واعظی:سیاست خارجی آقای جلیلی ما را یاد طالبان می اندازد/باقری:منظور از گفتگو لبخندزدن است؟

مناظره نمایندگان حسن روحانی و سعید جلیلی به یکی از جدی ترین مناظره های انتخابات ریاست جمهوری بدل شد.

به گزارش خبرآنلاین، واعظی که به نمایندگی از حسن روحانی مقابل علی باقری به نمایندگی از سعید جلیلی در شبکه سوم سیما مناظره می کردند گفت: سیاست خارجی آقای جلیلی ادامه سیاست خارجی دولت احمدی نژاد است.
وی با بین اینکه« من از سال 64 تا الان در کار سیاست خارجی هستم و مذاکرات مختلفی کرده و تدریس می کنم و پژوهش های زیادی در حوزه سیاست خارجی دارم» تصریح کرد: سیاستی که نتیجه اش این شود که با هلوکاست اسرائیل مظلوم شود و سیاست خارجی که تحریم بین المللی و تحریم های یک جانبه می آورد درست نیست.
وی افزود: دولت آقای جلیلی که استمرار سیاست خارجی آقای احمدی نژاد است که بزرگترین ضربه را به اقتصاد کشور می زند و نه مساله 5 +1 و نه اقتصاد حل می شود.

وی با بیان اینکه مذاکرات سطحش پایین آمده است افزود: از نظر من جایگاه دبیر شورای عالی امنیت ملی بالا است اما حالا با معاونین وزرا صحبت می کنند. نمی توانید از یک طرف با همه بجنگید وبا 5+1 سر میز مذاکره بنشینید.

علی باقری رئیس ستاد انتخاباتی سعید جلیلی در واکنش به اظهارت واعظی گفت: آقای واعظی باید بگذارند که بینندگان خودشان منظور ما را بفهمند و قضاوت کنند.
وی با بیان اینکه سیاست خارجی جلیلی وقتی در وزارت خارجه بود مشخص بود و خیلی از سیاست ها را قبول نداشتند افزود: الان با 5+1 گفت و گوهای رو به جلویی داریم. طرف مقابل قبلا می گفت گفت و گو نمی کنیم مگر تعلیق کنید ولی در ین سالها عقب نشینی کردند.
وی تصریح کرد: روند گفت و گو ها با 5+1 پویا و رو به جلو بوده است و طرف مقابل هم به این اذعان دارند. به طور مثال بعد از آلماتی 2 در نشنال اینترست نوشتند که دلیل به نتیجه نرسیدن آلماتی 2 این بود که گروه 5+1 آمادگی نداشتند و کیف تحریم ها را هم با خود نبرده بودند.
وی خطاب به واعظی گفت: آیا منظور از گفت و گو ها تامین منافع ملت ما است یا با بزرگترها دست بدهیم و لبخند بزنیم؟!
وی افزود: در سال 87 گفت وگویی با کوپر معاون سولانا داشتم؛از او درباره پیشنهادهایی که دوره آقای روحانی شده بود صحبت کردم و گفتم چرا آنچنان پیشنهادهایی کردید؟ او گفت ما آن موقع هر چه پیشنهاد می کردیم می پذیرفتید ولی حالا می بینم که وضعیت عوض شده است.
وی گفت: در گفت و گوها باید به دنبال تثبیت حقوق باشیم نه در باره حقوقمان معامله کنیم.

واعظی در ادامه این مناظره گفت: از مردم سئوال می کنم آیا به نظر شما از نظر سیاست خارجی الان بهتر است یا قبل از آمدن آقای احمدی نژاد؟ گزنامه ایرانی امروز عزت اش بیشتر است یا آن موقع؟
وی افزود: اینکه 6 سال مذاکره بکنیم و دلمان خوش باشد که کلاس درس گذاشتیم و پاور پوینت گذاشتیم هنر نیست.
آیا دو سالی که روحانی مذاکره کرد [در زمانی] که قرار بود پرونده به شورای امنیت برود و نرفتب بهتر بود یا این همه تحریم و قطع نامه ها بهتر است؟!
نماینده حسن روحانی سئوال کرد: اگر امریکا اشکال دارد پس چرا با 5+1 می نشینیم؟
وی گفت: بستر هسته ای در دولت هاشمی آماده شده و در دولت خاتمی ادامه پیدا کرده است و دولت احمدی نژاد مثل پسر حاجی که میراث بزرگی به او می رسد کارش این است که حاتم بخشی به این طرف و آن طرف کند.
وی با تاکید بر اینکه نتیجه گفت و گو ها مهم است افزود: دیپلماسی با شعار پیش نمی رود.
واعظی با بیان اینکه می گویند آقای جلیلی ربطی به سیاست خارجی ندارد اما اینگونه نیست افزود: آقای جلیلی در دولت است؛ اصلا وظیفه آقای جلیلی هماهنگ کردن مسائل سیاسی اجتماعی است و بخش زیادی از مسائل و مشلکلات اقتصادی به دبیرخانه شوای عالی امنیت ملی مربوط می شود.

باقری در ابتدای برنامه در پاسخ به اینکه آیا اختیارات رئیس جمهور را متناسب با وظایف وی می‌دانید، گفت: قانون اساسی بر اساس بررسی‌های دقیق و کارشناسی در اوایل انقلاب توسط جمعی تحت عنوان خبرگان قانون اساسی به تصویب رسید. بعد از حدود ده سال از اجرای آن، با توجه به برخی اشکالات اجرایی، بخشی از این قانون از جمله حیطه اختیارات و دامنه وظایف رئیس جمهور با دستور حضرت امام این قانون مورد بررسی مجدد قرار گرفت. چیزی که در قانون اساسی داریم، مطابق با واقعیات جامعه امروزی ماست، البته در اجرا و عمل شاید با فراز و نشیب‌هایی مواجه باشیم اما این چالش‌ها معلول کاستی اختیارات یا وظایف رئیس جمهور در قانون اساسی نیست.
وی ادامه داد: در همه دنیا این وجود دارد که برای یک مقام یا دستگاه و نهاد وظایف و اختیاراتی را مشخص می‌کنند اما در عمل ممکن است اشکالاتی وارد باشد. چیزی که ما تصور می‌کنیم، این است که قانون اساسی ما در مورد اختیارات و وظایف رئیس جمهور متناسب است و رئیس‌جمهور می‌تواند با داشتن این اختیارات، وظایف محوله خود را به خوبی انجام دهد.
باقری افزود: ظرفیت‌های مختلفی هم در این مسیر در اختیار رئیس‌جمهور است که می‌توان به ارتباط با مجلس و همی‌نطور ارتباط با مقام معظم رهبری اشاره کرد. هرگاه که رئیس‌جمهور با معضل و مشکلی برخورد کند، می‌تواند از این طریق آن موانع و معضلات را با راه‌حل‌های درست و منطقی برطرف کند تا این تصور به وجود نیاید که قانون اساسی ما نواقصی دارد که باعث عدم تناسب ماموریت رئیس‌جمهور با اختیارات وی می‌شود.
واعظی نیز در پاسخ به همین سوال گفت: من با آقای باقری هم عقیده هستم که قانون اساسی ما کامل و برگرفته از مطالعه دقیقی است. حضرت امام وقتی در پاریس تشریف داشتند، تیمی را در این مورد و به سرپرستی حبیبی مامور کردند. آقای روحانی با توجه به تجربیات گسترده‌ای که در مسئولیت‌های مختلف کسب کرده‌اند، معتقد هستند که با این قانون اساسی می‌توان به راحتی کار کرد.
وی ادامه داد: ممکن است این سوال پیش بیاید که چرا یک عده ای حرف دیگری می‌زنند و بعضی دولت‌ها وقتی با مشکل و ناکارآمدی روبه‌رو می‌شوند، به جای بازگشت به خودشان، به دنبال ایراد گرفتن از قانون اساسی هستند؟‌ به نظر من این قانون‌گریزی است. چیزی که در هشت سال گذشته در مورد اختلاف دولت و مجلس و اجرا نشدن قانون و اختلاف با قوه قضاییه شاهد آن هستیم، به عدم تفسیر درست از قانون اساسی و جایگاه دولت باز می‌گردد. رئیس جمهوری که به جایگاه خود واقف و قانونمدار باشد، هیچ وقت دیگران را متهم نمی‌کند.
نماینده روحانی همچنین گفت: من فکر می‌کنم این دوران هشت ساله و اختلافات بین قوا، باید سرمشقی برای آیندگان باشد تا بتوانند قانون را اجرا کنند.
باقری در بخش دیگری از برنامه در پاسخ به این سوال که نامزد مورد حمایت شما برای پاسخگویی به مردم چه سازوکاری اندیشیده است، گفت: یکی از سازو‌کارهای مشخص برای پاسخگویی دولت به مردم، روابط عمومی‌های دستگاه‌های مختلف است که البته این روابط عمومی‌ها کفاف نیاز واقعی جامعه را در گستره کشور پهناور ما نمی‌دهد. یکی از عرصه‌های دیگر ارتباط مستقیم مسئولان دستگاه‌های مختلف با مردم است که یا با سفرهای مسئولین به مناطق مختلف و یا جلسات عمومی که با حضور مردم برگزار می‌شود، این امر محقق می‌شود.
وی ادامه داد: یکی از روش‌هایی که می تواند موجب پاسخگویی مسئولین در مقابل مردم شود و این پاسخگویی منجر به رفع نواقص و معضلات شود، اجرای دقیق اصل 8 قانون اساسی در مورد امر به معروف و نهی از منکر است. باید این واقعیت را بپذیریم که در یک جامعه دینی زندگی می‌کنیم. ما به این اعتقاد داریم که دین برای همه ابعاد زندگی ما دستورهای مشخص و معینی صادر کرده که همگی راه‌گشاست. امر به معروف و نهی از منکر یکی از فروع دین ماست که در قانون اساسی نیز به آن توجه شده است. در قانون اساسی این موضوع تصریح شده که رابطه بین دولت و مردم و مردم نسبت به دولت باید در این چهارچوب تعریف شود.
باقری افزود: یکی از سازو‌کارهایی که در کشورهای غربی برای این امر مورد استفاده قرار می‌گیرد، نهادهای حزبی است‌ اما چون در ایران نتوانسته‌ایم نهاد حزب را به صورت سازمان‌یافته شکل دهیم، تصور می‌کنم ما اگر بتوانیم سازو کار معین و مشخصی را برای نهادینه کردن امر به معروف و نهی از منکر در جامعه ایجاد کنیم، دولت می‌تواند به بهترین روش در مقابل جامعه و مردم پاسخگو باشد و از طرف دیگر نیازها، پیام‌ها و مطالبات مردم به مسئولان منتقل می‌شود. این رفت و برگشت منجر به اطلاع‌رسانی شفاف به بخش‌های جامعه می‌شود و هم مسئولان خودشان را مقابل این خواسته‌ها پاسخگو می‌دانند.
واعظی هم سازوکار روحانی برای پاسخگویی به مردم را اینطور شرح داد که هردولتی باید این اصل را بپذیرد که خدمتگزار مردم است‌ البته نه فقط در ادعا، بلکه باید در رفتار و عمل که یکی از آنها پاسخگویی است و دولت باید نشان دهد که خدمتگزار مردم و جامعه است.
وی ادامه داد: به نظر من پاسخگویی چهار اصل دارد. اصل اول این است که ما به نهادهای نظارتی کشور احترام بگذاریم. نهادهای نظارتی در دوبخش هستند، یکی در بخش دولت و دیگری در قوه قضاییه؛ آن که در بخش دولت هست، معنایش این است که قبل از ارتکاب جرم، سازوکارهایی انجام شود که مسئولین دولتی اصلاً نتوانند به طرف جرم و خلاف بروند. سازوکارهایی مثل شورای اقتصاد، شورای پول و اعتبار، سازمان برنامه و بودجه جزو سازوکارهای دولتی هستند که متاسفانه طی هشت سال گذشته به طور کلی منحل شده است.
واعظی افزود: سازوکارهای قوه قضاییه هم در قالب نهادهای نظارتی مختلف وجود دارند که این ها عملاً رقیب دولت نیستند و به دولت کمک می‌کنند. اصل دوم از سازوکار پاسخگویی دولت به مردم، سازوکارهایی است که در ارتباط با مردم است. به نظر من آمار دادن به مردم، شفاف بودن با آن‌ها و مردم را محرم دانستن مسائل مهمی است. سومین اصل سازوکار‌های مرتبط با مطبوعات و رسانه است. ما باید اجازه دهیم رسانه نقد کند و شفاف باشد. ما نباید رسانه را درمقابل خود ببینیم بلکه باید آن را به عنوان پلی بین دولت و مردم بدانیم.
نماینده روحانی همچنین اظهار داشت: دخیل کردن نخبگان و صاحبان فکر و اندیشه در تصمیم‌سازی و در تصمیم‌گیری‌های دولت هم چهارمین اصل پاسخگویی است. اگر به این چهار عامل به خوبی توجه داشته باشیم، قطعاً شاهد این نخواهیم بود که دولت در یک فضای غبار آلود تصمیم بگیرد و در نتیجه فقط یک عده خاص از این فضا بهره‌برداری کند.
باقری در ادامه در مورد سفرهای استانی دولت و نظر جلیلی در این مورد اظهار داشت: سفرهای استانی معلول یک نقیصه در سامانه اجرایی کشور است. به دلیل نقص موجود در این سامانه نیاز متقابل مردم و دولت تامین نمی‌شود و تعامل دوجانبه برقرار نمی‌شود. بر این اساس یک ضرورت وجود دارد که دولت در عرصه‌ها و مناطق جغرافیایی مختلف ورود پیدا کند.
وی افزود: تصور می‌‌کنیم سفرهای استانی به عنوان یک راهکار موقت برای دستیابی به سامانه کارایی دولتی قطعاً مورد نیاز است و باید ادامه پیدا کند‌ البته این موضوع هدف نیست و دولت باید به سمت افزایش کارایی حرکت کند و اشکالات اجرایی را برطرف کند و بعد از آن اگر سفر استانی هم هست، نباید برای رفع معضلات و گره‌ها باشد.
نماینده روحانی نیز در پاسخ به همین سوال اظهار داشت: به نظر من سفر استانی بسیار خوب است و حتماً باید ادامه پیدا کند اما نه به شکلی که امروز شاهد آن هستیم. ما الان بیشتر شاهد یک نمایش از سفرهای استانی هستیم. من بارها درجلسات هیات دولت شرکت کرده‌ام. کدام هیات دولت در دنیا وجود دارد که ظرف دو ساعت 185 مصوبه داشته باشد؟ این یک نقص است و معنایش این است که ما کارهایی که می‌توانیم به خود ِ استان محول کنیم، آن را در دست خودمان می‌گیریم.
وی ادامه داد: به نظر من سفر استاتی باید انجام شود و هیات دولت به آگاهی برسد اما باید قبل از آن کار کارشناسی انجام شود نه کار نمایشی.
نماینده جلیلی در بخش دیگری از برنامه در مورد نگاه نامزد مورد حمایت خود راجع به آزادی رسانه‌ها و مطبوعات گفت: رسانه پل ارتباط بین حاکمیت و مردم است. اما ممکن است در این میان مشکلی ایجاد شود و آن این است که امکان دارد نهادهای قدرت و ثروت برای پیشبرد اهداف خود از ابزارهای مختلف سوء‌استفاده کنند. یکی از ابزارهایی که این نهادها از آن سوء‌استفاده می‌کنند، ابزار رسانه است. ما اگر بتوانیم سازوکاری پیش‌بینی کنیم که این نهادهای قدرت و ثروت نتوانند روی رسانه‌ها تسلط پیدا کنند، قطعاً آزادی رسانه‌ها در چهارچوب قانون هم می‌تواند تامین کننده اهداف دولت در مسیر کشور باشد و هم می‌تواند ابزار ارتباط واقعی مردم و دولت باشد.
وی افزود: رسانه در این صورت می‌تواند در ابعاد مختلف بستر‌ساز پیشرفت و توسعه باشد. ما فکر می‌کنیم آزادی رسانه‌ها در چهارچوب قانون و مقررات می‌تواند این هدف را تامین کند، اما باید مراقب بود که این تهدید متوجه رسانه‌ها نشود. گاهی ملاحظه می‌‌شود در بک شهر دور‌افتاده‌‌ای دچار خسارت شدیدی می‌شود اما رسانه‌ها به آن هیچ توجهی نمی‌کنند اما یک اتفاق کوچک در تهران به شدت در رسانه‌ها مورد توجه قرار می‌گیرد. این همان نکته مهم است که کسانی که در تهران زندگی می‌کنند، این امتیاز را دارند که کوچکترین مشکل خود را سریعاً به اطلاع مردم برسانند‌ اما کسانی که از پایتخت در هستند، بزرگترین مشکلشان هم به درستی منعکس نمی‌شود. این امر باعث می‌شود اولویت‌های جامعه و دولت دچار اخلال شود.
واعظی نیز در مورد نگاه روحانی راجع به آزادی مطبوعات اظهار داشت: من با نظر آقای باقری موافقم و معتقدم مطبوعات باید آزادی‌هایی داشته باشند. بنده با ساختار‌شکنی مخالفم و فکر می‌کنم آزادی باید تعریف شفافی داشته باشد. ما باید پذیرای انتقاد دلسوزانه باشیم. اگر دولتی انتقادهای دلسوزانه را نپذیرد، منجر به خودسری و در نهایت دیکتاتوری می‌شود.
وی ادامه داد: به عنوان مثال اگر سال اولی که آقای احمدی‌نژاد به سازمان ملل رفتند و بعد از بازگشت مساله هاله نور را مطرح کردند، مطبوعات ما به یک نوع بلوغ رسیده بودند و این آزادی را در اختیار داشتند که این موضوع را نقد می‌کردند، قطعاً امروز شاهد جریان خرافاتی و انحرافی در دولت نبودیم. به نظر من راه جلوگیری از خودسری هر دولتی این است که ما باید آزادی بیان و مطبوعات داشته باشیم و از نقد و انتقاد نترسیم.
واعظی افزود: وقتی جلوی نقد گرفته می‌شود، هم سیستم دولت فشل می‌شود و هم مسیر به سمت این می‌رود که دولت حس می‌کند هرکاری که انجام می‌دهد، درست است. ما در ایران تشکل‌های مختلفی داریم، وقتی دولت با این‌ها برخورد می‌کند و مطبوعات در مقابل آن سکوت می‌کند. مثلاً خانه سینما منحل شد،آیا این در راستای توسعه سیاسی و مشارکت عمومی است یا خیر؟
نماینده روحانی گفت: اگر انتقاد دلسوزانه و آزادی بیان و مطبوعات را در کشور پذیرا باشیم، شاهد بسیاری از نابسامانی‌ها و انحراف نخواهیم بود.
باقری در ادامه مناظره تلویزیونی خود در مورد دیدگاه سعید جلیلی راجع به قانون آزادی اطلاعات و نوشتن آیین‌نامه اجرایی آن اظهار داشت: شفاف بودن اطلاعات یکی از ابزارهای نظارتی است که هم در اختیار قوه مجریه است و هم می‌تواند به تناسب در اختیار دیگر دستگاه‌های نظارتی قرار بگیرد. خیلی از مشکلاتی که امروز در قوه مجریه مشاهده می‌کنیم، معلول همین عدم شفافیت است. مثلاً وقتی اختلاس سه هزار میلیارد را به صورت دقیق نگاه می‌کنید، متوجه می‌شوید ‌این مساله چیزی است که سیستم بانکی ما باید مدعی آن باشد چون سیستم بانکی ما به نوعی مورد تعرض قرار گرفته اما چرا این اتفاق نیفتاد و دستگاه دیگری باید بیاید و به این مساله رسیدگی کند؟ یکی از دلایل اصلی‌اش همین عدم شفافیت اطلاعات و عدم تقاطع اطلاعات است.
وی ادامه داد: مجموعه‌ای از اطلاعات در یک بخش از دستگاه است و مجموعه‌ای دیگر از اطلاعات در بخش دیگری از آن دستگاه، حتی گاهی در یک دستگاه واحد اطلاعات مختلف تولید می‌شود اما با هم ارتباط داده نمی‌شود. اگر این ارتباط برقرار شود، جلوی خیلی از مفسده‌ها را می‌توان گرفت و نیازی به دخالت یک دستگاه نظارتی نخواهد بود.
باقری افزود: شفافیت اطلاعات برای جلوگیری از مفاسد مختلف یک ضرورت است. من فکر می‌کنم یکی از دستورکارهای اولیه دولت آینده باید این باشد که در عرصه‌های مختلف ‌با اولویت دستگاه‌های حساس در عرصه‌های مختلف، سازوکارهایی شکل بگیرد که این اطلاعات به موقع و کارا تولید شود و در جا و موقعیت مناسب با هم ارتباط برقرار کنند تا بتواند وضعیت خوبی را نمایش دهد و فضا را برای بازنگری اقدامات فراهم کند.
واعظی نیز در این مورد گفت: فکر می‌کنم اجرای این قانون خیلی دیر شده است. هر نظام و دولتی باید در رفتار خود بامردم شفافیت را سرلوحه کار خود قرار دهد. در گذشته هم به نوعی برای مبارزه با فساد انوع و اقسام جلسات برگزار شده، جلساتی که بعضاً در سطح سران قوا و معاونین آن‌ها تشکیل می‌شده اما در عمل دیدیم که توفیقی حاصل نشد و دلیلش هم عدم وجود شفافیت و وجود خط قرمزها و نگاه قانون‌گریزی است.
وی افزود: ما نیازمند نوشته شدن آیین‌نامه اجرایی این قانون هستیم. ما با مساله رانت‌خواری و فساد برخورد خوبی نداشتیم و بیشتری شعاری عمل کرده‌ایم. چرا باید دزدی 3 هزار میلیارد تومانی انجام شود. آیا بخش خصوصی این توان را دارد که بدون کمک دیگران به چنین ثروت عظیمی دست پیدا کند؟ آن هم در شرایطی که مردم ما الان برای گرفتن 20 میلیون وام جهیزیه با مشکلات زیادی روبه رو هستند.
واعظی ادامه داد: وضعیت بد اقتصادی امروز نتیجه عدم وجود شفافیت است. امروز شاهد این هستیم که در کشور یک سری افراد که تا چند سال پیش نمی‌شناختیمشان، ثروتمند شده‌اند و این نتیجه عدم شفافیت است. عدم شفافیت این است که مردمی که الان دارو و مواد اولیه ندارند، ‌شاهد واردات بیش از 500 دستگاه پورشه و مازراتی هستند. یک سری مسائل شفاف نیست. حتماً لازم است که به این وضعیت بی‌سامان دولت، سامان داده شود.
علی باقری نماینده سعید جلیلی در پاسخ به این سوال که نگاه جلیلی به مفاسد اقتصادی چیست، گفت: بحث مفسدی اقتصادی مهم است چراکه مفاسد اقتصادی با نگاه ارزشی ما مغایرت دارد بنابراین باید بر اساس وظیفه دینی با آن مقابله کرد ضمن آنکه مفاسد اقتصادی سامانه‌های اجرایی دچار خلل می‌کند و از حرکت رو به جلو باز می‌دارد.
وی با بیان اینکه 2 نگاه در خصوص مفاسد اقتصادی وجود دارد، گفت: نگاه اول پیشگیرانه و نگاه دوم درمان‌گرایانه است و من معتقدم باید نگاه پیشگیرانه‌ای را داشته باشیم.
باقری با بیان اینکه وظایف و اختیارات شهروندان با کارگزاران نظام متفاوت است، اظهار داشت: باید مسئولان جمهوری اسلامی ایران با مسئولان نظام‌های دیگر تفاوت ماهوی داشته باشند بر این اساس معتقدم باید یک کارویژه‌ای تحت عنوان اخلاق و اعمال کارگزاران در نظام دینی تعریف کنیم، ‌در این صورت می‌توانیم از مفاسد جلوگیری کنیم و اجازه ندهیم کسانی که در چارچوب نیستند، در نظام رشد کنند.
محمود واعظی نماینده حسن روحانی نیز ضمن تائید مطالبی که از سوی علی باقری بیان شد، گفت: متاسفانه اخلاق در جامعه ما جایگاه خود را از دست داده است. در حالی که انقلاب ما انقلاب فرهنگی بود، بر این اساس باید اخلاق و باورهای دینی را تقویت می‌کردیم ولی امروز شاهد برخی از بداخلاقی‌هایی هستیم که شکل گرفته است، مخصوصا اینکه این بداخلاقی‌ها از سوی گروه‌هایی انجام شده است که باید سرمشق جامعه باشند، به همین جهت حجت‌الاسلام حسن روحانی یکی از شعارهای انتخاباتی خود را احیای اخلاق و منشور حقوق شهروندی اعلام کرده است.
نماینده حسن روحانی با بیان اینکه در نظام اسلامی مسئولین باید متدین و خودساخته باشند و خود را خدمتگزار مردم بدانند، به انتقاد از عملکرد دولت فعلی پرداخت و گفت: برخی‌ها معتقدند که ما هر تصمیمی گرفتیم، مردم باید آن را عمل کنند. این موضوع در دولت جا افتاده است و هر تصمیمی که می‌خواهد، به اسم مردم انجام می‌دهد.
وی برای مبارزه با مفاسد اقتصادی 3 اصل را مورد توجه قرار داد.
مبارزه دولت با مفاسد، مبارزه جامعه مدنی با مفاسد و مبارزه مردم با مفاسد 3 اصل مهمی بود که نماینده حسن روحانی به آن پرداخت و گفت: در مبارزه دولت دست قوه مجریه باز است و در جامعه مدنی باید احزاب و مطبوعات جایگاه خود را پیدا کنند، در خصوص مردم نیز باید بگویم که مردم باید این احساس را پیدا کنند که دولت مال آنهاست. الان شکافی بین بخشی از مردم با دولت ایجاد شده است و مردم احساس می ‌کنند که دولت متعلق به آنان نیست در حالیکه قوه مجریه متعلق به همه اقشار است.
در ادامه این برنامه تلویزیونی مجری برنامه از علی باقری نماینده سعید جلیلی پرسید نگاه جلیلی به عنوان نامزد انتخابات ریاست جمهوری در عرصه سیاست خارجی چیست که وی در پاسخ تاکید کرد: سیاست خارجی باید به‌گونه‌ای باشد که برای کشور ایجاد فرصت کرده و باید از تهدید پیشگیری کند، ضمن آنکه باید منافع ملی ما را به نحو مطلوب تامین کند.
نماینده سعید جلیلی با بیان اینکه سیاست خارجی فقط وظیفه تامین منافع امنیتی را ندارد بلکه می‌تواند منافع اقتصادی را جلب کند، اظهار داشت: ما روابط خوبی را با کشورهای منطقه برقرار کرده‌ایم و این روابط باعث شده است که بستر مناسبی را در بخش اقتصادی برای خود به دست آوریم، از این رو سیاست خارجی فعال می‌تواند تامین‌کننده منافع اقتصادی در داخل کشور باشد.
وی با بیان اینکه سیاست خارجی باید به‌گونه‌ای باشد که اجازه تهدید داده نشود، افزود: اگر هم تهدید ایجاد شد، باید آن تهدید را دفع کنیم یا آن را به‌گونه‌ای مدیریت کنیم که به فرصت تبدیل شود.

 

متن کامل را در انتها بخوانید:

باقری در ابتدای برنامه در پاسخ به اینکه آیا اختیارات رئیس جمهور را متناسب با وظایف وی می دانید، گفت:« قانون اساسی بر اساس بررسی های دقیق و کارشناسی در اوایل انقلاب توسط جمعی تحت عنوان خبرگان قانون اساسی به تصویب رسید. بعد از حدود ده سال از اجرای آن، با توجه به برخی اشکالات اجرایی، بخشی از این قانون از جمله حیطه اختیارات و دامنه وظایف رئیس جمهور با دستور حضرت امام این قانون مورد بررسی مجدد قرار گرفت. چیزی که در قانون اساسی داریم مطابق با واقعیات جامعه امروزی ماست. البته در اجرا و عمل شاید با فراز و نشیب هایی مواجه باشیم اما این چالش ها معلول کاستی اختیارات یا وظایف رئیس جمهور در قانون اساسی نیست.»
قانون اساسی اختیارات متناسبی برای رئیس جمهور تعیین کرده است
وی ادامه داد:« در همه دنیا این وجود دارد که برای یک مقام یا دستگاه و نهاد وظایف و اختیاراتی را مشخص می کنند اما در عمل ممکن است اشکالاتی وارد باشد. چیزی که ما تصور می کنیم این است که قانون اساسی ما در مورد اختیارات و وظایف رئیس جمهور متناسب است و رئیس جمهور می تواند با داشتن این اختیارات، وظایف محوله خود را به خوبی انجام دهد.»
باقری افزود:«ظرفیت های مختلفی هم در این مسیر در اختیار رئیس جمهور است که می توان به ارتباط با مجلس و همینطور ارتباط با مقام معظم رهبری اشاره کرد. هر گاه که رئیس جمهور با معضل و مشکلی برخورد نماید، می تواند از این طریق آن موانع و معضلات را با راه حل های درست و منطقی برطرف کند تا این تصور به وجود نیاید که قانون اساسی ما نواقصی دارد که باعث عدم تناسب ماموریت رئیس جمهور با اختیارات وی می شود.»
واعظی: با آقای باقری موافقم
واعظی نیز در پاسخ به همین سوال گفت:«من با آقای باقری هم عقیده هستم که قانون اساسی ما کامل و برگرفته از مطالعه دقیقی است. حضرت امام وقتی در پاریس تشریف داشتند تیمی را در این مورد و به سرپرستی دکتر حبیبی مامور کردند. آقای دکتر روحانی با توجه به تجربیات گسترده ای که در مسولیت های مختلف کسب کرده اند، معتقد هستند که با این قانون اساسی می توان به راحتی کار کرد.»
وی ادامه داد:«ممکن است این سوال پیش بیاید که چرا یک عده ای حرف دیگری می زنند و بعضی دولت ها وقتی با مشکل و ناکارآمدی روبه رو می شوند، به جای بازگشت به خودشان، به دنبال ایراد گرفتن از قانون اساسی هستند؟! به نظر من این قانون گریزی است. چیزی که در هشت سال گذشته در مورد اختلاف دولت و مجلس و اجرا نشدن قانون و اختلاف با قوه قضاییه شاهد آن هستیم به عدم تفسیر درست از قانون اساسی و جایگاه دولت باز می گردد. رئیس جمهوری که به جایگاه خود واقف و قانونمدار باشد هیچ وقت دیگران را متهم نمی کند.»
واعظی: هشت سال اخیر باید سرمشقی برای آیندگان باشد
نماینده روحانی همچنین گفت:«من فکر می کنم این دوران هشت ساله و اختلافات بین قوا، باید سرمشقی برای آیندگان باشد تا بتوانند قانون را اجرا کنند.»
باقری در بخش دیگری از برنامه در پاسخ به این سوال که نامزد مورد حمایت شما برای پاسخگویی به مردم چه سازوکاری اندیشیده است هم گفت:«یکی از سازو کارهای مشخص برای پاسخگویی دولت به مردم، روابط عمومی های دستگاه های مختلف است که البته این روابط عمومی ها کفاف نیاز واقعی جامعه را در گستره کشور پهناور ما نمی دهد. یکی از عرصه های دیگر ارتباط مستقیم مسولان دستگاه های مختلف با مردم است که یا با سفرهای مسولین به مناطق مختلف و یا جلسات عمومی که با حضور مردم برگزار می شود، این امر محقق می شود.»
تاکید باقری بر اجرای اصل 8 قانون اساسی در مورد امر به معروف و نهی از منکر
وی ادامه داد:«یکی از روش هایی که می تواند موجب پاسخگویی مسولین در مقابل مردم شود و این پاسخگویی منجر به رفع نواقص و معضلات شود، اجرای دقیق اصل 8 قانون اساسی در مورد امر به معروف و نهی از منکر است. باید این واقعیت را بپذیریم که در یک جامعه دینی زندگی می کنیم. ما به این اعتقاد داریم که دین برای همه ابعاد زندگی ما دستورهای مشخص و معینی صادر کرده که همگی راه گشا است. امر به معروف و نهی از منکر یکی از فروع دین ماست که در قانون اساسی نیز به آن توجه شده است. در قانون اساسی این موضوع تصریح شده که رابطه بین دولت و مردم و مردم نسبت به دولت باید در این چهارچوب تعریف شود.»
باقری افزود:«یکی از سازو کارهایی که در کشورهای غربی برای این امر مورد استفاده قرار می گیرد، نهادهای حزبی است. اما چون در ایران نتوانسته ایم نهاد حزب را به صورت سازمان یافته شکل دهیم تصور می کنم ما اگر بتوانیم سازو کار معین و مشخصی را برای نهادینه کردن امر به معروف و نهی از منکر در جامعه ایجاد کنیم، دولت می تواند به بهترین روش در مقابل جامعه و مردم پاسخگو باشد و از طرف دیگر نیازها، پیام ها و مطالبات مردم به مسولان منتقل می شود. این رفت و برگشت منجر به اطلاع رسانی شفاف به بخش های جامعه می شود و هم مسولان خودشان را مقابل این خواسته ها پاسخگو می دانند.»
واعظی هم سازوکار دکتر روحانی برای پاسخگویی به مردم را اینطور شرح داد:«هردولتی باید این اصل را بپذیرد که خدمتگزار مردم است. البته نه فقط در ادعا، بلکه باید در رفتار و عمل که یکی از آنها پاسخگویی است دولت باید نشان دهد که خدمتگزار مردم و جامعه است.»
شوراهایی که در سال های اخیر منحل شد
وی ادامه داد:«به نظر من پاسخگویی چهار اصل دارد. اصل اول این است که ما به نهادهای نظارتی کشور احترام بگذاریم. نهادهای نظارتی در دوبخش هستند، یکی در بخش دولت و دیگری در قوه قضاییه، آن که در بخش دولت هستد معنایش این است که قبل از ارتکاب جرم، سازوکارهایی انجام شود که مسولین دولتی اصلاً نتوانند به طرف جرم و خلاف بروند. سازوکارهایی مثل شورای اقتصاد، شورای پول و اعتبار، سازمان برنامه و بودجه جزو سازوکارهای دولتی هستند که متاسفانه طی هشت سال گذشته به طور کلی منحل شده است.»
واعظی افزود:« سازوکارهای قوه قضاییه هم در قالب نهادهای نظارتی مختلف وجود دارند که این ها عملاً رقیب دولت نیستند و به دولت کمک می کنند. اصل دوم از سازوکار پاسخگویی دولت به مردم، سازوکارهایی است که در ارتباط با مردم است. به نظر من آمار دادن به مردم، شفاف بودن با آن ها و مردم را محرم دانستن مسائل مهمی است. سومین اصل سازوکار های مرتبط با مطبوعات و رسانه است. ما باید اجازه دهیم رسانه نقد کند و شفاف باشد. ما نباید رسانه را درمقابل خود ببینیم بلکه باید آن را به عنوان پلی بین دولت و مردم بدانیم.»
نماینده دکتر روحانی همچنین گفت:«دخیل کردن نخبگان و صاحبان فکر و اندیشه در تصمیم سازی و در تصمیم گیری های دولت هم چهارمین اصل پاسخگویی است. اگر به این چهار عامل به خوبی توجه داشته باشیم، قطعاً شاهد این نخواهیم بود که دولت در یک فضای غبار آلود تصمیم بگیرد و در نتیجه فقط یک عده خاص از این فضا بهره برداری کند.»
باقری در ادامه در مورد سفرهای استانی دولت و نظر دکتر جلیلی در این مورد اظهار داشت:«سفرهای استانی معلول یک نقیصه در سامانه اجرایی کشور است. به دلیل نقص موجود در این سامانه نیاز متقابل مردم و دولت تامین نمی شود و تعامل دوجانبه برقرار نمی شود. بر این اساس یک ضرورت وجود دارد که دولت در عرصه ها و مناطق جغرافیایی مختلف ورود پیدا کند.»
باقری: سفر استانی هدف نیست و دولت باید به سمت افزایش کارایی حرکت کند
وی افزود:«تصور می کنیم سفرهای استانی به عنوان یک راهکار موقت برای دستیابی به سامانه کارای دولتی قطعاً مورد نیاز است و باید ادامه پیدا کند. البته این موضوع هدف نیست و دولت باید به سمت افزایش کارایی حرکت کند و اشکالات اجرایی را برطرف کند و بعد از آن اگر سفراستانی هم هست، نباید برای رفع معضلات و گره ها باشد.»
واعظی:سفر استانی بسیار خوب است و حتماً باید ادامه پیدا کند اما نه به شکل نمایش فعلی


نماینده دکتر روحانی نیز در پاسخ به همین سوال اظهار داشت:«به نظر من سفر استانی بسیار خوب است و حتماً باید ادامه پیدا کند اما نه به شکلی که امروز شاهد آن هستیم. ما الان بیشتر شاهد یک نمایش از سفرهای استانی هستیم. من بارها درجلسات هیات دولت شرکت کرده ام. کدام هیات دولت در دنیا وجود دارد که ظرف دو ساعت 185 مصوبه داشته باشد؟ این یک نقص است و معنایش این است که ما کارهایی که می توانیم به خود ِ استان محول کنیم، آن را در دست خودمان می گیریم.»
وی ادامه داد:«به نظر من سفر استاتی باید انجام شود و هیات دولت به آگاهی برسد اما باید قبل از آن کار کارشناسی انجام شود نه کار نمایشی.»

باقری: آزادی رسانه در چارچوب قانون
نماینده جلیلی در بخش دیگری از برنامه در مورد نگاه نامزد مورد حمایت خود راجع به آزادی رسانه ها و مطبوعات گفت:«رسانه پل ارتباط بین حاکمیت و مردم است. اما ممکن است در این میان مشکلی ایجاد شود و آن این است که امکان دارد نهادهای قدرت و ثروت برای پیشبرد اهداف خود از ابزارهای مختلف سوء استفاده کنند. یکی از ابزارهایی که این نهادها از آن سوء استفاده می کنند، ابزار رسانه است. ما اگر بتوانیم سازوکاری پیش بینی کنیم که این نهادهای قدرت و ثروت نتوانند روی رسانه ها تسلط پیدا کنند، قطعاً آزادی رسانه ها در چهارچوب قانون هم می تواند تامین کننده اهداف دولت در مسیر کشور باشد و هم می تواند ابزار ارتباط واقعی مردم و دولت باشد.»
وی افزود:«رسانه در این صورت می تواند در ابعاد مختلف بستر ساز پیشرفت و توسعه باشد. ما فکر می کنیم آزادی رسانه ها در چهارچوب قانون و مقررات می تواند این هدف را تامین کند. اما باید مراقب بود که این تهدید متوجه رسانه ها نشود. گاهی ملاحظه می شود در بک شهر دور افتاده ای دچار خسارت شدیدی می شود اما رسانه ها به آن هیچ توجه ای نمی کنند اما یک اتفاق کوچک در تهران به شدت در رسانه ها مورد توجه قرار می گیرد. این همان نکته مهم است که کسانی که در تهران زندگی می کنند این امتیاز را دارند که کوچکترین مشکل خود را سریعاً به اطلاع مردم برسانند. اما کسانی که از پایتخت در هستند، بزرگترین مشکلشان هم به درستی منعکس نمی شود. این امر باعث می شود اولویت های جامعه و دولت دچار اخلال شود.»

واعظی: اگر دولتی انتقاد را نپذیرد منجر به خودسری و دیکتاتوری می شود
واعظی نیز در مورد نگاه دکتر روحانی راجع به آزادی مطبوعات اظهار داشت:«من با نظر آقای باقری موافقم و معتقدم مطبوعات باید آزادی هایی داشته باشند. بنده با ساختار شکنی مخالفم و فکر می کنم آزادی باید تعریف شفافی داشته باشد. ما باید پذیرای انتقاد دلسوزانه باشیم. اگر دولتی انتقادهای دلسوزانه را نپذیرد، منجر به خودسری و در نهایت دیکتاتوری می شود.»
وی ادامه داد:«به عنوان مثال اگر سال اولی که آقای احمدی نژاد به سازمان ملل رفتند و بعد از بازگشت مساله هاله نور را مطرح کردند، مطبوعات ما به یک نوع بلوغ رسیده بودند و این آزادی را در اختیار داشتند که این موضوع را نقد می کردند، قطعاً امروز شاهد جریان خرافاتی و انحرافی در دولت نبودیم. به نظر من راه جلوگیری از خودسری هر دولتی این است که ما باید آزادی بیان و مطبوعات داشته باشیم و از نقد و انتقاد نترسیم.»
واعظی افزود:«وقتی جلوی نقد گرفته می شود، هم سیستم دولت فشل می شود و هم مسیر به سمت این می رود که دولت حس می کند هرکاری که انجام می دهد درست است. ما در ایران تشکل های مختلفی داریم، وقتی دولت با این ها برخورد می کند و مطبوعات در مقابل آن سکوت می کند. مثلاً خانه سینما منحل شد آیا این در راستای توسعه سیاسی و مشارکت عمومی است یا خیر؟»
نماینده روحانی گفت:«اگر انتقاد دلسوزانه و آزادی بیان و مطبوعات را در کشور پذیرا باشیم شاهد بسیاری از نابه سامانی ها و انحراف نخواهیم بود.»

باقری: شفافیت اطلاعات برای جلوگیری از فساد ضروری است
باقری در ادامه مناظره تلویزیونی خود در مورد دیدگاه سعید جلیلی راجع به قانون آزادی اطلاعات و نوشتن آیین نامه اجرایی آن اظهار داشت:«شفاف بودن اطلاعات یکی از ابزارهای نظارتی است که هم در اختیار قوه مجریه است و هم می تواند به تناسب در اختیار دیگر دستگاه های نظارتی قرار بگیرد. خیلی از مشکلاتی که امروز در قوه مجریه مشاهده می کنیم معلول همین عدم شفافیت است. مثلاً وقتی اختلاس سه هزار میلیارد را به صورت دقیق نگاه می کنید متوجه می شوید که این مساله چیزی است که سیستم بانکی ما باید مدعی آن باشد چون سیستم بانکی ما به نوعی مورد تعرض قرار گرفته اما چرا این اتفاق نیفتاد و دستگاه دیگری باید بیاید و به این مساله رسیدگی کند؟ یکی از دلایل اصلی اش همین عدم شفافیت اطلاعات و عدم تقاطع اطلاعات است.»
وی ادامه داد:« مجموعه ای از اطلاعات در یک بخش از دستگاه است و مجموعه ای دیگر از اطلاعات در بخش دیگری از آن دستگاه، حتی گاهی در یک دستگاه واحد اطلاعات مختلف تولید می شود اما با هم ارتباط داده نمی شود. اگر این ارتباط برقرار شود جلوی خیلی از مفسده ها را می توان گرفت و نیازی به دخالت یک دستگاه نظارتی نخواهد بود.»
باقری افزود:«شفافیت اطلاعات برای جلوگیری از مفاسد مختلف یک ضرورت است. من فکر می کنم یکی از دستورکارهای اولیه دولت آینده باید این باشد که در عرصه های مختلف (با اولویت دستگاه های حساس در عرصه های مختلف) سازوکارهایی شکل بگیرد که این اطلاعات به موقع و کارا تولید شود ودر جا و موقعیت مناسب باهم ارتباط برقرار کنند تا بتواند وضعیت خوبی را نمایش دهد و فضا را برای بازنگری اقدامات فراهم کند.»

واعظی: نیازمند نوشته شدن آئین نامه قانون مقابله با فساد اقتصادی هستیم
واعظی نیز در این مورد گفت:«فکر می کنم اجرای این قانون خیلی دیر شده است. هر نظام و دولتی باید در رفتار خود بامردم شفافیت را سرلوحه کار خود قرار دهد. در گذشته هم به نوعی برای مبارزه با فساد انوع و اقسام جلسات برگزار شده، جلساتی که بعضاً در سطح سران قوا و معاونین آن ها تشکیل می شده اما در عمل دیدیم که توفیقی حاصل نشد و دلیلش هم عدم وجود شفافیت و وجود خط قرمزها و نگاه قانون گریزی است.»
وی افزود:«ما نیازمند نوشته شدن آیین نامه اجرایی این قانون هستیم. ما با مساله رانت خواری و فساد برخورد خوبی نداشتیم و بیشتری شعاری عمل کرده ایم. چرا باید دزدی 3 هزار میلیارد تومانی انجام شود. آیا بخش خصوصی این توان را دارد که بدون کمک دیگران به چنین ثروت عظیمی دست پیدا کند؟ آن هم در شرایطی که مردم ما الان برای گرفتن 20 میلیون وام جهیزیه با مشکلات زیادی روبه رو هستند.»
واعظی ادامه داد:« وضعیت بد اقتصادی امروز نتیجه عدم وجود شفافیت است. امروز شاهد این هستیم که در کشور یک سری افراد که تا چند سال پیش نمی شناختیمشان، ثروتمند شده اند و این نتیجه عدم شفافیت است. عدم شفافیت این است که مردمی که الان دارو و مواد اولیه ندارند، شاهد واردات بیش از 500 دستگاه پورشه و مازراتی هستند. یک سری مسائل شفاف نیست. حتماً لازم است که به این وضعیت بی سامان دولت، سامان داده شود.»
باقری در ادامه راجع به نگاه جلیلی در مورد مفاسد اقتصادی هم گفت:«مفاسد اقتصادی به جز اینکه با نگاه ارزشی ما مغایرت دارد و باید با آن مبارزه کرد، سامانه های اجرایی ما را هم دچار خلل می کند و آن ها را از مسیر رو به جلو بازمی دارد. به این موضوع می توان با دو نگاه پیشگیرانه و درمان گرایانه مواجه شد. یک وقتی هست که ما مفاسد موجود را می بینیم و به دنبال راه حل برای کاهش و یا ریشه کن کردن این مفاسد هستیم. نگاه بعدی که واقع بینانه تر و کارامد تر نیز هست، این است که بیاییم و از فساد اقتصادی پیشگیری کنیم.»
وی ادامه داد:«یکی از شرایطی که می تواند جلوی مفاسد اقتصادی را بگیرد، استفاده از کارگزارانی است که چهارچوب وظایف و اختیارات آن ها اینطور نباشد که به این عرصه ها ورود پیدا کنند. مسول جمهوری اسلامی ایران باید با مسول یک نظام دیگر متفاوت باشد. ما باید یک کارویژه ای را تحت عنوان اخلاق و اعمال کارگزاران در نظام دینی تعریف کنیم. ما باید برای کارگزاران جمهوری اسلامی ایران یک سری ویژگی های مشخص، علاوه بر ویژگی های شهروندان نظام دینی، تعریف کنیم. این موضوع باعث می شود از ورود به عرصه مفاسد جلوگیری کند.»

واعظی:اخلاق جایگاهش را در جامعه از دست داده است
واعظی نیز در این ارتباط گفت:«ضمن تایید صحبت های آقای باقری معتقدم اخلاق در جامعه ما جایگاه خود را از دست داده است. انقلاب اسلامی یک انقلاب فرهنگی بود. اصلاً انقلاب به وجود آمد که اخلاق و باورهای دینی در کشور تقویت شود. اما شاهد شکل گیری بد اخلاقی هایی از سوی گروهایی هستیم که خودشان باید سرمشق باشند. به همین دلیل هم دکتر روحانی «احیای اخلاق و منشور حقوق شهروندی» را به عنوان یکی از شعارهای انتخابی خود انتخاب کرده اند.»
وی ادامه داد:«مسولین باید خودساخته و متدین باشند. کسانی که در دولت هستند باید خودشان را خدمتگزار مردم بدانند و اینطور نباشد که حس کنند هر تصمیمی که می گیرند باید توسط مردم عمل شود. متاسفانه چیزی که در این دولت جا افتاده این است که هر تصمیمی که دلش می خواهد به اسم مردم می گیرد. یک وقتی هست که نمایندگان مردم در مجلس یک چیزی را به عنوان خواست مردم تبدیل به قانون می کنند که این موضوع امری است جدا اما این ادبیات جدیدی که در این دولت به وجود آمده که هر چیزی را به مردم نسبت می دهد و در نهایت هزینه های اقداماتش را هم مردم پرداخت می کنند، اتفاق خوبی نیست و باید از آن جلوگیری شود.»
واعظی افزود:« مبارزه با فساد باید در سه اصل انجام شود. مبارزه دولت و حاکمیت با فساد، مبارزه جامعه مدنیت با فساد و مبارزه مردم با فساد این سه اصل هستند که هر سه در یک حلقه قرار می گیرد. بستر مربوط به مبارزه دولت و حاکمیت در اختیار دولت است. از طرف دیگر جامعه مدنی باید در کشور ما جایگاه خود را پیدا کنند و در نهایت مردم باید حس کنند دولت متعلق به خود آن هاست. اشکالی که الان وجود دارد، شکافی است که بین دولت و مردم در حال به وجود آمدن است و بخشی از مردم حس می کنند دولت متعلق به آن ها نیست.»

باقری: دلیل ارتباط خوب با امریکای لاتین مراودات اقتصادی است


باقری در بخش دیگری از برنامه در مورد نگاه جلیلی به سیاست خارجی و نوع دیپلماسی دولت احتمالی وی گفت:«سیاسی خارجی باید به گونه ای عمل کند که اولاً برای کشور ایجاد فرصت کند و دوماً از تهدیدات احتمالی پیشگیری نماید. اگر این دو کار ویژه را برای سیاست خارجی خود در نظر بگیریم، می توانیم منافع ملی را تامین کنیم. در نگاه فرصت محور به سیاست خارجی، سیاست خارجی صرفاً وظیفه تامین منافع سیاسی و امنیتی برای کشور را ندارد و حتی می تواند منافع اقتصادی را برای کشور به ارمغان بیاورد.»
وی گفت:« ما الان روابط بسیار خوبی با کشورهای آمریکای لاتین داریم. دلیل اصلی ارتباط خوب ما با آن منطقه فعال شدن دستگاه سیاست خارجی در این منطقه بود که توانست ظرفیت های خوبی را ایجاد کند که این فرصت ها بستر را برای فعالیت بخش اقتصادی ما هم در آن منطقه فعالیت کند. در واقع سیاست خارجی فعال می تواند تامین کننده منافع اقتصادی هم برای کشور باشد. وقتی دستگاه سیاست خارجی ما بتواند در منطقه دوری مثل آمریکای لاتین چنین نقش آفرینی داشته باشد، اگر این نقش آفرینی فعال در کشورهای نزدیک از نظر جغرافیایی و دینی انجام شود، می توان به نتایج بهتری نیز دست پیدا کرد.»
باقری افزود:«عرصه بعدی تهدید زدایی است. دستگاه سیاست خارجی باید به گونه ای عمل کند که اجازه ندهد تهدیدی علیه کشور ایجاد شود و اگر به هر دلیل تهدیدی ایجاد کند در جهت دفع این تهدید و مدیریت آن عمل کند و در بهترین شکل، این تهدید را به فرصت تبدیل کند.»

واعظی:سیاست خارجی ما کمکی به اقتصاد نمی کند
نماینده دکتر روحانی نیز در رابطه با سیاست خارجی دولت احتمالی کاندید مورد حمایتش گفت:«در جهان امروز نمی توان سیاست داخلی و خارجی را از هم جدا کرد و هر دو رو یکدیگر تاثیر می گذارد. مهم این است مسولین تصمیم بگیرند که باید سیاست خارجی در خدمت چه اهدافی قرار بگیرد.»
وی ادامه داد:«سند چشم اندازه بیست ساله کشور که جریان های مختلف در تنظیم آن مشارکت داشته اند و مقام معظم رهبری آن را تایید فرموده اند، تعامل موثر و سازنده را به عنوان راهبرد رسیدن به این هدف مشخص کرده است. الهام بخشی در جهان اسلام و جایگاه اول اقصادی در منطقه جزو اهداف اصلی این سند است که باید ببینیم آیا سیاست خارجی ما در این مسیر حرکت می کند یا خیر؟ به نظر من سیاست خارجی ما در یک مسیر بیراهه در حال حرکت است که باید قطعاً بازتعریف و تغییر پیدا کند.»
واعظی افزود:« سیاست خارجی ما کمکی به اقتصاد ایران نمی کند بلکه هزینه های زیادی را به سیاست خارجی کشورمان تحمیل کرده است. موضوع تحریم ها که دلیل اصلی آن این بود که رئیس دولت نتوانست از ادبیاتی استفاده کند که در خدمت سیاست خارجی باشد. ما در دستگاه سیاست خارجی و وزارت خارجه نیروهای بسیار توانا و زبده ای داریم که توانایی بالای تجزیه تحلیل دارند.» نماینده روحانی با اشاره به موضوع هولوکاست گفت:«یک چیزی را از دل تاریخ بیرون آوردند و ما متوجه نشدیم این کار با چه هدفی انجام شد. یا مثلاً امروز موافق یک کشور هستند و فردا مخالف آن! این چه سیاست خارجی است که هزینه های بالایی را به ما تحمیل کرده و طی آن روابطمان با اروپا و همسایگانمان نیز خراب است؟ ما الان منطقه و همسایه خود را رها کرده ایم و به سراغ آمریکای لاتین رفته ایم.»

وی ادامه داد:«من مخالفتی با ارتباط با کشورهای آمریکای لاتین ندارم اما این اتفاق موقعی خوب است که ما با کشورهای همسایه خود رابطه خوبی برقرار کنیم.»

باقری:آقای روحانی قائل به قائل به تعامل کدخداگونه با غرب است

علی باقری در بخش پایانی مناظره در مورد مذاکرات 5+1 و خط قرمز مذاکرات هسته ای از نظر دولت احتمالی جلیلی، اظهار داشت:«موضوع مذاکرات هسته ای صرفاً مربوط به مساله هسته ای نیست و به تقابل نظام سلطه با جمهوری اسلام برمیگردد. همانطور که رهبری فرمودند آن ها با ایران هسته ای مخالف نیستند بلکه آن ها با ایران اسلامی مخالفند.»
وی ادامه داد:«ما دو تجربه در زمینه مذاکرات هسته ای داریم. یکی تجربه ای بود که اوایل دهه 80 اتفاق افتاد و تجربه دیگری هم هست که در این مقطع در حال انجام است. تجربه اول با این نگاه بود که ما باید به دنبال سهم خودمان در نظام بین الملل باشیم، نه به دنبال حق خود در نظام بین الملل. همچنان که جناب روحانی هم در تبلیغات انتخاباتی خود گفتند ما باید با کدخدای دنیا کار کنیم. پذیرش کدخدا در دنیا مخالف تعالیم حضرت امام و مبانی حکومت جمهوری اسلامی است چون مبارزه با نظام سلطه یکی از اهداف ماست.»
باقری افزود:«وقتی ما پذیرفتیم که در دنیا کدخدا وجود دارد، آن وقت قائل به این هستیم که آن ها باید سهم ما را بدهند و ما به دنبال احیای حق خود نیستیم. در آن مقطع و درهمین چهارچوب یک روند تعامل با کشورهای غربی و سه کشور اروپایی انجام گرفت که در آن مقطع ما مذاکرات مختلفی را در تهران، بروکسل و پاریس داشتیم. درپایان این روند تعاملی (10 مرداد 84) که هر چه آن ها از ما می خواستند، ما پذیرفتیم و انجام دادیم و آن ها در مقابل چیزی به ما ندادند، جناب آقای روحانی نامه ای به آقای البرادعی نوشتند که این نامه در کتاب ایشان هم آمده است. چند عبارت در این نامه وجود دارد که نشان دهنده سرنوشت آن نگاه به مساله هسته ای از منظر کسی است که قائل به تعامل کدخداگونه و دریافت سهم از نظام سلطه هست.»
نماینده جلیلی اضافه کرد:«آقای روحانی در نامه خود اینطور می نویسند: علی رغم همه تلاش های صادقانه خود و حداکثر انعطاف، پیشنهاد سه کشور اروپایی (تعطیلی کامل فعالیت های هسته ای) نه تنها حقوق ایران را برای توسعه انرژی صلح آمیز هسته ای مورد توجه قرار نمی دهد، بلکه حتی در حد اصلاح محدودیت های غیرقانونی و ناموجه ای که بر اقتصاد و توسعه فناوری ایران اعمال شده نیز نیست. پیشنهاد سه کشور اروپایی در زمینه تقاضاها از ایران بسیار طولانی اما در مورد پیشنهادهای ارائه شده به ایران به صورت مضحکی کوتاه و نارساست. فقدان هرگونه تلاش برای ایجاد ظاهری متوازن، این پیشنهاد را به دستور استعماری کاپیتالاسیون شبیه می سازد. پیشنهاد یاد شده توهینی به ملت ایران است که سه کشور اروپایی باید به خاطر آن از ملت ایران پوزش بطلبند.متاسفانه در مقابل در ادامه اگر نگوییم هیچ، ایران مابه ازای بسیار اندکی دریافت کرد و بارها اقدامات اعتماد ساز خود را افزایش داد و تنها در عوض آن با قول های انجام نشده و درخواست های بیشتر روبه رو شد.»
وی افزود:«اگر ما قائل هستیم که باید به دنبال احیای حقوق خود در نظام بین الملل باشیم نه به به دنبال گرفتن سهم خود از کدخدا، در صورت تعامل هم به چنین سرنوشتی دچار خواهیم شد. پس باید به دنبال احقاق حق خود باشیم.»

واعظی: سیاست خارجی آقای جلیلی ما را یاد طالبان می اندازد
واعظی در پاسخ به همین سوال اینطور گفت:«به نظرم آقای باقری بحث را به جای خوبی هدایت کرد. من فکر می کنم در این بحث نگاه آقای جلیلی و دولت ایشان مشخص است که سیاستشان، استمرار سیاست خارجی آقای احمدی نژاد است. به نظر بنده این سیاست خارجی که تقابل جویانه است و با همه سرجنگ دارد، قطعاً نمی تواند منافع و امنیت ملی ما را تامین کند. اینکه ما یک سیاست تندرو را پیش گرفته ایم و با کشورهای مختلف سرجنگ داریم، ما را یاد سیاست دولت طالبان می اندازد. طالبان هم وقتی در افغانستان سر کار آمد، از همین مبنا استفاده می کرد.»

واعظی: با هلوکاست اسرائیل مظلوم شد
وی ادامه داد:« به نظر بنده این سیاست غلط است، نتیجه غلط بودن آن را هم در اختیار مردم قرار می گذاریم. چون طبیعتاً من و آقای باقری و آقای روحانی و آقای جلیلی نمی توانیم یکدیگر را متقاعد کنیم. زیرا دو تفکر و اندیشه متفاوت نسبت به سیاست خارجی داریم. بنده از سال 64 تا الان در کار سیاست خارجی هستم و پرونده های مهمی را پشت سرگذاشته ام و دلم هم برای کشور می سوزد. سیاستی که نتیجه اش این شود که با هلوکاست اسرائیل مظلوم شود و سیاست خارجی که تحریم بین المللی و تحریم های یک جانبه و پنج قطعنامه و دو بیانیه سازمان ملل برای ما در پی دارد درست نیست.»
نماینده دکتر روحانی افزود:«دولت آقای جلیلی که قرار است استمرار سیاست خارجی آقای احمدی نژاد را داشته باشد، بزرگترین ضربه را به اقتصاد کشور می زند. تا زمانی که این سیاست حاکم است نه 5+1 حل می شود و نه اقتصاد.»
واعظی همچنین گفت:« بنده معتقدم به هیچ وجه نباید از حقوق هسته ای مردم کوتاه بیاییم. امروز سطح مذاکرات ما پایین آمده است. آقای دکتر روحانی با سه وزیر مذاکره می کردند اما آقای دکتر جلیلی الان با معاونین وزرا صحبت می کنند و از انگلستان مدیر کل می آید. به نظر بنده باید این روش تغییر پیدا کند. شما نمی توانید از یک طرف با همه بجنگید و از طرف دیگر با 5+1 سر میز مذاکره بنشینیم.»

باقری: مذاکرات با 5+1 رو به جلو است
باقری در واکنش به صحبت های واعظی گفت:« آقای واعظی باید به بینندگان این اجازه را بدهند که خودشان از صحبت های من برداشت لازم را داشته باشند. ما باید به مخاطب احترام می گذاریم و جای او ننشینیم و به او القا نکنیم که منظور شما این هست و آن نیست.»
وی ادامه داد: «سیاست خارجی دکتر جلیلی زمانی که در وزارت خارجه بودند، سیاست مشخصی بود و خیلی از سیاست های اعمالی را قبول نداشتند. الان هم به همین شکل است. ایشان مسول سیاست خارجی کشور نیستند، بلکه ایشان دبیر شورای عالی امنیت ملی هستند. بهترین دلیل برای نوع رویکرد ایشان این است که ایشان الان با 5+1 مذاکره می کنند و این گفت و گو ها، مذاکرات رو به جلویی اشت.»
باقری افزود:«طی چند سال گذشته شاهد وضعیتی بودیم که طرف مقابل می گفت ما تا زمان تعلیق فعالیت های شما، وارد گفت و گو نمی شویم اما مجبور شدند از موضع خود عقب نشینی کنند و علی اینکه ما تعلیق نکردیم، وارد گفت و گو ها شدند و عقب نشینی های دیگری هم داشتند که آخرین آن مربوط به عقب نشینی آلماتی 1 بود. پیشنهادی که در بغداد دادند تا آلماتی 2 خیلی زیاد عقب نشینی کردند. هم در زمینه پیشنهادهایی که به ما ارائه دادند و هم در دوره زمانی.»
باقری همچنین گفت:«به نظر من روند مذاکرات ما با این گروه، یک روند پویا و روبه جلو بود که عمدتاً با ابتکار عمل جمهوری اسلامی ایران همراه بود. این چیزی است که طرف مقابل هم به آن اذعان دارد. حتی برخی از آمریکایی ها در چند مقاله مهم حتی در نشنال اینترست نوشتند که دلیل به نتیجه نرسیدن گفت و گوها در آلماتی 2 این بود که اولاً غربی ها برای مذاکره آمادگی نداشتند و دوماً آن ها کیف تحریم ها را همراه خود نبرده بودند.»
نماینده جلیلی ادامه داد:«این که طرف گفت و گوی ما در چه سطحی است یک بحث است اما مهم نتیجه گفت و گو است. آیا ما در گفت و گو ها به دنبال مذاکره با یک مقام بالاتر و پایین ترهستیم که به هم دست بدهیم و بخندیم یا به دنبال تامین منافع ملت ایران هستیم؟ در آن دوره روند به شکلی شد که ما نه تنها تمام فعالیت های هسته ای را تعطیل کردیم، بلکه چنین نمایه ای هم توسط کسی که خودش مجری این روند بود، نمایش داده شد شد. این وضعیت اصلاً به نفع ما نبود.»
وی افزود:« سال87 با معاون سولانه گفت و گویی داشتم که ایشان در مورد دلیل ارائه پیشنهاد سال 84 به ایران گفت، ما در آن مقطع هرچه به شما می گفتیم، شما قبول می کردید و بر این اساس قدرت شما را کم ارزیابی کردیم و برهمین مبنا چنین پیشنهادی ارائه کردیم اما وقتی دولت عوض شد به این نتیجه رسیدیم که در ارزیابی خود دچار اشتباه بودیم.»
باقری در پایان گفت:«اگر ما با این نگاه به سمت آمریکا که دشمن ماست برویم، قطعاً به حق خود نمی رسیم. نکته بعدی این است که در مذاکره باید به دنبال تثبیت حقوق خود باشیم، نه معامله بر سر حقوق خود! در دوره قبل ما بر سر حقوق خود معامله کردیم اما در این دوره در مسیر تثبیت حقوق خود در حال حرکت هستیم.»
واعظی درپاسخ گفت:« آقای باقری به مطلب درستی اشاره کردند که ما قضاوت را به بینندگان بسپاریم. من از مردم محترم می پرسم آیا شما از نظر سیاست خارجی وضعیت فعلی را بهتر می دانید یا وضعیت قبل از روی کار آمدن آقای احمدی نژاد؟ آیا ایرانیان خارج از کشور الان وضعیت بهتری دارند یا قبلاً؟ گذرنامه ایرانی امروز دارای عزت بیشتری است یا در گذشته عزت بیشتری داشت؟ وضعیت اقتصاد و معیشت الان بهتر است یا آن موقع؟»
وی ادامه داد:« اینکه ما شش مذاکره کنیم و بعد دلمان را به این خوش کنیم که برای آن ها کلاس درس و پاور پوینت درس گذاشتیم و آن ها را توجیه کردیم که مذاکره نیست. مذاکره یک هنر است و به معنای دفاع از حقوق ملت است. شش سال است ما می گوییم رفتیم این را گفتیم و این ها فلان را به ما گفته اند. مذاکره زمانی به آقای دکتر روحانی محول شد که پرونده در مسیر شورای امنیت بود اما در نهایت نه پرونده به شورای امنیت ارسال شد و نه قطعنامه ای بر علیه ما به تصویب رسید. در مقابل این همه تحریم و قطعنامه در دوره جدید مذاکرات به وجود آمده است. ملت ایران قضاوت کنند که کدام یک بهتر است.»
واعظی افزود:« اگر آمریکا اشکال دارد چرا پای میز مذاکره با 5+1 می نشینیم؟ مگر سر میز مذاکره با این گروه مذاکره و تعامل نمی کنیم؟ مگر آن ها به ما پیام نمی دهند؟ همه این اتفاق می افتد. شما بدانید بستر مساله هسته ای در دولت جناب هاشمی رفسنجانی آمده شد و در دولت جناب آقای خاتمی ادامه پیدا کرده است. دولت آقای احمدی نژاد با یک بستر آماده مواجه است. درست مثل یک پسرحاجی که یک میراث عظیم از پدرش به او ارث می رسد اما به جای اینکه به این میراث اضافه کند، کارش این است که مرتب ولخرجی و حاتم بخشی کند.»
وی در پایان گفت:« در همه این مذاکرات، چیزی که برایمان مهم است نتیجه گفت و گوهاست. دیپلماسی با شعار پیش نمی رود و نتیجه محور است. دکتر باقری می فرمایند آقای جلیلی ربطی به سیاست خارجی ندارد این در حالی است که ایشان از تمام سیاست خارجی هشت سال گذشته حمایت کرده اند و اصلاً خودشان عضوی از دولت هستند و اصولاً وظیفه دکتر جلیلی در دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی، هماهنگ کردن مسائل سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی است. دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی باید پاسخگوی بخش عظیمی از نابه سامانی های موجود باشد.»

/2727

کد خبر 297064

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
5 + 10 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 139
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • فاطمه سادات A1 ۲۰:۰۶ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۶
    بخدا قسم من رو همینطور...
  • میلاد IR ۲۰:۰۷ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۶
    سیاست خارجه شما هم من رو یاد جورج سورس میندازه!
    • بی نام A1 ۰۵:۳۳ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۷
      2 1
      ایراد از ذهن متوهم شماست !! بعضی وقت ها به این نتیجه میرسم بحث ،تبادل آرا ، مناظره و گفت و گو با چنین افکاری اصلا نتیجه نداره چون انقدر در دنیای خودتون غرق شدید که معنای یه حرف ساده رو نمیفهمید. نمیفهمید وقتی از عزتمندی کشور حرف زده میشه منظور نوکری نیست آقایی است ... وقتی حرف از تعامل زده میشه منظور تسلیم نیست سیاست و تدبر برای تضعیف طرف های مقابل و به کرسی نشوندن حرف ماست ...منظور دست کشیدن از انرژی هسته ای نیست منظور با اقتدار رسیدن به این امر و ضمنا در کنارش توسعه تمام بخش های صنعتی و اقتصادی است ....وقتی اینا رو نمیفهمید نشون میده که ذهن شما ایراد داره !
    • امیر IR ۰۸:۳۲ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۷
      15 4
      خوبه حالا شماها حداقل اسم این جورج سورس رو یاد گرفتین که هر جا کم بیارین منتقدینتون رو به این آقا نسبت بدین. بسه دیگه، تا کی بداخلاقی !
    • بی نام A1 ۱۰:۵۳ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۷
      14 2
      اصلا سوروس و میشناسی ؟
    • میثم IR ۱۲:۴۳ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۷
      17 3
      فقط یه چیزی از بقیه شنیدی مثل طوطی تکرار میکنی.
  • نیما A1 ۲۰:۰۸ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۶
    احسنت بر آقای واعظی و سیاستهای دکتر روحانی
  • میلاد IR ۲۰:۱۰ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۶
    حسن روحانی ........... تعامل سعید جلیل ............. مقاومت اگر هر دوی این ها این اصل رو آمریکا و دار و دستش دشمن مردمن رو قبول داشته باشن .....فرقی نمیکنه هر دوشون هدفشون زمین زدن دشمنه.........باید سابقه رو نگاه کر
    • محمد هادی IR ۰۶:۳۳ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۷
      0 0
      ببخشید اشتباه مثبت دادم
  • سعید IR ۲۰:۱۱ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۶
    نه ظرفیت-نه شهردار نه سردار-نه دکتر نه شاعر فقط محمدرضا عارف
    • بی نام IR ۰۶:۲۹ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۷
      3 1
      من رای خودم قالیبافه ولی خداوکیلی شمایی که اصلاح طلبید حداقل بیخیال عارف شید بازم استدلالو نطق حسن روحانی در شان رییس جمهوری هست آخه عارف......!!!!
  • علی IR ۲۰:۱۲ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۶
    خدا بخواد دست خون خواهان برای مردم رو میشه
  • بی نام A1 ۲۰:۱۲ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۶
    اقای لاریجانی که دو سال اول دبیر شورا بودن و سیاست متعادل تری داشتن؛گفته بودن از دید سولانا هیچ فرقی بین ایران و طالبان نیست چه برسه به الان؛احتمالا الان فکر میکنند از طالبان بدتریم
  • kourosh A1 ۲۰:۱۶ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۶
    این حرف و طلا بگیرید!!
  • بی نام IR ۲۰:۱۷ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۶
    عالی بود دکتر واعظی. آقای باقری هیچ پاسخی نداشت.
  • امیر A1 ۲۰:۱۷ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۶
    یکی از نطق های مهم آقای جلیلی: ما پارادایم هایی داریم که میتواند در افزایش ظرفیت های پاردایمی پاردایمهای کشورهای دیگر به طور حتم ظرفیت های گسترده ای در تمام بخش های جوامع دنیا ایفا کند!
  • بی نام IR ۲۰:۱۸ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۶
    صحبت هاي آقاي واعظي عالي بود ولبخند آقاي باقري آدم رو ياد لبخندهاي احمدي نژاد مينداخت
  • بی نام IR ۲۰:۲۴ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۶
    عزت میخواهیم نه خود فروشی و نوکری بیگانگان. وقتی همه چیز راببخشید دیگه چیزی نمونده برای ابراز نوکری.
    • بی نام IR ۰۰:۲۲ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۷
      یعنی ببخشیدا رهبری که از مدیریت پخته روحانی در اون دوران تقدیر کردن البته اگه مستندشون رو دیده باشی از خدای نکرده خود فروشی و نوکری بیگانه تعریف کردن
    • بی نام DE ۰۳:۴۲ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۷
      158 9
      اینقدر کلی گویی نکن، عزت در اقتصاد شکوفا هست، عزت در این هست که مردم راحت زندگی کنن، عزت در این هست که ایران هم مثل تمام کشورهای دیگهء دنیا، فقط یک کشور آزاد باشه که به فکر رشد و شکوفایی هست و همه جا بهش احترام میگذارن،. عزت در قلدر بازی و تحریم و تورم و رکود و گرانی و فقر و بدبختی نیست.
    • بی نام تر IR ۱۰:۱۱ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۷
      15 2
      عزت از نظر شما چیه ؟ اینکه به خاطر فقر یکی تن فروشی کنه یا اینکه به خاطر کمبود دارو و گرونی یکی بچه ش تو بیمارستان بمیره و شرمنده زن و بچه ش بشه یا اینکه تو کشور عربی ایرانیارو بازرسی بدنی کنن عزت چیه از نظر شما؟ شایدم عزت اینه که تو کشورهای سوریه و فلسطین و حتی این اواخر افغانستان پرچم ایران رو آتیش بزنن اینا عزته مگه نه؟؟؟؟؟
  • بی نام NL ۲۰:۲۵ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۶
    اونایی که فکر میکنن نماینده روحانی درست میگه مثبت(+) بزنن.اونایی که فکر میکنن نماینده جلیلی درست میگه منفی(-) بزنن
    • حسام A1 ۱۸:۵۷ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۷
      2 7
      کی از تو خواست نظرسنجی راه بندازی؟ هر کی نظرش + باشه یا _ رودربایستی نداره نظر میده
  • حامد IR ۲۰:۲۵ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۶
    نماينده روحاني بخاطر توهين. به مردم بأيد عذر خواهي كند أدب و نزاكت خوب چيزيست أدب مرد به زدولت اوست
    • بی نام A1 ۲۳:۳۷ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۶
      ایراد شماها اینه که خودتون را مردم میبینید !! شما خواص هستید !
    • بی نام IR ۰۷:۱۸ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۷
      131 3
      عذرخواهی رو باید جلیلی از مردم کنه که به خاطر عدم تواناییش در مذاکرات، داريم هزينه مي ديم.
  • بی نام A1 ۲۰:۳۲ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۶
    عکس العمل نماینده اقای جلیلی اخر برنامه به اظهارات نماینده اقای روحانی "جویدن پوست لب" بود... میدونید این حرکت یعنی چی؟ناشی از حرص خوردنه....مناظرات دوطرفه این مزیت رو داره که میشه قشنگ حرکتای دو طرف رو گذاشت زیر ذره بین...از حرکات صورت و دست و کلا عکس العملاشون خیلی چیزا دستگیر ادم میشه...
  • m n AE ۲۰:۳۴ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۶
    من برنامه تلویزیونی را دیدم نماینده آقای روحانی واقعا به هم ریخته بود و هم دستو و هم صدایش می لزرید و جوابی برای علت تعلیق نداشت که بدهد و دائما سعی می کرد با تهمت زدن رقیب را از میدان بیرون کند.
    • PooH A1 ۰۹:۴۰ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۷
      6 1
      دوست عزيز، براي يك مناظره زنده قطعا هر كدام از طرفين سوال هاي احتمالي و جواب مناسب رو پيش بيني مي كنند! راجب تعليق هسته اي هم كسي غافل گير نمي شه كه به هم بريزه! چون جز اين حرف، هيچ چيز به ذهنتون نميرسه!
  • amir IR ۲۰:۳۵ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۶
    برخی حالا که دیدند حرفی برای گفتن ندارد می خوان با عوام فریبی رای جمع کنند. نماینده آقای روحانی واقعا هیچ حرفی برای گفتن نداشت به جز اینکه با عوام فریبی آقای جلیلی رو به آقای احمدی نژاد ربط بدهند. توصیه می کنم یکبار دیگه صحبت های آقای باقری رو بخونید.
  • بی نام IN ۲۰:۳۶ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۶
    آی ایها الناس!تو رو خدا به هر کی میخواین رای بدین فقط به جلیلی رای ندین مگر اینکه دلتون بخواد هر روز بر اموات احمدی نژاد درود بفرستید!!!
  • بی نام A1 ۲۰:۳۹ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۶
    آقای واعظی بلاخره موضوعی رو که باید مطرح می کردند را بیان کردند و واقعیت جریان آقای احمدی نژاد و تیم ایشون رو بیان کردند. خیلی برای شنیدن این موضوع منتظر ماندیم.
  • نیما IR ۲۰:۳۹ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۶
    درود بر روحانی . دکتر واعظی خوب جوابی به باقری داد تا بفهمه ملت به این جور ادمها و اون سرکرده شون ( جلیلی ) رو با افرادی مثل طالبان مقایسه میکنن ! این سیاست های بسته و تنگ نظرانه و افراطی این تندرو ها فقط برای مملکت هزینه های جبران ناپذیر داره .
    • بی نام IR ۰۴:۵۲ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۷
      0 0
      آدم ی که منطق نداشته باشه به همه توهین میکند .اگر شما به این میگید طالبان پس درود بر این طالبان. ولعنت بر سیه رویان ترسو و دین فروش
    • بی نام IR ۱۸:۵۱ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۷
      10 0
      زنده باد روحانی به امید چیروزی
  • باران IR ۲۰:۴۴ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۶
    روحانی دوستت داریم
  • محمد از کرمان A1 ۲۰:۴۷ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۶
    زنده باد روحانی و عارف
  • بی نام IR ۲۰:۴۷ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۶
    خوشم میاد همکاران آقای روحانی چیزی برای گفتن ندارند البته به جز عوام فریبی
    • بی نام A1 ۲۲:۴۹ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۶
      307 7
      ببخشید اگه مناظره عوام فریبیه پس وضو گرفتن توی مستند یا گوشزد قوانین رانندگی چی نام داره؟
    • بی نام A1 ۰۷:۲۲ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۷
      68 2
      عوام خودتی
  • علی ام A1 ۲۰:۴۹ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۶
    وی افزود: در سال 87 گفت وگویی با کوپر معاون سولانا داشتم؛از او درباره پیشنهادهایی که دوره آقای روحانی شده بود صحبت کردم و گفتم چرا آنچنان پیشنهادهایی کردید؟ او گفت ما آن موقع هر چه پیشنهاد می کردیم می پذیرفتید ولی حالا می بینم که وضعیت عوض شده است.
  • محمد IR ۲۰:۴۹ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۶
    اینکه وقت آخر نوبت شودوهرچه از دهن بیرون بیاد بگوید که هنر نیست.مگر دست آورد گفتگوی جلیلی غنی سازی 20درصد نیست.مگر رهبر ازدولت وقت اعلان نارضایتی نکردن.شما که بستر سازی کردیدپس چرا انجام ندادید شهامت نداشتید.تورم راهم دردولتهای قبلی داشتیم.مگر شانزده سال حکومت نکردید پس چرا انقدر عقب هستیم از نظر اقتصادی شماکه بستر سازیدطی اون شانزده سال خوب بود ایران را گلستان کنید.دوران مجلس شیشم میخواستید جام زهر به رهبر بنوشانید افسوس که اعمال خود رافراموش کردید وطوری وانمود میکنید که انگار کشتی نجات هستیدشما اگرتوانای اداره کشور راداشتیدالان هرایرانی خوب بود بهترین زندگ را داشته باشد فقط نتیجه دوران شما عده ای با بیتالمال ملییاردرشدن وباماشینهای جند صد میلیونی مانور میروند بخصوص بعضی آقازاده ها
    • بی نام IR ۲۲:۴۵ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۶
      رهبر اعلان نارضایتی نکردن دلیل میخواین ؟ برین لطفا مستند آقای روحانی رو ببینید. دست آورد آقای جلیلی غنی سازی 20 درصد نبود ! اگر پایه نباشه نمیشه پیشرفت کرد . آقای جلیلی این پایه رو مدیون دانشمندان و دولت های سال سازندگی و اصلاحات هستند .
    • هاشمی A1 ۰۴:۵۱ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۷
      0 0
      حالا همه حرفهای شما به کنار و دوستان در کامنتهای قبلی جواب دادند، فقط در مورد جمله آخرتون میخواستم بگم که اگر سرتون رو از زیر برف در بیارید خواهید دید که واردات پورشه و مازراتی و بنز اس500 و عدم واردات دارو ماحصل سیاستها و رانت های ارزی دولت محترم آقای احمدی نژاد است. لطفا وجدان و صداقت داشته باشید
  • بی نام IR ۲۰:۵۱ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۶
    حو صله خواندن نیست فقط این را باید گفت مدیریت جلیلی چی بوده تا دیروز در جلسات دربسته و تکرار سخنان مفید بوده و سود مند بوده و خوب بوده و فراتر از این نرفته و در قبال این جلسات تحریم ها تشدید و هزینه ها افزایش و ....اما امروز تکرار ظرفیت و ساختار و ازاد سازی و گفتمان .....و نرم افزاری و .....و حال الان تفاوت مو های جلوش کو تاه تر شده و راه رفتن هم چپ و راست بیشتری پیدا کرده
  • بی نام A1 ۲۰:۵۵ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۶
    ناک اوت شد جلیلی.
  • بی نام IR ۲۰:۵۶ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۶
    خداییش آقای روحانی و دوستانشون با چه اعتماد به نفسی در مورد سیاست و امور خارجه صحبت می کنند!!! آقای واعظی : بستر هسته ای در دولت هاشمی آماده شده و در دولت خاتمی ادامه پیدا کرده است !!!!! میشه دقیقا ادامه پیدا کردن رو توضیح بدید ؟
    • بی نام IR ۲۲:۱۲ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۶
      کتاب آقای روحانی رو بخون 1000 صفحه توضیحه. البته اگه سواد خوندن کتاب رو داشته باشی عزیزم.
    • بی نام IR ۲۲:۲۹ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۶
      ادامه پیدا کردن دوست خوب من یعنی این که : با برداشت اشتباه از کلمه ی سیاست و سیاست ورزی که امیرالمومنین هم بسیار در بابش سخن گفتن ، دوستان هم فکر و همکار آقای جلیلی ، فکر می کنن اگه اونا( غربی ها ) به هر دلیلی زروشون تو بازی های سیاسی و قدرت بیشتر هست ، حتما ما هم باید با لج و لج بازی و همه چی رو به صورت رو بازی کردن برای غرب شرح بدیم... بعد همین وضعیتی که میبینی برای کشورمون بوجود می آید ... وقتی رییس شورای عالی امنیت ملی فرق بین کاغذ قطعنامه علیه ایران رو با یه تکه کاغذ معمولی متوجه نیستن ، همین میشه دیگه .حالا دوستان همفکر آقای روحانی چی میگن : میگن بابا هر چیزی مرد خودشو می خواد . تعامل با غرب حتما به معنی کولی دادن به غرب نیست که . حتما هم ما نباید به هر چی رسیدیم هی تو بوق و کرنا کنیم
  • مهناز IR ۲۰:۵۶ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۶
    آقای ضرغامی چرا اجازه نمیدید این گونه بحث های باز در بقیه مواقع سال انجام بگیرد؟
    • حقیقت گو IR ۱۵:۲۲ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۷
      11 0
      چون نیازی به رای شما در بقیه ی سال وجود نداره!!!!!
  • AliRezA IR ۲۰:۵۷ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۶
    باقری فقط و فقط سفسطه میکرد.
  • نقی A1 ۲۱:۰۵ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۶
    سیاست خارجی حسن روحانی هم مرا بیاد سران فتنه می اندازد که می خواستند که آمریکارا وارد ایران بکنند
    • بی نام IR ۰۴:۵۲ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۷
      0 0
      کی خواست آمریکا رو وارد ایران کنه؟ اگر مذاکره با آمریکا به نفع ایران باشه بهتر که انجام باشه ما باید کاری را انجام بدیم که به نفع ملته، همه کشورها همین کار را میکنند
    • بی نام A1 ۰۶:۰۳ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۷
      128 5
      نقی ......الکی میگه!!!!...نهار نخردمه!!!
  • reza A1 ۲۱:۰۷ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۶
    متاسفم برای کسانی که نمیفهمند در بین همه کاندیداها فقط این مرد میتونه کشور رو بسازه ایشون کارهائی کردند که در تاریخ ایران جاودانه است و هر کدام از این پروژه ها را اگر کسی انجام میداد تو بوغ و کرنا میکرد که آی ببینید من چه کردم همین الان بقیه کاندیداها کدومشون حتی کاری در حد نصف یکی از پروژه های زیر انجام داده؟ فرمانده بزرگ جنگ فرمانده با اقتدار نیروی انتظامی که واقعا به پلیس شخصیت داد و از نو ساخت پلیس رو یادمان نرود منطقه خاک سفید رو ایشون پاکسازی کرد ایجاد سامانه 110 تهیه ماشینهای زیبای بنز برای شخصیت دادن به پلیس بهترین شهردار تاریخ تهران که پروژه های زیربنائی برای تهران اجرا کرد برج میلاد نماد تهران دز زمان ایشون بهره برداری شد تونل رسالت تونل توحید تونل نیاش اتوبان امام علی دو
    • مهدي A1 ۲۳:۴۸ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۶
      دوست عزيز شما حالت خوبه؟؟ اينايي كه ميگي دكتر قاليباف انجام داده و الان ايشون چه ربطي به اين موضوع داره؟!
    • بی نام DE ۰۳:۳۱ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۷
      ساخت و ساز کوی دانشگاه تهران یادت رفت!!!!
    • محمد IR ۰۴:۱۱ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۷
      109 9
      دوست عزیز کشور ایران و ما ایرانی ها نیاز به کار فرهنگی و زیر بنایی داریم البته در اولویت اول نمی شود گفت کسی که فلان برج تونل واتوبان ساخته برای ریاست جمهوری مناسبه گزینه های دیگری برای رییس جم.ه.ر شدن هست البته بهتر است در کنار مزایای کاندیداتون تهدید ها و ضعف هاشم بگید
  • بی نام A1 ۲۱:۱۰ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۶
    خب جناب واعظی نماینده آقای روحانیه دیگه،لذا بیشتر از این نمی شه ازش انتظار داشت. زنده باد جانباز فدایی اسلام و ایران "دکتر سعید جلیلی"
  • بی نام A1 ۲۱:۱۲ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۶
    واعظی از تمام ظرفیتها برای بی اثر کردن تهدید باقری استفاده کرد
    • بی نام A1 ۲۳:۰۱ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۶
      با کمک روشهای نرم افزاری (=بدون دعوا) تهدید را به فرضت تبدیل کرد!
  • بی نام IR ۲۱:۱۸ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۶
    عالی بود آقای واعظی
  • منتظر IR ۲۱:۲۵ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۶
    واعظی آخر کار دروغ می گفت و توهین می کرد. دروغ در مورد مذاکرات هسته ای و توهین به جلیلی. در مورد بحث هسته ای که معلومه اگه تسلیم غرب باشیم قطعنامه صادر نمی کنند اینکه هنر نیست که واعظی و روحانی آن را هنر جلوه می دهند. اگه جلیلی یعنی دولت پس روحانی هم یعنی دولت خاتمی با همه ضعف هایش.
    • بی نام A1 ۰۲:۴۴ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۷
      خوب هر انسان عاقلی دولت خاتمی را به احمدی نژاد ترجیح میدهد من اگر مطمئن بودم دولت روحانی دولت خاتمی است با تمام وجود برای موفقیت روحانی تلاش میکردم.
  • بی نام IR ۲۱:۲۶ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۶
    رای من قطعا روحانی.
    • جواد A1 ۰۸:۲۳ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۷
      8 128
      شما اول طالبان را بشناس بعد دیگران را به طالبانیست متهم کن ! جناب واعظی با این کلمه اثبات کرد که پیرو مکتب احمدی نژاد در ترور شخصیت افراد است و فردی فوق العاده بی تقوا و بی اخلاق است ! متاسفم برای روحانی که چنین شخصی را به نمایندگی برگزیده ! خدا به داد ملت برسد اگر رییس جمهور شود ! خدا می داند چه افراد بی تقوا و دهن دریده ای را حاکم کند .
  • بی نام IR ۲۱:۲۷ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۶
    بابا صد رحمت به طالبان والا
  • بی نام IR ۲۱:۵۴ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۶
    این کدوم واعظی هست اخه؟ اسم کوچیک نداره این بابا بدونیم کی بوده چی کاره بوده این کشور مملو از واعظی هست.
    • بی نام IR ۰۱:۴۷ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۷
      148 6
      اگه تا آخر مطلب می خواندی متوجه می شد کدام واعضی هست ، محمود واعظی
    • بی نام A1 ۰۵:۰۶ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۷
      0 1
      معاون مرکز پژوهشهای استراتژیک.- معاون آقای روحانیه- لیسانس مهندسی داره و دکتری علوم سیاسی
    • سید محمد علی A1 ۰۷:۳۵ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۷
      0 1
      اشان محمود واعظی هستند.سالها عضو شورای عالی امنیت ملی بودند اما مدت دقیق آن به خاطرم نیست.
  • کيان IR ۲۲:۰۴ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۶
    درود بر روحانی، سلام بر خاتمي
    • یک رای سفید IR ۰۰:۱۲ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۷
      در بین تمامی کاندیداها با برنامه ترین دکتر رضایی و با سوادترین دکتر روحانیه. 8ماه مذاکره با اشتون کجا و 8 سال مبارزه با صدام. بنظر من بقیه سیاهی لشکرند. هرچند که از ستاد دکتر جلیلی بوی چلو و جوجه به مشام میرسد. احمدی نژاد هم همین حرفها رو سال84 میزد.با تز دکتر جلیلی باید از فقر مرد ولی عزت داشت. یعنی نمیشود مردم کشورم بهترین ماشین و بهترین خونه و بهترین درآمد رو داشته باشند و با عزت باشند. 7میلیارد آدم تو این دنیا هستند چرا 70میلیون ایرانی شدیم وصله ناجور....................
    • احمد A1 ۰۸:۲۰ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۷
      3 120
      باسواد ؟ برای همین تو مناظره اقتصادی همه مطالب را از روی جزوه می خوند ؟ ؟؟؟؟؟؟؟؟
  • - A1 ۲۲:۲۶ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۶
    واقعا عارف بهترین نماینده از بین این هشت تاست
    • بی نام A1 ۰۹:۴۵ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۷
      3 11
      عزیزم اینجا کسی از عارف صحبت نکرد. بحث جدیه...
  • صدرا IR ۲۲:۳۴ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۶
    به طور کلی جلیلی دارای عملکردهای متناقضی است به عنوان مثال در فیلم تبلیغاتی اش نشان داده می شه که برای خواندن نماز اول وقت مذاکره را ترک می کنه اما در روز چهار شنبه در مناظره دوم وقتی که زمان اذان مغرب شد، همچنان به مناظره ادامه می ده. به طور کلی جلیلی آنطور که سعی داره خودشو نشان بده نیست.
  • بی نام IR ۲۲:۳۹ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۶
    کار رو باید سپرد به یک کاردان با تجربه مثل روحانی و تیمش
    • بی نام EU ۰۷:۰۵ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۷
      115 8
      100 درصد، باید همین کارو کرد تا مجدد این کشور عزیز به دست افراد کم تجربه گرفتار نشه...
  • سعید A1 ۲۳:۲۸ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۶
    آقای باقری مدام از حقوق مردم صحبت کرد؟ من واقعاً میخوام بدونم میلیاردها دلار درآمد نفتی که نمی تونیم از هند و چین بگیریم جزء حقوق مردم نیست؟ اینکه پارس جنوبی رو (در اثر عدم جذب سرمایه) دو دستی تقدیم قطر کردیم جزء حقوق ملت نیست؟ اینکه گاز زیر قیمت به پاکستان می فروشیم جزء حقوق ملی نیست؟ ظاهراً ایشون فقط در موضوع هسته ای زیر بار نظام بین الملل نرفتن و در بقیه حوزه ها بی آنکه بدونند بد جور الزامات نظام بین الملل رو پذیرفتند!!!!!!! این وضعیت عاقبت شعارزدگی است. یک چیز دیگه هم میمونه. فرضاً ما این راه رو تا ته رفتیم اصلاً تا غنی سازی 90% بعدش چی؟ مملکتی که تعطیل شده غنی سازی 20% با 60% چه فرقی براش میکنه؟
    • بی نام A1 ۰۷:۵۴ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۷
      0 0
      احسنت.
  • علی IR ۰۰:۳۴ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۷
    یکی از شبای دلپذیر زندگیم رقم خورد ... لذت بردم از صحبتای آقای واعظی و بخصوص تشبیه دقیق ایشون درباره ی سیاست های طالبانی .....
  • بی نام A1 ۰۰:۵۹ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۷
    اقای واعظی نشان دادند که کشور پر از آدمهای با سواد و با سیاست است. اقای باقری از طرفی می گوید کدخدایی وجود ندارد و ما نباید بر سر حق مذاکره کنیم سوال اینجاست پس چرا مذاکره می کنید و چرا در صدد جلب نظر کد خدا هستید اگر به قول ایشان ما در طی این 8 سال دستاوردی داشته ایم باید هزینه های آن را هم بببینیم این دستاورد (عجب دستاوردی !!!) ایا قابل قیاس با هزینه های آن است؟؟؟
  • بی نام EU ۰۱:۱۴ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۷
    يه دوستي بالاتر يه چيزي درباره قاليباف گفت جا داره بگم كه اقا هركي كه شهردار ميشه كه هميه كارا خودش نميكنه كه بلكه صد تا مشاور داره تمام طرح ها هم پيشنهادات گروه هاي زير دست هستند كه جناب شهردار فقط انها را افتتاح ميكنه و پا قباله خودش ميزنه
    • بی نام A1 ۰۶:۰۴ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۷
      63 8
      آفرین همینه کو گوش شنوا
    • بی نام IR ۰۶:۲۰ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۷
      0 1
      گیریم حرفت درست،چرا زمان شهردارای قبلی تهران همچین پیشرفتی بخودش ندید؟ دکترجان ریاست جمهوری هم همینه قرار نیست همه کارارو خود رییس جمهور بکنه مهم مدیریته
    • بی نام IR ۰۷:۱۸ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۷
      22 71
      اولا به اون دوستتون بگید چرا تو شهرداری های قبلی چرا این همه کار نشده بود؟ اونا مشاور نداشتن؟! درضمن اتفاقا ویژگی یک مدیر خوب این نیست که همه کار هارو خودش بکنه بلکه باید تیم داشته باشه و بتونه این تیم رو مدیریت بکنه
    • ایرانی IR ۲۰:۳۲ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۷
      6 1
      بزرگترین خدمات تو شهرداری تهران زمان کرباسچی شد
  • بی نام IR ۰۱:۴۰ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۷
    ایرانی آباد و سرفراز با دکتر مهندس غرضی!
    • gomnam A1 ۰۴:۲۱ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۷
      دکتر مهندس؟؟؟؟؟؟!!!!!! :D
  • مردم A1 ۰۲:۰۸ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۷
    دکتر واعظی کولاک کرد باقری واقعا اچمز شد اینم همش فرصت تهدید میکرد ستاد روحانی باید cd مناظره رو تکثیر کنه پخش کنه مردم اگاه شن اقا هرکی خودش بره ستاد روحانی ادرسا تو سایتشه پوستر بگیرید پخش کنیداسمش تو دید مردم باشه اگه الان تبلیغات نکنید رای نیاره شک نکنید فردا پشیمون میشیدجلیلی به شدت فعاله
  • هموطن IR ۰۲:۵۵ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۷
    وقتی قرار بشه مثل لیبی همه چیزمونو حتی تحقیقات دانشگاه ها رو سوار کشتی کنیم بفرستیم واسه غربیا که معلومه نه تحریم میشیم نه قطعنامه شورای امنیت سازمان بشر علیه ما صادر میشه که این همه پزشو میدن . وقتیم که قرار کوتاه بیایم وزیر امور خارجه غربیا که هیچ خود نخست وزیراشون واسه دست بوسی شرفیاب آقایون میشدند دقیقا مثل بوسه برلوسکونی روی دستای قزافی ( البته تو این مورد آقایون کمتر از قزافی بودند از نظر اروپا)
  • بی نام IR ۰۲:۵۸ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۷
    سلام.خبرا عالیه دستتون درد نکنه.چرا بعضی از خبر ها به صورت فیلم هستن و باز نمی شن؟ لطفا خبر اسکناس 1000 تومانی رضایی را درست کنید یا اون رو به ایمیلم بفرستید. (ممنونم از شما)
  • میلاد IR ۰۳:۰۰ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۷
    نه سازش;نه تسلیم;یار جلیلی هستیم
    • بی نام A1 ۰۶:۳۳ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۷
      0 1
      مواظب باش یار جلیلی بودنت باعث نشه باری بر دوش مردم بشی
    • بی نام A1 ۱۱:۰۱ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۷
      77 4
      نه جلیلی نه اشتون ، گفتگوی تمدن !
  • lmohamad A1 ۰۳:۱۸ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۷
    عالی بود اقای واعظ.ایران پر تنش رو با اقایان ............ نمی خواهیم
  • سید A1 ۰۳:۵۴ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۷
    روحانی چرا فقط دولت فعلی رو نقد میکنه و برنامه نمیده ؟ منم بلدم مشکلات کشور رو بگم....
  • ali EU ۰۴:۳۰ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۷
    احسنت بر اقای واعظی ..اونا با برنامه حرف می زنن .طوری که درست برای مردم مشخص نشه میخوان چه بلایی سرشون بیارن ..حرفای کلی و مبهم و حتی با توهین !
    • بی نام IR ۰۶:۱۳ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۷
      آقای روحانی و تیمش فکر میکنن با حاشا کردن میتونن ذهن مردم رو درمورد دوران فخمیه دبیری شورای عالی امنیت ملی فراموش کنن. بیانیه ننگین سعد آباد حتما یادشون رفته!!!!!!!!!! یادشون رفته غربی ها حتی اجازه فعالیت 3تا سانترفیوژ رو هم به ما ندادن جالبه آقای واعظی میگن پرونده نرفت شورای امنیت دورغ بزرگتر از این؟؟؟؟؟؟؟؟ پدر شهید احمدی روشن گفت وقتی تعلیق رو پذیرفتیم مصطفی 10سال پیر شد یه بار منطق به خرج بدین صحبت های امام خامنه ای رو در این مورد گوش بدین
  • سنگسر IR ۰۴:۴۵ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۷
    0 0
    ما اسلام روحانی می خواهیم و نه اسلام طالبانی !
  • ساسان EU ۰۴:۵۰ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۷
    0 0
    آقای واعظی و دیگرا اصلاحاتی های عزیز !! جون مادرتون دیگه اینجوری بی منطق وبی اصول وهوچی گرانه با نمایندگان جلیلی بحث نکنید این بحث های ناشیانه فقط باعث می شه رای جلیلی بره بالا
  • یونس IR ۰۵:۲۵ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۷
    0 0
    سیاست خارجی جلیلی از طالبان هم بدتره روحانی هم که چیز مثبت قوی نداره فقط سردار قالیباف
  • ایرانی IR ۰۵:۴۹ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۷
    سلام من برنامه دیشب دیروز امروز فردا را مشاهده کردم باز هم بازی با کلمات عرصه-ظرفیت-ضعف و قوت-تهدید و فرصت !!! چرا کسانی که اینقدر مردم را سخیف می پندارند دست از سر این مردم بر نمی دارند.
  • دکترای علوم سیاسی IR ۰۶:۰۵ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۷
    از نظر سیاسیت خارجی در مدت این هشت سال واقعیتش بسیار ضعیف بودیم چرا که از تمام ظرفیت ها و پتانسیل به نحو مطلوب استفاده نکردیم نمونه اش عدم استفاده از تجارب نخبگانی مانند آقای واعظی در سیاست خارجی
  • بی نام IR ۰۶:۳۱ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۷
    0 0
    لا يحمل هذا العلم الا اهل البصر و صبر.
  • nasr IR ۰۶:۳۳ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۷
    0 0
    شماهایی که دم از سیاست خارجی عالی میزنید! شماهایی که با توهین و بدگویی و سیاهنمایی، سیاست خارجی رو به طالبان شبیه میدانید!! یک سوال دارم؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟ اگر شما مدعی هستید که سیاست خارجی تان باعث شد که تحریم از سر ایران برداشته بشه و ایران رو از جنگ حتمی نجات دادید! پس چرا بعد از راه اندازی غنی سازی تحریم ها بر علیه ایران شروع شد؟؟؟!!! من هم اگر بودم و نمی خواستم که تحریم بشم این کار رو می کردم!!! این که دیگه عرضه نمیخواد!! هر کسی جای آقای روحانی بود برای اینکه تحریم نشیم تعلیق می کرد. اما تمام این فشار ها نه برای انرژی هسته ای است بلکه برای: *نابودی ایران اسلامی است* *پایمال کردن خون هزاران شهید انقلاب و دفاع مقدس است* *برای اینه که ما نمی خواهیم به دوستان بعضی از آقایون داخل کشور باج بدیم*
  • بی نام IR ۰۷:۱۰ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۷
    فقط آقا جلیلی، اگه مدیریت هم ندونه ولی باز بچه حزب الهی
    • بی نام IR ۰۷:۳۶ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۷
      0 0
      متاسفم برای این طرز فکر
    • بی نام IR ۰۷:۵۸ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۷
      حزب اللهی!!! مثلا مدل احمدی نژاد؟؟؟؟؟؟؟؟
    • بی نام IR ۰۸:۰۴ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۷
      آقای احمدی نژاد هم به قول امثال شما حزب الهی بود ولی در حال حاضر نظراتتون تغییر فاحشی کرده ...
    • فرهاد IR ۰۸:۲۰ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۷
      احمدی نژادم بچه حزب اللهی بود فقط ببین چه بلایی سر حزب اللهی ها مثل رییس مجلس آورد
    • بی نام A1 ۰۸:۳۲ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۷
      38 4
      دوست منم بچه حزب اللهی داداش ... پس با معیار شما میتونه رییس جمهور شه...خدایا ما با کیا شدیم 70 میلیون؟
    • عباس A1 ۰۸:۴۴ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۷
      34 7
      ما رییس جمهوری که فقط و فقط بچه حزب الهی باشه نمی خوایم ملت رییس جمهور میخوان رئیس جمهور تازه کسی که با حقوق بالا پراید سوار میشه ،جای تامل داره بچه ای که تو خط خدا باشه ریا نمیکنه
    • بی نام A1 ۱۱:۵۹ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۷
      36 1
      عجب منطقی
    • ali IR ۱۸:۵۹ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۷
      26 1
      متاسفم برای کسانی که عرصه ریاست جمهوری به بچه حزب اللهی بودن و پراید سوار شدن میدونن !!!!!!!!!!! خواهشا از گذشته عبرت بگیرین قدرت فساد آوره مخصوصا برای کسانی که ظرفیتشو ندارن
    • milad IR ۲۰:۴۵ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۷
      1 22
      که البته در مدیریت هم ایشون تو بین کاندیدا بی رقیبه
  • دانشجوی علوم سیاسی A1 ۰۷:۱۶ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۷
    چقد کامنت های تایید شده یک طرفیه..چه جالب...برادری که داری از روحانی و تیمش حمایت میکنی...یبار کتابشو خوندی؟؟ اخه مومن وقتی همه چیزو قبول کرده...وقتی هرچی اونا گفتن ،این گفته چشم .خوب معلومه مارو تحریم نمیکنن... این دیگه دو دوتا 4تاست...
    • بی نام GB ۱۰:۵۸ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۷
      46 3
      تو واقعا دانشجوی علوم سیاسی هستی؟ از کجا داری مدرک میگیری؟!!!
    • ایرج IR ۱۱:۲۸ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۷
      38 3
      دانشجوی علوم سیاسی گرامی: شما حتما بررسی کردی و اطلاعات دقیق داری که هیئت ایرانی گفته چشم.! برآیند وروردی و خروجی ها رو سنجیدی؟ چی بدست آوردیم با این تیم تحریم کننده ایرانی؟
    • میثم IR ۱۳:۰۸ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۷
      34 6
      ای بابا..فکر کردی به این دانشجوهای علوم سیاسی چی یاد میدن تو دانشگاه؟!
    • دانشجوی علوم سیاسی A1 ۱۵:۳۹ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۷
      10 28
      خوشحالم از منفی هاتون...چون من مدیر اینجا رو میشناسم....شما هیچی نیستید!و هیچ چیزی از سیایست حالیتون نی...
  • سعید IR ۰۷:۱۶ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۷
    دوستان نکته ی ظریفی بسیار زیبایی در این مناظره بود و اون این بود که کتاب آقای دکتر روحانی با در برداشتن تمامی حقایق در اختیار عموم حتی کسانی که منتقدشن بو یعنی اعتماد کرده به مردم و حقایق رو سالها پیش با مردم درمیون گذاشته...حتی نامه ای که بر علیه خودش میدونست استفاده خواهد شد در کتاب گنجونده...تا بخونیم و در جریان تمام جزئیات باشیم...ولی در این 8 سال چقدر صداقت دیدیم و چقدر جزئیات با مردم در میون گذاشته شده؟ چقدر؟؟؟
  • رسول A1 ۰۸:۰۱ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۷
    آن‏هایى که به ما اشکال مى‏ کنند که شما چرا با این قدرت‏هاى فاسد سازش نمى ‏کنید، آن‏ها از باب این که همه چیز را با چشم مادى ملاحظه مى ‏کنند، (همه چیز) را با چشم طبیعى، حل و فصل مى ‏کنند. آن‏ها نمى‏ دانند که انبیاى خدا چه رویه‏اى داشتند، با ظالم چطور برخورد مى ‏کردند، یا مى ‏دانند و خودشان را به کورى و کرى زدند. سازش با ظالم، ظلم بر مظلومین است، سازش با ابرقدرت‏ها، ظلم بر بشر است. آن‏هایى که به ما مى‏ گویند سازش کنید، آن‏ها یا جاهل هستند یا مزدور. سازش با ظالم، یعنى این که دست ظالم را باز کن تا ظلم کند. این خلاف رأى تمام انبیا است . صحیفه امام، ج 18، ص 15 __________ آدمین لطفا تایید کن.
    • ناشناس IR ۰۹:۲۹ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۷
      43 5
      خجالت بكش كشور را به تاراج داديد پدر مردم را درآورديد چه دفاعي مگر فقر هم دفاع از مظلوم است
    • علی IR ۰۸:۲۱ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۸
      6 2
      خجالت بکش
  • جلال IR ۰۸:۰۱ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۷
    عزیزان از گذشته درس بگیریم و فرصت را از دست ندهیم اجماع به دکتر عارف انشاا...
    • بی نام A1 ۰۸:۵۶ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۷
      6 33
      دوست عزيز منم با شما موافقم ولي از اونجايي كه كسي اجازه نميده اصلاح طلبان بتونن كاري كنن پس ما بايد به كسي راي دهيم كه ميانه باشد مثل دكتر ولايتي مه حداقل فضايي براي جليلي نباشه
    • iran IR ۱۱:۰۰ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۷
      64 6
      ائتلاف روحانی-عارف پیروز است...
  • سید محمد علی A1 ۰۸:۰۵ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۷
    0 0
    به نظر من آقای باقری در خواندن مطلب از جانب آقای روحانی شرط انصاف را رعایت نکردند.شما به بخشی از سخنان آقای روحانی درباره ی کدخدایی آمریکا توجه کنید و نظر خودتو را بگید: ***حسن رحانی با بیان این که به نظر من مذاکره با آمریکا راحت تر از مذاکره با اروپا است افزود: بسیاری از اروپایی ها آقا اجازه می خواهند اما آمریکایی ها به قول معروف کدخدا هستند پس اگر با کدخدا ببندیم راحت تر هستیم تا اینکه به سراغ یک مقام پایین تر برویم.*** این یعنی چی؟به نظر شما این یعنی آمریکا کدخدای دهی هست که ما درآن زندگی میکنیم یا کدخدای دهی که اروپایی ها در آن زندگی میکنند؟ به عباراتی از قبیل آنها آقا اجازه میخواهند و ه نظر من مذاکره با آمریکا راحت تر از مذاکره با اروپا است و با کدخدا ببندیم راحت تر هستیم،ذقت کنید.
  • سینا IR ۰۸:۰۸ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۷
    0 0
    چرا روحانی و عارف یکی نمیشن . اینجوری رای ها یه جا جمع میشه ..
  • پیمان ترابی IR ۰۸:۱۴ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۷
    1 0
    سلام واقعا برای آقای واعضی متاسفم. که از لفظ طالبان برای کسانی که اصولا در برابر ظلم می ایستن استفاده کردن. مگه ما با کسی جنگ داریم؟ حداقل به حرف آقای روحانی که از کتاب خودشون نقل شد احترام بذارن؛ ایشون جای برنامه ارائه ندادن دولت فعلی رو نقد کردن؛ به اعتقاد من اگر ما در برابر ظلم عقب نشینی کنیم اون ها مطالباتشون از ما بیشترخواهد شد؛ بله گرونی وتحریم هست من خودم الان 30سالمه لیسانس دارم وبیکارم اما این حرف به حق همیشه آویزه گوشمه که (امام حسین (ع) زیر سم اسب رفت، ولی زیر بار زور نرفت)
  • بی نام A1 ۰۹:۰۵ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۷
    11 71
    از این همه سیاهنمایی کاندیداها(به جز جلیلی و حداد) حالم بهم خورد یعنی یه اقدام مثبت هم دولت انجام نداده؟!!!!!!
  • عليرضا A1 ۰۹:۰۹ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۷
    69 4
    چرخهاي سانتريفيوژ بچرخد به شرطي كه چرخهاي زندگي مردم هم بچرخد ( دكتر روحاني )
  • بی نام A1 ۰۹:۰۹ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۷
    72 6
    آقا تو رو خدا 8 سال احمدي نژاد بس نيست.بازم ميگيد جليلي اصلحه؟ اوني كه اين همه دم از عدالت و اسلام و ساده زيستي ميزد و 25 ميليون راي جمع كرد كارش به كجا رسيد؟ اختلاس 3 هزار ميلياردي و دلار 3500 توماني و تحريم ها و پايان دوره اسلام گرايي(كه آقايي مشايي گفت) نتيجه كارشون نبود؟؟؟؟ تو رو خدا ديگه بسه.ديگه بسه...بسه .مردم خسته شدن
  • ایرانی A1 ۰۹:۴۱ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۷
    60 8
    سلام به همه دلسوزان کشور.اقای باقری وجلیلی از طرف کی انتخاب شدن که دم از طرفداری از مردم میزنن.لطف کنین یه سری به کوچه وخیابونا بزنیدمردم به چه وضعی افتادن.گرونی. بیکاری.فقرو فحشا بس نیست... شماکه میگید اینطور نیست صلاحیت مذاکره رو ندارید.اقای جلیلی التماس میکنم بروید دنبال کارتان تا تحریمها بیشتر نشده از خدا بترسید.
  • شیره A1 ۱۰:۳۰ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۷
    75 6
    فقط به ظرفیت رای ندید
  • بی نام A1 ۲۱:۰۲ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۷
    20 2
    کلمه جدید اقای ظرفیت : پارادایم