13- مایکروسافت جدید دهه : گوگل
مایکروسافت دو دهه طول کشید تا توانست مایکروسافت شود اما گوگل نصف این زمان را طی نکرده به قد و اندازه های مایکروسافت مبدل شده است.
مایکروسافت در دهه 1990 با از بدر بردن نت اسکیپ - برترین مرور گر عصر خود - به انحصار طلبی های خود دامن زد و اینترنت اکسپلورر را عرضه کرد. رقبا را یا خرید یا از میان برد و نهایتا سیستم عامل خود را با برچسب کپی رایت در اختیار مشتریان قرار داد و سود هنگفتی عایدش شد. قاضی جکسون و قوانین ضد انحصار در سال 2000 نتوانست یقه مایکروسافت را بگیرد ، هر چند در مواردی پرداخت جریمه نصیبش شد اما هرگز دم به تله نداد. در آن سال گوگل کودکی دو ساله شده بود و تازه تاتی تاتی کردن را در دنیای اینترنت می آموخت اما خیلی زود توانست بر عکس سایر شرکتها با آوردن حیوانات به داخل اداره کنار آمده و سر آشپز مخصوص تعیین کرده تا کارمندان خود به خود روزی 14 ساعت فقط کار کنند و لذت ببرند و اینترنت را متحول کنند.
از شیر مرغ تا جان آدمیزاد را گوگل عملی نمود و حالا کاربران تقریبا نصف بیشتر وقت روزانه خود را سرگرم کار با گوگل و گوگلی ها می نمایند. دیتا سنتر بزرگ ، اپلیکیشن های نقشه و ایمیل و چت ، دارا بودن 70 درصد از بازار تبلیغات اینترنتی، وارد شدن در دنیای تلفن همراه با آندروید، وارد شدن در دنیای نت بوک ها بنام گوگل بوک، از جمله استراتژی هایی است که گوگل را مایکروسافت کرده و کم کم مایکروسافت هم با حذف ویندوز و ارائه سیستم عامل جدید (میدوری) راه را برایش هموار خواهد نمود تا در دهه دوم جای خود را به گوگل یک تاز دهد.
14- روانی دهه : اوراکل
بین سالهای 1994 تا 2004 اوراکل(بزرگترین کمپانی توسعه دهنده بانک اطلاعات) 8 شرکت بزرگ و کوچک را خرید. لری الیسون نابغه و مدیر اجرایی اوراکل با شرکتهایی مانند سیبل ، پیپل سافت و BEA مانند اسباب بازی ، بازی کرده تا باغ سبک ژاپنی قصرش با شکوه تر شود. و شرکت سان که روزی دات ایترنت لقب گرفته بود به فلاکت افتاده تا لری بتواند آنرا هم به چنگ آورد. از سال 2006 بدینسو رشد در آمد سالیانه بیشتر از 20 درصد بوده است.
برنامه ها و استراتژی های آینده بسیار تیزتر از قبل شده و حرص و آز الیسون تمامی ندارد.
15- آخرین ثانیه های دهه : نت- بوکها
داستان مهاجرت انسان از رایانه های خانگی و روی میز به لپ تاپ و رایانه های قابل حمل را بارها شنیده اید. حتما این را هم شنیده اید که PDA نیز آمد تا در جیب کارمندان قرار گرفته و با آن کارهای خود را انجام دهند. داستان ورود موبایل را هم بدان بیفزایید و با تلفن هوشمند آنرا به پایان برید. چرا که سازندگان (آسیایی های پرچم دار) لپ تاپ در اواخر 2007 پرده از محصول جدید خود یعنی مینی لپ تاپ ها یا نت - بوک ها برداشتند. چرا که همه کاربران بیسیم شده و بدون داشتن مودم و سی دی تنها به نمایشگرهای 6.5 و 8.9 . 10 اینچی قابل حمل فکر می کردند که در سفر یار همراهشان باشد و بیزنس شان را وسعت دهد. با بلک بری و تلفن هوشمند هم قانع نمی شدند به دلیل ضعف باطری.
پس نت بوکها آمدند تا همه این مشکلات را حل نمایند. البته بهتر است بگوییم این بار آوردند یعنی نت بوک را آوردند آنهم نه در امریکا بلکه شرکت ASUS در آسیا این ابداع را انجام داد تا کاربران را به تحسین وادارد آنهم نه با سی پی یو های قدیمی بلکه با اتم اینتل و ARM. بهر حال درخواست کاربران در حال سفر از سازندگان و عقب نماندن از بازار سیستم های قابل حمل و سیار با عمر باطری بالا از جمله دلایل توسعه نت - بوکها در اواخر دهه اول هزاره سوم شده است.
نت بوکها سبک تر از لپ تاپ با عمر باطری 5 یا 8 ساعته تحت لینوکس و ویندوز اواخر دهه را به خود اختصاص دادند و ادبیات جدیدی بین کاربران عاشق بیسیم ترسیم نمودند. اپل سالها قبل از نام نت بوک استفاده کرده بود که این موضوع دعوای حقوقی را درست کرد که هنوز هم ادامه دارد. اما تفاوت بزرگ و اصلی قیمت بود که مدل های قدیمی بسیار گران بودند اما نت بوکهای ایسوس زیر 200 و 300 دلار وارد بازار شده و بدست مصرف کنندگان رسید که یکی از عوامل موفقیت هم بود. شرکت ایسر هم رقیب قدرتمند در این بازار شد. البته ایسر خیلی وقت بود که دور سازندگان بزرگ پی سی می چرخید که نهایتا در سال 2009 گوی سبقت را از شرکت دل ربود و اولین سازنده پی سی در جهان شد و دل مقام چندین ساله اش را که با چنگ و دندان حفظ نموده بود را به ایسر داد.
16- بزرگترین غم دهه : بحران اقتصادی
همه داستانها از جمله داستان رایانه و اینترنت در دهه اول هزاره سوم با خوشی تمام نمی شود. دهه مذکور با ورود ویندوز شروع شد و مایکروسافت غرق در ثروت ، اما با پایان دهه هزاران شرکت آی تی مجبور به اخراج کارگران و کارمندان خود شدند که این روند هر چند کند شده اما ادامه دارد. "سیلیکون ولی" با دبدبه و کبکبه زیاد آمدو شرکتهای موسوم به دات کام را در نوردید و همگان بیزنس اینترنتی خوبی راه انداختند. اما بعدا در اواخر یک دهه سرمستی مجبور به قطع پای خود شدند ، چه صنایع نرم افزاری و چی سخت افزاری همه ضرر دادند و هر یک به تناسب کج قامت شدند. حداقل لینوکس کم هزینه و کد باز را برای همین روزهای تنگدستی ساخته اند تا شرکتها زیر هزینه های گزاف آی تی کمر خم نکنند.
در آشفته بازار آی تی برای هر کس بد شد ، برای گوگل نشد. گوگل youtube را خرید برای یاهو نقشه قتل کشیده و ebay سیستم اسکایپ را در اختتیار گرفت و شبکه های اجتماعی مجازی هم که مثل بمب در اواخر دهه ترکیدند و ترکاندند!
عقلانیت بعد از شیوع بحران اقتصادی بیشتر شده و آنلاین شدن همه چیز باعث کاهش هزینه ها هم شده است.
17- دهه دوم : دهه ای غیر قابل کنترل
اکنون 15 میلیارد ابزار رایانه ای و اینترنتی و شبکه ای به اینترنت وصل هستند و دهه جدید را بنام دهه خارج از کنترل نامی ده اند. سرور های مجازی ، مدیریت های مجازی، شبکه های مجازی و ... عرصه جدید دنیای دیجیتالی - اینترنتی است که باید نشست و دید چگونه ما را به سرعت باد و برق ، جلو میبرد.
پایان
قسمت اول : وقتی گوگل مایکروسافت میشود
قسمت دوم : وقتی گوگل مایکروسافت می شود ( قسمت دوم)
نظر شما