امروز 21 اسفند، مطابق با 12 مارس حوادث تاریخی بسیاری از جمله حمایت "اردشیر سوم پادشاه ایران" از کشورهای ضعیف تا مبارزه "گاندی و مردم هند" با مالیات نمک را در خود ثبت کرده است.

رویداد های تاریخی در ایران

گفت و شنود نخستین سفیر ایران در حبشه با امپراتور این کشور درباره ایرانیان

مصریان یونانی تبار و مورخان یهود عهد باستان روایات حبشی ها را درباره گفت و شنود نخستین سفیر ایران با امپراتور حبشه که نزدیک به نوروز ایرانیان (طبق محاسبات تقویمی مارس 524 پیش از میلاد) صورت گرفته بود این چنین نقل کرده اند که بعدا در کتب رومیان آمده است:
امپراتور حبشه که برگزیده بزرگان این کشور بود از سفیر کامبیز (کامبوزیا ، کمبوجیه ، کبوجیا Cabudjia ) که از مصر به حبشه (اتیوپی) فرستاده شده بود می پرسد که ایرانیان در چه سنی می میرند، غذای اصلی آنان چیست و آدابشان کدام است؟

سفیر پاسخ می دهد که عمدتا تا هشتاد سالگی عمر می کنند و غذای اصلی ایشان عبارتست از نان گندم، گوشت و میوه. آب، زمین و آتش را هم آلوده نمی سازند. اهورامزدا را که خدای دانا، توانا و یگانه است پرستش می کنند؛ دروغ نمی گویند، کار بد نمی کنند و نیّت بد داشتن را گناه می دانند و با پوشش کامل و پاپوش (کفش) از خانه خارج می شوند، اسپ را دوست دارند و مانند ملل دیگر در مزرعه و بارکشی مورد استفاده قرار نمی دهند و نسبت به سالخوردگان خود نهایت احترام را رعایت می کنند و از آنان به خاطر خدماتشان سپاسگزارند و هنگام دیدار، با بوسیدن دستشان ادای احترام می کنند.

امپراتور حبشه که هدایای کامبیز پسر کوروش بزرگ را مقابل خود گذارده بود تا حاضران در مجلس مشاهده کنند سپس از سفیر ایران علت تصرف مصر را می پرسد که سفیر پاسخ می دهد:
به این علت که فراعنه به غیر مصری ها (به نوشته مورخان یهود ، نسبت به یهودیان ساکن مصر) ظلم می کردند.
امپراتور سئوال می کند که چرا باید در کشور شما (ایران) سلطنت موروثی باشد، اگر پسر شاه دیوانه و یا افلیج باشد بازهم باید جانشین پدر شود؟، آیا این کار خطرناک نیست ؟ سفیر پاسخ می دهد که بزرگان پارس حق دارند که بیشتر وظایف چنین شاهی را به دست گیرند.

اخطار تاریخی اردشیر سوم به پادشاه مقدونیه مبنی بر دفاع ایران از کشورهای ضعیف

آن دسته از «کشور ــ شهر» های یونانی که از سوی فیلیپ دوم پادشاه مقدونیه تهدید می شدند در مارس 342 پیش از میلاد برای رفع خطر از خود به اردشیر سوم شاه ایران ار دودمان هخامنشی متوسل شدند و اردشیر در این زمینه به پادشاه مقدونیه اخطار داد و ضمن آن تهدید کرد که اگر به این شهرهای کوچک که خطری برای او ندارند و حاکمیت و استقلال دارند حمله نظامی برد، در این جنگ نابرابر، ایران به دفاع از این شهرها که حق دارند راه خود را بروند خواهد پرداخت. این تهدید موثر واقع شد و فیلیپ دوم تا اردشیر سوم در قید حیات بود از تصرف بقیه این «کشور ــ شهرها» خودداری کرد. فیلیپ دوم (پدر اسکندر) قبل از مارس 342 پیش از میلاد چند شهر یونانی را متصرف شده بود.


رویدادهای تاریخی ملت های دیگر

مبارزه منفی گاندی بر ضد مالیات نمک

77 سال پیش در چنین روزی در سال 1930 میلادی ، گاندی مبارزه منفی(1) خود را برضد مالیات نمک که از سوی حکومت انگلیسی هند وضع شده بود ، آغاز کرد . در پی این اقدام هزاران تن از هندیان از منطقه احمد آباد پیاده عازم ساحل دریا در « دندی » شد تا دست به جمع آوری نمک از دریا بزنند و آنرا با مالیات خریداری نکنند . این پیاده روی 480 کیلو متری 25 روز طول کشید و این جمعیت از ششم آوریل سرگرم جمع آوری نمک طعام از دریا شد که پلیس انگلیسی هند بسیاری از آنان از جمله « رام داس » پسر گاندی را دستگیر کرد و به زندان افکند.

حکومت انگلیسی هند بر هر 40 کیلو گرم نمک طعام یک روپیه مالیات وضع کرده بود که وضع مالیات بر این کالا در هند سابقه نداشت و گاندی مبارزه منفی خود را بر ضد آن به آزمایش گذارد . این راهپیمایی نسبتا طولانی که در سر راه مردم به آن می پیوستند در عین حال کمک بزرگی به بیدار شدن ناسیونالیسم هندی از خواب طولانی خود بود.
گاندی رهبر سیاسی و معنوی هندی‌ها بود که ملت هند را در راه آزادی از استعمار امپراتوری بریتانیا رهبری کرد. او در طول زندگیش استفاده از هر نوع ترور و خشونت برای رسیدن به مقاصد را رد می‌کرد. فلسفه? ضدخشونت گاندی که خود نام ساتیاگراها (به معنای تلاش و کوشش برای رسیدن به حقیقت) بر آن نهاد ، روی بسیاری از جنبش‌های مقاومت ضدخشونت در سراسر جهان و تا امروز تأثیر گذارده است. او توانست با استفاده از همین شیوه استقلال هند را از بریتانیا بگیرد و در نهایت دست امپراتوری بریتانیا را از هند کوتاه کند.

1- اصطلاحا: نافرمانی مدنی ـ بی اعتنایی آرام و بدون خشونت نسبت به تصمیم مقامات

تولد پطر کبیر

318 سال پیش در چنین روزی در سال 1689 میلادی ، پطرکبیر امپراتور مشهور روسیه دیده به جهان گشود . پطر از تزارهای مشهور روسیه و از خانواده رومانوف ها بود . رومانف ها یک خاندان اشرافی قدرتمند در مسکو بودند.

وی بعد از خواهرش سوفی که با حیله زمام امور را به دست گرفته بود به قدرت رسید . سوفی برادر خود پطر را که کودک خردسالی بود به یکی از روستاها تبعید کرده و توانسته بود با این حیله تا سال 1689 بر این کشور حکومت کند . اما پطردر هفده سالگی به کمک جمعی از دوستان خود به مسکو حمله کرد و در نتیجه قدرت را به دست گرفت . پطر در دوران خود جنگ های گسترده ای با دیگر دول به راه انداخت و در این حوزه فتوحاتی را به دست آورد . پطر در دوران خود در پیشرفت صنعتی کشورش کوشید اما در حوزه سیاست روش نیاکان خود را به مرحله اجرا گذاشت . پطر در28 ژانویه سال 1725 میلادی ، پس از 36 سال سلطنت ، در 52 سالگی درگذشت و چون پسر خود آلکسی را به قتل رسانده بود زنش کاترین اول به کمک منچیکف که یکی از در باریان بود زمام امور را در دست گرفت .

پطر کبیر را بنیانگذار روسیه جدید می نامند . وی تلاش های بسیاری برای عظمت و قدرت این کشور کرد . جنگ او با پادشاه سوئد از مشهور ترین جنگ های روسیه است . پطر کبیر شهر سن ‎پترزبورگ را در سال 1705 میلادی به عنوان پایتخت جدید بر ساحل رود نوا بنا کرد . در سال 1712 پطر کبیر پایتخت را از مسکو به سن ‎پترزبورگ منتقل کرد. او علاقه ای به شهر مسکو نداشت چرا که کشته شدن عمو و مشاوران مادرش را در جریان یک کودتای درباری در مسکو به چشم دیده بود.
در دوران پطر کبیر الگو برداری از شیوه زندگی مردم اروپای غربی آغاز شد که این موضوع به رشد دیدگاه های آزادیخواهانه و به نحوی مبهم به شناخت ابتدائی دموکراسی انجامید ولی شناخت اندیشه های اساسی تر دموکراسی در دوران سلطنت کاترین به وقوع پیوست .

پطر اول یا پطر کبیر برای روسیه نیروی دریایی و ارتش ملی به وجود آورده بود. وی برای آشنا شدن با مدنیت اروپای غربی و نیز صنایع کشتی سازی آن ، به صورت یک فرد عادی به آنجا رفته بود و مدتی را همانند یک کارگر ساده در کارگاه های کشتی سازی غرب کار کرده بود . روس ها او را پدر امپراتوری روسیه که وی آن را به صورت فدراتیو در آورد می دانند و احترامی برایش قائل هستند.
پطر برای توسعه قلمرو روسیه در غرب و شرق دست به جنگ زد و طرح رساندن قلمرو روسیه تا آب های اقیانوس هند را برای جانشینانش به ارث گذارد . پایه گذار توسعه علمی و فنی روسیه هم پطر کبیر بود.

کد خبر 49059

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
4 + 7 =