البته اغلب اين نمايشگاهها با انتقادهاي زيادي مواجه ميشوند بيشتر همه از اين جهت که در بسياري از محصولات يا خلاقيت وجود ندارد يا راحت نيستند يا قيمت محصول بسيار بالا رفته و... اما خبري که اخيرا از همين دست منتشر شد بيشتر از بقيه سروصدا کرد و تنها شامل انتقادهاي کارشناسان نميشد بلکه کاربران شبکههاي مجازي هم نسبت به آن واکنشهاي زيادي نشان دادند. ماجرا از اين قرار بود که تصوير مانکني در شبکههاي اجتماعي منتشر شد که پوششي مانند چادر داشت و تنها سفيدي محدودي که جلوي لباس بود نشان ميداد که ميتواند متعلق به گروه پزشکي باشد. در اين تصوير چند نفر هم در حال رونمايي از اين مانکن ديده ميشدند. در توضيحات عکس آمده بود: «رونمايي از لباس پرستاري اسلامي در دانشگاه علوم پزشکي زاهدان».
اين عکس واکنشهاي زيادي از سوي مردم به همراه داشت. عده زيادي با فکر اينکه چنين لباسي قرار است در آينده نزديک بر تن پرستاران بخشهاي درماني ديده شود به آن انتقاد ميکردند و عده ديگري هم ماجرا را به طنز برگزار ميکردند اما تمام واکنشهاي منفي بود. اين واکنشها به حدي بالا گرفت که مسئولان وزارت بهداشت را هم به تکاپوي جواب دادن انداخت.
معاون پرستاري وزارت بهداشت ديروز دراينباره گفت: «لباس جديد پرستاري رونماييشده در دانشگاه علوم پزشکي زاهدان با مباني علمي و کارشناسي پوششهاي پزشکي و پرستاري مغايرت دارد.»
او درباره اينکه ماجرا چه بوده و اين لباس از طرف چه نهادي و به چه منظور ارائه شده، توضيحي نداد، صرفا پاي وزارت بهداشت را از مسئله بيرون کشيد و گفت: «تصميم مذکور، در سطح وزارت بهداشت به هيچ عنوان مورد تأييد نيست و توصيه ميشود که از اينگونه تصميمات شخصي و سليقهاي در مسائلي با ابعاد کشوري پرهيز شود.»
عليمحمد آدابي، رئيس سازمان نظام پرستاري اتفاقي که در دانشگاه علوم پزشکي زاهدان روي داده را که يک کار دانشجويي و در حد ارائه پيشنهاد اعلام ميکند و ميگويد: «کاري که دوستان ما در دانشگاه زاهدان کردهاند در حد ايدهپردازي دانشجويي بوده و اين فرصت به دانشجويان داده شده که ايدههايشان را دراينزمينه مطرح کنند، احتمالا اين ايده هم برگزيده شده اما اين اقدام به معني اينکه قرار است از چنين ايدهاي استفاده شود، نيست. در اين طرح از نظام پرستاري و معاونت پرستاري وزارت بهداشت کمک گرفته نشده است؛ بنابراين طرحي که از آن رونمايي شده از سوي اين نهادهاي مورد تأييد نيست.»
او ادامه ميدهد: «وقتي قرار است براي کارکنان و فعالان يک حرفهاي اعم از کارگاهي، خدماتي، توليدي و... لباس فرم تهيه شود بايد از کارشناسان اين حوزه کمک گرفته شود و طرحي که تصاويرش منتشر شده بعيد است که چنين مرحلهاي را طي کرده باشد زيرا نتيجه آن بههيچوجه کاربردي نيست.»
آدابي درباره اقتضائات لباس پرستاري ميگويد: «طراحي فرم پرستاران بايد تابع شرايط و محيط کاري آنها باشد. اين لباس در وهله اول بايد راحت باشد و هوا در آن بهخوبي جريان داشته باشد و به اصطلاح تهويه داشته باشد چون در بسياري از مواقع اين لباس ساعتها در تن پرستار است و پرستار بايد ساعتها بر بالين يک بيمار باشد و امکان تعويض لباس تا ساعتها وجود ندارد درحالي که لباسي را که ما در تصاوير منتشر شده ميبينيم بعيد است بيشتر از 10 دقيقه از سوي يک پرستار تحمل شود. معلوم نيست اين لباس با چه دانشي و بر چه اساسي طراحي شده است اما اصلا راحت به نظر نميرسد.»
او درباره رنگ لباس هم انتقاد ميکند و ميگويد: «ويژگيهاي فني هم در اين لباس لحاظ نشده است. رنگ مشکي بههيچوجه مناسب بخشهاي درماني نيست و هم از نظر روحي بيمار را تحتتأثير قرار ميدهد و هم از نظر بهداشتي مناسب به نظر نميرسد. لباسي که کادر درمان ميپوشند بايد کاملا روشن باشد تا بتواند ترشحاتي مانند خون و آلودگيهاي مختلف را بهراحتي نشان دهد و تميزي آن کاملا مشخص باشد. براي همين هم در بخشهاي مختلف درمان از لباسهاي روشن براي پرستاران استفاده ميشود. اين رنگ تا حد زيادي بر روحيه بيماران هم تأثير مثبت ميگذارد؛ مثلا در بخشهاي کودکان سعي ميشود از رنگهاي روشن و شاد مانند سبز و صورتي استفاده شود تا علاوه بر اينکه لباس آلودگيها را نشان ميدهد احساس شادي به بيماران منتقل کند.»
او درباره استانداردهاي جهاني لباس فرم ميگويد: «در تمام دنيا اصطلاحي با عنوانdress code وجود دارد که نشان ميدهد لباس کارکنان بخشهاي مختلف نهادهاي مختلف چه ويژگيهايي بايد داشته باشند، حالا ما به اقتضاي فرهنگ و دين خودمان تغييراتي در اين لباسها ايجاد ميکنيم مثلا لباس خانمها را بلندتر در نظر ميگيريم اما در کليات اين استانداردها نميتوان دخالت کرد چون براساس مسائل فني و مطالعات صورتگرفته تعيين شدهاند و منطقي به نظر ميرسند؛ بنابراين وقتي ما از لباس ملي حرف ميزنيم بايد استانداردها را هم رعايت کنيم؛ البته همانطور که گفتم لباسي که باعث اين جنجالها شده در حد يک ايده دانشجويي بوده و لازم نيست با آن برخورد شود.»
همانطور که آدابي ميگويد قبلا هم تلاشهايي براي توليد لباس ملي براي کارکنان بخشهاي درماني شده است؛ مثلا سال 93، محمد شريفيمقدم که در آن زمان دبيرکل خانه پرستار بود از طراحي لباس ملي براي پرستاران بيمارستانها و مراکز درماني در سراسر کشور خبر داد و گفت: «طراحي لباس با همکاري سازمان نظام پرستاري و کمک وزارت بهداشت انجام ميگيرد. هم اکنون کارهاي مقدماتي براي طراحي لباس پرستاران در حال انجام است و قرار است تا با طراحي لباس جديد بتوانيم از لباسي که درحالحاضر وجود دارد، دور شويم. در طراحي لباس جديد علاوه بر تغييراتي که در بحث روز دنيا در حوزه پرستاري وجود دارد، سعي ميشود بهداشتي بودن و اسلامي بودن پوشش نيز در نظر گرفته ميشود. لباس ملي پرستاران براي تمامي مراکز درماني اعم از بيمارستانهاي دولتي و خصوصي است. درواقع، وزارت بهداشت اين لباس را بهعنوان الگوي ملي در نظر گرفته است.»
او که حالا قائممقام سازمان نظام پرستاري کشور در صف منتقدان از لباسي که تصويرش در شبکههاي اجتماعي منتشر شده، قرار گرفته و ميگويد: «پوشش پرستاران بايد با توجه به خدماتي که در بخشهاي مختلف مراکز درماني ارائه ميدهند، طراحي شود.»
شريفيمقدم ادامه ميدهد: «با توجه به ماهيت حرفه پرستاري که ميبايست در شرايط متفاوت، بستگي به وضعيت بيماران، خدمات مورد نياز را ارائه بدهد؛ لذا، لازم است که در طراحي لباس فرم پرستاران، به ويژگيهاي حرفه پرستاري توجه شود. با توجه به حضور پرستاران در بخشهاي مختلف مراکز درماني اعم از اورژانس، اتاق عمل، بخشهاي مراقبتهاي ويژه، بخش کودکان و...، ميبايست لباس فرم آنها به گونهاي طراحي شود که علاوه بر اينکه ساده، راحت و حتي زيبا باشد، خللي در ارائه خدمات آنها به بيماران به وجود نياورد. بهعنوان مثال، در بخش کودکان بيمارستانهاي دنيا، از لباسهاي رنگي و شاد براي پرستاران استفاده ميشود. حتي اين وضعيت در بخش بيماران سرطاني نيز وجود دارد چون احساس ميشود بايد به بيمار روحيه شادابي داد.»
او ميگويد: «لباس فرم پرستار به شکل چادر، ميتواند در بخشهاي عفوني که پرستاران حضور دارند، منشأ انتقال عفونت و بيماري شود. ازهمينرو، رونمايي از لباس جديد در يکي از بخشهاي دانشگاهي کشور، کار غيرکارشناسي و غيرفني بوده است.» قائممقام سازمان نظام پرستاري کشور با تأکيد بر اينکه تهيه لباس فرم پرستاران نيازمند کار تخصصي و فني است، ميگويد: «اين کار وظيفه معاونت پرستاري وزارت بهداشت و سازمان نظام پرستاري است و تاکنون جلسات متعددي نيز در همين زمينه تشکيل شده است.»
۲۳۴۵
نظر شما