الهه محمدی: «قدردانی از یک مرد انقلابی با بدرقهای میلیونی» این جمله، توصیفی کامل برای یک روز غم انگیز بود. هوا گرگ و میش سحر را رد نکرده بود که مردم کم کم به وعده گاه می آمدند: خیابان انقلاب. هنوز پیکر بی جان آیت الله هاشمی رفسنجانی به خیابان خاطره انگیز تهران نرسیده بود که لحظه به لحظه به تعداد مردم تشییع کننده اضافه می شد. همان مردمی که روزهای زیادی در همین خیابان پشت سرِ او نماز خوانده بودند.
آمدیم تا به خدا بسپاریمت...
تمام خیابان های منتهی به دانشگاه تهران بسته بود. هنوز به ساعت 8 و نیم و زمان برگزاری نماز بر پیکر آیت الله هاشمی نرسیده بودیم که دیگر اطراف دانشگاه پر شد از مردمی که گرچه خیلی هایشان اجازه ورود به دانشگاه را پیدا نکردند اما با در دست داشتن پلاکاردهایی منتظر ورود پیکر بی جان آیت الله برای بدرقه کردنش بودند: «بدرود امیرکبیر»، «خداحافظ پیر اعتدال»، «ناشران در سوگ استوانه محکم خردورزی»، «هاشمی زنده است تا نهضت زنده است»، «مظهر استقامت و صبر و مرد فرداها» «سفر به خیر رفیق دیرین» و «به خدا می سپارمت»
عده ای گریه می کردند، عده ای سیاه پوش بودند و عده ای دیگر با سر دادن شعارهایی مانند «هاشمی هاشمی راهت ادامه دارد» «هاشمی هاشمی خدا نگهدار تو» ، «عزا عزاست امروز روز عزاست امروز، جمهوری اسلامی صاحب عزاست امروز» ، «عزا عزاست امروز روز عزاست امروز، هاشمی مبارز پیش خداست امروز» «هاشمی درود رهبر ما بدرقه راه تو»، «حسین حسین شعار ماست هاشمی افتخار ماست» از او نقدیر می کردند.
خمینی جوان در انبوه جمعیت گرفتار شد
حوالی ساعت 10 بود که بلندگوهای داخل دانشگاه خبر از اقامه شروع نماز از سوی رهبر انقلاب بر پیکر آیت الله هاشمی رفسنجانی دادند. جمعیت آنقدر زیاد بود که حتی گفته می شد به دلیل ازدحام جمعيت حاضر سيد حسن خميني موفق به ورود به دانشگاه تهران و شركت در نماز نشده است. جمعیت لحظه لحظه درحال اوج گرفتن بود و کار به جایی رسید که چندین داربست مقابل دانشگاه بر اثر ازدحام جمعیت شکسته شد.
در آن میان خط های تلفنی در مسیر تشییع با اختلال مواجه بودن، اینترنت گوشی های همراه هم تقریبا قطع بود و نیروهای امنیتی برای برقراری نظم و گشودن راه تردد مردم حضور چشمگیری داشتند.
هاشمی زنده است مثل همه مردان بزرگ تاریخ
بلافاصله بعد از پایان نمازدر اصلی دانشگاه باز شد و این سیل عظیم جمعیت بود که دوباره با سردادن شعار «هاشمی راهت ادامه ادامه دارد» به پیشواز مرد سیاستمدار ایران رفتند. جمعیت زیاد بود و راه برای عبور اتومبیل حمل کننده پیکر آیت الله کم.
پیشاپیش ماشین حامل پیکر آیت الله بر روی پلاکاردی قسمتی از بیانات امام خمینی(ره) مبنی بر این که «مردان تاریخ تا آخر زنده هستند. بدخواهان باید بدانند هاشمی زنده است، چون نهضت زنده است»، نقش بسته بود.
با وجود اینکه اتومبیل حامل پیکر آیتالله هاشمی به تقاطع حافظ رسیده و قرار بود از آنجا به سمت حرم امام راهی شود؛ اما مردم همچنان دوان دوان پیکر او را همراهی می کردند و اجازه جدا شدن اتومبیل از جمعیت را نمی دادند.
به زحمت می شد راهی برای خروج از جمعیت پیدا کرد. مردم در هم تنیده بودند و همچنان با سردادن شعار، پیکر آیت الله را همراهی می کردند. اما در آن میان جمعیت هرگاه به جایگاه های تصوبرداری خبرنگاران صدا و سیما می رسید با شعارهایی انتقادی کم لطفی های این سازمان را نسبت به آیت الله ، به رخ آن ها می کشیدند.
یک بدرقه میلیونی دیگر در تاریخ ایران ثبت شد
در حالی چهره های سیاسی بعد از اقامه نماز کم کم در بین مردم ظاهر می شدند که خبر می رسید حرم بنیانگذار انقلاب اسلامی مملو از جمعیت است و منتظر خاکسپاری یار امام (ره) در کنار او. اما پیکر بی جان آیت الله هنوز در میان مردم بود. جمعیت تشییع کننده که به قول حسینعلی امیری معاون رییسجمهور از مرز 2 و نیم میلیون هم گذشته بودند، اجازه خروج او را از جمعیت نمی دادند و حوالی ساعت 12 اتومبیل حمل کننده پیکر آیت الله هاشمی به نزدیکی پل کالج رسیده بود و شعارها همچنان او را بدرقه می کردند تا اینکه بالاخره اتومبیل توانست راه خود را در میان مردم بازکند و با سرعت به سمت حرم امام (ره) براند.
لاریجانی، سیدحسن آقا و ظریف تا لحظه آخر آیت الله را همراهی کردند
حرم امام مملو از جمعیت بود؛ یاران آیت الله خود را کم کم به مرقد می رساندند و علی لاریجانی، سید حسن خمینی، محمدرضا عارف و محمد جواد ظریف در حالی مامور خاکسپاری آیت الله در کنار مرادش بودند که خانواده آیت الله هاشمی به زحمت توانستند راهی میان مردم باز کنند و بر سر خاک پدر حاضر شوند.
آیت الله در کنار مرادش آرام گرفت
حوالی ساعت 13 بود که پیکر آیت الله با همراهی سرود جمهوری اسلامی ایران وارد مرقد شد و با همراهی مردم و بعضی از مسوولان و خانواده آیت الله هاشمی با ورود به داخل مرقد امام (ره) بعد از 82 سال در کنار معملش آرام گرفت.
فقدان رفیق بر آیت الله امامی کاشانی سخت آمد
پیکر آیت الله در حالی به خاک سپرده شد که مردم همچنان در حد فاصل میدان انقلاب و پل کالج در حال بدرقه یار دیرین انقلاب بودند.
از سوی دیگر از حرم بنیانگذار انقلاب و درست دقایقی پس از خاکسپاری آیت الله هاشمی خبرهایی از وخامت حال برخی شخصیتهای سیاسی و دینی و همچنین اعضای خانواده هاشمی رفسنجانی به گوش میرسید و این خبرها حکایت از بدحالی آیتالله امامی کاشانی، سیدحسن خمینی، فاطمه هاشمی و آیتالله حسن صانعی در زمان خاکسپاری و داخل ضریح داشت.
اما هرچه که بود تمام شد و آیت الله هاشمی رفسنجانی پس از سال ها مبارزه قبل از انقلاب و بیش از 60 سال سیاست ورزی در خاک آرام گرفت و این مردم بودند که از هر جناح و گرایش و طرز فکری او را در آخرین روز حضورش در میانشان تنها نگذاشتند.
«همه» آمده و همه غمگین بودند. با جان و دلشان یار انقلاب را بدرقه کردند و همین همراهی باشکوه آنها با آیت الله تحسین بسیاری از چهره های سیاسی، رسانه های خارجی و خانواده آیت الله هاشمی را برانگیخت. تا جایی که اعضای خانواده او بعد از بدرقه پدرشان در پیامی که در اختیار رسانه ها قرار گرفت زبان به ستایش مردم گشودند: «لحظه لحظه امروز در بدرقه شکوهمند و مردمی پدر در تاریخ این سرزمین ثبت شد؛ وداع مردم با مردی که برای مردم زیست، برای مردم مجاهدت کرد و سرافرازی مردم را میخواست و چه زیبا همین مردم سرافرازش کردند. امروز تجلی وفای به وعده الهی بود، وعدهای که خداوند به بندگان صالحش در صبر و پایمردی و مجاهدت داد و امروز به بهترین شکل، آن را برای هاشمی محقق کرد. چشمان ظاهر هاشمی اگرچه امروز بسته بود اما میلیونها چشم تر دیدند چگونه خدا به صبر او در برابر تیرهای زهرآگین تخریب و تهمت، جزایی نیکو داد و به این مجاهد نستوه آبرو بخشید. پیکر خسته این مجاهد نستوه در کنار مراد او خمینی کبیر به آرامشی ابدی رسید اما عشق هاشمی به مردم، مرگ او را ناممکن ساخته است. هاشمی زنده است تا انقلاب زنده است، هاشمی زنده است تا ملت زندهاند و راه هاشمی پاینده خواهد ماند.»
2929
نظر شما