پرداخت 109 هزار میلیاردتومان یارانه نقدی طی 33 ماه گذشته از محل افزایش قیمت حامل های انرژی و استقراض دولتی تامین شده است.

علی پاکزاد: بحث چگونگی تامین یارانه های نقدی از سوی دولت دهم حواشی زیادی به دنبال داشته است. محمدرضا فرزین معاون سابق وزیر اقتصاد و دارایی و رئیس سازمان هدفمندی یارانه ها در گفتگو با خبرگزاری فارس تاکید کرده است که تاپایان سال 91 تامین منابع از محل افزایش قیمت حامل های انرژی و درچارچوب مصوبات بودجه صورت گرفته و هیچ استقراضی در این مورد صورت نگرفته است.

همزمان با انتشار این سخنان مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی در گزارشی به بررسی وضعیت مالی دولت طی سالهای اخیر پرداخته و از جمله در جدولی منابع و مصارف قانون هدفمندی را بررسی کرده است. هرچند این جدول دوره زمانی بین آذرماه سال 89 تا پایان شهریورماه سال 91 را مورد بررسی قرارداده است ولی باید گفت تنها جدول مدون منتشر شده در مورد قانون هدفمندی یارانه ها است.

متاسفانه دولت دهم از آذر ماه سال 90 از ارایه اطلاعات مربوط به منابع و مصارف بودجه را متوقف کرده است و در عمل حتی بانک مرکزی نیز امکان انتشار اطلاعات مربوط به منابع و مصارف بودجه را پیدا نکرده است. البته در همین گزارش مرکز پژوهشها به آشفتگی بیش از اندازه وبی انضباطی مالی دولت دهم تاکید شده است، مشکلی که به طور حتم دولت یازدهم را برای ساماندهی سیاست های پولی، مالی با چالش جدی مواجه می کند.

این آشفتگی در اولین گام خود را در سردرگمی مسئولان دولت یازدهم برای تامین هزینه یارانه نقدی نمود پیدا کرد. براساس جدول منتشر شده از سوی مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی نشان می دهد میزان یارانه نقدی پرداخت شده طی آذر سال 89 تا پایان شهریور سال 91 معادل 96.3 هزار میلیارد تومان بوده است در حالی که کل منابع حاصل از افزایش قیمت حامل های انرژی رقمی معادل 45.2 هزار میلیارد تومان را نشان می دهد، یعنی در دوره مورد اشاره در عمل بیش از 24.1 هزار میلیارد تومان از یارانه نقدی پرداختی از محل ردیف های بودجه عمومی تامین شده است.

منابع و مصارف هدفمندی یارانه ها

در این جدول برداشت از منابع بودجه به دو بخش تقسیم شده است. رقمی معادل 18.2 هزار میلیارد تومان که از ردیف های یارانه ای بودجه تامین شده است و برداشت رقمی معادل 5.96 هزار میلیارد تومان که در سه ماهه پایانی سال 89 تا پایان سال 1390 به صورت علی الحساب از خزانه برداشت شده است، یعنی استقراض.

البته در این جدول به استقراض 8 هزار میلیارد تومانی دیگری از بانک مرکزی اشاره شده است که در ادامه تنها به بازپرداخت حدود 1.8 هزار میلیارد تومان آن خبرداده شده است.

نکته قابل تامل دیگر آنکه براساس جدول فوق طی دوره مورد اشاره یعنی زمستان 89 تا پایان تابستان سال 91 در عمل منابع تجهیز شده برای هدفمندی یارانه ها رقمی معادل 81.1 هزار میلیارد تومان بوده است ولی کلیه مصارف با احتساب بازپرداخت برخی از منابع به بانک مرکزی و علی الحساب خزانه در نهایت رقمی معادل 75.6 هزار میلیارد تومان را نشان می دهد، یعنی بلاتکلیف بودن رقمی معادل 5.5 هزار میلیارد تومان از منابع تجهیز شده در این دوره.

یکی از نکات قابل تامیل دیگری که در این جدول قابل تامل است میزان منابعی است که به عنوان یارانه به بخش تولید اختصاص پیدا کرده است، بنا بر پیش بینی صورت گرفته در قانون بیش از 30 درصد از منابع حاصل از هدفمندی قیمت حامل های انرژی باید به بخش تولید تعلق پیدا کند، کل منابع تخصیص پیدا کرده در 21 ماهه نخست اجرای این قانون به بخش تولید 2.2 هزار میلیارد تومان بوده است، این رقم معادل 3 درصد کل منابع تجهیز شده برای قانون هدفمندی یارانه ها بوده است یعنی یک دهم پیش بینی قانون.

با احتساب پرداخت ماهانه 3.3 هزار میلیارد تومان یارانه نقدی در دوره سی و سه ماهه ای که از اجرای این قانون پشت سرگذاشته شده دولت بالغ بر 109 هزار میلیارد تومان یارانه نقدی پرداخته است. البته بر مبنای ارقام اعلام شده از سوی محمدباقر نوبخت معاون اقتصادی رئیس جمهور که میزان کل یارانه ماهانه را 3.5 هزار میلیارد تومان اعلام کرده بود کل بودجه هدفمندی تا پایان شهریور سال 92 ( یعنی یک سال بعد از ارقام مندرج در گزارش مرکز پژوهشهای مجلس) رقمی معادل 116 هزار میلیارد تومان خواهد بود، با احتساب سهم 3 درصدی بخش تولید که در گزارش برآورد شده است در عمل کل سهم بخش تولید در صورت تخصیص واقعی 3.1 هزار میلیارد تومان خواهد بود در حالی که براساس قانون باید بالغ بر 31 هزار میلیارد تومان به بخش تولید یارانه داده می شد، سهم بخش تولید در بهترین حالت 90 درصد از میزان پیش بینی شده در قانون کمتر بوده است.

حال اگر محمدرضا فرزین معتقد است که تامین منابع هدفمندی بدون استقراض صورت گرفته باید گفت دولت قانون را به طور کامل اجرا نکرده است و برای آنکه از وعده مربوط به پرداخت یارنه 45 هزار تومانیعقب نشینی نکند مجبور به حذف یارانه بخش تولید شده است، البته در توجیه این اقدام نیز به تفسیر قانون متوصل شده و عنوان می کند که یارانه بخش تولید باید به صورت غیر مستقیم و مشوق هایی مانند معافیت های خاص پرداخت می شده است.

به هر شکل به رغم اعلام نظر مرکز پژوهشهای مجلس در مورد بخشی از دوره اجرای قانون هدفمندی هنوز نحوه تامین منابع قانون هدفمندی در یک سال گذشته (از تابستان سال 91 تا تابستان 92 ) در پرده ای از ابهام قرار دارد و حتی منابع ای که اشاره شده از محل ردیف های بودجه تامین شده مشخص نیست با توجه به کسری بودجه دولت با عدم تخصیص بودجه عمرانی تامین شده و یا محل دیگری مانند استقراض از منابع بانکها در تامین آن استفاده شده است.

39222

کد خبر 318936

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
5 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 15
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بی نام A1 ۱۹:۵۵ - ۱۳۹۲/۰۸/۰۱
    92 19
    هرچی م کشیم از دست اون احمدی نژاده
  • اهوازی IR ۰۶:۰۷ - ۱۳۹۲/۰۸/۰۲
    45 2
    یارانه ها قبل از افزایش قیمت از کجا تامین می شد و مسوولین پاسخ بدهند که یارانه های پرداختی قبل از هدفمندسازی چند میلیارد دلار بوده؟
    • اهوازی IR ۰۶:۵۲ - ۱۳۹۲/۰۸/۰۲
      28 1
      مسوولین دیگه زحمت نکشند من پیدا کردم در سال 89 ماهانه 319 میلیون دلار دولت یارانه پرداخت می کرد و در حال حاضر 117 میلیون دلار
  • بی نام A1 ۰۶:۵۴ - ۱۳۹۲/۰۸/۰۲
    18 1
    در هر تغییر و تحول در بحث یارانه مبالغ هنگفتی نهفته است که خودتان هم خوب میدانید و بیشتر در صدد جابجا کردن این مبالغ اید.
  • مهدی NL ۰۷:۳۲ - ۱۳۹۲/۰۸/۰۲
    40 1
    ما یارانه نخواستیم، بزارید قیمت ها سز جاش بمونه فقط، از جیب خودمون میگیرین نصفشو به جیبمون بر می گردونین!!!
  • هادی IR ۰۸:۱۵ - ۱۳۹۲/۰۸/۰۲
    31 1
    اخه یکی نیست بگه مبالغ ازاد کردن چند برابری اب و برق وگاز ونان ومابقی کالاهای اساسی وهزاران اقلام دیگر به کدام صندوق واریز میشود که حالا برای پرداخت این مبلغ ناچیز ماهانه که حدودا یک دهم ان میشود این قدر گریه وزاری میکنید...
  • بی نام IR ۱۱:۱۱ - ۱۳۹۲/۰۸/۰۲
    12 2
    پس کجایند که هنگام انتخابات میگفتند تا 150 تومان ماهیانه به مردم پرداخت میکنیم
  • حامد IR ۱۴:۰۱ - ۱۳۹۲/۰۸/۰۲
    8 12
    با احمدی نژاد کلاً مخالفم ولی کار خوبی می کرد یارانه این تولید کننده ها رو نمی داد.وقتی بحث یارانه ها شد اینها سریع رفتن پیشواز و 10 تا 30% محصولات تولید داخلی گران شد،هرچی دولت و ملت گفتن اینا بدتر کردن! صنایع و کارخونه دارها به اسم مواد اولیه از دولت دلار 1260 گرفتن و کالای چینی و ماشین لوکس وارد کردن و بعد با دلار 3500 به مردم فروختن؛ترحم بر این قشر بی رحم ، ستمکاری بر مردم است.دولت از بریز و بپاشو و همایشهای و مسافرتهای بی خودیش کم کنه،روی تولید کننده ها هم نظارت درست و حسابی و سخت کنه و پول یامفت به جیبشان نریزه،یارانه 3 یا 5 دهکو قطع کنه و به 5 دهک آخر حسابی برسه،همه چیز درست میشه وگرنه باز بنفع 5% بالای جامعه است و بقیه له میشن.
    • عطا IR ۰۸:۰۵ - ۱۳۹۲/۰۸/۰۴
      5 7
      عزیزم این کارهایی که گفتی کار تاجر ها است نه تولید کنندگان
    • حامد IR ۰۶:۰۵ - ۱۳۹۲/۰۸/۰۵
      4 0
      قابل توجه عطاخان عزیز! آقاجان تولید کنند وام تولید گرفته و رفته واردات کرده چیز عجیبیه،به اسم مواد اولیه رفته اجناس دیگری با ارز دولتی وارد کرده!تا بانکها افتادن شکر و قند وارد کردن! اطلاع نداری چرا عزیز اظهار نظر می کنی،بنده ده ها نمونه می شناسم به اسم تولید محصولات خوراکی طرف وام و تسهیلات گرفته،رفته دوبی برج خریده! در بحث لوازم خانگی که ادعا می کردن ما تولید داخلی می کنیم،ارز دولتی رو بردن و جنس چینی آوردن با مارک خودشون به 3برابر قیمت فروختن...اینارو میگم...افتاد؟!
  • بی نام A1 ۱۵:۲۹ - ۱۳۹۲/۰۸/۰۴
    3 4
    دولت دولت احمد نزاد فقط فقط
  • بی نام A1 ۱۶:۴۳ - ۱۳۹۲/۰۸/۰۴
    4 2
    کشورهای پیشرفته که دارای حسابهای پیشرفته مکانیزه ودور از فسادمالی هستندتنها قادر به اجرای این چنین طرحهای هستند.
  • بی نام IR ۱۶:۱۸ - ۱۳۹۲/۰۸/۰۵
    3 0
    مگر قرار نبود اساس و منبع تامین یارانه ها از حاملهای انرژی و خودگردان شدن صنایع نفت و گاز و انرژی باشد؟
  • بی نام IR ۱۰:۴۵ - ۱۳۹۲/۰۸/۰۶
    1 0
    مهمترین منابع تامین یارانه ها رو من بگم چاپ پول!.
  • پرویز IR ۰۷:۱۸ - ۱۳۹۲/۰۸/۰۸
    0 1
    دیگه سایت خبر آنلاین رو نمی خونم چون امکان دادن منفی به نظرات رو برداشته