در حالی که کارشناسان خط فقر شهری را بیش از 780 هزار تومان برآورد کرده‌اند، مرکز آمار 47 میلیون نفر را در قالب خانوار 6نفره دارای درآمد کمتر از 780 هزار تومان اعلام کرد.

سیاست هدفمندکردن یارانه‌ها هیچ حسنی که نداشته باشد، حداقل دولت را از وضعیت درآمدی جامعه مطلع می‌کند. 

مطابق تازه‌ترین اعلام مرکز آمار ایران، 47 میلیون ایرانی به طور سرانه روزانه کمتر از 4 هزار و 300 تومان درآمد دارند. این رقم نتیجه تازه ترین اظهارات رییس مرکز آمار ایران است که گفته است:" درآمد خانواده شش نفری در خوشه یک، کمتر از 473 هزار تومان است. خانوار شش نفره ای که درآمدش بین 473 هزار تومان تا 788 هزار تومان است در خوشه دو قرار می گیرد. در خوشه نخست  حدود 30 میلیون نفر قرار دارند. در خوشه دوم هم 17 میلیون و ششصد هزار نفر قرار دارند."

بدین ترتیب درآمد روزانه حدود 30 میلیون نفر کمتر از 2 هزارو 600 تومان است و درآمد روزانه 17 میلیون نفر دیگر روزانه کمتر از 4 هزارو 300 تومان است. می توان این گونه نتیجه گرفت که 47 میلیون و 600 هزار ایرانی روزانه کمتر از 4 هزارو 300 تومان درآمد دارند .  در این میان 17 میلیون نفر حداکثر حق هزینه کرد 2هزار و 600 تومان را دارند.

اعلام این آمار در شرایطی است که بانک مرکزی ایران در سال 85 و در آخرین آمار اعلامی در خصوص خط فقر، خط فقر مطلق یک خانوار 4 نفره شهری را در ماه حدود 300 هزار تومان اعلام کرد. اگر تازه ترین خط فقر برآورد شده از سوی کارشناسان مستقل مبنی بر 780 هزار تومان برای خانورهای 5 نفره در سال 87 را کنار بگذاریم(که از سوی بانک مرکزی تایید ضمنی شده است) باز هم اعلام مرکز آمار اعتراف تکان دهنده ای است به رشد جمعیت فقرا در جامعه ایران.

چرا که خانوار 6نفره با درآمد ماهیانه 788 هزار تومان به معنای درآمد ماهیانه 130 هزار تومان برای هر فرد است. این درآمد برای خانوار 4 نفره معادل 520 هزار تومان در ماه خواهد شد.

حال اگر نرخ تورم 18.4درصدی سال 86 و نرخ تورم 25.4درصدی سال 87 را در محاسبات افزایش هزینه خانوارهای فقیر وارد کنیم، بدون تردید خط فقر مطلق خانوار 4 نفره که بانک مرکزی در سال 85 حدود 300 هزار تومان اعلام کرده بود در سال 88 به حدود 500 هزار تومان رسیده است و در حالت ارتباط یک به یک نرخ تورم و خط فقر مطلق به بیش از 511 هزار تومان رسیده است.

بدین ترتیب با یک شوک تورمی نه چندان شتابان و در حدود 10 درصد در اثر اجرای قانون هدفمند کردن یارانه ها، تمام شهری های عضو خوشه یک و دو به جمع فقرا خواهند پیوست و دامنه خط فقر مطلق حتی بخشی از حاضران در خوشه سوم را هم بی نصیب نخواهد گذاشت.  

این بدان معناست که در بدبینانه ترین ترین حالت(برآوردهای کارشناسان مستقل) حتی در حال حاضر نیز بخشی از خانوارهای شهری موجود در خوشه سومی که مرکز آمار ایران برآورد کرده نیز زیر خط فقر(حدود 780 هزار تومان برای خانوار 5 نفره در سال 87) زندگی می کنند.

مطابق ادعای رییس مرکز آمار ایران، دو سوم شرکت کنندگان(61 میلیون 107 هزار نفر) در طرح جمع آوری اطلاعات اقتصادی خانوار را شهری ها تشکیل می دهند. با این حال اگر فرض کنیم که تمام روستاییان شرکت کننده(19 میلیون و 700 هزار نفر) در این طرح بیش از 130 هزار تومان در روز درآمد ندارند، آن گاه حدود 27 میلیون شهری در خوشه و اول و دوم قرار می گیرند.

بدین ترتیب اگر فرض کنیم 12 میلیون نفر شرکت نکرده در طرح جمع آوری اطلاعات اقتصادی خانوارها در خوشه های بالای درآمدی قرار گیرند، همچنین با فرض این که روستاییان کم جمعیت تر همه در خوشه اول باشند تا شهر نشینان پرتعداد تر همه خوشه درآمدی بالاتر را پر کرده باشند تا جمعیت فقرا کمتر شود، به طور قطع بیش از 10 میلیون ایرانی شهرنشین حاضر در خوشه اول(درآمد ماهیانه کمتر از 473 هزارتومان برای خانوار 6 نفره) زیر خط فقر مطلق قرار دارند. همچنین شهری های حاضر در خوشه دوم نیز که در بعد 6 نفره کمتر از 750 هزارتومان( بر مبنای خط فقر مطلق 500 هزار تومان برای خانوار 4 نفره) درآمد دارند زیر خط فقر مطلق هستند.

پس چندان بیراه نیست که جمعیت فقرای کشور را با فرض فقیر نبودن روستاییان، تنها در قالب شهری ها، در حال نزدیک شدن به 27 میلیون نفر است و در واقع بینانه ترین حالت کمتر از 20 میلیون نفر نیست.

البته آخرین گزارش رسمی دولت نشان می دهد که خط فقرمطلق خانوار 5 نفره روستایی در سال 84 ماهیانه 113 هزار تومان بوده که در حال حاضر با تعدیل این رقم با رنخ تورم سال های اخیر خط فقر مطلق روستایی نباید از 200 هزار تومان فراتر رفته باشد. بر این اساس مجموع فقرای روستایی در خوشه اول درآمدی قرار می گیرند.

اما آن چه که واضح است، جمعیت فقرا در ایران از 14 میلیون نفری که بانک مرکزی برای سال 86 اعلام کرده بود، فراتر رفته است و این سوال جدی از مرکزآمار ایران و بانک مرکزی وجود دارد که چگونه در شرایط حاضر مدعی کاهش مستمر ضریب جینی در چهار سال گذشته هستند؟  

کد خبر 38080

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
2 + 1 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 27
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • ایرانی IR ۱۵:۴۰ - ۱۳۸۸/۱۰/۲۸
    0 1
    نتیجه ای که از این امار و ارقام گرفته میشه این است که اکثر مردم ایران فقیر هستند و یارانه های عمومی که سابقا بود مثل نان و گاز و بنزین و لبنیات و اتوبوس و غیره صحیح بوده و بلید به همه تعلق بگیره و ارزش اینهمه نیرو و هزینه را ندارد که فقرا را پولدارها سوا کنین البته کارتی کردن بنزین کار درستی بود اما اینکه سهمیه را کم کنن و هر روز یک تصمیم بیخودی بگیرن اشتباه
  • بدون نام IR ۰۴:۴۳ - ۱۳۸۸/۱۰/۲۹
    0 1
    اگر این آمار را بپذیریم باید وضع اسفباری را پس از هدفمند کردن یارانه ها برای همین قشر فقیر پیش بینی کرد چرا که با دادن 100 یا 150 هزار تومان به این بخش از جامعه و با پیش بینی تورم حداقل 40 درصد نه تنها وضع قشر کم درآمد جامعه بهبود نمی یابد که بدتر شده و فقط قشر متوسط جامعه نیز به زیر خط فقر سقوط می کنند. بنظر بنده در خواست آقای احمدی نژاد مبنی بر پس گرفتن لایحه به احتمال زیاد ناشی از نگرانی از عواقب ناگوار اجرای این لایحه بود..... البته اگر منعکس کنید!!!
  • ايراني IR ۰۶:۵۲ - ۱۳۸۸/۱۰/۲۹
    1 0
    خود بخوان حديث مفصل از اين مجمل. خدا به داد فقرا برسد.
  • هرکی IR ۰۷:۱۷ - ۱۳۸۸/۱۰/۲۹
    0 1
    ای بابا تا بوده گفتند تورو و فقر نیست اما با یک حساب کوچیک 20 میلیون فقیر پیدا شود
  • بدون نام IR ۰۷:۳۲ - ۱۳۸۸/۱۰/۲۹
    0 1
    حذف یارانه ها بایست تدریجی و در مدت حد اقل 10 سال انجام شود و الا فشار تورمی و تبعات غیر قابل پیش بینی آن جدی است.
  • پویان IR ۰۷:۳۶ - ۱۳۸۸/۱۰/۲۹
    1 0
    در نتیجه عددی که بدست میاد نشون میده تعداد خانواده های پولدار شاید 5% هم نباشه! و متوسطها که تقریبا هیچ مشکل اقتصادی گریبانگیرشان نمی شود هم در رقمی بین 15 تا 20 % نباید باشن! پس با این استدلال و دیدن وضعیت نماینده ها و بعضی از مدیر معاونان و در نظر گرفتن خانواده و فامیل هایشان !! که همه در وضعی بالاتر از مطلوب از نظر سرمایه و زندگی مرفه قرار دارن متوجه خواهیم شد تمامی مسئولان در وضعیت خوبی به سر میبرند و سواره از پیاده چه میداند؟؟؟!!
  • پویان IR ۰۷:۳۷ - ۱۳۸۸/۱۰/۲۹
    1 0
    سوال اینست ایا این مسئولان می توانند نیاز جامعه را بفهمند؟ یا همچنان با همکاری سرمایه داران بدنبال راهکارهای تجاری خود برای منافع خود قدم می گذارند!
  • سیا وش IR ۰۸:۱۳ - ۱۳۸۸/۱۰/۲۹
    0 1
    مطئنا این طر ح از توان این دو لت خا ر ج است
  • رضا IR ۰۹:۲۳ - ۱۳۸۸/۱۰/۲۹
    1 0
    تا 3 سال دیگه مملکت گل و بلبل میشه و هیچ فقیر و هیچ بیکاری نخواهیم داشت. باور نمیکنید ؟ از رئیس جمهور بپرسید.
  • امیر IR ۰۹:۵۶ - ۱۳۸۸/۱۰/۲۹
    1 0
    خوانواده های خوشه دوم و سوم باین درامد پایین با ماهی 20 هزار تومان یارانه چه جوری از پس تورم های بالا بعد از طرح در بیاند
  • در باد رفته IR ۱۰:۰۶ - ۱۳۸۸/۱۰/۲۹
    1 0
    نتیجه کلی اینکه بیش از 80درصد کارمندان دولت که مالیات مستقیم می پردازند ازشمول این قانون خارج وبه تدریج فقیر وفقیرتر می شن
  • بدون نام IR ۱۰:۴۹ - ۱۳۸۸/۱۰/۲۹
    0 1
    آقایون می گویند 61 میلیون فرمها رو پر کردند و از این میان سی میلیون نفر در آمدشان حداکثر 2600 تومان است که با توجه به نرخ دلار می شود دو دلار در روز که بنابر آمار جهانی خط فقر است. درواقع در کشور سی میلیون نفر فقیر مطلق داریم. با توجه به جمعیت هفناد و دو میلیونی اگر فرض کنیم آن یازده میلیون بقیه تماما از مرفهین جامعه هستند باز هم از نسبت 30 به 72 به این نتیجه می رسیم که بیش از 40 درصد مردم زیر خط "فقر مطلق" هستند.
  • روح الله IR ۱۲:۳۲ - ۱۳۸۸/۱۰/۲۹
    2 0
    ما یک خانواده4نفره هستیم با دونفر دانشجوی دانشگاه آزاد بااین طرح آقای رئیس مشمول طرح نمیشیم چون درآمدپدرماهی 640000تومانه باکلی وام وهزینه دانشگاه تاالانم سختزندگی میکردیم ازقبیل ماخیلی زیادند که به اندازه درآمدشون قبلا پیش خور کردن وبه اندازه پول بخورونمیری براشون میمونه به عنوان مثال یک خودرو قسطی که یک کارمند بدبخت میخره عملا بخش زیادی ازحقوقش توجیب دولت بعد ازاین که قیمت ها هم بالا میره چاره این میمونه جز اینکه گوهمون بخوریم البته اگه مشمول طرح یارانه ها نشده باشه
  • ممد عشق خوشه IR ۱۸:۴۰ - ۱۳۸۸/۱۱/۰۳
    0 0
    راستی در خوشه سوم هستم
  • بدون نام IR ۱۸:۴۲ - ۱۳۸۸/۱۱/۰۳
    1 0
    واقعا طرحی است که پشت ملت را می شکند
  • اکبر IR ۰۹:۲۴ - ۱۳۸۸/۱۱/۰۴
    0 1
    بازهم سرمایه دارها از این طرح استفاده میبرند ،چون چنتاشو میشناسم در خوشه 1 یا 2 جا گرفتند و داشتند با تمسخر به ما که با قسط یک پراید خریدیم و در خوشه 3 هستیم ،می حندیدند
  • بدون نام IR ۱۱:۵۸ - ۱۳۸۸/۱۱/۰۴
    1 0
    خدا بخير كند
  • الی IR ۰۸:۰۲ - ۱۳۸۸/۱۱/۰۵
    1 0
    فقط امیدوارم هر غلطی می کنن با نخبگان اقتصادی و سیاسی و اجتماعی مشورت کامل انجام بدهند که بعدا به چه کنم چه کنم نیفتند و مای بیچاره بیشتر بهمون فشار نیاد
  • بدون نام IR ۰۹:۳۸ - ۱۳۸۸/۱۱/۰۵
    1 0
    جالبه که ما درآمد ماهیانه مون کمتر از 300 هزار تومانه و اجاره نشین هستیم.ولی تو خوشه 3 هستیم.
  • بدون نام IR ۱۱:۲۷ - ۱۳۸۸/۱۱/۰۵
    0 1
    من با درامد 2600000 تومن و ماهی 100000 تومن اجاره و خرج بنزین و خوراک و بیماری و تازه ماهی 150000 بدهی وام ازدواج چه کنم در خوشه 3 ایم
  • حسین LB ۰۴:۵۹ - ۱۳۸۸/۱۱/۰۶
    2 0
    خدابه خیرکند. کشوری داریم بااین همه ثروت ولی بایدخودمونوآمده کنیم مثل کشورافغانستان وعراق زندگی کنیم . انم شاید
  • ارش IR ۱۸:۵۵ - ۱۳۸۸/۱۱/۰۶
    0 1
    باسلام ما که ماهی 370000 تومان حقوق میگیریم و 250000 اجاره خونه میدیم قسط 2 تا وام ازدواج هم داریم چه کنیم؟
  • یارانه زده IR ۱۶:۴۵ - ۱۳۸۸/۱۱/۱۹
    1 0
    زنهای مردم سرکار میروند تا وضعیت اقتصادی خانواده شان بهتر شود ولی انگار وضعیت زنهای خانواده بهتر است در خانه بنشینند و پول یارانه بگیرند
  • فاطمه IR ۰۷:۱۳ - ۱۳۸۸/۱۱/۲۰
    1 0
    با درامد ماهیانه 290 هزار تومان و پرداخت 160 هزار تومان کرایه خانه و 120 هزار تومان قسط وام ازدواج و با این همه تورم و از همه بدتر در خوشه 3 قرار گرفتن خود به خود باید از صحنه روزگار محو و نابود شویم تا فقیری در جامعه وجود نداشته باشد.
  • بدون نام IR ۱۲:۵۲ - ۱۳۸۹/۱۰/۱۵
    0 1
    باسلام یک کارخانه دار که گوشه ای ازاقتصاد این کشور راگرفته وعده ای رااز بیکاری نجات داده میگوییم بولدار میباشد وجزئ خوشه فلان ویارانه به او تعلق نمی گیرد این درامد حق همه ایرانیان است چه بی بول وچه بولدار
  • بدون نام IR ۱۲:۵۸ - ۱۳۸۹/۱۰/۱۵
    0 1
    سلام من موافق ازاد سازی قیمت انرزی هستم ودلم نمی خواهد با درست مصرف نکردن ان را هدر بدهیم ولی یارانه ها حق همه ایرانیان است ونباید دراین مورد تبعیض قایل شویم
  • موافق طرح ازاد سازی انرزی IR ۰۶:۱۲ - ۱۳۸۹/۱۰/۱۷
    1 0
    سلام دولت تحقیق درهرموردی درروستاهاوشهرهای کوچک رابه افرادکم تجربه که بذیرشهارا انجام میدهند میسباردودر اینگونه محیطها اختلافات قبایلی موجب میشود که بدرستی تحقیقهاانجام نگیرد وموجب نارضایتی مردم از دولت گردد در همین مورد خوشه بندیها یا موردامتحانات اموزش وبرورش همه ناراحتیها از تحقیقات میباشد درشهر ما هنوز طی این سی سال گذشته از طایفه ما هیچکس را تایید نکردهاند