دبیرکل بانک مرکزی با بیان اینکه تا چه زمانی می توان از سامانه های قدیمی و وصله پینه ای بانکی استفاده کرد؟ گفت: پایانههای فروش روزانه 60 هزار میلیارد ریال مبادله مالی را انجام میدهند، یعنی در طول سال نزدیک به 20 هزار تریلیون ریال یا به عبارتی 700 میلیارد دلار تراکنش تمام الکترونیکی خرید در کشور مدیریت می شود.
محمود احمدی گفت: روز گذشته رکورد جدیدی در حجم تراکنشهای الکترونیکی ثبت شد و به طور نمونه سامانههای شتاب و شاپرک مجموعا 104 میلیون تراکنش را پردازش کردند. این عدد یعنی روز گذشته قریب 40 میلیون خدمت الکترونیکی از طریق سامانههای کارتی به جمعیت 76 میلیون نفری کشور ارائه شد.
دبیرکل بانک مرکزی اظهارداشت: شاید به جز پیامکهای ارتباطات سیار هیچ سامانه الکترونیکی دیگری را در کشور پیدا نکنیم که با چنین حجمی از تراکنشها روبرو باشد، با این تفاوت که پردازشهای بانکی به لحاظ حساسیت جا به جایی پول، اهمیتی به مراتب بیشتر از رد و بدل پیامکها دارند.
احمدی گفت: پردازش چنین حجمی از تراکنشهای الکترونیکی در نظام بانکی کشور، البته غرور آفرین و مایه افتخار است. میتوان امیدوار بود که در چند سال آینده کشورمان به سوی یک جامعه بدون اسکناس (Cashless society) پیش برود و نمونهای عملی نه در سطح منطقه، بلکه در سطح جهانی به شمار آید. اما این مباهات میتواند مایه نگرانی و اضطرابمان هم باشد.
وی افزود: این روزها خدمات پرداخت و بانکداری الکترونیکی موضوعی فانتزی و جوان پسند نیست، بلکه همه گروههای جامعه اعم از پیر و جوان، زن و مرد، شهری و روستایی و فقیر و غنی را در پهنه جغرافیای ایران عزیر و در تمام ساعات شبانه روز تحت تاثیر قرار میدهد. تنها پایانههای فروش ما روزانه 60 هزار میلیارد ریال مبادله مالی را انجام میدهند، یعنی در طول سال نزدیک به 20 هزار تریلیون ریال یا به عبارتی 700 میلیارد دلار تراکنش تمام الکترونیکی خرید در کشور مدیریت می شود.
دبیرکل بانک مرکزی گفت: بیشتر سامانههایی که در نظام بانکی کشورمان مورد استفاده قرار میگیرند، طراحیهایی دارند که به بیش از یک دهه پیش بر میگردند. پرسش اصلی اینجاست؛ این ماشین با طراحی قدیمی تا چه زمان با اصلاحات مقطعی یا اصطلاحا وصله و پینه کار خواهد کرد؟ کشش این طراحیها تا کجاست؟ مخاطراتی نظیر پایداری خدمت و امنیت تا چه اندازه در آنها مدیریت میشوند و اصولا آیا در برابر این تقاضای عظیم رو به رشد جامعه برای انجام مبادلات بانکی الکترونیکی، برنامه و طرح مدونی داریم؟
این مقام مسئول در بانک مرکزی گفت: بانک با توجه به تجربیات نه چندان موفق در پرداختن به مصادیقی چون Core Banking، فعالیت مطالعاتی گستردهای را برای تعریف و ایجاد یک چارچوب مفهومی برای پرداختن به تکالیف قانونی در دستور کار قرار داد. با وجود گفتهها و شنیدهها، راهبرد بانک مرکزی این نیست که یک راه حل واحد را برای تمام بانکهای کشور تجویز کرده و آنها را مکلف به استفاده از یک نرمافزار خاص یا یک راه حل منحصر به فرد نماید. اتخاذ چنین راهبردی پیش از این هم تجربه شده و متاسفانه نتایج مطلوبی از آن به دست نیامده است
به گفته احمدی، این واقعیت را باید بپذیریم که بانکهای ما با یکدیگر متفاوتند. مشتریان آنها، تمرکزشان بر حوزههای کسب و کار، پوشش جغرافیایی و نوع خدماتی که میدهند با همدیگر متفاوت است و بدیهی است که هر بانک راه حلی را نیاز دارد که با طرح عمومی کسب و کار آن سازگارتر باشد.
23145
نظر شما