پرونده خبری - تحلیلی گذار از دهک‌ها به خوشه‌های بی‌فرجام

طرح هدفمند کردن یارانه ها در آستانه دو ساله شدن با عقب نشینی تلویحی دولت از مواضع خود در فرایند اجرای این طرح، سرنوشت به نسبه مبهمی پیدا کرده است. دو سال پیش محمود احمدی نژاد، رییس دولت نهم، طی سخنان خود در جمع مردم حاضر در میدان آزادی تهران به مناسبت بیست و دوم بهمن ماه از آغاز جراحی بزرگ اقتصاد ایران سخن گفت،  هر چند در آخرین گفت و گوی تلویزیونی خود استفاده از جراحی اقتصادی را برای هدفمندسازی یارانه ها چندان مناسب ندانست. رییس جمهور در ادامه صحبت های خود از مردم خواست تا خوشه بندی را فراموش کنند و به آنها وعده داد که یارانه نقدی را به عموم مردم پرداخت خواهد کرد. احمدی نژاد با این عقب نشینی سعی کرد تا اعتراض های عمومی شکل گرفته پیش از اجرای قانون هدفمند شدن یارانه ها را فروبنشاند.

 ظهور و سقوط دهک ها

طرح این جراحی بزرگ یکسال بعد از سخنان احندی نژاد در بیست و دوم بهمن ماه سال 86 در قالب لایحه هدفمند کردن یارانه ها آماده ارایه به مجلس شد. طرحی که در مقایسه با تجربه های خارجی منحصربفرد تلقی می شود(گفت‌‌‌وگوی محمد ستاری‌فر).

در این لایحه، دولت برای 7 دهک درآمدی از 10 گروه درآمدی جامعه که به طور تقریبی 49 میلیون نفر برآورد شده بودند، یارانه نقدی در نظر گرفت. یارانه ای که در آغاز از سوی احمدی نژاد به ازای هر نفر مشمول، 80 هزار تومان وعده داده شد ولی در ادامه بررسی های لایحه به محدوده 10 تا 20 هزار تومان تقلیل یافت(8 سناریوی پیش روی دولت برای تعیین میزان یارنه نقدی)، پولی که قرار است جبران افزایش قیمت اقلامی همچون برق، آب، گاز، شیر، آرد، شکر، روغن، بنزین، گازوییل، برنج و حمل و نقل هوایی به دلیل حذف یارانه اعطایی دولت باشد.

  اما مجلس در جریان بررسی های کمیسیون ویژه خود، مشمولان دریافت یارانه نقدی را از 49 میلیون نفر به 14 میلیون نفر کاهش داد و مقرر کرد که مابقی افراد نیازمند جمایت تحت پوشش نظام تامین اجتماعی قرار گیرند.

دولت به این تصمیم مجلس اعتراض کرد از این رو کمیسیون ویژه دهک های درآمدی را تقلیل داد و در لایحه قید کرد که 35 میلیون نفر یارانه نقدی دریافت کنند و مابقی تحت حمایت های غیرنقدی قرار گیرند.

اما دولت همچنان از اصلاحات مجلس ناراضی بود. در این مورد چند خواسته از مجلس داشت که اهم آن این بود که قانون گذار تخصیص یارانه های نقدی را بر مبنای میزان درآمد افراد در نظر بگیرد از این رو افراد جامعه در چارچوب چند گروه تعریف شوند. در نتیجه این اعتراض ها به دولت اختیار کامل داده شد تا پرداخت یارانه ها را به صورت نقدی برحسب درآمد افراد انجام دهد.

 تولد و مرگ خوشه های خشم

بدین ترتیب دولت واژه دهک را از طرح هدفمند کردن یارانه ها حذف کرد و به جای آن واژه تناسب درآمد را به کار گرفت، تا به زعم خود از این طریق تفاوت درآمدی اقشار جامعه مشخص شود و افراد متناسب با درآمدشان یارانه دریافت کنند.

این اتفاق تنها یک ژست سیاسی برای جلب نظر عمومی که تمامی افراد جامعه به تناسب درآمد خود یارانه خواهند گرفت نبود چرا که دولت در فرایند اجرا ناتوان از دهک بندی دقیق جامعه است. بانک اطلاعاتی جامع در اختیار دولت نیست و حتی زیر ساخت های دستیابی به آن نیز فراهم نشده است. گذشته از این دلیل دهک بندی های فعلی که مورد انتقاد کارشناسان است، تنها بر پایه نمونه گیری های کوچک تعیین می شود. نمونه گیری هایی که حجم نمونه آن از 30 هزار نفر فراتر نمی رود و احتمال خطای اندازه گیری برای مجموع جامعه بر اساس این نمونه های کوچک بسیار بالاست.

این در شرایطی است که در تجربه های سایر کشورها(یادداشت احمد میدری) اوضاع به گونه دیگری رقم می خورد.

بدین ترتیب دولت تنها یکسری فرم اطلاعات اقتصادی خانوار در اختیار دارد که اطلاعات دارایی ها و درآمدهای حدود 61 میلیون از 73 میلیون ایرانی را با درصد خطای متوسط 30 درصدی در خود جای داده است.

بر این اساس دولت به ناچار تصمیم به خوشه بندی خانوارها گرفت. (مقاله معرفی اجمالی خوشه و چالش های برآورد آن)

اما اکثریت مردم از نتایج خوشه بندی ها ناراضی هستند و آن را کارشناسی و عادلانه نمی دانند. (نتایج نظر سنجی خبرآنلاین) در هر صورت افزایش اعتراض ها عمومی نسبت به نتایج خوشه بندی ها سرنوشت اجرای قانون هدفمند کردن یارانه ها را به گونه ای دیگر رقم زد. به طوری که محمود احمدی نژاد در آخرین گفت و گوی تلویزیونی خود خطاب به مردم گفت که خوشه ها را فراموش کنند چرا که این خوشه بندی ها یک طرح آزمایشی بوده و حداقل تا سه مرحله دیگر بازآزمایی خواهد شد تا خطای آن رفع شود ولی یارانه نقدی به همه ایرانی ها پرداخت خواهد شد. بدین ترتیب بار دیگر این نگرانی مستمر کارشناسان تقویت شد که دولت همچنان از ضعف کارشناسی در خصوص جراحی بزرگ اقتصاد ایران رنج می برد. از سوی دیگر این پیش بینی تحلیلگران بدبین که با افزایش اعتراض های عمومی دولت از اجرای این طرح شانه خالی خواهد کرد بار دیگر با اظهارات اخیر احمدی نژاد که نوعی عقب نشینی دولت تلقی می شود، تقویت شد.اما آیا این به منزله آغاز عقب نشینی های پیاپی دولت از چارچوب اجرایی مدنظرش است؟

کد خبر 42113

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
2 + 13 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 29
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • نستراداموس IR ۰۶:۴۸ - ۱۳۸۸/۱۱/۱۷
    0 0
    آیا فکر میکنید این طرح به فرجامی خواهد رسید؟یک طرح مالیخولیایی که در آستانه اجرا هنوز نمیدانند چگونه میخواهند یارانه ها را تقسیم کنند.این یعنی آخر برنامه ریزی مجلس و دولت.
  • بدون نام IR ۰۷:۴۶ - ۱۳۸۸/۱۱/۱۷
    0 0
    سخن بسيار و اكنون نيست حالي كه برگويم از آن چندين مقالي
  • بدون نام IR ۰۷:۵۶ - ۱۳۸۸/۱۱/۱۷
    0 0
    بهتون بر نخوره ولی اجرای این طرح با این شرایط مثل تصمیم به کار زمان قاجار است . بدون برنامه ریزی که البته از دولت و مجلس ضعیف فعلی انتظاری نبود و بر پایه سعی و خطا و خوب البته نتیجه درخشانش هم از همین الان معلوم است.
  • lاعتمادي IR ۰۸:۲۰ - ۱۳۸۸/۱۱/۱۷
    0 0
    چند ميليون ساعت وقت و پول صرف اينكار شده از بيت المال چقدر هدر رفته آنهايي كه اين كار را انجام ئداده اند و حالا بدرد نميخورد چقدر حقوق گرفته اند اينها اجحاف به مردم نيست ؟
  • بدون نام IR ۰۸:۵۳ - ۱۳۸۸/۱۱/۱۷
    0 0
    خانواده پدرم همگي به احمدي نژاد راي دادند ولي امروز همه مي گويند اين آقا اين كاره نيست .به سه دليل 1- مشايي 2- عدم توازن در حرف زدن و عقب نشيني سريع 3- خوشه بندي
  • بدون نام IR ۰۹:۰۴ - ۱۳۸۸/۱۱/۱۷
    0 0
    خوشه بندی عادلانه نبود
  • بدون نام IR ۰۹:۰۵ - ۱۳۸۸/۱۱/۱۷
    0 0
    مجلس فقط نظاره گره .دولت هم كه با اين مجلس كه فقط مواظبه باد كلاهشو نبره هركاري كه تا الان خواست كرد!!!
  • رضا IR ۰۹:۱۷ - ۱۳۸۸/۱۱/۱۷
    0 0
    اين ترا‍‍ژدي به دفعات تكرار شد و درس گرفته نشد وقتي يك قصاب فكر مي كند مي تواند جراح هم باشد اقدام بدون كارشناسي و ساده انگاشتن كار نتيجه اش جز اين نيست
  • رضا IR ۰۹:۲۸ - ۱۳۸۸/۱۱/۱۷
    0 0
    اصل حذف يارانه ها طرحي ملي و اجراي آن مستلزم تغيير زير ساخت هاست علت اجرا نشدن آن تا كنون اين بوده كه دولتهاي پيشين در حد توان ملي كشور نمي ديدند و البته عاقلانه هم بود و اين ساده لوحي است كه فكر كنيم با پرداخت پول به همه مردم مسئله را حل كرده ايم
  • رضا IR ۰۹:۳۱ - ۱۳۸۸/۱۱/۱۷
    0 0
    متاسفانه كسي به فكر منافع ملي نسيت همه متوهمانه تملق مي گويند كسي بازخواست نمي كند و البته كسي هم پاسخگو نيست
  • هرمز IR ۰۹:۳۵ - ۱۳۸۸/۱۱/۱۷
    0 0
    پاسخگو به این مشکلات پیش آمده چکسی است چه مقامی در این مملکت مسئولیت دارد و باید به مردم پاسخگو باشد ؟ چرا حساب بیت المال مسلمین بایدبدون توجه هیف میل شود و آقایان میخواهند دفاع از آن کنند. به امید روزی که این عوام فریبیها تمام شود. فاخر
  • شهرون IR ۰۹:۳۸ - ۱۳۸۸/۱۱/۱۷
    0 0
    توي شهر ما ملكان از توابع استان آذربايجان شرقي سرمايه داران معروف شهر در خوشه يك قرار دارند و من كارمند قراردادي بدبخت در خوشه 3 يعني من با وزراي آقاي احمدي نژاد در يك سطح هستم
  • حسین IR ۰۹:۴۷ - ۱۳۸۸/۱۱/۱۷
    0 0
    یارانه بایستی بطور مساوی بین تمام ایرانیان تقسیم شود تا گدا پروری ایجاد نشود. مشخص است که یک آدم معتاد پول و اموالی در بساط ندارد وجزء خانواده فقیر محسوب می شود و دیگران بایستی تلاش کنند تا بساط آن جور شود و دولت نبایستی این کار را انجام دهد بلکه جامعه را به کار وتلاش و پویایی تشویق کند.
  • بدون نام IR ۰۹:۴۹ - ۱۳۸۸/۱۱/۱۷
    0 0
    این وسط برای مخابرات که خوب بود حساب چند میلیون پیامک؟
  • حافظی IR ۰۹:۵۹ - ۱۳۸۸/۱۱/۱۷
    0 0
    به نظرمن اگردولت می خواهدعدالت درکشورپیاده شودبایداین تقسیم بندی را(یعنی حوشه بندی فعلی)مدنظرقرارنده چراکه همه ماایرانی هستیم وازیک خانواده وهمه مردم بایدبه مساوات یارانه هارا دریافت کنندولی راهکر دیگری هم هست که دولت اقدام کندواین عقلانی ومنطقی به نظرمی رسد.ایده! بایدساکنین مناطق تهران وشهرهای دیگرومناطق فقیرنشین وپولدارهارانسبت به جایگاه سکونتشان دولت تفکیک کندونسبت به آن مالیات بکیردومراودات بانکی راکنترل وپول آب وبرق وغیره...رانسبت به منطقه مربوطه لحاظ کندبرای مثال هرکه بامش بیش برفش بیش.
  • ن IR ۱۰:۲۱ - ۱۳۸۸/۱۱/۱۷
    0 0
    سلام فکر کنم اگر واقعا دولت دلش به حال مردم می سوزه یه سری بروند به یکی از کشورهایی که این طرح را اجرا کرده و طرحشون را بگیرند و پس از بومی سازی اجرا کنند والا مردیم از بس مثل موش آزمایشکاهی آزمایش پس دادیم و هرروز هم که بدتر شدیم
  • اسمال IR ۱۰:۳۸ - ۱۳۸۸/۱۱/۱۷
    0 0
    علاوه بر اینکه خوشه بندی غیر عادلانه است نوعی طبقه بندی جامعه میباشد که با روح جامعه اسلامی منافات داردوبرگشت به عقب دوره ساسانیان است وجامعه را باموجی نگرانیهای جامعه شناختی مواجعه میکند که برای دولت هزینه دارد
  • حیرت زده IR ۱۱:۰۱ - ۱۳۸۸/۱۱/۱۷
    0 0
    من که تصمیم داشتم ازدواج کنم با شنیدن شروع اجرای این طرح کاملا منصرف شدم!
  • ازماست كه برماست IR ۱۱:۲۱ - ۱۳۸۸/۱۱/۱۷
    0 0
    مشكل دردوچيزاست بي جهت هم دادنزنيم اول(يعني دوم) مشكل درمجلس ماست كه آقاي نماينده افتخارمي كند كه وكيل الدوله است دوم (يعني اول)مشكل ازخودماست بااين مجلس انتخاب كردنمان كه يه مشت آدمهاي كم اطلاع وعامي كه بااين محل واون محل كردن منافع ملي رافداي منافع محلي وقومي مي كنندباراي دادن به نمايندگاني ضعيف اين بلاراسركشورميارن بعدشم فقط بلدن فحش بدن فقط
  • ali IR ۱۱:۲۳ - ۱۳۸۸/۱۱/۱۷
    0 0
    همتون سر کارید.به قول پدر خدا بیامرزم: فکر نون باش که خربزه آبه
  • بدون نام IR ۱۱:۲۳ - ۱۳۸۸/۱۱/۱۷
    0 0
    قاعدتا باید اول دستمزدها زیاد بشه و بعد هزینه ها. اما شنیدیم که افزایش ناچیز هر ساله هم از کارمندان شاغل و بازنشسته دریغ شده و در کنارش به افراد نزدیک احمدی نژاد و مشایی کمکهای مالی بی سابقه ای شده. واقعا امام اگر زنده بود چه می گفت به مدعیان دروغین جانشینی خود
  • مهدي IR ۱۱:۵۲ - ۱۳۸۸/۱۱/۱۷
    0 0
    راي من به احمدي نژاد بزرگ ترين اشتباه زندگيم بود
  • حمید IR ۱۲:۰۲ - ۱۳۸۸/۱۱/۱۷
    0 0
    ظلم به تصاوی در حقّ جامعه عدل است.بنابراین با پرداخت نقدی یارانه ها نمی توان عدالت رااجرا کرد بلکه بی عدالتی ها افزاییش و بر تعداد نا رضاینی گسترش می یابد.
  • mina DK ۱۲:۳۲ - ۱۳۸۸/۱۱/۱۷
    0 0
    aghab neshiniye aghaye ahmadinejad az khoshe bandi maheiyete ghayre karshenasiye in tarh ro bishtar neshoon mide
  • رضا IR ۱۴:۵۸ - ۱۳۸۸/۱۱/۱۷
    0 0
    عدالت و ظلم بسيار بهم نزديكند و شايد نتوان اين دو را مرزبندي يااز هم جدا كرد و نسبت شان مانند نسبت دانائي به ناداني است حال اگر جاي اين دو عوض شود جاي آن دو نيز به تبع عوض خواهد شد
  • رضا IR ۱۵:۱۱ - ۱۳۸۸/۱۱/۱۷
    0 0
    هركدام از ما كه مسئوليت چند نفر را در خانواده به عهده داريم به خود اجازه نمي دهيم كاري كنيم كه ديگر اعضاي خانواده دچار مشكل شوند . به بازي گرفتن مقدرات هفتاد ميليون نفر بر اساس تجربه و خطا به تجربيات دوران كودكي برمي گردد
  • فاطمه IR ۰۸:۲۹ - ۱۳۸۸/۱۱/۱۸
    0 0
    این طرح به هیچ وجه عادلانه نیست ما با کمترین درامد در خوشه3 و کسانی در اطراف ما و دارا در خوشه 1.اگر این عدالت است ما به همان بی عدالتی راضی هستیم.
  • امیدوار به آخرت IR ۰۵:۲۸ - ۱۳۸۸/۱۱/۱۹
    0 0
    یارانه = بدبختی
  • سهراب IR ۰۶:۰۹ - ۱۳۸۸/۱۱/۱۹
    0 0
    قابل توجه آنهایی که به دکتر رای دادن....