باکو-ایروان؛ ضرورت خویشتن‌داری

طولانی شدن مناقشه قره‌باغ نه به نفع طرف‌های درگیر و نه به نفع امنیت منطقه است و باکو و ایروان باید با خویشتن‌داری و پرهیز از درگیری نظامی، حل و فصل بحران را از طریق مسالمت‌آمیز پیگیری کنند.

حمله توپخانه‌ای ارتش ارمنستان به روستای مرزی آلخانلی در جمهوری آذربایجان در تاریخ سیزده تیرماه و جان باختن یک زن پنجاه ساله و نوه دو ساله وی، موجب تشدید تنش بین باکو و ایروان گردید. اگرچه حمله به مناطق غیرنظامی توسط ارمنستان، با محکومیت جهانی و منطقه ای مواجه شد، اما وزارت دفاع آذربایجان اعلام کرد که این جنایت بی پاسخ نخواهد ماند. متعاقبا ارتش جمهوری آذربایجان، در یک اقدام تلافی‌جویانه، مواضع واحدهای نظامی ارمنستان مستقر در منطقه مورد مناقشه قره‌باغ را مورد هدف قرار داد. این اتفاق نشان داد که بار دیگر تنش در منطقه مورد مناقشه قره باغ بین جمهوری آذربایجان و ارمنستان تشدید شده و خطر ناامنی منطقه را تهدید می‌کند.

مناقشه قره‌باغ، یک معضل مزمن و نهادینه شده در منطقه است. این مناقشه از سال 1988 آغاز شد و زمانی که در سال 1993 نیروهای ارمنستان ، هفت شهرستان جمهوری آذربایجان را اشغال کردند، مناقشه تشدید گردید. اگرچه تاکنون هیچ کشوری دولت خودخوانده قره باغ را به رسمیت نشناخته و چندین قطعنامه سازمان ملل برای رفع اشغال اراضی آذربایجان صادرشده ، اما هنوز این مناقشه لاینحل مانده است.

گرچه ایروان و باکو، گروه مینسک سازمان امنیت و همکاری اروپا را به عنوان میانجی انتخاب کرده اند، اما متاسفانه این گروه با محوریت آمریکا ، روسیه و فرانسه از سال 1997 میلادی تاکنون اقدام مثبتی در جهت حل مناقشه قره باغ و ایجاد ثبات و امنیت در قفقاز جنوبی صورت نداده است. در حادثه اخیر نیز گروه مینسک تنها از نقض آتش بس در منطقه قره باغ ابراز نگرانی کرده و تعهد طرفین مناقشه درباره خودداری از حمله به شهروندان غیر نظامی را یادآور شده است.

کم تحرکی گروه مینسک به عنوان میانجی رسمی مناقشه قره باغ وعدم واکنش جدی به اقدامات تحریک کننده از سوی طرف های درگیر، می تواند موجب تشدید تنش شده و آتش جنگ دیگری را در این منطقه روشن نماید. اجماع جهانی و منطقه بر این استوار است که مناقشه قره باغ راه حل نظامی ندارد و ادامه مذاکرات راه درست جهت رسیدن به صلح و برقراری آشتی واقعی می باشد . 

ورود کشورهای منطقه و سازمان همکاری های اسلامی برای کمک به گروه مینسک یک گزینه مناسب است و می تواند مورد توجه قرار گیرد. در میان کشورهای منطقه، شاید ایران وجاهت و ظرفیت بیشتری برای کمک به حل مناقشه داشته باشد. تهران از همان آغاز مناقشه سعی کرد با حفظ روابط رسمی خود با باکو و ایروان و گفتگو با طرفین درگیر، به حل مناقشه کمک نماید. ایران به هیچ وجه به ایجاد یک منازعه نظامی در نزدیکی مرزهای خود علاقه مند نیست و همواره سعی کرده تا طرفین را به خویشتن داری دعوت کند.

امروز کشورهای قفقاز جنوبی و بخصوص جمهوری آذربایجان به سرعت در حال توسعه هستند و هر اقدام تحریک آمیز که موجب تشدید تنش گردد، نه تنها موجب ناامنی در منطقه بلکه مانعی برای توسعه کشورهای حوزه قفقاز خواهد بود. راه حل عادلانه مناقشه قره باغ که مبتنی بر حفظ تمامیت ارضی کشورهای منطقه و عدم تغییر مرزهای جغرافیائی است، در صورت ادامه مذاکره امکانپذیر خواهد بود. طولانی شدن مناقشه نه به نفع طرف های درگیر و نه به نفع امنیت منطقه است و باکو و ایروان باید با خویشتن داری و پرهیز از درگیری نظامی، حل و فصل بحران را از طریق مسالمت آمیز پیگیری کنند.

کد خبر 685028

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
3 + 12 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 24
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بی نام A1 ۲۱:۳۲ - ۱۳۹۶/۰۴/۱۸
    32 16
    هیچ وقت متوجه نشدم چرا جمهوری اسلامی ایران، کشور آذربایجان رو پس زده که باعث شده برن با امثال اسرائیل رابطه برقرار کنن، که چی، در حالی که همه میدونیم بیشترین اشتراکات رو با آذربایجان از نظر دین و حتی سابقا مذهب داشتیم .هیچ وقت سیاست ایران در قبال این یه کشور مسلمان و مستعد همکاری از همه نظررو درک نکردم.
    • بی نام A1 ۰۵:۰۴ - ۱۳۹۶/۰۴/۱۹
      73 22
      اونها برای رابطه با اسرائیل منتظر ما نبودن و نیستن. ضمنا رابطه برقرار کردن چرا میذارن پهبادهای اسرائیلی از اونجا بیان جاسوسی کنن؟ چرا قوم گرایی رو در ایران تقویت میکنن؟ چرا چند استان ما رو در کتابهای درسی شون جر خاک خودشون معرفی میکنن؟
  • بی نام A1 ۰۲:۳۰ - ۱۳۹۶/۰۴/۱۹
    54 26
    آذربایجان اون موقع که فرصت داشت با مردم قره باغ درست رفتار نکرد و اونها قیام کردن. چرا دوباره باید برگردن به آذربایجان؟
  • بی نام US ۰۳:۰۸ - ۱۳۹۶/۰۴/۱۹
    12 3
    ایران باید فعال بشه، گروه مینسکو ولش
  • بی نام GB ۰۴:۱۷ - ۱۳۹۶/۰۴/۱۹
    نمیدانم چراوقتی یهودیها به سرزمین فلسطین تجاوز وانجارااشغال میکننداشغالگرمیشوند ولی وقتی ارامنه سرزمین قرباغ که جزوخاک اذربایجان هست رابه بهانه انکه تعدادی ارمنی انجازندگی میکننداشغال میکنندوساکنان ترک انجارااواره میکنندبایدطرفین خویشتن داری کنند یعنی خوش بحال ارامنه حتی تجاوز هم که میکنندموردخطاب قرار نمیگیرندالبته ازطرف ما.
    • بی نام A1 ۰۵:۰۵ - ۱۳۹۶/۰۴/۱۹
      الان طبق این تعریف شما روسها هم باکو و نخجوان رو اشغال کردن و ازون مهمتر طبق قرارداد این مناطق باید به ایران برگرده.
    • سجاد IR ۰۵:۴۲ - ۱۳۹۶/۰۴/۱۹
      12 3
      هموطن عزیز. اشغال خاک کشوری دیگر محکومه چه مسلمون چه غیرمسلمون. ولی دعوت به خویشتنداری در فضای فعلی هم برای دو طرف خوبه و هم بهترین موضع گیری برای ماست. نویسنده این مطلب سابقه سفارت در باکو رو داره و قاعدتا به شرایط منطقه تسلط کافی داره و می دونه که نتیجه جنگ برای هر دو طرف و نیز برای ما منفی خواهد بود.
  • بی نام IR ۰۴:۴۶ - ۱۳۹۶/۰۴/۱۹
    82 19
    متاسفانه جمهوری آذربایجان نشان داده که تابع سیاست های پان ترکی آنکارا هست
  • بی نام A1 ۰۵:۰۹ - ۱۳۹۶/۰۴/۱۹
    10 0
    در هرصورت تشدید تنش به نفع منطقه نیست.
  • خسرو از بخش تاریخ دانشگاه تهران A1 ۰۶:۱۷ - ۱۳۹۶/۰۴/۱۹
    23 17
    با سلام از لحاظ تاریخی و فرهنگی و ملی قره باغ یا نام تاریخی آن آرتساخ از گذشته متعلق به ارامنه بوده است حتی نخجوان که کلمه ارمنی است و جاواخک گرجستان و ارمنستان غربی دریاچه وان و کوه آرارات و قارص که لنین و استالین که قدرت فرا منطقه بوده کادو و باج سبیل به آذربایجان بخشید و این است دلیل واقعی بازپس گیری ارامنه از قره باغ آنها در 1639 سال پیش اولین مدرسه شان را در آنجا بنا نهاده اند و نسبت به سرزمین شان تعصب دارند و مبارزه کرده اند و به خواستشان رسیده اند وگرنه آذری ها و ارامنه از دیرباز تا حتی همین حالا که جنگ دارند با هم مثل یک خانواده زیسته اند و با هم بسیار خوب بوده اند.
    • بی نام GB ۰۹:۱۴ - ۱۳۹۶/۰۴/۱۹
      11 30
      اگربه کتابهای تاریخی مراجعه کنیدوعلاوه بران کمی اطلاعات ازجغرافیا ی منطقه ضمیمه ان فرمایید تحریف تاریخی نمی فرمایید شبیه کاری که اکثراشغالگران مینمایند البته بعضی تصور میکنند که دروغ هرچه بزرگتر بیشتر باورمیشود
  • ارسلان A1 ۰۶:۲۲ - ۱۳۹۶/۰۴/۱۹
    10 8
    این جنگ پیروز ندارد و پیروزی این جنگ در صلح و آرامش منطقه است و آذربایجان نباید پایگاههای خود را در مناطق مسکونی و عمداً در پشت مردم بی دفاع قائم می شود.
  • امیر A1 ۰۹:۰۱ - ۱۳۹۶/۰۴/۱۹
    9 20
    به نظر من این مناقشه حل نشه به نفع ایران میتونه باشه چرا که حل این مناقشه میتونه تمرکز آذربایجان برای ضدیت با ایران و تقویت جریانات پان ترکی متمرکز کنه .ولی حق حاکمیت قره باغ با اذربایجانه.
  • رسول A1 ۱۰:۰۷ - ۱۳۹۶/۰۴/۱۹
    11 22
    آقای ارسلان اگر واقعا ارمنستان، اشغالگر نیست، حداقل هفت شهر متعلق به آذربایجان را پس بدهد.
  • ارسلان A1 ۱۰:۰۸ - ۱۳۹۶/۰۴/۱۹
    7 3
    هیچ چیزی مهمتر از ثبات و صلح در منطقه نیست و چه آذری و چه ارمنی هر دو در کنار هم هستند
  • ارسلان A1 ۱۰:۰۹ - ۱۳۹۶/۰۴/۱۹
    3 1
    بنده از دوستان می خواهم قبل از اظهار هر نظری درباره تاریخ و فرهنگ ملت های منطقه از منابع موثق خوب بررسی کنند. ممنون
  • ارسلان A1 ۱۰:۱۲ - ۱۳۹۶/۰۴/۱۹
    11 10
    من مسئله قره باغ را مانند داستان مادر و فرزندی که زنی مدعی شده بود که فرزند اوست و حضرت علی دستور دو قسمت کردن فرزند را داد می افتم ارامنه حاضرند ایروان را بدهند ولی قره باغ را از دست ندهند ایت یعنی چه؟ بله یعنی فرزندشان را با فداکردن جانشان بدست آورده اند. والسلام
  • بی نام A1 ۱۰:۱۵ - ۱۳۹۶/۰۴/۱۹
    32 12
    شما در نقشه های موثق بین المللی نگاه کنید کلمه آذربایجان را نمی بینید حتی قدمت آن به زیر 100 سال می رسد .
  • بی نام A1 ۰۴:۲۱ - ۱۳۹۶/۰۴/۲۰
    5 20
    موضوع قره باغ باید با توجه به اصول حقوق بین الملل حل شود.اما هفت شهر اشغال شده را همه می دانند که مال آذربایجان بوده، اگر ارمنستان این شهرها را پس بدهد، فضا برای مذاکره در مورد قره باغ فراهم خواهد شد.
  • بی نام A1 ۰۴:۲۵ - ۱۳۹۶/۰۴/۲۰
    8 9
    آذری و ارمنی می توانند در کنار هم باشند اگر آمریکا و روسیه بگذارند.
  • تبریزی IR ۱۴:۰۴ - ۱۳۹۶/۰۴/۲۰
    6 16
    قره باغ خاک ترک های شیعه است پسش میگیریم از روسیه و ارمنستان
  • بی نام DE ۲۱:۵۹ - ۱۳۹۶/۰۴/۲۰
    5 4
    یاشاسین آذربایجان،یاشاسین قره باغ،یاشاسین ایران
  • بی نام DE ۱۰:۱۵ - ۱۳۹۶/۰۴/۲۱
    1 3
    وقتی تحلیلهای کارشناسی رو با مسائل قومی قاطی کنیم، محصول یه همچین چیزهایی میشه که یک طرف یعنی ارمنیها رو محکوم میکنه و طرف دیگه رو مظلوم نشون میده.
  • تبریزی A1 ۰۸:۳۷ - ۱۳۹۶/۰۴/۲۲
    2 5
    آرتساخ یک نام جعلی بوده و قره باغ نام درست آن منطقه است. ارامنه نباید دنبال زیاده طلبی باشند.