محمد هیراد حاتمی:
محمد نهاوندیان، رییس اتاق بازرگانی و صنایع و معادن و کشاورزی ایران معتقد است اتاق بازرگانی در ستاد هیچ کاندیدایی حضور ندارد و فقط به تمامی آنها مشاوره می دهد. او در تشریح جزییات این اعتقاد خود به بیانیه ای که اتاق بازرگانی در آخرین نشست هیات نمایندگان پارلمان بخش خصوصی در اردیبهشت منتشر شد اشاره می کند و می گوید اتاق بازرگانی و اعضای آن فقط نظر مشورتی به کاندیداها می دهند. متن کامل صحبت های محمد نهاوندیان، رییس اتاق بازرگانی در رابطه با موضع اتاق بازرگانی در یازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری را در ادامه می خوانید:
بیانیه ای به نقل از اتاق بازرگانی در رابطه با یازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری منتشر شد که حکایت از بی طرفی صریح پارلمان بخش خصوصی داشت و تاکید شده بود که فقط نظرات فعالان اقتصادی به گوش کاندیداهای انتخاباتی رسانده می شود. تحلیل شما از این موضع اتاق بازرگانی چگونه است؟
به هر حال آنچه مشهود است ما در آستانه یک انتخابات مهم قرار داریم. با توجه به اهمیت موضوع نیز نظرات متفاوتی منتشر می شود. جدا از نظرات شخصی، وجه سازمانی مد نظر است. از این دریچه اتاق بازرگانی و صنایع و معادن و کشاورزی ایران به عنوان شخصیت حقوقی، همانگونه که بارها اعلام کرده است، قصد جانبداری از هیچکدام از کاندیداها را ندارد. یعنی اینکه حمایتی از فردی خاص لحاظ شود اصلا جایی در ذهنیت اتاق ندارد. آنچه در این میان اعمیت دارد وجه قانونی اتاق بازرگانی است و براساس آن نقش مشاوره ای خود را ایفا خواهد کرد. آنچه در قانون مورد تاکید است، اتاق بازرگانی به عنوان مشاور اقتصادی نظام و کانون اقتصادی ایران وظیفه خود را ارائه نظرات و انتقادات فعالان اقتصادی میداند.
به همین دلیل هم در آخرین نشست هیات نمایندگان اتاق بازرگانی بیانیه ای منتشر شد که حکایت از همین موضوع داشت؟
بله. در نشست اردیبهشت هیات نمایندگان اتاق بازرگانی بیانیه ای 22 ماده ای به تصویب رسید و گزارش تفصیلی «ارزیابی روند و برنامه عمل» تدوین شده هم به همه نامزدهای ریاست جمهوری ارائه میشود. به این ترتیب میزان هماهنگی و همنوایی آنان با اقتضائات اقتصادی ایران را میتوان سؤال و ارزیابی کرد.
به نوعی آنچه هم که از سوی اعضای هیات رییسه اتاق بازرگانی مطرح شده است بحث « شور انتخاباتی » است که در کنار این بیانیه به آن تاکید شد. به هر حال این موضوع سبب خواهد شد که اظهار نظر هایی شخصی مطرح شود. تحلیل شما از این موضوع چیست؟
طبیعی است. علت آن هم اینکه در انتخابات پیش روی از تمامی اعضای اتاق ایران دعوت شده است تا در این وظیفه ملی حضور فعال داشته باشند. در چنین شرایطی آنچه مورد توجه باید قرار گیرد این است که موضع فردی اعضا به عنوان شخصیت حقیقی آنان نباید به حساب اتاق گذاشته شود. این اظهار نظر ها طبیعی است و همانطور که گفتم نباید به حساب اتاق گذاشته شود.
در چنین شرایطی بعضا مسئولیت پذیری برخی اعضای اتاق بازرگانی در ستاد کاندیداهای مختلف هم می تواند شکل بگیرد. قبول دارید؟
در این رابطه اگر بخواهیم به طور خاص راجع به مسئولان و اعضای اتاق بازرگانی صحبت کنیم به صراحت باید خدمت شما عرض کنم که آن چه تا به حال توسط مسؤلان و اعضای اتاق صورت انجام شده چیزی جر ارائه نظر مشورتی نبوده است. یعنی مسئولان و اعضای اتاق بازرگانی فقط نظرات مشورتی خود را به هریک از نامزدهای محترم که درباره مسائل اقتصادی کسب نظر کردهاند، گفته اند.
این اظهار نظرات کارکرد هم داشته است؟
بیشک مسائل امروز اقتصاد ایران راهحلهای روشنی مبتنی بر تحلیل علمی و برگرفته از تجارب اجرایی دارد که میتواند مورد استفاده نامزدهای محترم قرار گیرد. حکایت این مشورت، حکایت نسخهای است که یک طبیب صرفنظر از این که چه کسی این نسخه را طلب میکند برای درمان تجویز میکند. نسخه بهبود اقتصاد ایران راههای روشنی دارد که برای همه آنهایی که پیشرفت همگام با عدالت کشور را میخواهند مشترک است.به هر حال این را بپذیرید که وظیفه دلسوزان اقتصاد این است که از فرصتهای پیش آمده برای طرح موارد اقتصادی بهره بگیرند و به حصول اجماع ملی در تحول ساختار اقتصادی ایران کمک کنند. از این جهت برخی اخبار اخیر درمورد برگزاری جلسات و کارگروههای مشورتی با نامزدهای مختلف جنبه مشاوره اقتصادی داشته و جنبه جانبداری سیاسی ندارد.
تا کنون بازخوردی هم از اظهار نظر هایی که از سوی اعضای اتاق بازرگانی عنوان شده است داشته اید؟
تاکنون نامزدهای محترم واکنشهای متفاوتی را در این مراجعه به اتاق و اعضا و مسؤولان آن به عنوان شخصیت حقیقی نشان دادهاند به طوریکه برخی از عزیزان این مشورتهای فردی را جدیتر گرفته تا حصول نتیجه محسوس دنبال کرده و برخی دیگر به همان مشورت اولیه و موردی بسنده کردهاند.
3939
نظر شما