زیان 1000 میلیارد تومانی پوز های بدون استفاده/چند میلیون دلار از طریق پایانه های فروشگاهی خارج شد؟

طبق تازه ترین برآوردها وجود پوزهای بدون استفاده 1000 میلیارد تومان از منابع کشور را بلا استفاده کرده است.

مریم یعقوبی: طی دو دهه گذشته شبکه بانکی کشور با شعار «فرهنگ سازی و ایجاد بسترهای مناسب عمومی»، «پیشبرد اهداف بانکداری الکترونیک» و آشنایی عمومی،  هزینه های هنگفتی برای اجرای زیرساخت های بانکداری و پرداخت الکترونیکی انجام دادند. اما به اعتقاد برخی تحلیل گران حوزه بانکی در ادامه این مسیر و پس از گذشت چندین سال با استقبال چشمگیر مردم، نیاز به ارائه سرویس های جدید وجود دارد.

بدون در نظر گرفتن این نیاز اما اصلاح ساختار استفاده از ابزارهای پرداخت الکترونیک معضلی است که شبکه بانکی کشور درحال حاضر با آن روبرو بوده و پیش از انجام این اصلاحات هرگونه تغییر و گسترش در سرویس ها آن را با سرانجامی نامعلوم روبرو خواهد ساخت.

بررسی آمار بانک مرکزی و شاپرک نشان می دهد از تعداد 3 میلیون و 942 هزار پایانه فروشگاهی ثبت شده در شبکه شاپرک 3 میلیون و 270 هزار دستگاه فعال است. یعنی 672 هزار دستگاه پایانه فروشگاهی خاموش و بدون استفاده هم اکنون در اختیار پذیرندگانی است که ظاهرا نیاز چندانی به این دستگاه نداشته و معلوم نیست به چه دلیلی درخواست دریافت این دستگاه را داده اند.

هزینه خرید این تعداد دستگاه 336 میلیارد تومان است که با دلار 3200 تومانی در یکسال گذشته حدود105 میلیون دلار خروج ارز به همراه داشته است.

 همچنین از مجموع دستگاه های فعال، حدود 24 درصد کمتر از 50 تراکنش در ماه دارند که به این معنی است که 452 هزار و 100 دستگاه پوز برای تنها 50 تراکنش در ماه مورد استفاده قرار می گیرند.

با احتساب هزینه هر دستگاه 500 هزار تومان، مبلغی در حدود 392 میلیارد و 400 میلیون تومان توسط شبکه بانکی و شرکت های ارائه دهنده خدمات پرداخت هزینه شده تا بخشی از پذیرندگان از این دستگاه ها کمتر از روزی دوبار استفاده کنند.

موضوع قابل توجه در این آمار افزایش تعداد پایانه های صفر تراکنش از شهریور تا مهر است. بر این اساس  11 درصد از 3 میلیون و 270 هزار پایانه فروشگاهی فعال در سه ماه تیر و مرداد و شهریور کاملا بدون تراکنش بوده اند. 359 هزار و 700 پوز بدون تراکنش در واحدهای تجاری توزیع شده که تنها بابت خرید آنها بیش از 179 میلیارد تومان از منابع مالی کشور برداشت شده است.

در حالی که در سه ماهه مرداد و شهریور و مهر این رقم به 13درصد افزایش یافته است.یعنی 92 هزار و 400 پوز به تعداد بی تراکنش ها اضافه شده است.

با توجه به اینکه تعدادکل تراکنش های خرید افت قابل توجهی در این دوره زمانی نداشته است تنها نتیجه ای که می توان از این موضوع گرفت این است که تعداد پایانه های فروشگاهی جدید به پوزهای بدون تراکنش اضافه شده است.

حضور شبکه الکترونیکی پرداخت کارتی( شاپرک) در جایگاه نهاد ناظر بر فضای پرداخت الکترونیکی، این توقع را به وجود می آورد که در گام اول با اجرای تعهدات و اهداف خود ساختار حوزه پرداخت را اصلاح کرده و از هدررفت این منابع پیشگیری کند.  بعد از آن به عنوان گام دوم اقدام به برنامه ریزی برای نوسازی شبکه و افزایش خدمات و سرویس های به روز همراه با امنیت و کیفیت کند. 

3939

کد خبر 385831

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
1 + 11 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 21
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بی نام IR ۰۷:۱۹ - ۱۳۹۳/۰۸/۲۷
    58 4
    با سياست جديد غلط اعمال كارمزد بر كارتخوان ها كه بيشتر به كلاهبرداري شبيه است، ضرر بيشتر هم خواهد شد.
    • محمد IR ۰۸:۴۵ - ۱۳۹۳/۰۸/۲۸
      8 0
      کارمزد احتمالی برای 2000000دستگاه فعال با روزی 20تراکنش و هر تراکنش 1250ریال میشود هر روز 5میلیارد تومان
  • بی نام A1 ۰۷:۳۰ - ۱۳۹۳/۰۸/۲۷
    13 2
    خالی بندی نکنید هزینه ه رکدوم از اینها 100 هزار تومان بیشتر یست
  • بی نام IR ۰۷:۳۱ - ۱۳۹۳/۰۸/۲۷
    3 6
    یکی از دوستانم که در یکی از شرکتهای مهم پرداخت الکترونیکی کار می کند گفته که از اول آذر ماه کارمزد تا سقف 120 تومان در هر تراکنش از حساب خریدارانی که از دستگاه های پوز فروشندگان استفاده میکنند گرفته خواهد شد ، مدت زمان تسویه که از 2 ساعت به 6 ساعت افزایش یافته بود به 12 ساعت افزایش خواهد یافت ، کارمزد دارندگان دستگاه های پوز همچنان در هاله ای از ابهام قرار دارد که با توجه به احتمال جمع کردن این دستگاه ها از سوی ایشان احتمالا این کارمزد برای اصناف حذف و به همان کارمزد خریداران بسنده خواهد شد .
    • بی نام A1 ۱۲:۵۰ - ۱۳۹۳/۰۸/۲۷
      13 2
      دوست محترم شما کلا اطلاعاتشون غلطه
  • بی نام IR ۰۷:۴۴ - ۱۳۹۳/۰۸/۲۷
    17 2
    عدم استفاده پذیرندگان از دستگاههای کارتخوان به دلیل طرح نسنجیده بانک مرکزی در مورد کسر کارمزد بود که همچنان ادامه دارد. به نظرم درس خوبی بود برای شبکه بانکی خودخواه کشور
  • بی نام KW ۰۸:۰۱ - ۱۳۹۳/۰۸/۲۷
    5 2
    دلیل این موضوع خیلی ساده است.موقعی که طرح سبد کالا اجرا شد برای اینکه مردم تو صف نباشن همه فروشگاهها دنبال دستگاههای اضافی بودند و کلی اظهار نیاز شد
  • کاغذ باطله IR ۰۸:۰۶ - ۱۳۹۳/۰۸/۲۷
    17 1
    داستان استفاده از دستگاههای پوز ابتدا شیرین بود ولی با شروع کسادی بازار و فرمایش بانک مرکزی که فروشگاههای دارای دستگاههای پوز بابت استفاده باید پول و مالیات پرداخت نمایند باعث نارضایتی فروشگاهها شده و بلسیاری از فروشگاهها دستگاههای خود را برداشته و یا بناچار از مشتری وجه نفد دریافت میکنند و مسببآن بی برنامگی مسئولین مربوطه است و بس زیرا اخلال در خطوط و شلوغی خطوط بسیار شده کهوجه از حساب مشتری کسر و پیامک به مشتری ارسال که پول کسر شده ولی بحساب فروشنده نرفته و بارها باعث مشاجره هم شده و بعد سروس ندادن گروه شاپرک است که داد همه را در آورده الان بیشتر دستگاههای پوز در مغازه ها شده دستگاه دریافت شارژ موبایل و پرداخت قبوض
  • بی نام A1 ۰۸:۰۹ - ۱۳۹۳/۰۸/۲۷
    8 1
    این نتیجه طمع و زیاده خواهی است
  • بی نام IR ۰۸:۱۷ - ۱۳۹۳/۰۸/۲۷
    5 1
    بانكها براي اينكار خوب پول دارند اونوقت كارزد ميخان بگيرن...............
  • شوش A1 ۰۸:۳۵ - ۱۳۹۳/۰۸/۲۷
    30 2
    تاخیری که در انتقال ورسوب در بانک صورت میگیرد بیش از هزینه های دستگاه است .
  • بی نام IR ۰۸:۳۶ - ۱۳۹۳/۰۸/۲۷
    31 2
    ببینید اینم که جا افتاده را می تونید بلا استفاده کنید یا نه
  • محمد IR ۰۸:۴۳ - ۱۳۹۳/۰۸/۲۷
    55 3
    از صبح تا شب تو مغازه ایم یه مشتری نمیاد
  • صبور EU ۱۰:۴۶ - ۱۳۹۳/۰۸/۲۷
    11 1
    سودخواب پولهای مردم جبران هزینه ی بانکها می دهد
  • بی نام A1 ۱۱:۰۵ - ۱۳۹۳/۰۸/۲۷
    8 0
    کجا مملکت درسته که اینم درست باشه....مدیران لایق زیر لقای سیاست زدگی افراطی قراردارند ومنابع وبیت المال مملکت حیف ومیل میشود....30سال ازمون وخطا و عدم جوابگویی متخلفان دستاوردی بهتر از این اقتصاد ورفاه به ارمغان نیاورده است
  • علی EU ۱۱:۱۴ - ۱۳۹۳/۰۸/۲۷
    6 0
    هیچ میلیون دلار. اگه ضرر داشت بانک مرکزی بخشنامه نمی کرد که بانک ها تبلیغ پوزعا رو ممنوع کنن.
  • حکمت A1 ۱۱:۲۶ - ۱۳۹۳/۰۸/۲۷
    4 2
    جه اشکالی دارد هر صاحب حساب دستگاه پوز داشته باشد و پولش را هم بدهد
  • طیبی IR ۱۱:۴۳ - ۱۳۹۳/۰۸/۲۷
    6 0
    اوایل بانکها با التماس دستگاه پوز رو به مغازه دارها میدادن الان باید التماس کنی تا با بررسی حسابت، آیا بهت تعلق بگیره یا نه حسابت رو جوری بررسی میکنن که انگار میخوان بهت تسهیلات وام بدن. در برخی از فروشگاهها من شخصن تا 6 دستگاه دیدم که تنها یک یا دو دستگاه فعال بود.... اینطوری بدون برنامه کار کردن، آب در هاون کوبیدن است
  • پ م FI ۰۴:۲۱ - ۱۳۹۳/۰۸/۲۸
    4 0
    این هزینه ها را با هزینه های تبلیغات یک بانک قیاس کنید ، توجیه مناسبی پیدا می شود که بصورت رایگان در اختیار کسبه قرار گیرد
  • بی نام IR ۱۵:۱۵ - ۱۳۹۳/۰۸/۲۹
    3 0
    اخه عزیز من کو اقتصاد فعال کو گردش مالی پولها همه در بانکها هستند و مردم خرید نمی کنند دنبال چه هستید دنبال این باشید که چرخ اقتصاد را بچرخانید زیاد دنبال قصه این دستگاههای پوز چینی نباشید
  • مقیمی A1 ۱۵:۱۹ - ۱۳۹۳/۰۸/۲۹
    7 0
    وقتی بانکها به یک مغازه جگرکی 4 تا دستگاه پوز میدن دیگه جای سئوال ممیونه در ثانی اگر قراره کارمزد بگیرن لطف کنند سود پولی که هر شب توسط همین دستگاها به حساب میره را هم بصورت روز شمار بدن آنوقت جای گله ای نمی مونه .