محمد عدلي: آمارهای رسمی نشان می دهد، همانطور که نرخ تورم در کالاهای مصرفی در مسیر کاهش قرار دارد، نرخ تورم در بخش تولید نیز سیر نزولی را طی می کند. کاهش نرخ تورم در بخش تولید نشان دهنده، کاهش شتاب افزایش هزینه های تولید است. همانطور که کاهش تورم در بخش مصرف، قدرت خرید مصرف کنندگان را در شرایط بهتری قرار داده است، کاهش تورم در هزینه های تولید نیز برای تولیدکنندگان اتفاق مثبتی به حساب می آید. رکود اقتصادی که در سال های 91 و 92 واحدهای تولیدی را تحت فشار قرار داد همراه با تورم بالا در بخش تولید، بسیاری از تولیدکننده ها مجبور به پایین آوردن ظرفیت تولید کرد و بخشی از آن ها را هم به تعطیلی کشیده شدند. طی یک سال گذشته اما با کاهش نرخ تورم و کنترل هزینه ها تا حدودی شرایط تولید نیز بهبود یافته است. وزیر اقتصاد از مثبت شدن نرخ رشد اقتصادی در ابتدای سال جاری خبر داده است. کاهش نرخ تورم در بخش تولید می تواند نشانه ای بر کاهش نرخ تورم کالاهای مصرفی در آینده نیز باشد چراکه با افزایش محدود هزینه های تولید، قیمت تمام شده کالا نیز بر اساس این هزینه ها افزایش خواهد یافت.
آمارهای بانک مرکزی نشان می دهد که تورم بخش تولید در تیر ماه سال جاری به 24.9 درصد رسیده است که نشان از کاهش 2.4 درصدی دارد. تورم نقطه به نقطه بخش تولید در تیرماه سال جاری نسبت به تیر ماه سال گذشته با افت 1.8 درصدی به 16.6 درصد رسیده است. تورم ماهانه تولید در تیر نسبت به خرداد ماه 1.5 درصد بوده است. این شاخص طی چهار ماه ابتدایی سال جاری به میزان 18 درصد نسبت به دوره مشابه سال قبل افزایش یافته است.
تورم تولید در بخش های مختلف اقتصادی شرایط متفاوتی داشته است. کمترین تورم در بخش اطلاعات و ارتباطات رقم خورد که تورم 8.4 درصدی برای آن در 12 ماه منتهی به تیرماه سال جاری ثبت شده است. بیشترین تورم تولید نیز در بخش کشاورزی، جنگلداری و ماهیگیری با نرخ 37.9 درصدی رقم خورد هرچند که تورم نقطه به نقطه این بخش 17.7 درصد ثبت شده است.
نرخ تورم در بخش تولید کالاهای صنعتی هم 19.9 درصد بوده است.شاخص بهای گروه اختصاصی ساخت (صنعت) در تیرماه افزایشی برابر 0.7 درصد نسبت به ماه قبل نشان دهد. در مقایسه با ماه مشابه سال گذشته نیز این شاخص به میزان 11.1 درصد افزایش یافت. تورم تولید در بخش خدمات هم در 12 ماه منتهی به تیرماه سال جاری به 26.6 درصد بوده است.
3535
نظر شما