۰ نفر
۲۹ اردیبهشت ۱۳۹۳ - ۰۵:۳۲
چرا نیروهای کار متخصص از ایران می روند؟

هر سال 150 هزار نفر از نخبگان ایران، کشور را ترک می کنند. یعنی ماهی 12 هزار و500 نفر و یا روزی 410 نفر از مغزهای کشور بدون قصد بازگشت به خارج سفر می کنند.

فریده عنایتی: شاگرد اول دوره لیسانس رشته صنایع غذایی دانشگاه شهید بهشتی بوده و الان هفت سالی می شود که برای ادامه تحصیل، زندگی، کار و آینده از ایران خارج شده است. می گوید دوستانش هم مثل او همگی از کشور خارج شده اند و نمی خواهند دیگر برگردند. راضیه دلیل رفتنش را اینگونه بیان می کند: «میخواستم جایی برم که براشون مدرک و تخصص مهم باشه و مدرک گرایی الکی وجود نداشته باشه. جایی برم که به مدرک، تخصص و مهارت آدم احترام بذارند.»

چندی پیش رضا فرجی دانا، وزیر علوم اعلام کرد: « هر سال 150 هزار نفر از نخبگان ایران، کشور را ترک می کنند.» این یعنی ماهی 12 هزار و 500 نفر یا روزی 410 نفر از نخبگان کشور بدون قصد بازگشت به خارج سفر می کنند. سفر بدون بازگشتی که به گفته وزیر علوم، باعث می شود «سالانه 150 میلیارد دلار» به کشورهای دیگر کمک کنیم و خودمان ضرر ببینیم؛ یعنی برای هر یک دانش آموخته مهاجرت کرده، یک میلیون دلار. ضرری که باعث شده ایران در زمینه فرار مغزها در میان کشور های دنیا در رتبه دوم قرار گیرد.

بر اساس نتیجه تحقیقاتی که صندوق بین المللی پول در سال 1999 انجام داده است، ایران در میان کشورهای در حال توسعه بیشترین میزان مهاجرت نخبگان را به خود اختصاص داده است. به طوری که نزدیک به 150 هزار نفر از بهترین جوانان و نخبگان ایرانی هر سال کشور را ترک می کنند. این صندوق بین المللی همچنین در گزارش سال 2009 خود نیز اعلام کد ایران در میان 91 کشور توسعه یافته و توسعه نیافته بیشترین میزان فرار مغزها را به خود اختصاص داده است. به طوری که در حال حاضر 250 هزار مهندس و فیزیکدان ایرانی و بیش از 170 هزار ایرانی با مدارک علمی بالا در ایالات متحده آمریکا زندگی می کنند. حتی بر اساس تحقیقات نهاد ملی علوم 89 درصد از ایرانی هایی که به آمریکا پرواز کرده اند پس از اخذ مدرک دکترا در این کشور برای همیشه می مانند و اقامت می گیرند.

بر اساس آمارها همچنین در سال 2011 و 2012 هم در حدود 8/48 از کل دانشجویان فارغ التحصیل لیسانس، ایران را ترک کرده اند. از سویی دیگر موج جدیدی از مهاجرت ها درست دو سال بعد روی می دهد، زمانی که دانشجویان فوق لیسانس خود را گرفته و برای کسب دکترا از ایران خارج می شوند. خارج می شوند تا به کشورهای دیگر بروند. کشورهایی که در صدر آنها امریکا و کانادا قرار دارد و در این سویش هم دانشکده مهندسی دانشگاه شریف.

آزاده هم جزو همان دانشجویانی است که برای گرفتن مدرک دکترا کشور را ترک کرده است. او که مدرک کارشناسی ارشدش را از دانشگاه علامه طباطبایی گرفته است، می گوید: «بعد از آمدن صدرالدین شریعتی به دانشگاه علامه، اوضاع دانشگاه بهم ریخت. با اینکه بچه ها رتبه های خوبی توی کنکور دکترا می گرفتند، ولی دانشگاه علامه برای مصاحبه از آن ها دعوت نمی کرد. حتی چند بار، چند نفر از آنها برای اعتراض پیش شریعتی، رییس دانشگاه رفتند اما جوابی نگرفتند.» آزاده در ادامه می گوید: «حتی اگر اتفاقی می افتاد و چند نفر هم برای مصاحبه دعوت می شدند، ترکیب استادانی که برای مصاحبه دکترا حضور داشتند، همگی از نزدیکان به صدرالدین شریعتی بودند و به این ترتیب باز هم بیشتر بچه ها در مرحله مصاحبه رد می شدند.» در نهایت همه این مسایل باعث می شود که او برای گرفتن مدرک دکترای خود کشور را ترک کند و با هزینه شخصی به انگلیس برود.

به هرحال فرار مغازهای ایرانی از کشور و مهاجرت آنها به کشورهای دیگر درحدی است که باعث شد سه سال پیش حتی مجله نیوزویک هم گزارشی در مورد این گروه از ایرانیان منتشر کند. در بخشی از این گزارش نوشته شده: «مسوولان واحد مهندسی برق دانشگاه استانفورد با گروهی از دانشجویان خارجی مواجه شدند که بالاترین نمرات را در آزمون سخت دکترای این رشته به دست آورده اند. به گفته یکی از آن مسوولان آن دانشگاه، این دانشجویان از یک دانشگاه امریکائی یا دیگر موسسات آموزشی سایر کشورهائی که با موسسات امریکائی مرتبط هستند و تمایز خود را در چنین آزمونهائی نشان می دهند نیامده بودند، بلکه اکثر آنها ایرانیانی بودند که از دانشگاه صنعتی شریف فارغ التحصیل شده بودند. دانشگاه استانفورد محبوب ترین مقصد فارغ التحصیلان دانشگاه شریف برای ادامه تحصیلات عالی است. به گفته «بروس وولی» مدیر پیشین واحد مهندسی برق استانفورد، دانشگاه شریف دارای یکی از بهترین برنامه های آموزشی برای کارشناسی در رشته مهندسی برق است. سرآمدی این دانشگاه را نباید با داشتن رقیبانی چون ام.آی.تی امریکائی و کمبریج انگلیسی و دیگرانی چون چین دست کم گرفت.»

همچنین در این گزارش نوشته شده که دانشگاههای دیگری در کانادا و استرالیا که از مقررات آسانتری برای اعطای روادید برخوردارند از رونق چشمگیر دانشجویان ایرانی در کشورهای خود سخن می گویند. در حالی که آمارهای دانشگاه های کانادا نسبت به سال ۱۹۸۵ با جهش ۲۴۰ درصدی دانشجویان ایرانی مواجه شده است، رسانه های استرالیا هم از پنج برابر شدن تعداد دانشجویان ایرانی در پنج سال گذشته و رسیدن آنها به مرز ۱۵۰۰ نفر خبر می دهند.

هر سال حدود یک میلیون نفر از فارغ التحصیلان دبیرستان های کشور در آزمون ورودی موسسات آموزش عالی شرکت می کنند ولی تنها ده در صد از آنها موفق به ورود به دانشگاههای دولتی شده و فقط یک در صد از آنها بخت راهیابی به موسسات آموزشی عالی چون شریف را پیدا می کند. به این ترتیب، روال گزینشی در ایران، با هوش ترین، پر انگیزه ترین و کوشاترین دانشجویان کشور را در اختیار موسسات آموزش عالی سرآمدی، چون دانشگاه شریف قرار می دهد. از سوی دیگر هم یکی از علل موفقیت دانشجویان ایرانی در دانشگاه های خارج از کشور را می توان در سیستم آموزشی دوره تحصیلات متوسطه در ایران جستجو کرد. در این سیستم دروسی تدریس می شود، که دانش آموزان در امریکا تا رسیدن به مقطع کالج از آن بهره ای نمی برند. این روش آموزشی پیشرفته به مقاطع بالاتری چون لیسانس نیز تعمیم دارد. محمد منصوری و سایر دانش آموختگان در مصاحبه با مجله نیوزویک گفته اند که «در مقطع لیسانس در ایران مواردی به ما تدریس می شد که در امریکا، تنها به مقاطع بالاتری چون فوق لیسانس اختصاص دارد.»

به هرحال، تمام این مشکلات و شرایط باعث شده تا از هر 125 دانش آموز المپیادی ایران، 90 نفر در دانشگاههای آمریکا تحصیل کنند و از هر 96 دانشجوی اعزامی به خارج، تنها 30 نفر به ایران باز گردند. همین طور ۶۰ هزار دانشجوی ایرانی هم در خارج از کشور تحصیل ‌کنند. طبق آمارهای رسمی نسبت خروج فارغ التحصیلان از ایران به تعداد کل این افراد، ۱۵ درصد است. طبق آمار منتشره از سازمانها و نهادهای دولتی مثل هفته نامه سازمان مدیریت و برنامه ریزی، ۹۰ نفر از ۱۲۵ دانش آموزی که در سه سال گذشته در المپیادهای جهانی رتبه کسب کرده‌اند، هم اکنون در دانشگاه‌های آمریکا تحصیل می‌کنند و بسیاری از آنان هرگز به ایران برای زندگی دائم باز نمی‌گردند. طبق آمار رسمی اداره گذرنامه، در سال ۸۷ روزانه ۱۵ کارشناس ارشد، ۳/۲ دکترا و در مجموع ۵۴۷۵ نفر لیسانس از کشور مهاجرت کرده اند.

براساس گزارش صندوق بین‌المللی پول هر سال 15 درصد از سرمایه‌های انسانی فرهیخته ایران به آمریکا و 25 درصد به کشورهای عضو سازمان توسعه و همکاری اقتصادی اروپا مهاجرت می‌کنند. علاوه بر این، بیش از 5 میلیون ایرانی خارج از کشور زندگی کنند که حدود دو میلیون نفر آن ها یعنی بیش از 40 درصد مقیم آمریکا هستند. همچنین دو هزار نفر از استادان دانشگاه ها در امریکا ایرانی هستند و 5 هزار ایرانی در امریکا مدرک دکترا دارند. بر اساس آمار ها با سواد ترین اقلیت مهاجر در جامعه آمریکا را ایرانیان تشکیل می دهند.

راضیه هم یکی از این اقلیت های باسواد ایرانی در امریکاست. او بعد از اینکه در سال 2006 ایران را ترک می کند، فوق لیسانس و دکترایش را در رشته فناوری زیست شناسی و بازاریابی دارویی در هند می گذارند و از سال 2011 به امریکا می رود، ازدواج می کند و الان تحلیلگر بازاریابی و کسب و کار است.

او می گوید: «سال 2006 تا 2008، کل هزینه فوق لیسانسم شد شش میلیون تومان. دکترا هم مجانی خوندم. البته اون موقع یه سری پروژه دانشگاهی از استادام می گرفتم و خرج زندگیم راحت در می اومد. الان هم به خاطر اینکه بچه ام تازه به دنیا اومده، نیمه وقت کار می کنم و حقوقم ماهی نزدیک به سه هزار دلار است.» راضیه ادامه می دهد که برای اینکه می خواسته با کیفیت بهتر و به زبان انگیسی درس بخواند با اینکه رشته دوره فوق لیسانش را دانشگاه هایی مانند دانشگاه تهران و دانشگاه صنعتی شریف داشته اند، ایران را ترک کرده است، حتی با اینکه سال آخر دوره لیسانش در دانشگاه شهید بهشتی قانونی تصویب می شود که نفر اول دوره لیسانس می تواند بدون کنکور وارد دوره فوق لیسانس شود در او انگیزه ای به وجود نمی آید تا کشور را ترک نکند. راضیه در حالی دکترایش را در هند مجانی خوانده است که در حال حاضر دانشجویان دوره دکتری دوره های شبانه در دانشگاه های دولتی باید هزینه ای حدود 45 میلیون تومان بپردازند.

با این که مغزها از کشور فرار می کنند و آمار های ملی و بین المللی هم این موضوع را تایید می کند، اما محمود احمدی‌نژاد، رئیس دولت دهم گفته بود که ایران مطلقا فرار مغزها ندارد و اصلا تعبیر «فرار مغزها» تعبیر نادرستی است. کامران دانشجو، وزیر علوم دولت احمدی نژاد هم به پیروی از رییس کابینه گفته بود: «فرار مغزها را قبول ندارم» و فرار مغزها اصلا «واژه» درستی نیست. در ادامه حتی ارسلان قربانی شیخ نشین، معاون وزیر علوم، هم گفته بود که واژه «فرار مغزها»  را صحیح نمی داند و معتقد به «گردش مغزها» است. البته با توجه به آمار، گردش مغزها در ایران یک طرفه بوده است اتفاقی که در دیگر کشورها از جمله چین، هند و کره جنوبی نیفتاده است. دانش آموختگان این کشورها که در سال های گذشته برای ادامه تحصیل به دانشگاههای اروپا و آمریکا رفته اند با حفظ ارتباط با کشور مادر توانسته اند در توسعه صنعتی و علمی کشورشان مشارکت فعالی داشته باشند. اما آنچه در ایران می گذرد، فرار مغز هاست، نه مهاجرت. چرا که آنها بعد از خروج از کشور هیچ ارتباطی در زمینه توسعه صنعتی و علمی با کشور ندارند.

دلایل فرار مغزها

سعید از جمله فارغ التحصیلان دوره کارشناسی ارشد دانشگاه شریف بوده و الان هم برای ادامه تحصیل در مقطع دکترا به دانشگاه بستون امریکا رفته است. او می گوید: «برای چی نباید ایران رو ترک می کردم. الان در یکی از بهترین دانشگاه های دنیا در حال درس خواندن هستم. بهترین امکانات هم در اختیار دارم. بورس شده ام و حتی دانشگاه بابت درس خواندن به من حقوق هم می دهند. کجای ایران چنین امکاناتی وجود دارد. یا کجای ایران تضمین آینده شغلی خوب هست که بشه بهش امید بست و به اون دلیل ایران رو ترک نکرد.»

مجله نیوزویک در بررسی دلایل مهاجرت نخبگان ایرانی گفته است که ایران با مشکلات و بیماریهای گوناگونی چون تورم مزمن، در جا زدن دستمزدها و بخش خصوصی بی بنیه ناشی از مدیریت ناکارآمد اقتصادی، روبرو است. بر اساس ادعای این نشریه، اساتید دانشگاه ها در ایران به ندرت به حقوقی که کفاف زندگی آنها را بدهد دسترسی دارند و بدین سبب ناچارند به شغل دومی چون رانندگی تاکسی و خرده کاسبی دست بزنند. تحریم های سیاسی نیز مزید بر علت شده و تاخیر در واردات تجهیزات علمی، وضع را مشکل تر کرده است.

به هرحال دلایلی متعددی وجود دارد که ایران را در رتبه دوم فرار مغزها قرار داده است. از جمله اینکه در کشور توجه خاصی به جایگاه علم و دانش نمی شود. برای مثال انقدر که در رسانه ها مثلا خوانندگان، هنر  پیشه ها، وزشکاران، تجلیل می شوند، به چهره های ماندگار علمی، استادان برجسته و مبتکران و مخترعان و یا المپیاد ها احترام گذاشته نمی شود. از سوی دیگر هم به رشد کیفی، تحقیق و پژوهش بهایی داده نمی شود. یکی از عواملی که دانشجویان بسیاری را به کشور آمریکا می کشاند، امکانات تحصیلی، تحقیقی، کامپیوتری و اعطای کمکهای تحصیلی رفاهی و بورسیه ها است که در ایران خبری از آنها نیست. همین طور، درسال های اخیر تعداد دانشگاه های داخل کشور بدون هیچ گونه برنامه مدونی و یا تناسب رشته ها با مشاغل گسترش یافته اند و توجه بیشتر به ارزشهای کمی و کیفی بوده است به طوری که روش های تدریس بسیاری از کلاس ها صرفا مبتنی بر تئوری ها و حفظیات قدیمی و سنتی است. به روز نبودن اطلاعات، استفاده از روش های سنتی و قدیمی و ابزار های غیر استاندارد، پایین بودن میزان تحقیق و پژوهش در مراکز علمی و عدم هماهنگی بین تحقیقات و کار برد آنها و تخصیص بودجه نا کافی به امر تحقیق و پژوهش، ترویج و گسترش مدرک گرایی، از عوامل دیگری هستند که بیشترین نا رضایتی را در بین دانشجویان به دنبال داشته است. مسایل اقتصادی که شامل حقوق و مزایا برای آینده شغلی است، مسایل سیاسی و قانونی، اجتماعی، عدم شایسته سالاری، انحصار دولتی، امید به آینده، همه و همه باعث شده تا مغزهای کشور فرار کنند و اصلا به برگشتن خود فکر هم نکنند.

البته به گفته دکتر فرجی دانا، وزارت علوم با بنیاد ملی نخبگان برنامه ای درباره کاهش مهاجرت دانش آموختگان تهیه کرده است و در این برنامه از سیاستهای کشور چین استفاده شده است. به هرحال، دولت یازدهم بیشتر از دولت دهم به فکر بازگرداندن مغزهای فرار کرده از کشور است، با اینکه بسیاری از دانش آموختگانی مانند راضیه معتقدند هیچ وقت به برگشتن به ایران فکر نمی کنند.

3535

کد خبر 355800

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
8 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 127
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بی نام A1 ۰۵:۳۷ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۹
    136 1
    چرا نیروهای کار متخصص نباید از ایران بروند؟؟؟
    • بی نام A1 ۰۴:۲۳ - ۱۳۹۳/۰۲/۳۰
      10 0
      سال 77 از شريف فوق ليسانس گرفتم و سال 79 بعد از سربازي در يك شركتهاي تحقيقاتي مشغول به كار شدم. سال 80 يكي از اساتيدم در دانشگاه تورنتو مقدمات ادامه تحصيل و بورس تحصيلي مو بطور كامل فراهم كرد و من به ترك هميشگي ايران بسيار نزديك بودم... اما به خاطر خانواده و كشورم در نهايت تصميم گرفتم بمونم و بسيار نزد استاد سابقم شرمنده شدم. البته اون موقع درآمدم بد نبود، اما حالا واقعا مثل ... پشيمونم. گذران زندگي با حداقل استانداردها هم برام سخت شده، شايد بخشي از اون مربوط به مجرد بودن در اون دوران بود و حالا كه شكر خدا صاحب همسر و فرزند هستم اينقدر بهم فشار مياد. ولي به نظرم بيشترش ناشي از فقير شدن كلي اكثريت غالب جامعه ست. نمي‌خوام فرار مغزها رو تاييد كنم، ولي اگه امكانش رو داريد حتما فرار كنيد
    • دانش آموخته دانشگاه شریف A1 ۰۵:۴۴ - ۱۳۹۳/۰۲/۳۰
      12 0
      پرسش خوبیه. چرا باید از ایران برن؟ آخه چرا بمونن؟ همین دوهفته پیش خبر آنلاین یه خبر راجع به حقوق استادان دانشگاه تهران که همشون از نخبگان مملکتند و همین اندک صنعت مملکت را میچرخونن و بیشترشون به راحتی میتونن از ایران برن نوشته بود و خیلی ها اینجا بهشون تاخته بودند که چرا حقوقشون به میزان قابل توجهی بیشتر از کارمندای دانشگاه است. یا وقتی خبری در مورد پزشکان میگذاره، ببینید بعضی ها با چه بغضی از پزشکان و درآمدشون حرف میزنن. از یک طرف میگیم نخبه ها نرن از طرف دیگه فقط مونده تهمت دزدی به پزشکان و استادای دانشگاه بزنیم. بسیاری از دوستان من رفتند و الان در آمریکا و کانادا مشغول کارند و دست کم پنج شش برابر من که در ایران هیات علمی هستم حقوق میگیرند و نیازی هم نیست به همه ملت جواب پس بدن.
  • بی نام DE ۰۵:۴۴ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۹
    4 16
    خواهر من،یک کم فکر ببین این آمار درست هست یا نه؟وزیر بدون اطلاع یک آماری داده.شما هم رفتی بر اساس این آمار سه صفحه مقاله نوشتی؟همه می دانند کمتر دانشجویی الان بدون ارز دانشجویی میتونه گذران زندگی کنه.در سامانه هم حدود 50 هزار تا دانشجوی خارج ا کشور ثبت نام کردند. حالا سالی 150 هزار تا می دانید یعنی چه؟ماهی 12500 تا؟این بجوری که کل سفارت خانه ها باید 3 شیفت کار کنند.امیدوارم منشر کنید.
  • بی نام A1 ۰۵:۴۵ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۹
    25 0
    ما در حال تربيت نيروي علمي براي خدمت به ديگر كشورها هستيم. چند وقت پيش يكي از مقامات كانادا بخاطر تربيت اين همه نيروي علمي براي كانادا از دانشگاههاي ايران تشكر كرده بود. احتمالا تشكر بعدي از استراليا خواهد بود.
  • هموطن EU ۰۵:۴۶ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۹
    101 2
    با این تورم... کدوم آدمی اینجا میمونه؟ اگر مردم میتونستند... همه میرفتند
  • بی نام IR ۰۵:۴۶ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۹
    28 0
    1 روزانه صدها دانشگاه در جاجای ایران زاییده میشه تازه دانشگاههای ملی هم پردیس گذاشتن رابطه ورودی دانشگاه هم که نسبت عکس با ادعا داره هر کس که که برای ورود کمتر زحمت کشیده و راحت تر وارد شده ادعاشم بیشتره پیر و جوون هم نمیشناسه 2 وقتی بیشتر روسا با وجود مدرک از آکسفورد بیسوادن دیگه چه نیازی به ما هست هر چی هم بگیم کو گوش شنوا اونوقته که شکست یتیمه ما در نقش یتیم و پیروزی صدها هزار پدر و مادر داره پس میرم که حداقل کسی کاری بهم نداشته باشه
  • بی نام A1 ۰۵:۴۹ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۹
    45 1
    یک مثال ساده... کاری که من الان دارم انجام میدم ماهی 1.5 میلیون میگیرم اگه بخوام بر فرض محال یک خونه بخرم با سیصد میلیون تومان باید 17 سال کار کنم به شرطیکه چیزی نخورم و قیمت خونه هم بالا نره اما برای همین کار تو قطر دارن ماهی شش هزار دلار میدن یعنی به پول ما 18 میلیون تومان قیمت یک آپارتمان معمولی تو قطر هست 100 هزار دلار یعنی با دوسال کارکردن میشه خونه خرید... یک بدبختی مثل من بنا به هزار یک دلیل نتونست بره ولی اونایی که میتونن رفتن و خوشبحالشون که رفتن و مطمینا برهم نمیگردن
  • بی نام IR ۰۵:۵۰ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۹
    77 2
    بله تعبیر «فرار مغزها» تعبیر نادرستی است. این فراری دادن مغزها است.
  • محسن A1 ۰۵:۵۲ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۹
    4 70
    متاسفانه در کشور عزیز ما ایران عرق به وطن دوستی در بعضی از مردم کم شده و مادیات بیشتر مورد توجه قرار مگیرد .البته امکانت و رفاه لازم زندگی بشر است اما همه چیز بشر به رفاه بر نمگردد .نخبگان عزیز ما باید با دست خالی کشور اسلامی خود را بسازند که من مطمین هستم که می توانند.من حقیر اسیر جنگ بودم در ایام اسارت با اینکه در دست دشمنان بعثی بودیم اسرا با چوب روی زمین خالی مشق می نوشتند وبا دست خالی هنر های را خلق می کردنند که شاید باورتان نشود ولی حتی عراقی ها هم تعجب می کردنند. حال نوبت شماست که با دست خالی ولی همت بلند خود ایران عزیز را بسازدی
  • حسين GB ۰۵:۵۲ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۹
    156 6
    ما هم عقلمون كمه كه اينجا مونديم. والا به مولا.
  • ايراني IR ۰۵:۵۶ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۹
    67 4
    خيلي خوبه افراد نخبه رو وادار مي كنيم بروند آمريكا و كانادا و از اين طرف افغاني ها را وارد كشور مي كنيم و انتظار هم داريم كشور پيشرفت بكند
  • لر A1 ۰۶:۰۲ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۹
    77 1
    عالی بود . من ها بامدرک فوق لیسانس روابط بین الملل پول اولیه نداشتم وگرنه الان ازایارن می رفتم
  • محقق A1 ۰۶:۰۵ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۹
    41 0
    یک مثال ساده بزنم وقتی این همه محدودیت گرونی اینترنت، نبود زیر ساخت بروز، پیشرفت نکردن در رفاه و زندگی حتی بعد از چندین سال کار حتی با داشتن سطح سواد و دانش بالا و ارزش کارهای دلالی در مقابل درس و ... بهتره بگم خیلی چیزهای دیگه باعث می شه نتها نیروی متخصص بلکه نیروی غیر متخصص هم هر روز آرزوی رفتن کنه
  • من A1 ۰۶:۱۰ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۹
    32 0
    دلواپسیم
  • حسین A1 ۰۶:۱۲ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۹
    34 1
    من با مدرک لیسانس مهندسی مکانیک دانشگاه خواجه نصیر هیچ تضمین شغلی ، درمانی ،خدمت سربازی ، ازدواج ندارممم....پس یه راه بیشتر ندارم اونم اینکه قید خدمت به وطن و خاکمو بزنمو برم دنبال سرنوشتم.کی دوسداره تو غربت زندگی کنه؟مطمئنا هیشکی.ولی با این اوضاع درآمدا و اوضاع بد اقتصادی هیچ امیدی نیست به آینده.شاید یه روز دوباره بشه برگشت ولی مطمئنم به این زودیا پشت سرمو نگاه نمیکنم.خبر آنلاین لطفا تایید کن.
  • ب IR ۰۶:۱۲ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۹
    35 0
    چون كارو درامد شده واسه يه عده بي سواد پولدار......
  • بی نام IR ۰۶:۱۴ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۹
    69 0
    واقعاً براتون سوال پیش اومده که چرا نخبه ها میرن؟ خوب چرا بمونن؟؟ واسه اینکه درآمد پائین داشته باشن؟؟ مثل ما هر 5 ماه یه بار حقوق بگیرن؟؟ بیمه که ابتدایی ترین اصل زندگیه نداشته باشن؟ متخصص باشن بعد مدیرش دلال ارز و سکه باشه و زیر دست اون کار کنن؟؟ راس راس راه برن ببینن یکی که دست چپ و راستشو نمیشناسه یهو میلیون ها دلار سرمایه ی مملکتو بر میداره میره کانادا ؟؟ از ابتدایی ترین حقوق شهروندی بی بهره باشن؟ و هزار تا سوال دیگه که تا ابد بی جواب خواهد موند
  • مهدي IR ۰۶:۱۴ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۹
    43 2
    با سلام من دانشجوي كارشناسي ارشد دانشگاه تهران در رشته مهندسي برق هستم و حتما براي دكترا با توجه به پذيرش هايي كه گرفتم ميرم. اما ميدونم كه با رفتنم يك سري چيزارو از دست ميدم مثل خونوادم و حضور كنار خونوادم . جالب اينجاس كه من براي گرفتم سرباز نخبگي رفته بودم بنياد نخبگان انقدر اونجا پارتي بازي ديدم كه اگه بخوام بگم همه شاخ در ميارن. من حتي با دكتر حسيني معاونت امور نخبگان هم ملاقات حضوري داشتم ايشون انقدر بد باهام برخورد كرد و در اخر قتي قانع شد گفت اينجا هم پارتي بازي ميشه. حالا شما بگيد من بايد بمونم تو ايران؟ وقتي بنياد نخبگانمون داره الكي پسر يك مقامي رو نخبه اعلام ميكنه من چطور بايد اينجا بمونم؟ وثيقه ميزارم برا سربازي برم بهتره ديگه ديگه ام پامو اينجا نذارم
    • عبدی IR ۰۷:۱۹ - ۱۳۹۳/۰۲/۳۰
      3 14
      آب به آب نشی نخبه
  • بی نام IR ۰۶:۱۷ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۹
    69 2
    چون تو کشور نه پول هست نه آزادی اجتماعی نگفتم سیاسی
  • بی نام A1 ۰۶:۲۱ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۹
    13 0
    دمشون گرم
  • حسام IR ۰۶:۲۶ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۹
    19 0
    خوب معلوم ادم جاي ميره كه اميد باشه اين چيز جديدي نيست
  • بی نام A1 ۰۶:۲۶ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۹
    8 1
    تاسف ، تاسف ، تاسف
    • حمید IR ۱۴:۲۳ - ۱۳۹۳/۰۷/۱۳
      0 6
      خودتو ناراحت نکن . برا پوستت خوب نی
  • بی نام A1 ۰۶:۳۰ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۹
    55 0
    کار ندارند. احترام ندارن. قدرشون رو نمی دونن. استخدام ها همه یا سهمیه ای شده یا نورچشمی ها رو میگیرن.انتظار دارید نخبگان وایسن نگاه کنن؟
  • آنلاین A1 ۰۶:۳۵ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۹
    3 58
    در مورد اینکه هر فردی آزاد هست مکان و کشور مورد نظر برای زندگیش را انتخاب کند خیلی بحثی نیست، ولی آیا کشورهای دیگر هم در تاریخشان لحظات سخت و دشوار و ناامید کننده ای نداشته اند؟ این سطح رفاه در جامعه های مرفه امروزی را چه کسانی به وجود آورده اند؟ به غیر از نخبگان و روشنفکران همان جوامع؟ "برای هر کشوری لحظات سختی پیش خواهد آمد ولی یک دانشمند نباید ناامید شود و دست از کار بکشد. باید دور از هیاهو در آزمایشگاه خود به کارش ادامه دهد" و "از کشورت نپرس که برای تو چه کرده از خودت بپرس که برای کشورت چه کرده ای" آیا این دو جمله آشنا نیستند. آیا کشور گویندگان این دو جمله امروز جز پیشرفته ترین کشورهای جهان نیستند؟ چرا همیشه در برابر مشکلات فرار از مشکل و ساده ترین راه را انتخاب میکنیم؟
  • جوان ایرانی A1 ۰۶:۴۰ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۹
    52 0
    فوق لیسانس مکانیک ماشین های کشاورزی خوندم، دانشگاه دولتی.5 سال فارغ ااتحصیل شدم اما نشد تو زمینه تخصصی خودم فعالیت کنم، دنبالش هم بودم، مراکز تحقیقاتی هم رفتم ....... الان هم تو ی شرکت خصوصی کار می کنم. روم نمیشه حقوقمو بگم چنده تو فکر رفتنم. ما ایرانو دوس داریم اما انگار ایران مارو دوس نداره
  • بی نام RO ۰۶:۴۱ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۹
    59 0
    ما مغز نیستیم ولی به فکر رفتن هستیم
  • پیرمرد EU ۰۶:۴۱ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۹
    102 0
    حقوقش ماهی سه هزار دلار ضربدرسه هزار و سیصد تومن مساوی نه میلیون و نهصدتومـــــــــــــــن. دکترا هم مجانی خونده وقتی بسیج سهمیه داره تو استخدامی خوب کرده رفت.بره سر کار بد ببینه یکی بیسواد تر رییسش شده با حقوق بیشتر.
  • بی نام IR ۰۶:۴۲ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۹
    11 0
    دلواپس باش
  • بی نام IR ۰۶:۴۶ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۹
    3 41
    دیگه تکراری شده این گزارش های غلو انگیز ، یکجا وزیر علوم میگوید سالی 150/000 دانشجو میرود و جای دیگر خود وزارت علوم میگوید 60/000 دانشجو در حال تحصیل هستند . بعضیا میخوان مردم رو تشویق کنند بروند پی نخود سیاه جا برای خودشون باز بشه
  • بی نام IR ۰۶:۴۷ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۹
    24 0
    اين عده دلواپس دلواپسان هستند
  • بی نام A1 ۰۶:۴۷ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۹
    13 0
    چون ...................؟
  • بی نام A1 ۰۶:۵۱ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۹
    22 0
    اين همه تحليل نياز نيست خيلي ساده است نيازهاي نيروهاي ماهر كشور در داخل برآورده نمي شود و نخواهد شد. ما مجبوريم بريم
  • واقع بین باشیم UA ۰۶:۵۲ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۹
    26 3
    استفاده از آزادی های اجتماعی و آزادی های فردی خارج از کشور هم یکی از دلایل مهم مهاجرت بسیاری از نخبگان کشور است
  • آرش A1 ۰۶:۵۵ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۹
    43 2
    خوب شما دلیل بیارید بمونن. من الان فوق لیسانس الکترونیک هستم با 20 تا مقاله معتبر و دارای عنوان داور بین المللی، ولی وقتی اهمیتی تو کشور داده نمیشه خوب مجبورم برم از ایران. البته تا 2 ماه دیگه دارم میرم
  • فرزین A1 ۰۶:۵۵ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۹
    نیازی به این نخبگان نیست . نخبگان بسیجی هستند
    • بی نام A1 ۱۹:۱۴ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۹
      6 2
      احسنت
  • بی نام A1 ۰۷:۰۰ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۹
    37 0
    اگر دلیل های خودمون رو بگیم خبرآنلاین ، امکان انتشار شو بعد از 100 سال دیگه هم نداری.
  • بی نام A1 ۰۷:۰۱ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۹
    40 0
    برای اینکه دوستم با مدرک لیسانس مدیریت رفته توی کارخونه فرش کار میکنه میگفت اولش ناراحت بودم ولی بعد از چند روز فهمیدم از 12 نفر هم شیفت هام 5 نفرشون لیسانس دارن لیسانس حقوق، عمران، حسابداری و مدیریت ولی چون متاهل اند و کار نیست مجبورن اینجا بعنوان کارگر ساده کار کنند حالا شما برو پیداکن سن پرتغال فروش را
  • بی نام A1 ۰۷:۰۵ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۹
    21 0
    کسانى که رفتند بهترىن کار ممکن را انجام داده اند متاسفانه سو مديريت مى تونه ىا بعبارتى توانسته زندگى يک يا جند نسل را به تباهى بکشانه
  • اصفهانی A1 ۰۷:۰۶ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۹
    26 0
    یک دلیل بیار چرا بمونن
  • بي نام A1 ۰۷:۱۴ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۹
    25 0
    چرا نروند؟ اتفاقا کسي که از کشور ميرود بهتر و راحت تر و با عزت نفس بيشتري به کشورش خدمت ميکند. براي کشورم متأسفم که بنايش بر پژوهشگرش ارجحيت دارد، براي کشورم متأسفم که يک آجرش با سه جلد کتاب برابري ميکند يک نمونه اش بنده با سي و پج سال سابقه پژوهش روزانه حداقل دوازده ساعت و انتشار پنجاه مقاله و بيست کتاب و برنده شدن کتابش حتي به عنوان کتاب سال، تا با يک ميليون فيش منتشر نشده ناتوان از انتشار آنها... متأسفم در کشوري زندگي ميکنم که اگر امروز اين فيشها که محصول سي سال مطالعه و هزاران ساعت تحقيق در منابع کهن و جديد است را ببريم به يک سنگکي در مقابل آن به من يک سنگک بدهد نميدهد پس چنين آدمي چرا نرود؟ در کشوري که اهميتي براي تحقيق نيست، تحقيق که جاي خود جان آدمي هم ارزشي ندارد.. بگذريم
  • بی نام A1 ۰۷:۱۵ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۹
    48 1
    هر کی میره خارج از کشور بهترین کارو می کنه. منم برای ارشد و دکترا دارم از کشور خارج می شم و بر نخواهم گشت.
  • بی نام IR ۰۷:۱۶ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۹
    25 0
    دلواپسان دلواپس این قضیه نیستن ؟؟؟؟
  • حمید EU ۰۷:۱۸ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۹
    40 0
    با سلام من فوق لیسانس بیوتکنولوژی دارم و با جدیت تمام به دنبال خروج از کشور برای ادامه تحصیل و زندگی هستم و هیچ امیدی هم به بهبود شرایط کشور حتی در 50 سال اینده هم ندارم.
  • علی IR ۰۷:۲۴ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۹
    14 0
    شما یک دلیل برای موندن نخبه ها تو ایران بگو بعد نخبه ها هم بمون تو کشور خودشون و خدمت بکنن
  • مریم IR ۰۷:۲۵ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۹
    35 0
    خوب میکنن میرن...بمونن که سالی خدا تومن بدن واسه آزمون های استخدامی که معلوم نیست تهش چی میشه و بعد افسردگی بگیرن مثل ما
  • یک متخصص شبکه IR ۰۷:۲۷ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۹
    51 0
    تمام دوره های ماکروسافت رو با نمره بالا قبول شدم ولی تو کشورم کار و دارمدی که انتظار دارم نیست . کلا تو زمینه ای تی این کشور تعطیله و یا این که شاید چون دیگر حوزه ها بی رونق اند دیگه جایی برای ورود ای تی ندارند . من که دارم کارام رو میکنم برم استرالیا پیش همکارام که دو سال قبل رفتند.
  • بی نام A1 ۰۷:۳۴ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۹
    30 0
    فقط مسایل تحصیلی نیست ریشه های اجنماعی مذهبی سیاسی واقتصادی هم دارد
  • بی نام FI ۰۷:۳۴ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۹
    3 64
    بسی جای تاسف برای کسانی که اندیشه فرزندان این خاک را فدای خودخواهی خود میکنند جالب این جاست محبوب ترین گزینه هم آمریکاست کشوری که دشمن ما هست ولی نخبگان ما را دوست خود میداند مرگ بر آمریکای واقعی روزی است که نخبگان آنها به ایران مها جرت کنند ته نخبگان ما .
    • بی نام A1 ۰۷:۲۳ - ۱۳۹۳/۰۲/۳۰
      6 1
      برو یک دوشی چیزی بگیر حالت خوب می شه
    • arwen IR ۱۰:۳۶ - ۱۳۹۳/۰۲/۳۰
      10 0
      شما جات گرمه شکمت سیر واسه همین اینو میگی .
  • سایه IR ۰۷:۳۷ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۹
    31 0
    چرا نرن؟ کافیه تو این 8 سال بررسی بشه که دولت نهم و دهم و وزاری علومشون چه بر سر دانشگاه آوردن. کامران دانشجو روسای دانشگاهها را از بین استاندارن و سرداران و یا اساتید وابسته به جریان پایداری انتخاب می کرد برای کادر سازی.. هیات علمی های بی سوادی که ارتقا شون نه به خاطر دستاوردهای علمی بلکه به خاطر شرکت در کلاسهای ایدئولوژیک بود 3000 رانت دادن به کسانی که همفکرانشون بودند تا آینده دانشگاه را تیره و تار کنند.. وزارت علوم در صورتی موفق می شه که سخت ترین قوانین و فیلترهای علمی را اعمال کنه که این غاصبان بی سواد نتونن رد بشن. و با توجه به رانت موجود و ذینفع بودن اعضای کمیته آموزش مجلس آیا این امکان وجود داره؟ بزرگترین مانع خود مجلس هست
  • بی نام IR ۰۷:۳۷ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۹
    33 2
    وقتی یه دکتر بیسواد که هیچی سرش نمیشه و فقط مدرک داره میشه مدیر و استاد و هیات علمی و... آیا نباید توقع مهاجرت داشت؟ صد البته که جای تاسف داره.
  • بی نام IR ۰۷:۴۲ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۹
    16 1
    شرایط بد کاری از جمله حقوق کم ، بیمه پایین ، شرایط نابرابر و ...
  • مهران A1 ۰۷:۴۶ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۹
    30 1
    آخیه سوالی که جوابش اینقدر واضح هست و چرا میپرسین؟ از کجا شروع کنم؟؟
  • بهراد قره اوغلان IR ۰۷:۴۶ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۹
    10 0
    چون آنها را رسمي نميكنند و بايد با حقوق يك كارمند قراردادي زندگي كنند و حقوق كارمندان قراردادي يعني كاهش اعتماد به نفس و سرخوردگي و فقر در شرايطي كه توانايي بالاتري از مبالغ دريافتي دارند و ارزش افزوده بيشتري توليد ميكنند
  • بی نام IR ۰۷:۴۹ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۹
    28 1
    من هم دکترا دارم و به زودی از این مملکت فرار میکنم
  • بی نام IR ۰۷:۵۰ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۹
    41 0
    یکی دیگر از تبعات خروج نخبگان علمی از کشور، کاهش ذخیره ژنتیکی با هوشی در ایران است که در 30 سال آینده برای اداره ی کشور ما را وابسته به دیگران خواهد کرد.
  • بی نام IR ۰۷:۵۷ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۹
    7 0
    چرا؟ دیگه ارزش و اعتباری برای مدارک دانشگاهی قابل تصور هست وقتی هر مسئولی با پول و رانت دکتر شده؟ من دانشجوی دکتری شیرازم 4 نفر از همکلاسی های من با بورس تبدیل داخل به خارج و با معدل های بسیار افتضاح و در رشته های غیر مرتبط و البته مرابط با اعضای کمیسیون مجلس و برخی نمایندگان خاص جبهه پایداری اومدن کنار منی که با خون دل دکتری قبول شدن نشستند. کسانی که حتی یکبار پاشون از ایران بیرون نگذاشتند و ترم دوم بودند که بورسیه دانشگاه پیام نور شدند و من و خیلی های دیگه هیچ آینده ای نداریم در حالی که مستحق بودیم. با این فوج فوج دکترا گرفتن چطور میشه تو این کشور امید داشت؟ من دارم می گرم برای پست دکتری جایی پیدا کنم و برم.
  • بی نام A1 ۰۷:۵۹ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۹
    5 0
    جای تاسف داره برای مسولان این مملکت
  • بی نام A1 ۰۸:۰۴ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۹
    5 0
    خیلی دلواپس شدم
  • ايراني IR ۰۸:۱۲ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۹
    4 0
    بريد سري به قانون پنجم توسعه بزنيد و بندهايي كه مربوط به كار هست رو بررسي كنيد ميبينيد كه چي ميشه كه همه از ايران ميرن ميبينيد كه بر اساس همين قوانين كه بايد عدالت و مساوات ترازوي قانون رو به ارمقان بيارن عملا وقتي سازمان هوايي كشور داره 191 نفر رو استخدام ميكنه ولي فقط 19 نفرش براي 74.5 ميليون ايراني هست و باقي اون براي كمتر از 0.5 ميليون نفر
  • امین IR ۰۸:۱۸ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۹
    14 0
    سال گذشته با امید به خدمت به وطن و یافتن شغلی مناسب پس از اخذ دکتری و علیرغم وجود چند فرصت مناسب در خارج از ایران، به کشورم برگشتم. در رشته ای تحصیل کرده ام که به خاطر کمبود متخصص در آن رشته، تنها در یک دانشگاه در کشور آنهم با ظرفیت 4 نفر در مقطع دکتری ارائه می شود. بایستی اعتراف کنم که چنان سرخورده و پشیمان از برگشت خود هستم که اولین فرصتی را که مجدداً برایم در خارج از ایران پیش بیاید را از دست نخواهم داد. متاسفانه، تمامی بی اعتنایی ها به جایگاه واقعی علم و پژوهش و نیز برخوردها ی بی مسئولانه متعددی که مانع از برآوردن حداقلهای لازم جهت زندگی آبرومندانه یک متخصص می باشد، من را به مرز این سرخوردگی رسانده است.
  • ز.س IR ۰۸:۲۰ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۹
    7 0
    من طلای المپیاد کشوری پارسالم. بعد از مدال باید توی ادارۀ آموزش و پرورش کارهایی انجام می‌دادیم که بتونیم بریم دانشگاه؛ تعداد کسایی که می‌دونستند المپیاد چیه در ادارۀ آموزش و پرورش منطقه 6 تهران انگشت شمار بودند. انگشت شمار. قسم می‌خورم، سر دووندن های بسیار به کنار خانم مسئول یکی از بخش‌ها به من گفت: "چرا به جای درس خوندن مثل دانش‌آموزای دیگه این کارا رو می‌کنید و وقت ما رو می‌گیرید؟ این کارا ارزششو نداره.." من انتظار ندارم کم‌تر از کسی که برای تبدیل معدل 9 به 10 به ادارۀ آموزش و پرورش مراجعه می‌کنه به من اهمیت داده بشه. مسائل مالی به کنار، وقتی توان من این جا هدر می‌ره برای چی بمونم؟ وقتی بهم بی‌احترامی می‌شه چطور با انرژی کارم رو برای مملکتم انجام بدم؟ خیلی هم دلم پره الآن.
  • بی نام IR ۰۸:۲۰ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۹
    6 0
    فقط مسئله درس خواندن و مطالعه علمي نيست همه دوست دارند براي زندگي بهتر و آزاد تر براي خودشون و بچه هاشون از ايران بروند ، ولي در اين بين براي تحصيلكرده هاي جوان ويزاي راحتتر و كار بهتر هست و بقيه نمي توانند اين شرايط رو داشته باشند و مجبورند بمانند. يك مثل قديمي ميگه : خونه نشيني بي بي از نجابت نيست ، از بي چادريه
  • بی نام IR ۰۸:۲۰ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۹
    5 0
    کار نیمه وقت حقوق 10میلیونی،اون وقت فوق لیسانس مکانیک تو ایران تمام وقت به زور 3 تا درمیارم
  • کارآفرین A1 ۰۸:۲۱ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۹
    14 0
    با سلام پسر من به نام آتیلا کارآفرین 8 سال سن دارد و سال گذشته در مسابقات جهانی ریاضی ذهنی به مقام قهرمانی جهان در کشور مالزی دست یافت . بعد از مسابقات دو مدرسه ویژه کانادا از پسرم برای ادامه تحصیل در کانادا دعوت نمودند هزینه های این مدارس سالیانه در حدود 30 هزار دلار میباشد و تمامی هزینه های وی را تقبل مینمودند . لذا من به خاطر دیدگاهی که نسبت به حفظ سرمایه های کشور داشتم پیشنهادشان را قبول نکردم ولی متاسفانه تا این لحظه هیچ حمایتی از سوی مسولان اموزشی از این بچه نشده است و ما که قشر متوسط جامعه هستیم از عهده هزینه های اموزشی و اشتهای سیری ناپذیر این بچه برای آموزش بر نمی اییم . در اخر بنده هم مجبور خواهم شد جگر گوشه ام را دودستی تقدیم آنهایی کنم که قدر استعداد و نخبه را میدانند
  • بی نام A1 ۰۸:۳۵ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۹
    2 0
    نوشته هایتان مالامال بود از دانشجویان و کسانی که برای ادامه تحصیلات عالی خارج میشوند و مقصد هم آمریکا و کانادا و استرالیا واروپا و... حال روی دیگر سکه را هم ببینید و جسارت انتشار داشته باشید: اینها میروند و درس میخوانند و حال باید وارد بازار کار شوند، حال معلوم نیست چقدر کننده باشند و چقدر قدرت انجام کار داشته باشند ولی حال به این سئوالها پاسخ دهید : چند هزار صاحب شرکت در کشورهای حاشیه و دور و بر ما شرکت دارند؟نمونه ترکیه چند سال قبل 42000 تا اعلام شدسرمایه های اولیه این شرکتها از کجا تامین شده؟ صاحبان این شرکتها تجربیات کاریشان را از کجا آورده اند و دست آخر سرمایه و قدرت کارشان چرخ کدام اقتصادها را بحرکت در میآورد؟ دبی و امارات ؟، ترکیه؟ ، گرجستان؟ ، ترکمنستان؟...،اینها ثروت ملی نیست؟
  • بی نام A1 ۰۸:۴۰ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۹
    18 0
    فوتبالیستهای میلیاردر و بی سواد هستند ما نیازی به دانشمند نداریم
    • بی نام IR ۱۹:۵۳ - ۱۳۹۳/۰۲/۳۰
      5 0
      این کامنت شما هزاران لایک دارد یک نکته از این معنا گفتی و همین باشد...
  • بی نام IR ۰۸:۴۱ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۹
    10 0
    از آقای شریعتمداری کیهان بپرسید چرا؟ البته ایشون فکر کنم از این مساله هم خوشحال باشند
  • بی نام IR ۰۸:۴۷ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۹
    79 0
    چونکه به بعضی از بی سوادا میگن پروفسور دلال و دزد به مهندس و دکتر فخر میفروشندو اینجا آنچه را که بلدی نباید به دیگران بیاموزیاینجا اگر یکی حرف غلط و غیرمنطقی بزند باید خاموش بود جوون فوق لیسانسم تو خونه پدر دارم زندگی میکنم خرجم رو پدر میده میخواست من دکتر مهندس شوم و تو دوران پیری عصای دستش باشم ولی... دیگه نگاه کردن به چهره پدرم برایم سخت تر شده است نمی دانم چیکار کنم از صبح تا شب تو فکرم تو پیدا کردن کارم فقط دلگرمی من این است که تنها نیستم و جوان هایی هستند که شبیه حال من را دارند جوان های نسل سوخنه جوانه های سرمازده
  • بی نام A1 ۰۸:۵۱ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۹
    4 0
    آقای دکتر راست می گفت چیزی به اسم فرار مغز وجود نداره. آخه خودش مغز بوده فرار نکرده. دکتر باید می رفت دکتر ولی چرا نفرت.
  • م.ن A1 ۰۸:۵۲ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۹
    7 0
    من مهندس نرم افزار که به غیر از مادری به زبان انگلیسی،عربی،فرانسوی تسلط دارم در مملکتی که ارزشی برایم نمیگذارند،کار مناسب ، رفاه کافی و ازادی اجتماعی و مدنی ندارم مشکلات سیاسی همیشه دامن گیر کشورم است ، فشار اقتصادی ، تحریم هایی که حتی نمیتوانیم یک کتاب بطور مستقیم از سایت خارجی سفارش دهیم دیگر شما تا آخر قضیه را بخوانید همیشه دلال و دلال بازی حرف اول پول ارزش و ملاک و خیلی مشکلات دیگر ... تنها چیزی که ما هیچ توجهی به آن نداریم علم و فرهنگ است شما چه انتظاری از من دانشجو دارید؟؟ بمانم یا بروم ؟؟
  • ،،،،، A1 ۰۸:۵۲ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۹
    3 0
    كار بأشه ، نون در بياريم ، نميريم اون سر دنيا ، أينجا برأي مدرك تحصيلي ادم ترررررررره هم خورد نمي كنن خب
  • بی نام A1 ۰۸:۵۴ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۹
    5 0
    من نزدیک به 5 سال برای زندگی در مملکت خودم بعد از فارغ التحصیلی تلاش کردم، بهترین شرایط بورس رو داشتم اما الان متوجه شدم که علی رغم تمام دلبستگی به این خاک باید مهاجرت کنم. واقعا هیچ امیدی به اصلاح روند پیش روی مملکتم ندارم
  • دانشجو A1 ۰۸:۵۷ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۹
    10 0
    شما جای من بودید ایران درس میخوندید؟ من رتبه 7 آزمون دکتری دو سال پیش رو آوردم. رفتم دانشگاه تهران و شریف برای مصاحبه، انقدری پارتی بازی بود و همه اساتید دانشجوهای خودشونو از قبل گرفته بودند و مصاحبه فقط جنبه ظاهری داشت. منو رد کردن الان دارم رایگان دکتری درس میخونم ماهی 5000 دلار کانادا پول می گیرم. به نظرتون اگر ایران بودم الان حتی دکتری قبول میشدم باید چطور پول در میاوردم؟ هرکس که میرود نخبه نیست اما بیایید ببینید چه احترامی به تحصیل کرده واقعی و آدم با دانش می گذرند
  • بی نام A1 ۰۹:۰۰ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۹
    3 2
    الآن ديگه ادامه تحصيل توي خارج انقدر آسون شده كه كسي كه از دانشگاه درجه سه هم فارغ التحصيل ميشه ميره
  • مهدی IR ۰۹:۰۸ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۹
    5 0
    عضو بنیاد ملی نخبگان هستم، چندین مقاله چاپ شده دارم ، چندین مقام روباتیک بین المللی،حضور درجشنواره های مختلف نو اوری و... پس از سه سال از فارغ التحصیلی در تلاش هایی که برای تجاری سازی اختراعاتم داشتم شکست خوردم. چشم امید به استخدام استانداری ها داشتم تا بتوانم حداقل زندگی ام را تامین و دوباره برای ادامه کارهای پژوهشی حداقل در آمدی داشته باشم. که این در هم در هم روم بسته شد و دولت این استخدام ها را هم لغو کرد.پیش استاندار هم رفتم و نتیجه ای برام نداشت. دولت برای بیمه بیکاری چندین هزار میلیارد پول داره ولی برای استخدام یه عده هیچ پولی تو خزانه نیست. بیچاه گروهی هستند که میان دو گروه سیاسی این کشور له می شوند. و چون کم هستند هیچگاه دیده نمی شوند.لیاقت نخبه ایرانی مهاجرت به کشور جهان سوم نیست.
  • هادی IR ۰۹:۱۴ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۹
    7 0
    این جمله راضیه و دیگر نخبگان مهاجرت کرده، صحیح و تا ابد صحیح خواهد ماند: "معتقدند هیچ وقت به برگشتن به ایران فکر نمی کنند"
  • حافظ IR ۰۹:۱۵ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۹
    3 15
    خواهشا اینو ثبت کنید از گربه می پرسن مگه نازایی ؟ بچه نداری ؟ میگه نه 10 تا داشتم همه شون رو دزد برد واقعا ایران " مغز " داره ؟؟ امریکا هیچ نیازی به دانشجوهای ایرانی نداره بلکه ماییم که به اونا نیاز داریم و بخاطر رفتن به دانشگاه های معتبر دنیا حاضریم هر کاری براشون بکنیم یه طوری نگنید " صنعتی شریف " که آدم فکر کنه منظورتون کالج سلطنتی انگلستانه شریف فقط کمی با دانشگاه آزاد قزوین متفاوته من آزاد قزوین درس می خونم :
  • بی نام IR ۰۹:۲۲ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۹
    6 0
    چرا نروند ؟
  • حمید IR ۰۹:۳۰ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۹
    4 0
    شما لطفن به بررسی این مطلب بپردازید که چرا نباید نخبه ها مهاجرت کنن؟ وقتی شغل وجود ندارد و توزیع نیروهای متخصص از ابتدا صحیح نیست و احترام به متخصصان وجود ندارد چرا نباید رفت
  • امیر A1 ۰۹:۳۲ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۹
    2 10
    آماری که آقای فرجی دانا میدهند مثل آمارهای احمدی نژاد ساختگیست. سالی 150 هزار نخبه از ایران خارج میشن؟؟اصلا سالی چند نفر فارغ التحصیل داریم؟؟چند تا از این فارغ التحصیلها نخبه به حساب میان؟؟آمارهای دولت همش آبدوغ خیاری هست.
  • بی نام IR ۰۹:۴۰ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۹
    10 0
    به نظر من، مهمترين دليل مهاجرت ايرانيان، در كنار مسائل اقتصادي، فرار از اين همه مشكلات فرهنگي در ايران است... مهمترين عذاب زندگي در ايران كنار اومدن با بعضي از مردمان بي فرهنگه... به طرز رانندگي ايرانيان دقت كنيد متوجه ميشيد...
  • مسعود سرباز وطن IR ۰۹:۴۳ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۹
    8 0
    آمار بسیار وحشتناکی است. مخم سوت کشید/ شما حساب کنید اگر این مغذها در کشور مانده بودند چه اتفاقات خوبی رو در کشور شاهد بودیم/ البته اگر زندانی یا معتاد یا کارمند ساده نمی شدند.
  • سلی IR ۰۹:۴۷ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۹
    53 0
    خدایا یعنی میشه منم سال دیگه این موقع کالیفورنیا استیت دکتری شیمی بخونم؟ اگه صدامو بشنوی قول میدم دیگه برنگردم یک ماه دیگه جی آر ای دارم یا خدا
  • علی IR ۰۹:۵۰ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۹
    4 0
    چرا نیروهای کار متخصص از ایران می روند؟ جوابش کاملا مشخصه چون ارزش این نیروها در این مملکت اونجوری که باید شناخته نمیشه ... من خودم به عنوان یه جوان 30 ساله که مدرک فوق لیسانسش رو از یکی از همین دانشگاههای خوب مملکت گرفته با اینکه کار خیلی خوبی هم دارم اما قطعا میرم چون دوستانی که داشتم و برای ادامه تحصیل رفتن الان خیلی موقعیتشون از من اونجا بهتره ... استرالیا، کانادا و آمریکا قدر این نیروها رو بهتر میدونه، متاسفانه و این درده واقعا کاش کشورم که خیلی هم دوسش دارم وضعیت بهتری داشت ... وقتی که شما نمیتونی برای 1 ماه دیگه ت برنامه ریزی مالی کنی و دلار و طلا به طرفه العینی بالا وپایین میشه و دم به ساعت استرس خرید و فروش خونه و ماشین و ... شده دغدغه مردم، واقعا انگیزه ای برای موندن نمیمونه ..
  • هومن IR ۰۹:۵۱ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۹
    7 0
    شما داری راجع به کسانی مینویسی که مستقیم از لیسانس فوق گرفته اند و سپس مستقیم برای دکترا اقدام کرده اند و رفته اند . من لیسانس برق با 6 سال سابقه کار و با اینکه در حال حاضر شاغلم و امنیت شغلی هم دارم دارم میرم از ایران . مشکل اقتصادی یکی از عوامل هست
  • مجید A1 ۰۹:۵۴ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۹
    4 1
    چون یه دیپلمه یا سیکل هم میتونه کارشون انجام میده تحصیل الکی هستش
  • محمدرضا A1 ۱۰:۰۱ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۹
    4 0
    خب ما نفت داريم ميشه گفت مهم نيست اين اخبار. تازه بازار کار واسه مايی که نخبه نيستيم هم با اين وضع بهتر ميشه.
  • بی نام GB ۱۰:۱۰ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۹
    2 0
    دلیلش فرق درآمد اینجا با اونجاست تفاوت شاید تا 10 برابر
  • بی نام A1 ۱۰:۱۱ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۹
    3 0
    چرا نیروهای متخصص از ایران نروند؟
  • دانشجوی دکترا A1 ۱۰:۱۹ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۹
    4 0
    1درهای نظام وظیفه را تنگ بسته اید که مردم فرار نکنند ، خوب مردم هم از جایی که به آنان گفته میشود فرار نکنید فرار میکنندبعد از دوسال هدر رفتن عمر 2 در ایران موقعیت شغلی ثابت و بازار کار تورمی وجود دارد بنابراین برای متوازن شدن باید تعدادی خارچ شوند .3در صورت امکان تبادل مالی این تحصیل کردگان میتوانند به ورود ارز کمک کنند از جمله کمک به خیریه های ایرانی زیرا مشوقهای مالیاتی وجود دارد لذا شما سیاست را درست کنید بقیه را مردم درست خواهند کرد.
  • رتبه اول IR ۱۰:۲۰ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۹
    4 0
    اقتصادقوی همه رابرمیگرداند نه غیرتوو طن پرستی
  • بی نام A1 ۱۰:۲۵ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۹
    5 0
    خدا به همراهشان. سفر بی خطر.
  • بی نام EU ۱۰:۲۵ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۹
    2 0
    دوست عزیز وقتی جرئت چاپ جوابش رو نداری برای چی سوال میپرسی . جوابش یه جمله کوتاهه همه هم میدونن وقت خودتو نگیر
  • بی نام A1 ۱۰:۳۲ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۹
    2 1
    حالا همشونم که مغز نیستن نخبه هاشون انگشت شمارن
  • رضا IR ۱۰:۳۶ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۹
    8 0
    من خودم كارمند يكي از بزرگترين پتروشيمي هاي ايران در عسلويه هستم. تعداد بسياري از نيروهايي كه در اينجا مشغول هستند بر اساس آشنايي و فاميل بازي اومدن سر كار. اكثراً حقوقهاي بسيار بالا مي گيرندو همين جا از دانشگاه هاي نه چندان مطرح و خوب مدرك ليسانس و فوق ليسانس گرفتن ولي سواد و معلوماتشون در حد ديپلم هم نيست. تازه بيشتر از همه هم ادعا دارند. تعداد بسيار زيادي از فارغ التحصيلان دانشگاههاي مطرح ايران بيكارن و هر چي هم مي گردن كار پيدا نمي كنند. اينها كم كم سر خورده مي شوند. دچار ناراحتي هاي روحي مي شوند. اگه بتونند مهاجرت مي كنند. نهايت همين آدمهايي كه بر اساس آشنا و پارتي اومدند مجتمع رو مي چرخونند. همين حكايت كل سازمانها و ادارات مملكت ما است.
  • بی نام IR ۱۰:۵۸ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۹
    1 0
    نخبگان بشينن داخل كشور دست بكار يه قول دوقول بزنن شايد اونهم شايد يه شركتي يا يكجاي دولتي بخواهن كار واشون جور بشه نكه خيلي امكانت ميدن نكه خيلي همه چي آرومه نكه خيلي تو زندگيهامون مرفح هستيم
  • بی نام A1 ۱۰:۵۹ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۹
    3 3
    کیهان: چرا تصویری از زنان بی حجاب در خبر خبرگزاری خبر آنلاین بود که از مملکت خارج میشوند. آیا این سیاه نمایی نیست؟
  • علی A1 ۱۱:۰۵ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۹
    4 1
    سلام . منم دارم کارامو درست می کنم برم . شاگرد اول دوره لیسانس از دانشگاه تهران و شاگرد دوم مقطع فوق لیسانس از دانشگاه علم وصنعت . حتما میرم. چون اینجا هر جا واسه کار رفتم ناامید شدم.
  • مجید IR ۱۱:۰۸ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۹
    7 0
    بنده پس از اخذ فوق لیسانس از دانشگاه تهران، در یکی از بهترین دانشگاههای دنیا در مقطع دکتری تحصیل کردم. به دلیل اینکه سربازی نرفته بودم و سند خانه پدرم گروی خروج از کشورم بود به ایران برگشتم و سربازی را تمام کردم. مدت 2 سال دنبال کار دویدم و متاسفانه به دلیل شرایط سیاسی کشور و عدم صدور ویزا چند فرصت کاری و تحصیلی در سوییس، سنگاپور و آمریکا را از دست دادم. بعد از هزار جور بدبختی کشیدن در بزرگترین مرکز تحقیقات کشور به صورت قرارداد موقت مشغول به کار شدم و الان هم به بنده ماهی 700 هزار تومان حقوق میدهند و هیچ اطمینانی به تمدید قرارداد در پایان سال نیست حالا حساب کنید من با همسر و دختر یک ساله ام چطور باید زندگی آرامی داشته باشیم؟ حاصل سالها خون دل خوردن من و خانواده ام چه بوده؟
  • بی نام IR ۱۱:۱۰ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۹
    3 0
    منم.سال.دیگه.میرم
  • مجید IR ۱۱:۱۳ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۹
    7 0
    روزی صد بار یه خودم لعنت میفرستم که چرا به ایران برگشتم اگر سند خانه پدرم گروی نیروی انتظامی نبود هیچ وقت بر نمیگشتم تا اینطور تحقیر بشوم. من دوران راهنمایی و دبیرستان را در مدرسه تیزهوشان گذراندم و در لیسانس و فوق لیسانس دانشجوی برتر دانشگاه تهران شدم. و بعد هم آنهمه تلاش در خارج از ایران برای دکتری...... اینجا به آدم تحصیلکرده و متخصص احتیاجی ندارند
  • بی نام A1 ۱۱:۲۳ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۹
    8 0
    من هم که پزشکی دانشگاه تهران می خوندم بیشتر نفرات اول و المپیادی ما رفتند امریکا یکیشو تو فیس بو ک نوشته بود اگر علم می خوای اینجاست اگر پول می خوای اینجاست اگر احترام می خوای اینجاست فقط دلتنگیش یکمی ادم اذیت می کنه
  • حسن A1 ۱۱:۲۵ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۹
    6 0
    چرا می روند؟ من فارغ التحصیل دکتری هستم عضو دفتر استعداد درخشان و نخبگان و ...؛ بورس دانشگاه بودم، الان یک ساله از رساله ام دفاع کردم و هنوز حکم تبدیل وضعیت به هیات علمی برام نزدن، یعتی یک ساله بدون هیچ منبع درآمدی دارم زندگی می کنم. بهونه هم اینه که هنوز جواب استعلام گزینش نیومده. معلوم هم نیس سال بعد حکم بزنن یا نه. براسا قرار داد هیج جای دیگه هم نمیتونم برم سره کار. متاهل هم هستم فک میکنین من نباید دل زده بشم ؟
  • نسل سوخته A1 ۱۱:۳۰ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۹
    5 0
    من کارشناس ارشد دارم......کارشناس زیر قراردادی اب منطقه ای اصفهانم..7ساله کار میکنم.... حالا خبردارشدیم شرکت اب 25نفر استخدام کرده....بی سر وصدا....همشون هم فامیل وکس و کارهای خودشون هستند....یه مشت بی سواد از راه رسیده.....ماهم بعد از چندسال کار وتجربه.....پشم......کسی نگفت خرت به چند من.....مشکلمون نداشتن پارتی بود....حالا نخبه مگه عقلش کمه بیاد جایی کارکنه که علم ودانش جایی که نداره هیچ بهش توهین هم میکنند....حرف بزنی میگند....خوش اومدی همینه که هست....نخبه ها جاشون همون کشور هایی که قدرشون و میدونند...و احترام دارند...همه چیز حساب و کتاب داره....اینجا برنامه نیست...حرف اول و پول و جیب و پارتی میزنه....کاش میتونستم مهاجرت کنم ...خلایق هرچی لایق
  • بی نام IR ۱۱:۳۵ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۹
    10 0
    خیلی درد آوره همه پدرمادر ها دارن بچه هاشونو با اسکایپ و وایبر اونور آب میبینن. هیچ کسی هم در ایران فکر نمیکنه چه چیزی بچه های دهه شصت رو فرستاد بیرون؟؟ چه فشارهایی؟
  • بی نام A1 ۱۱:۳۶ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۹
    3 0
    متنش اولاش کپی پیست میراث آلبرتا بود
  • عشقم دايي IR ۱۱:۳۹ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۹
    2 0
    شما هيچ جايي دنيا نميبينيد كه مملكت رو چهره های ماندگار علمی، استادان برجسته و مبتکران و مخترعان و یا المپیاد ي ها بسازند ولي پولشو بدن به فوتباليستها؟؟؟؟؟؟
  • بی نام A1 ۱۳:۱۰ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۹
    4 0
    کاش حسین شریعتمداری و همفکراش می رفتند،هرچند .....
  • زمان A1 ۱۷:۵۲ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۹
    6 0
    والا منم پول ندارم و گرنه سه سوت رفته بودم
  • بی نام IR ۱۸:۴۸ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۹
    3 0
    دیگه واقعا دلواپسیم................. لعنت بر بی قانونی
  • بی نام A1 ۲۳:۳۹ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۹
    6 1
    دعا کنید کارای من برای رفتن به سوئد درست بشه
  • مهرداد OM ۰۳:۵۵ - ۱۳۹۳/۰۲/۳۰
    4 0
    من توی این 7 و8 سال گذشته تمامی دوستانم رو از دست دادم... هر کدوممون یک گوشه ای از دنیا....تمام هم کلاسی ها و همکارام رفتن حتی اخریش هم با کمترین تخصص و سواد که از دوستانم هست از ملبورن تماس گرفت و خبر داد که تونجا زنگی میکنه.... به جرات میگم تمتم 100 کسانی که با من در صنعت نفت بودن همه خارج هستن...
  • رضا IR ۰۴:۵۰ - ۱۳۹۳/۰۲/۳۰
    1 7
    با سلام یک سوال دارم ، آیا همه آنانی که از ایران خارج میشوند نخبگانند ، اگه نخبه باشند ودلسوز که بایستی برای آبادانی ایران عزیزمان کوشش کنیم نه مسئله را با پاک کردن آن حل کنیم . اگه همه چیز آماده بود که مشکلی نداشتیم دوستان ....
  • عبدی IR ۰۵:۰۶ - ۱۳۹۳/۰۲/۳۰
    14 0
    در قرآن آمده اگه روزگار بهتون سخت شد، زمین خدا وسیعه و مهاجرت کنید. این دستور الهیه.
  • عباسعلی IR ۰۷:۲۱ - ۱۳۹۳/۰۲/۳۰
    5 2
    فکر کنم اگه کسی به پول فکر کنه ایران بهتره. اما اگه به کار و درس فکر کنه خارج. من قبول ندارم نخبه ها میرن. نخبه های علمی میرن. وگرنه آدم هست دوزار سواد علمی نداره من و شما رو میخره و میفروشه. میدونی... موضوع اینه نخبگی به ایکس و ایگرگ نیست.
  • مهرداد A1 ۰۷:۲۵ - ۱۳۹۳/۰۲/۳۰
    6 0
    من تافل و جی آری هم گرفتم به امید خدا امسال راهی بلاد کفر هستم
  • بی نام IR ۰۷:۳۶ - ۱۳۹۳/۰۲/۳۰
    7 0
    منم میتونستم میرفتم دیگه نمیشه ایران موند باید بریم تا آقا زاده ها راحت تر بخورن
  • بی نام A1 ۱۲:۵۵ - ۱۳۹۳/۰۲/۳۰
    4 0
    تو یک دلیل برای نرفتنشان بگو هر کی هم نرفته عین .... پشیمونه
  • بی نام A1 ۱۳:۴۹ - ۱۳۹۳/۰۲/۳۰
    5 0
    یه آدم بی سواد و یا کم سواد در فوتبال می آد میلیادری پول می گیره اونوقت من تحصیلکرده امیرکبیر چرا باید بمونم ایران برای ماهی چند میلیون دیوانه ام؟
  • بی نام IR ۰۴:۳۸ - ۱۳۹۳/۰۲/۳۱
    8 2
    بهتر؛ برن از ایران واسه ما یه خرده جا باز شه. ما نفهم ها