علی پاکزاد: رئیس کل بانک مرکزی درشرایطی که قیمت دلار در حال کاهش است در مصاحبه با خبرگزاری فارس به صورتی تلویحی مدعی شده است که این کاهش ناشی از موفقیت وی در مدیریت نقدینگی است، اما نگاهی به چند اظهار نظر محمود بهمنی در خردادماه چیز دیگر را نشان می دهد:
1- "تورم متناسب با نقدینگی در رقم 30.5 درصد در پایان سال گذشته مهار شد اما این رقم بسیار بالاست، پس چه کنیم؟ بانک مرکزی سعی کرد تا نرخ تورم را کاهش دهد و تا این حد توانمان اجازه این کار را داد." این سخنان محمود بهمنی ، رئیس کل بانک مرکزی در تاریخ 5 خردادماه 1392در در بیست و سومین همایش سالانه سیاستهای پولی و ارزی است.
2- رئیس کل بانک مرکزی در مصاحبه ای در تاریخ 21 خردادماه 92 با تشریح نحوه تزریق نقدینگی و حمایت نظام بانکی از بخش تولید، شتاب رشد نرخ تورم فعلی را چندان قابل قبول ندانست و پیش بینی کرد نرخ تورم نقطه به نقطه در ماههای آینده متوقف و حتی روندی نزولی به خود بگیرد. نرخ ارز طی ماههای اخیر به ثبات نسبی رسیده است، این در حالی است که نقل و انتقالات ارزی هم به مرکز مبادلات ارزی هدایت شده است.
3- رئیس کل بانک مرکزی طی مصاحبه ای دیگر در تاریخ اول تیرماه 92 با تاکید بر اینکه سیاستهای این بانک تنها با هدف افزایش ارزش پول ملی بوده گفت: امیدواریم سیر نزولی نرخ ارز ادامه یابد و اگر برخی دوستان به نظرات ما توجه کنند، قطعا نرخ ارز، بیشتر از این کاهش خواهد یافت.
این نوع اظهار نظرهای رئیس کل بانک مرکزی به جای آنکه بتواند بازار را آرام کند، تنها به سردرگمی و حتی ایجاد تنش در بازار منجر می شود. در جایی رئیس کل عنوان می کند که نقدینگی در بازار تثیبت شده در حالی که تنها چند روز پیش از آن در مورد مهار نقدینگی و تورم اعلام ناتوانی می کند و می گوید حداکثر تلاش خود را برای مهار تورم به کار برده است.
به ناگهان و همزمان با کاهش قیمت ارز در فضای پیش آمده بعد از انتخابات شاهد این اظهار نظر هستیم که بازار تثبیت شده است. این روند ادامه خواهد داشت و تاکید می کند که سیاست بانک مرکزی تقویت پول ملی بوده است. آیا واقعا می توان گفت بانک مرکزی بوده است که بازار ارز را مدیریت کرده است؟
نگاه به روند تغییرات قیمت دلار طی سه ماهه گذشته نشان می دهد روند قیمت این ارز در بازار آزاد صعودی بوده است. متوسط قیمت دلار در فروردین ماه 3523 تومان، اردیبهشت ماه 3545 تومان، خردادماه 3583 تومان بوده است. البته اگر عامل انتخابات را از متوسط قیمت دلار حذف کنیم، یعنی متوسط قیمت دلار طی 23 سورز نخست خردادماه نشان می دهد که نرخ دلار طی این ماه در مقایسه با اردیبهشت ماه 94 تومان افزایش پیدا کرده و به 3639 تومان رسیده است، ولی با فضای ایجاد شده بعد از اعلام نتایج انتخابات به ناگهان متوسط قیمت دلار در هفته پایانی خردادماه به 3414 تومان کاهش یافته است. یعنی انخابات کانال قیمتی دلار را حدود 200 تومان کاهش داده است.
برای دیدن نمودار در ابعاد بزرگتر بر روی آن کلیک کنید
البته شاید نتوان به تداوم این فضا چندان امید داشت زیرا فضای قیمتی جدید تحت یک فضای روانی ایجاد شده و محصول عوامل واقعی عرضه و تقاضا در بازار نبوده است، اما به هر شکل این تغییر و تحول ها به خوبی نشان می دهد بر خلاف آنچه رئیس کل بانک مرکزی تلاش می کند جلوه دهد فضای حاکم بر بازار ارز با مدیریت وی به ثبات نرسیده است.
نکته دیگری که این مسئله را تائید می کند واکنش بازار ارز نسبت به اظهار نظرهای پرتعداد رئیس کل طی خردادماه است. در روز 5 خردادماه زمانی که رئیس کل از ناتوانی در مهار تورم سخن می گوید زمانی که تقریبا هفت روز از یک روند صعودی قیمت در بازار می گذرد و بلا فاصله با اظهار نظر محمود بهمنی قیمت دلار از 3650 تومان به 3700 تومان جهش می کند.
در 21 خردادماه اظهار نظر محمود بهمنی بعد از دو روز کاهش 100 تومان دلار در بازار آزاد قیمت هر دلار را به ناگهان از 3580 تومان 70 تومان افزایش و به 3650 تومان می رساند.
اظهار نظر رئیس کل در روز اول تیرماه هم بعد از 6 روز کاهش قیمت دلار انجام می گیرد و باید دید آیا عکس العمل بازار نسبت به تازه ترین اظهار نظر رئیس کل چه خواهد بود؟
واردات طلا به رغم پیش بینی کاهش قیمت
یکی دیگر از نکاتی که در مورد اظهار نظرهای کارشناسی محمود بهمنی علامت سئوال های جدیدی ایجاد می کند، اظهار نظری است که وی در روز جمعه در گفتگو با خبرگزاری فارس مطرح کرده و گفت: " بانک مرکزی از مدتها قبل کاهش قیمت اونس و نزدیک شدن آن به 1200 دلار را پیشبینی کرده بود و به همین دلیل زودتر از موعد عرضه سکههای پیشفروشی را آغاز کرد."
حال سئوال اینجاست که اگر بانک مرکزی از مدتها پیش از کاهش قیمت طلا به حدود 1200 دلار خبرداشته است چرا در ماه های گذشته افزایش واردات طلا را شاهد بوده ایم؟، آنهم در شرایطی که متوسط قیمت هر اونس طلا در بازار جهانی در حدود 1600 دلار بوده است.
متاسفانه این نوع طرح موضوعات از سوی رئیس کل بانک مرکزی طی سالهای اخیر اعتبار این جایگاه را به شدت تحت تاثیر قرارداده است. اگر دولت یازدهم تلاش دارد برای عبور از بحران سکان نقدینگی کشور را در دست بگیرد، باید برای بازسازی اعتبار جایگاه ریاست کل بانک مرکزی با حساسیتی صد چندان دست به انتخاب بزند.
39222
نظر شما