این ادعایی است که منتقدان برجام مطرح میکنند. وقتی گفته میشود که اگر برجام نبود فروش نفت ایران صفر شده بود یا اینکه بسیار کاهش یافته بود و عملاً به نزدیک صفر رسیده بود، آنها این ادعا را را مطرح میکنند که برجام باعث شده است قیمت نفت کاهش پیدا کند و اگر برجام نبود، قیمت نفت ایران پایین که نمیآمد هیچ بالا هم میرفت و لذا کاهش فروش نفت ایران، عملاً تأثیری بر درآمد نفتی ایران نداشت.
آنها مدعی هستند اگرچه آمریکا هر 6 ماه یکبار دولتهای خریدار نفت ایران را وادار میکرد که خرید نفت خود از ایران را حدوداً به میزان 20 درصد کاهش دهند اما به موازات این کاهش خرید، قیمت نفت هم افزایش مییافت و در نهایت، ایران متضرر نمیشد.
پاسخ این ادعا بسیار ساده است.
آمریکا برای وادارکردن کشورها به کاهش خرید نفت از ایران، قیمت را ملاک قرار میداد نه مقدار خرید را.
نگاهی به آمار خرید نفت کشورها از ایران در ماههای پس از وضع ماده 1245 از IFCA به روشنی بیانگر این مطلب است.
به عبارت دیگر، آمریکا هر کشور را وادار میکرد که مبلغ کمتری نفت از ایران بخرد و در این زمینه به مقدار نفت خریداری شده توجه نمیکرد.
نمیدانم که منتقدان برجام نکاتی نظیر این را واقعاً نمیدانند یا اینکه وانمود میکنند که از این مسائل اطلاعی ندارند.
اما در هر حال، همین بحثها اندک اندک موجب آن میشود که مردم به این مسأله بیشتر پی ببرند که ایران با چه تحریمهای گسترده و وسیعی روبرو بود و سوال ساده این است که چرا آنانی که بابت رفع نشدن برخی از تحریمها تا این حد نگران هستند در هنگام وضع این تحریمها تا این حد نگران و پیگیر نبودند.
22339
نظر شما