به یقین، آموزش تخصصی وکلا، یک ضرورت است. و تخصصی شدن وکالت، تضمین کننده ی سلامت قضایی و امنیتِ روابط حقوقی اشخاص است.

امروزه، تردیدی نیست که آموزش تخصصی وکلا، یک ضرورت است. و به یقین، تخصصی شدن وکالت، تضمین کننده ی سلامت قضایی و امنیتِ روابط حقوقی اشخاص است. با همین نگاه، دیدگاه محمود واحدی، یکی از نامزدهای بیست و هشتمین دوره انتخابات هیئت مدیره کانون وکلای دادگستری مرکز که مقرر است فردا 22 اسفندماه برگزار شود، به نقل از اینجا بازنشر می شود.

آموزش؛ کلید تخصص گرایی وکلا

محمود واحدی* - فراهم آوردن وسایل پیشرفت علمی و عملی وکلا، از مهم ترین وظایف کانون وکلا است.

بند "ه" ماده ۶ قانون لایحه استقلال کانون وکلای دادگستری مصوب ۵/۱۲/۱۳۳۳ به صراحت بیان می دارد که؛ "فراهم آوردن وسایل پیشرفت علمی و عملی وکلا" از وظایف کانون وکلا است.

امروزه، ضرورت آموزش، بر کسی پوشیده نیست. و بی تردید، آموزش، کلید توسعـه ی علمی و عملیِ همه ی رشته-مشاغل است. همه می‌دانیم که برای تعلیم و یادگیری، هیچ محدودیت زمانی وجود ندارد. آموزه‌های دینی ما هم تأکید دارد بر این مهم که دانش‌جویی و طلب علم از هرکجا و از هرکسی و در هر مقطعی از زندگی، پسندیده است. آموزش، برای آدمی، در هر سن و سالی که باشد، ضرورتی انکارناپذیر است و البته در هر شغل و منصب که باشد، به دانش‌افزایی مداوم و روزآمدسازیِ علمی - آنهم متناسب با گسترش دیگر علوم - نیاز دارد. و تفاوت نمی کند که وکیل باشی یا قاضی! چرا که سایر رشته-گرایش های علوم، به روز و ساعت، در حال گسترش و توسعه ی همه جانبه اند و وکیل نیز از این ضرورت، مستثنا نیست. و همین گستردگی علوم است که امروزه، این باور تقویت شده است که شاید کمتر کسی بتواند در یک رشته خاص، به تمام ابعاد آن، مسلط گردد. به طوری که زندگی ماشینی دیروز، معنایی دیگر پیدا کرده و عنوان "زندگی دیجیتال" به خود گرفته است. اکنون، دیگر صحبت از دولت الکترونیک و معاملات الکترونیکی و دولت موبایل به میان آمده است. چه بسا حتی در آینده ای نه چندان دور، تشکیل "دادگاه الکترونیکی" و در فضای مجازی، قانونی و رسمی شود.

و اما پرسش این است که ما "وکلا" کجای دنیای واقعیت، ایستاده ایم!؟

این که قانون‌گذار، "فراهم آوردن وسایل پیشرفت علمی و عملی وکلا" را جزو وظایف کانون وکلا دانسته و در قانون لایحه استقلال کانون وکلای دادگستری مصوب 5/12/1333 به آن تصریح نموده است، به یقین، توسعه و گسترش روزافزون دانش حقوق و علوم دیگر را منظور داشته است.

نیک می دانیم که دانش بشری چنان توسعه یافته و به شاخه های گوناگونی تقسیم شده که از درونِ رشته های کلانِ گذشته، رشته-گرایش های تخصصی جدیدی در جامعه ی علمی ظهور و بروز کرده است. رشته حقوق نیز از همین قاعده، پیروی نموده است. همچنین، با توجه به پیچیده شدن روابط انسان ها و رخدادِ مسایل جدید در توسعه ی روابط تجاری، خصوصاً با گسترش روزافزونِ فناوری های نوین، اشخاص با مشکلات نوپیدای حقوقی، در سراسر دنیا، مواجه می باشند. این در حالی است که دانشکده حقوق دانشگاه تهران جزوِ اولین دانشکده های تأسیس شده در ایران بوده است ولیکن متأسفانه نزدیک به ۵۰ سال است که در دروس رشته "حقوق"، این رشته ی دانشگاهی بسیار مهم، تغییر اساسی ایجاد نشده است و از طرفی، می دانیم که ارائه دروس نظری محض، به دلیل کاربردی نبودنِ مباحث، دانشجویان و دانش آموختگان را در هنگام عمل و در بازار کار، با توجه به نیازهای ضروری جامعه، دچار مشکل می نماید.

امروزه چنان موضوعات حقوقی تخصصی شده که دیگر یک وکیل صرفاً با گذراندنِ دروسی چند از واحدهای عمومی و اختصاصی همچون حقوق تجارت و حقوق مدنی و یا حقوق جزا نمی تواند نیازهای حقوقی جامعه را مثلاً در پرونده ای راجع به جرایم رایانه ای، برطرف نماید. و امروز، این نقیصه، در مرجع عملی و تخصصی حقوق یعنی کانون وکلا نیز به دلیل مواجهه روزانه وکلا با مراجع دادرسی و مردم و وکالتِ دعاوی گوناگون، بسیار آشکار گردیده است تا جایی که از این منظر، چنان که شایسته و بایسته است، دروس نظری دانشکده های حقوق، فارغ التحصیلان را برای ورود به حوزه ی کار وکالت آماده ننموده و گاهی آنها را دچار سردرگمی می نماید.

پذیرش این واقعیت که امروزه همانند تمامی علوم و مشاغل دیگر، تخصصی شدن وکالت، یک ضرورت است تنها با نگاهی کاملاً تخصصی به حقوق امکان پذیر است. به یقین، تخصصی شدن وکالت، تضمین کننده ی سلامت و امنیتِ روابط حقوقی اشخاص است. زیرا که مردم جهت حل مشکلات حقوقی خود و اخذ راهنمایی لازم در انجام معاملات و اعمال حقوقی شان، ابتدا به وکیل مراجعه می نمایند و از وکلا راهنمایی می گیرند.

بنابراین، بدیهی است آنچه ما را به راهکار علمی و عملی در دستیابی به فناوری های نوین و دانش روز رهنمون می‌سازد، آموزش و روزآمدسازی آموزش برای جامعه ی وکلا است.

همه باور دارند که وکیلی موفق‌تر است که به این مهم، اهتمام و توجه بیشتری داشته باشد. چرا که کلید ارتقای سطح کیفیِ خدمات حقوقی یک وکیل، تجهیز به دانش روز و برخورداری از اخلاق انسانی است.

اطمینان داشته باشید که اخلاق و دانشِ وکیل، دو بالِ اثرگذار در بهبود وضعیت معیشتی وکیل است.

تجهیز وکیل به دانش روز و اخلاق مداری او به تأمین بهداشت حقوقی جامعه نیز کمک شایانی می کند. لذا ما نباید از توجه کافی به این دو مهم، غفلت کنیم.

همه باید تلاش کنیم تا موجبات ارتقای سطح علمی و افزایش مهارت‌های حرفه‌ای و تخصصی جامعه ی وکلا را فراهم آوریم. و مراتب رشد شاخصِ علمی و تخصصی وکیل را برای خدمات دهی بهتر به مردم، به هنگام وکالت، افزایش دهیم تا به نحو مطلوب، احقاق حق شود. و این، محقق نمی شود مگر با برنامه‌ریزی دقیق در مرکز آموزش کانون وکلا.

اساساً جامعه ی وکلا باید به طور مداوم در حال کسب تحصیلات تکمیلی و انجام مطالعات تطبیقی در زمینه‌های مورد نیاز جامعه و مطالعه ی کاربردی وکالت در ایران و سایر کشورها باشند تا بتوانند به نحو قابل توجهی در تبیین دانش روزِ خود در تنظیم قراردادها و یا به هنگام مدیریت جلسات دادگاه در مقام دفاع از حق و حقوق موکلِ خویش و نیز انتقال تجربیات علمی ـ کاربردی از نسلی به نسل دیگر، کارآمد و مؤثر باشد.

به نظر می رسد این باور صحیح است که با؛

ـ تخصیص اعتبار مناسب جهت مرکز آموزش کانون وکلا،

ـ فعال‌سازی نظام آموزش ضمن خدمت وکلا،

ـ تقویت رویکرد پژوهش محوری و آموزش مداری در کانون وکلا،

ـ برگزاری دوره های تخصصی بازآموزی علمی وکلا و

ـ ایجاد فرصت‌های مطالعاتی برای وکلا

می توان بیش از پیش، حرفه ی وکالت را در جامعه معرفی نمود؛ تا به ترویج فرهنگِ "ضرورتِ داشتنِ وکیل برای هر شهروند"، بینجامد.

.............................................

*. نامزد بیست و هشتمین دوره انتخابات هیئت مدیره کانون وکلای دادگستری مرکز

کد خبر 343922

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
3 + 13 =