میثم بهرامی/ فدراسیون فوتبال جزو معدود فدراسیون هایی است که اساسنامه اش کمترین اختیار ممکن را به وزیر ورزش برای اعمال نظر داده است. تا پیش از اینکه فوتبال ایران تعلیق شود، سازمان تربیت بدنی به عنوان بالاترین مرجع ورزشی کشور اختیار این را داشت که در مدیریت فدراسیون اعمال نظر کند و تغییراتی بدهد. اما پس از تغییرات اساسنامه، رئیس سازمان تربیت بدنی فقط به عنوان یکی از اعضای مجمع 74 نفری فدراسیون شناخته شد که اختیارات او در حد اختیارات سایر اعضاست. حالا هم وزیر ورزش به عنوان شخصی که جایگزین رئیس سازمان تربیت بدنی شده و بالاترین فرد در ورزش کشور است، تنها یک رای در مجمع فوتبال دارد؛ یک رای از میان 74 رای.
محمود گودرزی می خواهد نقش خود را بیشتر از این کند؛ نقشی که خودش می گوید نظارتی است اما کفاشیان ترس این را دارد که زیاد هم نظارتی نباشد. کفاشیان ترس از این دارد که وزیر بیشتر به دنبال دخالت باشد تا نظارت. توجیه او این است که اگر این طور نبود، وزیر به همان یک کرسی در مجمع اکتفا می کرد چراکه برای نظارت، نیازی به بیش از یک کرسی در مجمع نیست.
اما گودرزی تصمیمش را گرفته و به دنبال این است که نقش وزارت ورزش بیشتر شود. او تصمیم دارد اساسنامه فدراسیون فوتبال را تغییر دهد؛ اساسنامه ای که در کنار اساسنامه فدراسیون های تیراندازی با کمان و کشتی، تنها اساسنامه های متفاوت ورزش ایران هستند. هوشنگ نصیرزاده کارشناس امور حقوقی در این مورد می گوید: «نوشتن یک اساسنامه واحد برای 50 فدراسیون اشتباه استراتژیک سازمان تربیت بدنی بود چراکه فدراسیون ها کمیته های متفاوت دارند. در این مدت اساسنامه چند فدراسیون از جمله فوتبال، کشتی و تیراندازی با کمان عوض شده که تیپ این اساسنامه ها با اساسنامه های فدراسیون های ورزشی ایران متفاوت است. وزارت ورزش باید دقت داشته باشد که اساسنامه فدراسیون فوتبال نباید مشابه اساسنامه سایر فدراسیون ها باشد. اساسنامه فعلی فدراسیون فوتبال در مجمع عمومی فدراسیون تصویب شده و به تصویب هیات وزیران هم رسیده. هرگونه تغییر در اساسنامه در مجمع عمومی فدراسیون اتفاق می افتد و وزیر هم یک رای در این مجمع دارد. ذکر این نکته هم ضروری است که حتی اگر در داخل ایران اساسنامه فدراسیون فوتبال عوض شده، اساسنامه جدید باید به فیفا برود و در این نهاد هم به تصویب برسد. پس تغییر اساسنامه مراحل خاص خودش را دارد.»
تغییر اساسنامه فدراسیون فوتبال، هر چقدر هم که کوچک و جزئی باشد، مراحل خودش را دارد و وزیر ورزش به صرف اینکه نفر اول ورزش ایران است نمی تواند این اساسنامه را به راحتی تغییر دهد. احمدرضا براتی کارشناس امور حقوقی فوتبال می گوید: «تغییر اساسنامه فوتبال در اختیار وزیر نیست. ایشان نظر خودش را گفته. تغییر اساسنامه ها جزو اختیارات فدراسیون هاست و فدراسیون ها هم از قوانین جهانی پیروی می کنند. نمی شود هر کسی هر طوری که خواست عمل کند و حرف از تغییر اساسنامه بزند. ما باید خودمان را با جهان هماهنگ کنیم نه اینکه توقع داشته باشیم جهان خودش را با ما هماهنگ کند. البته من هم نمی توانم زیاد در مورد وزیر صحبت کنم ولی شاید ایشان هم نظرشان را گفته اند.»
تغییر اساسنامه فدراسیون فوتبال تنها از دو راه امکان پذیر است که وزیر ورزش به واسطه حضورش در مجمع می تواند از یکی از آن ها استفاده کند. راه اول، درخواست یکی از اعضای مجمع است و راه دوم، درخواست هیات رئیسه. عزیز محمدی رئیس اتحادیه فوتبال ایران در این مورد می گوید: «وزیر ورزش یکی از اعضای مجمع فدراسیون فوتبال است. معاون ورزشی او هم یکی از اعضای مجمع است. او برای تغییر اساسنامه دو راهکار دارد. اول اینکه یکی از اعضای مجمع پیشنهاد تغییر اساسنامه را بدهد و 10 نفر هم آن را تایید کنند. این درخواست به هیات رئیسه فدراسیون می رود و اگر در هیات رئیسه مصوب شود، برای تغییرات اساسنامه، مجمع برگزار می شود. طبق اساسنامه جدید، یک دوم اعضا به علاوه یک رای، کافی است که اساسنامه جدید رای بیاورد. راه دوم برای تغییر اساسنامه این است که هیات رئیسه فدراسیون این پیشنهاد را بدهد و مجددا باید 10 نفر از اعضای مجمع آن را تایید کنند تا در این مورد مجمع برگزار شود. من در جریان نیستم که وزیر ورزش چه هدفی دارد ولی این طوری هم نیست که وزیر در مجمع رای نداشته باشد.»
با این حساب وزیر ورزش کار سختی برای زدن استارت این موضوع ندارد. او می تواند به عنوان یکی از اعضای مجمع چنین درخواستی بدهد و خیلی راحت هم می تواند امضای 10 نفر از اعضای مجمع را بگیرد تا درخواست او به هیات رئیسه برود. اما اینکه در هیات رئیسه فدراسیون فوتبال حرف وزیر خریدار داشته باشد یا نه یک بحث است، رای آوردن در مجمع 74 نفری فدراسیون هم بحث دیگری است. شاید اگر وزیر ورزش به اندازه ای در مجمع فدراسیون فوتبال نفوذ داشت که می توانست بیش از نیمی از اعضای مجمع را همراه خود کند، اصلا نیازی به اصلاح اساسنامه نداشت و یکراست به سراغ گزینه برکناری کفاشیان می رفت که در این گزینه هم باید تعداد زیادی از اعضای مجمع را همراه خود داشته باشد.
43 43
نظر شما