'فرانک ویزنر'، معاون پیشین وزیر خارجه آمریکا که در مذاکرات هسته ای ایران و گروه 1+5 حضور فعالی داشت، در گفتگویی اختصاصی باایرنا بر ضرورت تداوم دیپلماسی میان ایران و آمریکا برای حل بحران های خاورمیانه تاکید کرد و خواستار گفتگو و توافق آمریکا با ایران و روسیه برای حل بحران سوریه شد.
آمریکا از گفتگوهای ایران و همسایگان عربش حمایت کند
فرانک ویزنر که در چهار دهه گذشته در سمت های دیپلماتیک حساس آمریکا حضور داشته است بر اهمیت دیپلماسی برای حل وفصل مسایل میان ایران و آمریکا و بحران در خاورمیانه تاکید کرد و گفت: ما با جمهوری اسلامی دارای اختلاف نظرهای بسیاری هستیم. بی تردید ما تاریخ طولانی از تنش داریم. اما توانستیم بر روابط ستیزه جویانه میان دو کشور غلبه کنیم و با ایران وارد گفتگو شویم و سرانجام به توافق هسته ای دست یابیم؛ توافقی که عرصه بین المللی را دگرگون کرد. برای همین با وجود خصومت ها،این مجال وجوددارد که آمریکا باایران همکاری کرده تاراه حلی برای مسایل پیچیده منطقه ای بیابد.
ویزنر گفت: ما باید برای بحران و خشونت در منطقه خاورمیانه راهی بیابیم. من بر این باورم راهی که رییس جمهور روحانی در عمان و کویت آغاز کرد تا با گفتگو مسایل را حل کند، فرصتی تازه به وجود آورده است. این به نفع ایالات متحده است که از این گفتگوها برای کاهش تنش در منطقه حمایت کند. منافع ما دقیقا در حمایت از این سیاست است.
قرارداد بوئینگ با ایران پیشگام گسترش روابط تجاری است
فرانک ویزنر که هم اکنون مشاور شرکت حقوقی و تجارتی 'اسکوئر پتون بوگس' هست، قرارداد شرکت آمریکایی بوئینگ با شرکت هواپیمایی آسمان ایران را بسیار مهم دانست و با اشاره به حضور شرکت اروپایی ایرباس دربازار هوایی ایران گفت: معامله بوئینگ با ایران می تواند پیشگام ایجاد فضایی مناسب باشد. من امیدوارم کنگره و دولت مانع از اجرایی شدن این توافق نشوند؛ چراکه این توافق مزایای بسیاری دارد.
وی افزود: قرارداد بوئینگ و ایران به معنای این نیست که روابط دو کشور عادی شده باشد. بلکه نشان می دهد که دو کشور همواره اگر تلاش کنند، می توانند به توافق دست یابند.
ویزنر در پاسخ به اینکه چقدر احتمال لغو این قرارداد از سوی کاخ سفید وجود دارد، گفت: بر اساس قانون آمریکا، فروش هواپیما و قطعات آن به ایران مجوز دریافت کرده است. این گامی به سمت گسترش روابط اقتصادی و تجاری با ایران در مراحل آینده خواهد بود؛ مرحله ای که بتوانیم مسایل مهم دیگر را میان دو کشور حل کنیم.
وی در پاسخ به این پرسش که پیام سیاسی عدم مخالفت ترامپ با قرارداد بوئینگ-آسمان چه می تواند باشد، گفت: دو جنبه خواهد داشت. نخست، نشان دهنده اهمیت آغاز و ادامه روابط تجاری با آمریکا برای ایران خواهد بود. دوم، نشان می دهد که آمریکا بر اساس قانون رفتار می کند که اجازه این معامله را داده است.
آمریکا و ایران باید به گفتگو ادامه دهند
ویزنر که در گذشته سفیر آمریکا در کشورهای مصر، هند و فیلیپین بوده است، در خصوص سمت و سوی روابط دولت ترامپ و ایران تصریح کرد: دو کشور نیاز به گفتگو دارند تا از خصومت میان آنها کاسته شود. آمریکا می خواهد که منافع امنیتی آن و متحدانش در خاورمیانه از سوی ایران تهدید نشود.
وی افزود: برداشته شدن تحریم های آمریکا علیه ایران، بستگی به حل مسایل بزرگتری دارد که بر روابط دو کشور سایه انداخته است.
این دیپلمات پیشین آمریکایی در پاسخ به این پرسش که آیا دولت ترامپ دست از خصومت برداشته و سیاست گفتگو را در پیش خواهد گرفت، تصریح کرد: هم اکنون، دولت ترامپ در مرحله نخست شکل گیری خود قرار دارد و سیاست آن در خصوص ایران بسیار غیر منعطف است. دولت ترامپ اکنون به دنبال بازسازی روابط با کشورهای عرب خلیج فارس و اسراییل است. در این مرحله با دقت ایران را زیر نظر دارد و همانطور که دیدیم موضوعاتی به مانند آزمایش موشکی یا انتخابات آینده ریاست جمهوری در ایران برای دولت ترامپ حساسیت برانگیز است.
وی افزود: من امیدوارم شاهد صبوری و دوراندیشی باشیم؛ چرا که شرایط تغییر خواهد کرد. من امیدوارم که با گذر زمان از این تنش ها عبور کنیم و با دیپلماسی بتوانیم مسایل را حل و فصل کنیم.
بهترین راه حل برای سوریه توافق با روسیه و ایران است
معاون اسبق وزیر خارجه آمریکا در امور امنیت بین المللی، درباره بحران سوریه و درگیری نظامی آمریکا در آن کشور گفت: دولت آمریکا از خطر افزایش تنش نظامی در سوریه آگاه است. اکنون هدف اصلی جنگ با داعش و بازپس گیری رقه و مناطق تحت کنترل داعش در شرق سوریه است.
ویزنر تاکید کرد: بهترین راه برای حل درگیری در سوریه، یک توافق بین المللی با مشارکت روسیه و ایران و دیگر گروه های درگیر است تا دست به دست هم بدهند تا برای همیشه به کاربرد جنگ افزار شیمیایی پایان دهند و با یک صدا اعلام کنند که تکرار آن پیامد وخیمی خواهد داشت.
ویزنر درباره احتمال توافق کاخ سفید و کرملین برای کاهش تنش ها در سوریه گفت: روابط روسیه وآمریکا بسیار پیچیده است. این مساله الان یک چالش هم داخلی و هم بین المللی شده است. با این حال نه روسیه و نه ایالات متحده به دنبال افزایش تنش و رویارویی نیستند. هر شرایط سیاسی در داخل آمریکا وجود داشته باشد، این تلاش خواهد شد که همه سازوکارهای لازم برای مهار تنش ها به کار برده شود تا کار به رویارویی مستقیم نکشد.
این دیپلمات پیشین آمریکایی از ادعای دولت ترامپ علیه دمشق و اتهام کاربرد جنگ افزار شیمیایی توسط سوریه دفاع کرد و گفت:من فکر نمی کنم صحبت های دولت آمریکا علیه اسد بر اساس اهداف سیاسی باشد. اگر دولت سوریه این کار را نکرده، عاقلانه است که اجازه تحقیقات کامل را بدهد.
ویزنر درپاسخ به این پرسش که چگونه می توان به اطلاعات دستگاه های امنیتی آمریکا اعتماد کرد وقتی که آشکار شده است آنها در خصوص جنگ افزار کشتار جمعی عراق اطلاعات نادرست منتشر کرده اند، گفت: نباید این موضوع را تعمیم داد. اشتباه دستگاه اطلاعاتی آمریکا در خصوص عراق نباید این تصور را ایجاد کند که تمام نظام اطلاعاتی آمریکا مساله دارد. دستگاه های اطلاعاتی بیشترین تلاش را برای فراهم آوردن اطلاعات دقیق کرده و کارشان را ما جدی میگیرم. کما اینکه درباره ایران، دستگاه اطلاعاتی ما به روشنی گفتند که دولت ایران در حال ساخت جنگ افزار هسته ای نیست و کسی این نظریه را زیر سوال نبرد.
52310
نظر شما