بانو همایونی ستاره عالم دین و تجهد/توصیه‌هایی برای تهذیب نفس به بانوان

مهر نوشت: بانو علویه همایونی از نوادر عالمه‌ های سپهر دین است که مهربانی،تجهد و اخلاق نیک وی تا همیشه تاریخ در ذهن جامعه ماندگار است و همواره بانوان را به حرکت در راه تهذیب نفس راهنمایی می‌کرد.

 چراغ زندگی هر عالم و عالمه‌ای که خاموش می‌شود گویی ستاره‌ای پر برکت از آسمان زندگی آدمیان همچون شهابی پُر سرعت فرو می‌افتد و این مفهومی است که در بسیاری از روایات و سخنان بزرگان به درک آن دست پیدا می‌کنیم.

در طول قرن‌های گذشته و به ویژه با نفوذ اسلام به ایران ستارگانی در آسمان، علم و ادب، دین و تجهد خوش درخشیدند که کمبود هر یک از آنها دریغ و افسوسی برای جامعه‌ای بشری است اما بسیاری از این عالمان نیز در طول زندگی پربرکت خود شاگردانی خوش ذوق و متبحر از خود به یادگار گذاشتند که گرچه شاید به طور کامل جای خالی آنها را پر نکنند اما هر یک امیدی جدید برای درخشش یک ستاره نورانی در آسمان علم و دین است.

آثار بانو علویه همایونی

از جمله شاگردان این گوهرهای نایاب جهان دین و تجهد، بانو علویه همایونی است که از رهروان مکتب بانوی مجتهده امین بود؛ مقامی که شاید در طول تاریخ کمتر زنی به آن دست پیدا کرده باشد؛ شاید نیز مقام بسیاری از بانوان مجتهد در طول تاریخ مغفول مانده باشد.

بانو زینت السادات علویه همایونی فقیه و مجتهد معاصر شیعه که چند روز پیش در سن ۹۹ سالگی درگذشت، اولین دانشجوی زن رشته الهیات در دانشگاه است که در سال ۱۳۴۳ در امتحان ورودی پذیرفته شد و در سال ۱۳۴۴ با امتیاز بانو امین اولین حوزه علمیه زنان در ایران را در اصفهان بنام مکتب فاطمه تأسیس کرد.

وی که در سال ۱۳۸۸ به عنوان چهره ماندگار انتخاب شد روز دهم تیرماه امسال بر اثر کهولت سن درگذشت و پیکر او روز شنبه دوازدهم تیر ۱۳۹۵ پس از اقامه نماز توسط آیت‌الله حسین مظاهری رئیس حوزه علمیه اصفهان با حضور پرشور مردم روزه‌دار اصفهان تشییع و در امامزاده ابراهیم این شهر واقع در خیابان ابوذر به دست خاک سپرده شد.از نمونه کتاب‌های ایشان می‌توان به ترجمه اربعین الهاشمیه بانوی ایرانی، ترجمه اسرارالأیات ‏صدرالمتألهین شیرازی، زن مظهر خلاقیت‌الله در دو جلد، عشق ذوی‌القربی در وصف حضرت ‏فاطمه(س)، نسیم ولایت ترجمه و توضیح چهل حدیث در فضائل و مناقب امیرالمؤمنین (ع)، ‏زندگانی بانوی ایرانی (بانوی امین) اشاره کرد‎.‎

ولایت‌مداری بارزترین ویژگی بانو همایونی بود

زهرا نوری یکی از اهالی محل زندگی بانو همایونی که با ایشان مراودت داشته است درباره این عالمه دینی می‌گوید: چندین خصوصیت بارز از ایشان به یاد دارم که از جمله برجسته‌ترین آنها ولایت‌مداری ایشان است که در تمام طول زندگی پربرکت این بانو یکی از مهم‌ترین اصول زندگی ایشان بود و در صحبت‌های خود به بسیاری از رهنمودهای رهبر اشاره می‌کردند.

وی افزود: یکی دیگر از خصوصیات بارز ایشان توجه به نظم و اهمیت به تمیزی و آراستگی بود و بانوان را نیز به این امر تشویق می‌کردند ضمن اینکه در برخورد با مسایل جوانان به روز بوده و از مشکلات مبتلابه جامعه آگاهی کامل داشتند.

این بانوی جوان بیان داشت: ایشان از خانم‌های جوانی که به نزد ایشان می‌رفتند درباره اهداف آینده زندگی خود و معیارهای آنها برای ازدواج سوال کرده و در این زمینه آنها را به درستی راهنمایی می‌کردند.

وی با بیان اینکه توصیه به تحصیل علم و برنامه‌ریزی برای تهذیب نفس از مهم‌ترین توصیه‌های بانو همایونی به زنان بود، ابراز داشت: ایشان در سخنان خود اشاره داشتند که از نخستین پله‌های رسیدن به این تهذیب نفس توجه داشتن هنگام اقامه نماز است و بارها بیان داشتند که تدبر در معنای نماز نخستین شاهراه رسیدن به این هدف یعنی توجه به ذات الهی در نماز خواندن است.

وی ادامه داد: همچنین کمک به رفع مشکلات مختلف مردم در جنبه‌های مختلف و جوابگویی به شکل پاسخ‌های واقعا قابل عمل به سوالات جوانان از ویژگی‌های بارز ایشان بود.

این بانوی اصفهانی ابراز داشت: مهربانی و خوش‌رویی ایشان در برخورد با مردم جامعه از ویژگی‌هایی است که هرگز از ذهن جامعه پاک نخواهد شد چراکه این ستاره آسمان دین که مفتخر به شاگردی بانو همایونی است اخلاق نیک را که از سفارشات پر اهمیت دینی است سرلوحه کار و زندگی خود قرار داده بودند.

توصیه‌های بانو علویه همایونی به زنان

بانو همایونی در سفارشات خود به بانوان همیشه به خودشناسی توصیه می‌کردند؛ از جمله ایشان در یکی از سخنان خود خطاب به بانوان گفته است: توصیه من به خواهران ایمانی این است که اوقات فراغت خود را در شناخت ویژگی‌های زن مصرف کنند و در این زمینه به طور جدی، قدمی بردارند و تحقیقی داشته باشند؛ در این خصوص از قرآن مجید و تفاسیر دانشمندان، استمداد نمایند و بدانند که بی‌اعتنایی به این موضوع، موجب بیگانگی از خویش و واماندگی در گمراهی و ذلت جماعت نسوان است.

وی می‌افزاید: (بانوان) رشته‌های علوم را از (حضور) زن خالی نگذارند؛ مخصوصاً رشته‌های علوم دینی و الهی را. به هر زحمتی هست خود را به مرتبه‌ عالی آن برسانند و (این امر) منافاتی هم با بچه‌داری ندارد؛ زیرا زمان تحصیل علم«من المهد الی اللحد» است و زمان بچه‌داری زمانی محدود، تا از این راه خدمتی به صنف خود کرده باشند و حرکتی در جامعه‌ زنان به وجود آید، حرکت انسانی، ایمانی، اخلاقی، آگاهی و عرفانی.

مدیر حوزه‌های علمیه خواهران اصفهان در ارتباط با این بانوی اخلاق و تجهد به مهر می‌گوید: با توجه به اینکه بانو علویه همایونی تحصیلات خود را در محضر بانوی مجتهده امین سپری و درجات علمی را طی کرده بودند، تلاش داشتند تا در زمینه پیاده‌سازی اهداف بانو امین از جمله تربیت بانوان فرهیخته برای فرهنگ جامعه گام بردارند.

حجت‌الاسلام ابطحی افزود: ایشان در دانشگاه تهران در رشته الهیات تحصیلات عالیه را سپری کردند و در علم فلسفه و حکمت تبحر خوبی داشتند و کتاب‌های مرحوم ملاصدرا را تدریس می‌کردند.

مدیر حوزه‌های علمیه خواهران استان اصفهان ابراز داشت: این بانوی با کرامت بیش از نیم قرن از عمر گرانمایه خود را در راه اعتلای قرآن کریم، تحصیل تهذیب، و تربیت شاگردانی در مکتب امام صادق (ع) سپری کرد و مایه فخر بانوان اصفهان بلکه بانوان ایران و حوزه‌های علمیه است.

وی اضافه کرد: رهبر معظم انقلاب با شناختی که از بانو علویه همایونی داشتند، ایشان را به عنوان الگوی فرهنگی و دینی جامعه اسلامی ایران معرفی کردند؛ وی منشأ خدمات و برکات برای جامعه بود و امیدوار هستیم بانوان اصفهان از ایشان الگو بگیرند.

رکن نخست تربیت فرزند صالح مادران متدین و با علم است

حجت‌الاسلام ابطحی با اشاره به اهمیت تحصیل بانوان در ارتقای سطح جامعه ابراز داشت: با حضور بانوان متدین و تحصیل کرده در جامعه می‌توان فرزندان خوب و صالح را انتظار داشت چراکه رکن نخست تربیت فرزند صالح مادر متدین و با علم است.

وی با بیان اینکه باید همگی تلاش کنیم که بانوانی نظیر بانوی همایونی را در جامعه تربیت کنیم، گفت: زحمات ارزشمند این بانوی عالمه در راستای تعلیم و تربیت بانوان و گسترش معارف اسلامی موجب سعادت ابدی و هم‌جواری با اجداد طاهرینش و بهره‌مندی خاصه از عنایات حضرت فاطمه زهرا (س) خواهد بود.

شاید تعداد عالمه‌های دینی به دلیل مشغله‌های مختلف بانوان در زمینه تربیت فرزندان و رسیدگی به خانواده نسبت به عالمان دینی کمتر باشد اما این نوادر دنیای تجهد و دین در پس ذهن هر زنی این پرده نمایش را روشن می‌سازند که برای بانوان نیز امکان رسیدن به بالاترین مقام‌های علمی و حتی دینی وجود دارد؛ شاید تنها اندکی تأمل برای اصلاح هدف پیش رو توسط بانوان و صد البته فراهم ساختن فرصت ایده‌آل توسط آقایان برای پرورش ذهنی و علمی خانم‌ها در آفریدن عالمه‌های دینی و صد البته پرورش نسل آگاه و متضمن به صفات اخلاقی و دینی بسیار موثر باشد و در این راه بانوانی همچون علویه همایونی و بانوی مجتهده امین چراغ راه تمامی زنان این مرز و بوم و حتی دنیا خواهند بود.

 

کد خبر 553506

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
9 + 4 =