۰ نفر
۲۱ اسفند ۱۳۸۸ - ۰۰:۲۴

در سال 1982 یکی از رهبران اخوان المسلمین سوریه به نام عبدالمجید طرابلسی در یک سخنرانی آتشین در مسجد خالد بن الولید حمص خطاب به اعضاء اخوان المسلمین گفت : هرکسی یک بعثی سوری را بکشد خداوند کلید بهشت را به او می دهد.اتفاقا ماموران امنیتی سوریه چند روز بعد عبدالمجید طرابلسی را در شهر حمص دستگیر واورا دست بسته پیش حافظ اسد رئیس جمهوری وقت سوریه آوردند.برخورد حافظ اسد با این مخالف ، چنان آموزنده است که لازم دیدم آنرا مرور کنیم.

حافظ اسد در طول دوران حکومت 30 ساله خود بر سوریه" از سال 1970 تا سال 2000" همواره با دو رقیب سیاسی قدرتمند در گیر بود.
نخستین دشمنان خونی حکومت اسد کمونیست ها بود ند که از سال 1923 یعنی 6 سال پس از انقلاب اکتبر 1917 اتحاد جماهیر شوروی سابق اولین حزب کمونیست را در سوریه تشکیل دادند.
در واقع می توان گفت نخستین حزب کمونیست در خاورمیانه ،در سوریه ولبنان که در آن زمان بخشی از شامات بزرگ را تشکیل می دادند ،اعلام موجودیت کرد.
از اعضاء شورای مرکزی حزب کمونیست سوریه ولبنان که تا لحظه مرگ به اصول مارکسیسم پایبند بودند می توان از خالد بکداش ، دانیال نعمه ، یوسف فیصل ، معتصم بالی ،حنین نمر، رضوان مارتینی ، خالد حداده ،فرج الله الحلو وجرج حاوی نام برد.
البته جرج حاوی که یک مسیحی لبنانی یونانی الاصل بود ویکی از مدافعان سر سخت مقاومت اسلامی بود در سال 2005 در بیروت ترور شد .
او علیرغم داشتن افکار مارکسیستی یکی از رهبران سیاسی ضد صهیونیستی در لبنان بود به گونه ای که فاروق الشرع وزیر خارجه سابق سوریه به دلیل حمایت سر سختانه جرج حاوی از حزب الله به شوخی وی را " حاج علی " خطاب می کرد.
رقبای دیگرحافظ اسد ، اخوان المسلمین سوریه بودند که در اوایل دهه 80 میلادی از قرن گذشته جنگ مسلحانه ای را علیه حکومت بعث سوریه سازماندهی کردند.
جنبش اخوان المسلمین سوریه در سال 1945 توسط مصطفی السباعی ،سعید حوی ،عبدالفتاح ابوغده ،حسن هویدی ،عصام العطار ،منیر الغضبان ، نعسان عروانی ،صدر الدین البیانونی ،عدنان سعد الدین ونزار الصباغ که در آن زمان ازشخصیت های استخواندار سیاسی در شهرهای حمص ،حلب ،دمشق و حماء بودند ،تاسیس شد.
در گیری خونین شهرهای حمص وحماء وحمله اعضاء جنبش اخوان المسلمین به دانشجویان دانشکده نیروی هوائی سوریه در شهر حمص وکشتار 80 دانشجوی جوان این دانشکده شرایط دشواری برای نظام حافظ اسد بوجود آورد.
ترورنخبگان سوری واعضاء بلند پایه حزب بعث وانفجارهای خونین در شهرهای مختلف سوریه دور نمای تاریکی از اوضاع سیاسی این کشورترسیم کرده بود.
البته در همان زمان شایع شده بود که ملک حسین پادشاه سابق اردن وصدام حسین دیکتاتور معدوم عراق به دلیل جانبداری دولت حافظ اسد از جمهوری اسلامی در جنگ تحمیلی ،اخوان المسلمین را علیه دولت سوریه تحریک می کردند.
در سال 1982 یکی از رهبران اخوان المسلمین سوریه به نام عبدالمجید طرابلسی در یک سخنرانی آتشین در مسجد خالد بن الولید حمص خطاب به اعضاء اخوان المسلمین گفت : هرکسی یک بعثی سوری را بکشد خداوند کلید بهشت را به او می دهد.
اتفاقا ماموران امنیتی سوریه چند روز بعد عبدالمجید طرابلسی را در شهر حمص دستگیر واورا دست بسته پیش حافظ اسد رئیس جمهوری وقت سوریه آوردند.
طرابلسی فارغ التحصیل رشته تفسیر قرآن از دانشگاه الازهر مصربود که مجموعه تفسیرقرآن وی به عنوان منبع درسی دردانشکده های اصول الدین کشورهای عربی به دانشجویان تدریس می شود.
زمانی که حافظ اسد با عبدالمجید طرابلسی روبرو شد به جای توهین به این شخصیت به مدت 3 ساعت با وی پیرامون مسائل مربوط به جهان اسلام واوضاع داخلی سوریه وجهان عرب بحث کرد.
طرابلسی نگرانی خود را از گسترش فرهنگ غرب در سوریه ودوری جستن جوانان از ارزش های اسلامی وترویج سکولاریسم در سوریه بیان داشت.
حافظ اسد احساس کرد که نگرانی طرابلسی از گسترش فرهنگ غرب در سوریه صادقانه است اما وی برای مبارزه با این پدیده ،شیوه خشونت آمیزی را دنبال می کند.
لذا اسد خطاب به طرابلسی گفت اگر شما واقعا در صدد گسترش ارزش های اسلامی ودینی در جامعه هستید چرا از راه قانونی وارد نمی شوید؟
طرابلسی پاسخ داد : مگر حزب بعث فرصت خدمتگذاری به امثال من را می دهد؟.
حافظ اسد می گوید اگر واقعا شما می خواهی به اسلام خدمت کنی من این فرصت را به تو می دهم که به عنوان وزیر اوقاف وارد کابینه سوریه شوی مشروط بر اینکه همین امروز بیانیه بدهی واز اخوان المسلمین ،اعلام برائت بکنی .
طرابلسی هم بیانیه ای در محکومیت اعمال خشونت آمیز اخوان المسلمین صادر می کند وسپس در برابر حافظ اسد به کلام الله مجید سوگند یاد می کند وبه عنوان وزیر اوقاف وارد کابینه عبدالرئوف الکسم نخست وزیر وقت سوریه می شود.
نشان به آن نشانی که عبدالمجید طرابلسی در طول 13 سال تصدی وزارت اوقاف 400 دار القرآن ویک هزار مسجد بزرگ در سراسرسوریه احداث می کند بدون اینکه هزینه ای به دولت تحمیل کند زیرا همه این مساجد با کمک های مردمی وتجار سوریه احداث شده اند .
در عوض حافظ اسد که با رقبای سر سخت خود این گونه مدارا می کرد گاهی نسبت به کمونیست ها از خود سر سختی نشان می داد .
خواهر زاده حافظ اسد به دلیل عضویت در حزب غیر قانونی کمونیست سوریه " شاخه تند روها" به مدت 20 سال در زندان بسر برد.
در سال 1987 که میخائیل گورباچف طرح پروستریکا ی خود را در شوروی سابق مطرح کرد رهبران حزب کمونیست سوریه " شاخه معتدل" به رهبری خالد بکداش به این فکر افتادند که حافظ اسد را به انجام برخی تغییرات در بدنه نظام ودادن آزادی های فردی تشویق کنند.
لذا ماموریت گفتگو با حافظ اسد به عهده دانیال نعمه عضو شورای مرکزی حزب کمونیست واگذار می شود.
این دانیال نعمه هم یکی از شخصیت های عجیب سوریه بود که در سال 2006 درسن 88 سالگی فوت کرد.
وی به دلیل پایبندی به مارکسیسم مورد نفرت اسلام گرایان سوریه بود تا حدی که اسلام گرایان در مورد دانیال نعمه می گویند: " هنگامی که شیطان از کنار وی عبور می کند به خود لعنت می فرستند که چرا چنین شاگردی را تربیت کرده است!".
در هر حال دانیال نعمه در کاخ الروضه به دیدار رئیس جمهوری سوریه می رود ودر باب ضرورت تاسی از طرح پروستریکای گورباچف وانجام تغییرات ساختاری در سیاست داخلی سوریه صحبت می کند.
حافظ اسد خطاب به این کمونیست کهنه کار سوری می گوید من سالها قبل از گورباچف در کشورم طرح پروستریکا را پیاده کرده ام زیرا اگر غیر از این بود من باید سالها پیش دستور می دادم تا تو وامثال تورا زیر خروارها خاک زنده به گور کنند تا به خود جسارت ندهی مرا برای انجام پروستریکا نصیحت کنی!.
در هر حال دانیال نعمه دست از پا درازتر از کاخ حافظ اسد خارج می شود وهنگامی که اعضاء شورای مرکزی حزب کمونیست ازوی میخواهند نتایج گفتگو را باز گو کند به این جمله بسنده کرد" مغز آقای رئیس جمهوری خشک است وپروستریکا بر دار نیست!".

کد خبر 48995

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
6 + 5 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 2
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • عبدالله IR ۰۶:۴۲ - ۱۳۸۸/۱۲/۲۱
    0 0
    اگر دولت تشویق و وقت بگذارد جامعه اسلامی رشد میکند و عالی میشود
  • حسین IR ۱۴:۴۳ - ۱۳۸۸/۱۲/۲۱
    0 0
    امیدوارم مسولین ما از شیوه اسد استفاده کنند از آقای هانی زاده هم تشکر میکنم به خاطر این خاطرات زیبا