ساماندهی میوه فروشان سیار در قم، تکه کلامی است که هم در جلسات شورای اسلامی شهر و جلساتی که با حضور مسوولان شهری برگزار می شود ، بسیار شنیده شده است، اگرچه هر از گاهی برخوردهای مقطعی صورت گرفته اما هنوز راهکار اساسی برای آن پیدا نشده و نیازمند آن است که مدیریت شهری با تعامل با دیگر مسوولان بهترین گزینه را با بهره گیری از توانمندی کارشناسان برای برگزیند.
درحال حاضر با وجودی که این وانت بارها در برخی خیابان های اصلی شهر ، مشکلاتی از جمله ترافیک در ساعتهای خاص ایجاد می کنند ، اما مردم هنوز این علاقه مندی را دارند که از آنها خرید کنند و این مساله باعث شده که فعالیتهای کاری آنان نیز گسترش یابد.
نگاهی اجمالی به این معضل نشان می دهد ساماندهی وانت بارهای دوره گرد می تواند هم در بعد اقتصادی و هم در بعد زیبایی شهر قم، یک گام به جلو برای سرمایه گذاری در بخش های مختلف باشد بخشی از نازیبایی های این شهر را ترمیم بخشد.
گرچه اخیرا توسط مسوولان ذیربط آماری از تعداد وانت بارهای میوه فروش داده نشده است اما محمد دلبری شهردار سابق قم سال گذشته اعلام کرده بود که شهرداری تاکنون 9 هزار وانت بار را شناسایی کرده است.
** مردم اعتقاد به ساماندهی وانت بارها و عدم جمع آوری کامل آنها دارند
جمعی از مردم در گفت و گو با خبرنگار ایرنا به بیان دیدگاه های خود در زمینه بحث ساماندهی وانت بارهای میوه فروش پرداخته و بیشتر آنان بر عدم جمع آوری کامل آن ها تاکید داشتند.
یکی از کسبه خیابان شهید دل آذر گفت: متاسفانه به دلیل عدم ساماندهی مناسب وانت بارهای میوه فروش شاهد ایجاد گره های ترافیکی شدیدی در خیابان های مختلف شهر توسط آن ها حتی در ساعات پرتردد خودروها همچون ظهرها و ساعات پس از اذان مغرب هستیم.
حسین حلاجیان افزود: متاسفانه برخی شهروندان نیز رعایت حال سایر مردم را نکرده و برای خرید از وانت باری که خود حاشیه زیادی از خیابان را گرفته به صورت دوبله پارک کرده و از داخل خودرو دستور خرید را به فروشنده می دهند و این امر باعث تشدید ترافیک می شود.
وی بیان داشت: قیمت مناسب فروش میوه و تره بار توسط وانت بارها باعث جذب شدن مردم به سمت آنان شده است و معتقدم نباید وانت بارها به صورت کامل جمع شوند و باید در مکان های خاصی شاهد کار آن ها باشیم.
یکی از اهالی بلوار 15 خرداد قم نیز گفت: متاسفانه برخی از مغازه های میوه فروشی در قیمت های فروش میوه مراعات حال مردم را نمی کنند و همین امر باعث شده است قشر متوسط به پایین جامعه برای تکمیل سبد کالای خانواده خود ناچار به خرید از وانت بارهای میوه فروش باشند.
زهرا امامی در مورد دیگر علت های تمایلش به سمت خرید از وانت بارها گفت: این افراد معمولا میوه هایی را عرضه می کنند که از تازگی بیشتری نسبت به برخی مغازه ها برخوردار است. هم چنین برخی اقلام آن ها قیمتی تا 50 درصد کمتر از مغازه های میوه فروشی قیمت دارند.
خانم دیگری از اهالی بلوار جمهوری قم که یکی از مکان های اصلی استقرار وانت بارهای میوه فروش است نیز گفت: تا زمانی که از سوی مردم برای خرید از وانت بارها تقاضای وافر وجود داشته باشد بحث جمع آوری یا ساماندهی آن ها کاری بسیار دشوار برای دستگاه های ذیربط می شود.
اعظم سادات روحانی بیان داشت: گرچه مردم نیز باید بدانند کیفیت میوه ای که از مغازه های میوه فروشی با اختیار خود دست چین می کنند با کیفیت میوه هایی که به صورت درهم توسط وانت بارها عرضه می شود بسیار متفاوت است و برای خودم پیش آمده است که نیمی از محصولی که از وانت باری خریداری کرده ام را مستقیم به داخل سطل زباله ریخته ام.
وی بیان داشت: ساماندهی وانت بارها نیازمند عزمی جزم از سوی تمامی دستگاه های ذیربط چون فرمانداری، دادگستری و نیروی انتظامی است که نباید شهرداری را در برخورد مناسب با معضل سد معبر وانت بارها تنها بگذارند.
یکی از شهروندان نیز که مشغول جر و بحث با یکی از صاحبان وانت بارهای میوه فروش به دلیل آلوده شدن محیط مقابل منزلش به تکه های بلااستفاده کاهو است می گوید: این وانت بارها مشکلات بهداشتی فراوانی را ایجاد می کنند و همیشه در محله خود شاهد بروز آلودگی های محیطی به دلیل به جای ماندن پسماند پس از فروش محصولات هستیم.
حسین زرقانی افزود: شهرداری قم باید غرفه هایی را در مناطق مختلف شهر با نظارت سازمان میادین میوه و تره بار ایجاد کند و مشاغل کاذبی چون وانت بارهای میوه فروش را در این نقاط جمع و برای آن ها امکانات زیرساختی مناسبی ایجاد کند.
یک وکیل دادگستری نیز قوانین فعلی را برای مقابله با سد معبر وانت بارها کافی نمی داند و می گوید: هم اکنون شاید تنها راه چاره توقیف وانت بارها توسط شهرداری یا راهنمایی و رانندگی باشد که این مساله نیز معضلات اجتماعی فراوانی به دنبال خواهد داشت.
محمد حسین سبحانی ادامه داد: سد معبر طبق قانون تخلف محسوب می شود و باید مطابق قانون با متخلفان برخورد لازم صورت گیرد، معاونت خدمات شهری شهرداری باید به وظایف ذاتی خود عمل کنند اما به نظر می رسد شهرداری برای برخورد مناسب با وانت بارهای میوه فروش از سوی برخی نهادهای دیگر تنها گذاشته شده است.
به سراغ یکی از فروشندگان وانت بار رفتیم و نظرات او را نیز جویا شدیم، اصغر رسولی می گوید: چندین سال است که کارگری می کنم و بارها به دلیل مشکلات اقتصادی کارفرمایان خود از کار اخراج شده و بیکار شده بودم و به همین دلیل خواستم با فروش میوه توسط وانت بار خودکفا شوم.
وی ادامه داد: هم اکنون تنها راه معیشت من فروش میوه با وانت است و تا زمانی که در شغل ثابتی احساس امنیتی شغلی نکنم به شغل فعلی ام ادامه می دهم.
حسین محمدی دیگر فروشنده ای است که با تندی جواب می دهد و می گوید: شما بگویید من وانت بارم را در گوشه خانه پارک کنم و دیگر در گوشه خیابان بساط نکنم آن گاه چگونه خرج سیر کردن شکم فرزندان خود و خرج تحصیل آن ها را بدهم، آیا شما راضی هستید که بچه های خود را به مدرسه نفرستم؟
وی افزود: خودمان می دانیم که با بساط در کنار خیابان باعث ایجاد مشکلات ترافیکی برای سایر شهروندان می شویم و مایل هستیم که یک مکان ثابت در هر منطقه برای عرضه محصولاتمان داشته باشیم اما شهرداری کمک چندانی نکرده است.
**شهردار قم: هشت منطقه را برای استقرار وانت بارها تعیین کرده ایم
شهردار قم گفت: وانت بارهای میوه فروش منظر شهری قم را به هم ریخته اند و در بسیاری از گلوگاه های شهر در ساعات اوج ترافیک مواجه با وانت باری هستیم که دوبله پارک کرده و یک نفر از شهروندان نیز در کنار او قرار گرفته و خرید می کند.
سید مرتضی سقائیان نژاد افزود: این گونه سد معبر و ایجاد ترافیک ظاهر قضیه است اما در باطن قضیه شاهد مزاحمت های شهری هستیم هم چنین از نظر حقوقی باید از مغازه داری که مالیات و عوارض می دهد حمایت شود.
وی بیان داشت: پیش از این که کار خود را در شهرداری قم آغاز کنم بحث هایی در زمینه ساماندهی وانت بارهای میوه فروش وجود داشته و بحث هایی در این زمینه بوده است که محل هایی برای وانت بارها در نظر گرفته شود تا محصولات خود را در آن نقاط به مردم عرضه کنند.
شهردار قم ادامه داد: در هشت منطقه شهر هشت قطعه زمین را در نظر گرفته ایم تا وانت بارها در آن نقاط استقرار یابند.
وی تاکید کرد: شهرداری هیچ گونه مسوولیتی برای اداره این مناطق بر عهده نمی گیرد، تنها محل لازم را پیش بینی می کنند تا نیروی انتظامی و فرمانداری ضوابط را تعیین کنند.
وی یادآور شد: هشت قطعه زمین برای استقرار وانت بارها فراهم شده است و باید جلسه ای با فرماندار و دادستان قم داشته باشیم تا فروش میوه توسط وانت بارها به امری ضابطه مند تبدیل شود.
سقائیان نژاد در مورد زمان آغاز به کار فروش میوه توسط وانت بارها در مناطق هشت گانه اظهار نظر قاطعی نکرد و ابراز امیدواری کرد بزودی با همکاری سایر دستگاه های همکار شاهد آغاز به کار بحث فروش میوه توسط وانت بارها در زمین های اختصاص یافته توسط شهرداری باشیم.
** یک عضو شورای اسلامی شهر: ساماندهی وانت بارها جزء سیاست های ما نیست
یک عضو شورای اسلامی شهر قم نیز گفت: طی دو سه سال بحث ساماندهی وانت بارهای میوه فروش مطرح شده و مشکل نیز بسیار جدی بوده است اما متاسفانه اقدام مناسبی برای برخورد با وانت بارها صورت نگرفته است.
عباس ذاکریان افزود: در هیچ شهر دیگری این پدیده را نداریم و در این زمینه دو بحث برخورد جدی با وانت بارها و دیگری ساماندهی آن ها مطرح شده است و این در حالی است که ساماندهی وانت بارها جزء سیاست های ما نبوده و نیست چرا که با ساماندهی ، مشاغل کاذب را که خلاف قوانین جمهوری اسلامی فعال هستند توسعه خواهیم داد.
ذاکریان افزود: سیاست شورا این است که با توجه به این که تهیه میوه تازه، ارزان و با کیفیت خوب از نیازهای اساسی شهروندان است ایجاد بازارچه های عرضه مستقیم میوه و تره بار در محلات مختلف شهر را داشته باشیم.
وی معتقد است که بازارچه های عرضه میوه و تره بار را می توان در مدت زمان کوتاهی ایجاد کرد و این طرح در شهرهایی چون تهران، اصفهان و مشهد موفق بوده و پاسخ منطقی به نیاز مردم داده شده است.
ذاکریان سن کسانی که توسط وانت بارها میوه فروشی می کنند را پایین عنوان کرد و افزود: این افراد درآمدهایی از میوه فروشی با وانت بارها دارند که نمی توانند به راحتی از آن بگذرند.
وی یادآور شد: تعداد زیادی از وانت بارها نیز از شهرهای اطراف به قم می آیند و صبح تا شب میوه فروشی کرده و به شهر خود بر می گردند.
ذاکریان با اشاره به این که مردم نیز در رفع مشکل وانت بارها با شهرداری و سایر دستگاه ها همکاری داشته باشند بیان داشت: طیف زیادی از مردم از این وانت بارها خرید می کنند و باید مردم نیز در طرح های ویژه ساماندهی وانت بارها با دستگاه های مسوول همراه شوند.
با وجود همه مشکلات و تفاسیر مطرح شده مسوولان امر باید این نکته را مد نظر قرار دهند که در برخورد با این قشر که هر کدام در تلاش برای کسب روزی حلال هستند باید ابتدا زیرساخت ها و شرایط قانونی را مطرح کرد سپس سراغ روش های سخت گیرانه و برخورد رفت.
حال باید منتظر ماند و دید امیدی که مردم قم به وعده و تدبیر شهردار قم مبنی بر ایجاد مناطق هشتگانه جهت ساماندهی وانت بارها میوه فروش ، بوقوع می پیوندد یا خیر؟
نظر شما