چندی پیش براساس تصمیم بانکها، نرخ سود سپرده بانکی به 15 درصد کاهش یافت. به دنبال این تصمیم و تاکید محافل اقتصادی، بلافاصله شورای پول و اعتبار نرخ سود تسهیلات را به 18 درصد کاهش داد.
به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، در حال حاضر کارشناسان اقتصادی معتقدند با توجه به کاهش نرخ تورم، دولت باید این تصمیم را برای رونق اقتصادی و چرخیدن چرخهای تولید و صنعت اجرایی میکرد.
با این وجود، این اتفاق با واکنشهای مختلفی در محاافل اقتصادی و رسانهای مواجه شده است؛ به طوری که حتی برخی کاربران خبرآنلاین در نظرسنجیای که برگزار شده بود، در رابطه با این سوال که «آیا تصمیم در رابطه با کاهش نرخ سود سپردهها، درست بود یا خیر؟ و کاهش نرخ سود چه کمکی به اقتصاد کشور میکند؟» عنوان کردند که «کاهش نرخ سود تحت شرایط خاصی اثرگذار خواهد بود.»
یکی از کاربران خبرآنلاین که نام خود را عنوان نکرده بود، در این خصوص نوشت: «به نظر من کار درستی نبود، چون قطعا این پولها به بازارهای دیگر خواهد رفت و دردسر ایجاد میکند.»
فرد دیگری تصریح کرد: «چندین سال هست که سوئیس از سپردههایی که در کشورش چه خارجی و چه داخلی پسانداز دارند، سود میگیرد. یعنی از کسانی که پول زیاد دارند و در حسابها میخوابانند سود میگیرد و برعکس، به صاحبان کارخانهها و شرکتها که فعال هستند، وام بدون بهره میدهد.»
یکی دیگر از کاربران خبرآنلاین هم که نام خود را عنوان نکرده بود، متذکر شد: «کاهش نرخ سود در اقتصاد کشور تاثیر نخواهد داشت، زیرا 90 درصد سپردهها به گفته ربیعی زیر 50 میلیون است و وام های کلان هم برای تولید فقط به خودیهای داده می شود و مثل همیشه برای افراد خاص اعتبار وجود دارد، نه مردم عادی. از آن طرف، 10 درصد اجارهبها و رهن بالا رفت و فشار بیشتر روی مردم. تنهای چیزی که هم باعث خروج از رکود و هم کاهش فشار اقتصادی بر مردم میشود، کاهش نرخ دلار به نزدیک 1500 تومان است.»
احمد در پاسخ به این نظر عنوان کرد: «تا زمانی که تعادلی بین درآمدها و هزینهها در سطح جامعه بهوجود نیاید و مشکل بیکاری حل نشود، این مسکنها نمیتوانند مشکل را حل کنند، چون آنانی که مجبورند با درآمدهای پایین امرار معاش کنند، اگر از طریق سود سپرده نشد، از طریق دیگری کمبود درآمد را جبران میکنند. اگر جلوی آنها در بانک و استفاده از سود بانکی گرفته شود، سر از بازار سکه و امثال آن درخواهند آورد.»
حسن هم نوشت: «به نظر بنده به جای کاهش سود سپردهها و تسهیلات بهتر است که بانکها پرداخت وام را بیشتر کنند و درصد سودشان هم اگر مقداری بالا بود، مهم نیست. در این روش دو سود مهم برای کل اقتصاد جامعه است؛ یکی اینکه تسهیلات به طور منطقی به تولیدکنندگان که هدف واقعی بانک مرکزی و اقتصاددانان است، میرسد و تا حدودی جلو رانت و دادن وام به افراد خاص گرفته میشود و دوم اینکه کسانی که در بانکها سپردهگذاری میکنند تا از این طریق امرار معاش کنند، زیاد ضرر نمیکنند و باعث خروج پول از بانکها نمیشوند و بازارهای دیگر را به هرج ومرج نمیکشانند و تعادل در بازار ایجاد میشود.»
اما فرد دیگری که نام خود را ذکر نکرده بود، چنین نظر داد: «دقیقا نرخ سود سپرده باید کاهش پیدا کند تا شما به جای امرار معاش با سود بانکی، کار و تلاش کنید تا روزی حلال کسب کنید. سود بانکی حکم ربا را دارد و تمام اقتصاد ایران را به نابودی کشانده است.»
محسن متذکر شد: «تا فضای کسب وکار درست نشود و رتبه ایران تکرقمی نشود و جلوی قاچاق و واردات اقلامی که ظرفیت تولیدشان در ایران وجود دارد، گرفته نشود، کاهش نرخ سود بانکی رانت ایجاد کرده و پولها به سمت ارز ودلار و بساز بفروشی میرود.»
یکی دیگر از کاربران خبرآنلاین نوشت: «کاهش نرخ سود بدون مدیریت سرمایهها فقط باعث افزایش قیمت مسکن و املاک خواهد شد.»
فردی هم نام خود را صنعتکار عنوان کرده بود، متذکر شد: «بله، کاملا توجیحپذیر است که تصمیم جدید منطقی است. همیشه پول در جایی جذب میشود که حاشیه امنیتی بالایی داشته باشد که مسلما بانکها بهترین هستند، اما وقتی تولید در این میان توجیه اقتصادی نداشته باشد، در رکود خواهیم افتاد. در ضمن با توجه به ریسکهای بالای تولید ما به ضریب امنیتی بالا نیاز داریم، بنابراین توصیه این است که میزان بهره با ظریب مناسبی نسبت به سود تولید باشد که رغبت واقعی در سرمایهگذاری ایجاد شود؛ البته مواردی مثل سود بازرگانی بیشتر کالای وارداتی هم کمک به محصولات داخلی خواهد داشت.»
یکی دیگر از کاربران خبرآنلاین عنوان کرد: «به نظر من حداقل سود بانکی مثل کشور ژاپن میتواند مردم را به کار و کوشش بیشتر تشویق کند تا سرمایههای معطل شده در بانکها به اقتصاد برگردد و کسی رغبت به دریافت سود بانکی و گذران زندگی با سود بانکی نداشته باشد و بیکاری تبدیل به فعالیت عمومی شود. به نظر من سود بانکی 2 درصد مثبت میتواند باشد.»
فرد دیگری هم تصریح کرد: «کاهش نرخ سود قدم درست و به جایی بود، چون سرمایههای کلان در بانکها خواب میخورند و سود میگیرند. اینکه سرمایهها در بانکها باشند و دنبال سفتهبازی و دلالی نروند، خوبه، اما نه با وجود بانکهای ناتوان و عاجزی که بهترین ایدهای که به مغزشون با سرمایه مردم رسیده، بساز بفروشی ملکهای تجاری و تجملی بوده است.»
«بینام»، یکی دیگر از کاربران خبرآنلاین تاکید کرد: «سود سپردهها باید بر اساس میزان سپرده باشد نه نرخ تورم، تورم تک رقمی نه تنها تاثیری بر قدرت خرید مردم یا افزایش قدرت پول ملی ندارد، که باعث کاهش حقوق ها میشود. اگر سپرده شخصی بالای 300 میلیون تومان باشد، کاهش نرخ سود شاید باعث شود که این پول به سمت بازار سرمایه حرکت کند یا شاید خرید ملک اما کاهش نرخ سود مبالغ کمتر شکستن کمر قشر متوسط است که شاید با سود این پول به اضافه حقوق اندکشان چرخ زندگی یک یا دو خانواده را تامین میکنند.»
22539
نظر شما