر این باورم که آنچه در شرایط فعلی در فضای مجازی منتشر می‎شود گمانه‎زنی است و نمی‎توان آنها را تایید و یا تکذیب کرد.»

**او می‌شود؟

اما آیا به‌راستی رئیسی، تولیت آستان قدس رضوی پای به جایگاه تشخیص مصلحت خواهد گذاشت؟ تا چه اندازه چنین موضوعی محتمل است؟ هر چند این گمانه‌زنی‌ها صرفاً در فضای رسانه‌ها وجود دارد و در نهایت این تدبیر و حکم مقام معظم رهبری است که تکلیف ریاست مجمع تشخیص را مشخص می‌کند.

2929

کد خبر 685430

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
6 + 3 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 31
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بی نام A1 ۰۴:۰۱ - ۱۳۹۶/۰۴/۲۰
    0 2
    اتفاق خوبی هست شاید ایشون با واقعیت بیشتر اشنا بشه..
  • بی نام A1 ۰۴:۰۱ - ۱۳۹۶/۰۴/۲۰
    7 0
    همانطور که رسانه ها از ترامپ گمنام در عالم سیاست یک سیاستمدار ساختند و امروز شاهد اشتباهات پیاپی او هستیم در ایران نیز رسانه ها یک شبه از رئیسی یک شبه سیاستمدار ساختند و برای رساندن او به یک پست سیاسی ه روز داستانی سر هم میکنند و وقتی ناکام می مانند باز سراغ قصه تازه ای میروند و این وسط قند ته دل رئیسی و یارنش آب می شود و حداقل اسمش در ویترین می ماند تا کسی یادش نرود. این ماجرا برای پاره ای رسانه ها نوعب بازی است برای خبر جور کردن اما این بازی در نهایت شبیه ماجرای احمدی نژاد پایان خوشی نخواهد داشت
  • عطا A1 ۰۴:۰۳ - ۱۳۹۶/۰۴/۲۰
    0 2
    فرقی نمیکند هر کس باشد.
  • بی نام A1 ۰۴:۰۴ - ۱۳۹۶/۰۴/۲۰
    0 0
    سن نسبتا بالا؟ ایشان متولد 1327 شمسی و هم سن رئیس جمهور هستند
  • بی نام A1 ۰۴:۰۵ - ۱۳۹۶/۰۴/۲۰
    0 1
    نويسنده به جز از آقاي هاشمي مرحوم، از بقيه افراد مانند رضايي و ... به سبكي صحبت ميكند.
  • بی نام A1 ۰۴:۰۶ - ۱۳۹۶/۰۴/۲۰
    0 5
    رييسي بهترين گزينه است قطعا البته اگر يك عده نفوذي بگذارند.
  • محمد A1 ۰۴:۱۷ - ۱۳۹۶/۰۴/۲۰
    4 0
    کسی که مورد تایید اکثریت نیست نباید بر همچین مقام مهمی گذاشته بشه
  • بی نام IR ۰۴:۳۱ - ۱۳۹۶/۰۴/۲۰
    3 0
    در حد این حرفا نیست
  • بی نام A1 ۰۴:۴۴ - ۱۳۹۶/۰۴/۲۰
    3 0
    این یعنی دهن کجی به ملت در ضمن کسی که هیچگونه سابقه سیاسی ندارد چطور میخواهد مصلحت نظام را تشخیص بدهد در ضمن ایشان با شرکت در انتخابات و بازیچه شدن توسط دار و دسته پایداری و ....نشان داد مصلحت خودش را هم نمیداند
  • بی نام A1 ۰۴:۴۶ - ۱۳۹۶/۰۴/۲۰
    3 0
    انتخاب رييسي در شرايط فعلي، نىعي لجبازي با مردم است...
  • بی نام IR ۰۵:۰۶ - ۱۳۹۶/۰۴/۲۰
    2 0
    خدا به داد مردم برسه
  • بی نام A1 ۰۵:۰۸ - ۱۳۹۶/۰۴/۲۰
    2 0
    مجمع تشخیص مصلحت خودش وجودش جای سوال دارد و در واقع این کار را باید شورای نگهبان بتواند انجام دهد و الان در غیاب عملکرد قوی شورای نگهبان این شورای مصلحت درست شده است بهتر است این شورا نباشد و شورای نگهبان هم کمی اصلاح شود و نظام قانون گذاری ما درست شود
  • بی نام A1 ۰۵:۱۰ - ۱۳۹۶/۰۴/۲۰
    2 0
    اقای رئیسی سابقه اجرایی ندارند که و به نظر من این همان مسائله ای بود که خیلی ها به ایشان در ریاست جمهوری رای ندادند و این سمت هایی مثل ریاست مجمع تشخیص هم یک سمتی است که کسی باید عهده دار شود که سابقه اجرایی خیلی خوبی داشته باشد مثلا چند سال رئیس جمهور بوده باشد.
  • بی نام A1 ۰۵:۲۷ - ۱۳۹۶/۰۴/۲۰
    3 0
    اين واقعا يك دهن كجي به اكثريت مردم هست
  • بی نام IR ۰۵:۲۸ - ۱۳۹۶/۰۴/۲۰
    2 0
    واقعا از لیست کوتاه و بدون افراد توانا در میان اصول گرایان پیداست که به آخر خط رسیده اند
  • بی نام A1 ۰۵:۴۱ - ۱۳۹۶/۰۴/۲۰
    0 4
    چطور شدش كه هاشمي شد آيت الله ولي رييسي فقط رييسي هستش؟ متاسفم كه حتي در نوشتن يك مطلب كوچك هم جانبدارانه حرف ميزنيد.
  • بی نام IR ۰۵:۴۵ - ۱۳۹۶/۰۴/۲۰
    2 0
    متاسفانه در مراکزی که روسای آنها با رای مردم انتخاب نمیشن همیشه افراد رادیکال رئیس میشن تا توازنی برابر قدرت مردم ایجاد بشه. و این یعنی ...... . نمیزارن که اون جا خالی رو خودم بنویسم :
  • بی نام A1 ۰۶:۲۷ - ۱۳۹۶/۰۴/۲۰
    3 0
    خدا نکنه
  • پریشانی A1 ۰۶:۳۲ - ۱۳۹۶/۰۴/۲۰
    2 0
    لطفا بی جهت افراد فاقد صلاحیت لازم را برای منصب های بزرگ و بالا دست رییس جمهور مطرح نکنید .با حلوا حلوا کردن هم دهن شیرین نمی شود
  • بی نام A1 ۰۶:۳۸ - ۱۳۹۶/۰۴/۲۰
    2 2
    خبر آنلاين ميبينم كه جرات نميكني كامنتها رو منتشر كني
  • بی نام IR ۰۶:۵۷ - ۱۳۹۶/۰۴/۲۰
    0 0
    خوبه خودتون به این پرداختید تا حالا چند نفر کاندید شدن تو اذهان آخر سرم یکی غیر از اینها میشه نه رئیسی نمیشه اگر پستی به بزرگی آستان مال اوست در کنارش پست بزرگ دیگری به او دادن سوال برانگیزه اداره همون جا شوخی نیست موجوم طبسی چقدر خارج از مشهد بودند؟ روحانیو جا انداختید اون اوائل ایشونم کاندید اذهان بودند بعد که اینقدر زاویه بین ایشون و مقام رهبری به نمایش در اومد پروژه مسکوت موند. آیت الله محبوب ملت بوده در دانشگاه آزاد ولایتی جای او اومد که نزدیک به او بود تغییرات حاکی از دونفر بودنه در این سمت هم بهتره آقای شاهرودی باشند که سابقه ریاست قوه دارند ناطق با حمایت از روحانی محاله یعنی رئیسی و ناطق به علتهای مشخص محالن.
  • بی نام A1 ۰۷:۰۶ - ۱۳۹۶/۰۴/۲۰
    2 0
    برمصلحت نظام کسی باید تکیه زند که مصلحت نظام برای اومهم باشد و مصلحت نظام را بشناسد نه مصلحت خودسرها برای او همه چیز باشد بنابراین اگر 80 میلیون ایرانی خودسر بودند رئیسی خوب بود ولی مشخص است که 99 درصد ملت ایران عاقل هستند
  • بی نام RO ۰۷:۰۹ - ۱۳۹۶/۰۴/۲۰
    3 0
    خیلی بعیده که رییسی جانشین ایت الله هاشمی بشه . عده ای میخوان رییسی را در اذهان زنده نگهدارند
  • بی نام IR ۰۷:۱۹ - ۱۳۹۶/۰۴/۲۰
    3 0
    چه اصراري هست كه به كساني كه توسط ملت رد شدند سمت بدن؟
  • بی نام A1 ۰۷:۲۳ - ۱۳۹۶/۰۴/۲۰
    3 0
    مگه تو مملکت قحط الرجال است و یا اینکه نظام سیاسی شرکت سهامی ست؟ رییسی اصلا به درد تشخیص مصلحت نمی خوره. رفتارهایش را در انتخابات دیده ایم.
  • بی نام A1 ۰۷:۲۴ - ۱۳۹۶/۰۴/۲۰
    2 0
    چرا همیشه انتصابات باید از مخالفین رای مردم باشد؟چرا منتصبین نباید پشتوانه اکثریت را داشته باشند؟
  • حاتمی A1 ۰۷:۲۷ - ۱۳۹۶/۰۴/۲۰
    2 0
    انشاا...فردی معتدل و میانه رو
  • majid IR ۰۷:۴۱ - ۱۳۹۶/۰۴/۲۰
    2 0
    چنین چیزی امکان نداره چون از عهده اش خارجه
  • هادی A1 ۰۷:۵۵ - ۱۳۹۶/۰۴/۲۰
    2 0
    طبق قانون رییس جمهور بعد از رهبر دومین مقام در نظام جمهوری اسلامی است و رییس جمهور در هر مجمعی باشد ریاست مجمع با او خواهد بود .موقعیت و سابقه های اجرایی هاشمی رفسنجانی و احترام به او باعث شد از ابتدای تاسیس مجمع تشخیص ایشان ریاست مجمع را به عهده بگیرند.ولی اکنون هیچ بهانه ای برای ریاست نداشتن رییس جمهور بر مجمع وجود ندارد.خصوصا که جناب روحانی از اوایل انقلاب در همه امورات کشور از نمایندگی مردم در مجلس و قایم مقام رفسنجانی در جنگ ویا دبیر شورای امنیت و سابقه اجرایی ریاست جمهوری را یدک میکشد و بنظر هیچ کس لایق تر از ایشان نیست.امیدوارم بدون جهتگیری سیاسی و با توجه به سابقه افراد رییس مجمع را انتخاب نمایند.
  • اهل منطق A1 ۰۷:۵۷ - ۱۳۹۶/۰۴/۲۰
    1 0
    گمان کنم از نگاه ملت هیچ فرقی نداشته باشد چون قرار نیست گلی بسرشان بزنند
  • بی نام IR ۰۹:۲۱ - ۱۳۹۶/۰۴/۲۰
    9 57
    چه کسی بهتر از ایشان ان هم با پشتوانه 16 میلیون رای