درختان صنوبر را معمولاً به سریعالرشد بودن و عمر کوتاه میشناسند و به همین منظور در زراعت چوب کاربرد فراوانی دارند. بنابراین به ندرت میتوان صنوبری 50 ساله و شاداب یافت. اما در روستای نظرعلی در استان خراسان شمالی و جنب منطقه حفاظت شده گلول و سرانی، یک درخت صنوبر غولآسا وجود دارد که دست کم 300 سال از عمرش میگذرد و همان طور که مشاهده میکنید، بسیار هم شاداب است. گفتنی آن که نام علمی این درخت populus nigra (صنوبر تبریزی) بوده و متعلق به خانواده salicaceae(بیدها) است. درختی که نه تنها آن را کهنسالترین صنوبر شناخته شده در ایران میدانند، بلکه این احتمال قوی هم وجود دارد که شاید کهنسالترین درخت صنوبر موجود در کره زمین باشد.
خبر خوب آنکه صنوبر نظرعلی به همراه چهار درخت دیگر از استان خراسان شمالی - که قبلاً یکی دیگر را هم به شما خوانندگان عزیز خبرآن لاین معرفی کرده بودم) اخیراً در سازمان میراث فرهنگی و گردشگری کشور ثبت ملی شده و اینک شمار درختان کهنسال ثبت شده در این استان به 12 پایه میرسد. هر چند دست کم 19 پایه درخت کهنسال دیگر در استان شناسایی شده که در نوبت ثبت ملّی همچنان روزگار میگذرانند. واقعیتی که نشان میدهد این استان از چه استعداد بزرگ و ارزشمند و توان بومشناختی بالایی برخوردار است.
خبر بد اما آن است که دارند در چنین بستر با ظرفیت و منحصر به فردی در منطقه حفاظت شده گلول و سرانی یک جادهی عریض میسازند و دهها اصله درخت اُرس را در این رویشگاه بینظیر نابود میکنند! گزارش تصویری این عملیات درختافکنانه را به زودی ارایه خواهم کرد ...
پی نوشت:
- برای آشنایی بیشتر با سوابق پژوهشی نگارنده، میتوانید محتوای این پوشهی مجازی را مطالعه فرمایید.
نظر شما