دامنه یافتن آتشی که از سرزمین سوریه برمی‌خیزد، بیش از هر زمان دیگری امنیت ترکیه را تهدید می‌کند.

با گذشت 2 سال از بحران سوریه، سیاست آنکارا در قبال همسایۀ دیوار به دیوارش که انتقادات زیادی را در میان نخبگان سیاسی ترک به همراه داشته، همچنان در کانون توجهات است. سونر کاگاپتای، یکی از مدیران (اصالتاً ترک) موسسه "واشینگتن اینستیتو" در بخش مطالعات ترکیه در یادداشتی تحت عنوان" گامبی سیاست خارجی ترکیه" به تشریح تبعات و خطرات جنگ سوریه علیه ترکیه می‌پردازد و معتقد است سیاستمداران ترکیه با حمایت از مخالفین سوریه، امنیت ترکیه را به خطر انداختند. در این یادداشت آمده است:
سیاست آنکارا در هدف قرار دادن رژیم بشار اسد، شاید گستاخانه‌ترین سیاست ترکیه در شطرنج سیاست خارجی این کشور باشد. ترکیه مدرن که از بقایا و خاکستر امپراطوری عثمانی سر برآورد، به عنوان کشوری پساامپریالیستی در سال 1923 اعلام استقلال کرد.
امروز برای اولین بار آنکارا سیاست تغییر رژیم در همسایۀ دیوار به دیوار خود را دنبال می‌‌کند. در طول 2 سال اخیر، ترکیه خود را در رأس مخالفان منطقه‌ای بشار اسد قرار داده و از همۀ ابزارهای خود از جمله کمک مستقیم به مخالفان اسد استفاده می‌کند.
جای تعجب نیست اگر گستاخانه‌ترین حرکت در سیاست خارجی ترکیۀ مدرن شبیه گامبی (حرکتی در شطرنج) است که در آن خطرتاک‌ترین تهدیدات متوجه خود این کشور است. ترکیه برای مقابله با این چالش‌ها، نیازمند متحد دیرینه و قابل اعتماد خود یعنی ایالات متحده آمریکاست. جنگ سوریه شاید ضربه‌ای برای بهار عربی بود، اما آغاز بهاری در مناسبات میان ترکیه و ایالات متحده آمریکا نیز به شمار می‌رود.
از منظر آنکارا، سوریه به بحران بزرگ و غیرقابل کنترل تبدیل شده است. اگر از ادعای تاریخی استالین بر سر کارس، آرتوین و اردهان در شمال ترکیه و درخواست برای ایجاد پایگاه در امتداد تنگه بسفر در سال 1945 بگذریم، واقعیت اینست که جنگ سوریه تهدیدات اساسی و بی بدیلی را برای ترکیه به وجود آورده است.
اول اینکه ترکیه در قلب حساسیت و خطرات جنگ داخلی میان سنی‌ها و علوی‌ها در همسایۀ دیوار به دیوار قرار دارد و هموارتهدید سراریز شدن آن به درون ترکیه و شعله‌ور کردن آن میان جامعۀ اهل تسنن ترکیه و علوی‌های عرب تبار در بخش‌های جنوبی این کشور وجود دارد.
طولانی شدن جنگ داخلی در کشور همسایه چشم‌انداز ثباث و امنیت ترکیه را نیز تهدید می‌کند. طبق اطلاعات مارتین رایزر، یکی از اقتصاددانان بانک جهانی، ثبات، عامل مهم معجزۀ اقتصادی ترکیه در دو دهۀ اخیر بوده که آن را از سرزمینی فقیر به کشوری تبدیل کرده است که در سه سال آینده در میان مهمترین اقتصادهای جهان با درآمد بالا قرار خواهد داشت. بازارهای مالی ترکیه سالها از سراریز شدن ثروت سایر کشورهای بی ثبات همسایه منتفع شده و از سویی در بخش سرمایه‌گذاری نیز همسایگان را پشت سر گذاشته بودند. تنها در سال 2012، بیش از 40 میلیارد دلار پول بین‌المللی وارد بازار بورس استانبول شد که توانست تا اندازه‌ای کمبودهای اقتصاد ترکیه (از جمله نبود سرمایه) را جبران کند. ترکیه با جذب سرمایه‌های بین‌المللی در حال رشد است، سرمایه‌ها نیز ترجیح می‌دهند به ترکیه بروند، چرا که ترکیه مانند سوریه، عراق، یونان، ایران و یا حتی قبرس نیست. اما وضعیت سوریه می‌تواند پایان فاجعه‌باری برای شکوفایی اقتصادی ترکیه رقم بزند و حتی بدتر از آن چیزی که تصور می‌کنیم.
گسترش سلاح‌های شیمیایی و حضور نیروهای القاعده در سوریه؛ کشوری که با ترکیه نزدیک به 510 مایل مرز مشترک دارد، به معنای فاجعه‌ای بزرگ برای ترکیه است. این خطر مهم روز به روز در حال بزرگتر شدن است و با خارج شدن بخش‌های بیشتری از کنترل بشار اسد و دولت، بدتر و بدتر نیز خواهد شد.
از سویی، سناریوی تشکیل دولت ضعیف و یا ورشکسته با حضور القاعده و همچنین سلاح‌های شیمیایی که از قبل پیش‌بینی و یا محاسبه نشده بود را باید به عنوان کابوسی بزرگ برای امنیت ترکیه به جمع چالش‌های این کشور بیفزائیم. واقعیت اینست که حتی مطالبات استالین در جنگ جهانی دوم از ترکیه در مقابل تهدیداتی که از سوریه متوجه این کشور است، رنگ می‌بازد.
در سالهای گذشته سیاسگذاران آمریکایی بر این مسئله تأکید می‌کردند که واشنگتن در مقایسه با سایر کشورها نیاز بیشتری به ترکیه دارد. این مسئله دیگر صحت ندارد، واقعیت اینست آتشی که از سرزمین سوریه برمی‌خیزد نیاز به همکاری و ارتباط متقابل میان طرفین را بیش از هر زمان دیگری ضروری ساخته است.

واشنگتن اینستیتو/29 آوریل 2013
ترجمه: زهرا خدایی

5249

کد خبر 290061

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
2 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 19
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بدون نام IR ۰۸:۵۶ - ۱۳۹۲/۰۲/۱۱
    50 27
    شما لطفا نگران خودتون باشید ترکیه بلده چطوری وارد بحران نشه!!!!!!!!
    • بدون نام IR ۱۰:۳۶ - ۱۳۹۲/۰۲/۱۲
      10 10
      البته احتمالا منظور شما موسسه واشینگتن اینستیتیوت هست
  • بی نام IR ۰۹:۵۵ - ۱۳۹۲/۰۲/۱۱
    29 9
    اینگونه نمیشود به سیاست ترکیه نگریست. این کشور مجموعه ای از منافع و اولویت های منطقه ای و بین المللی را در تدوین سیاست خارجی خود مدنظر قرار میدهد. شاید برای اینکه بگوییم ترکیه بازنده است، کمی زود باشد. در هر حال این هم می تواند یک نگاه باشد
  • بدون نام IR ۰۹:۵۹ - ۱۳۹۲/۰۲/۱۱
    37 37
    صدقه سر ايران ترکيه به اينجا رسيده
    • اقتصاددان IR ۱۹:۴۳ - ۱۳۹۲/۰۲/۱۱
      30 9
      اگر منظورتان، گردشگرانی است که از ایران وارد این کشور شده است، بیشترین تعداد گردشگر از کشورمان به این کشور در سال 2011 برابر یک و نیم میلیون بوده که در برابر 32 میلیون گردشگر این کشور چیزی نیست. پس زیاد سخن بی سند نزیم بهتر است. اقتصاد این کشور به دست نابغه های اقتصادی همچون باباجان(معاون و مشاور اقتصادی اردوغان)، چاغلایان(وزیر اقتصاد) و اردم باشچی( رئیس بانک مرکزیشان) به شکوفایی رسیده است.
    • بدون نام IT ۲۰:۴۶ - ۱۳۹۲/۰۲/۱۲
      14 6
      البته این دوست ما از یه نظردرست میگه. هرروزداره نقش ایران بخاطر یکسری تصمیمات نادرست درمنطقه کم رنگ ترمیشه واین باعث پررنگ ترشدن نقش کشورهایی مانند ترکیه شده. البته جواب اقثصاددان عزیز بیشک درسته
    • مصطفی IR ۲۲:۵۳ - ۱۳۹۲/۰۲/۱۳
      10 2
      شکی نیست ترکیه از تحریم ایران سود می برد ، ولی اقتصاد فروپاشیده ما و برنامه درست اقتصادی آنها را هم نمیشه کتمان کرد
  • بدون نام IR ۱۰:۰۲ - ۱۳۹۲/۰۲/۱۱
    32 8
    اردوغان و گل فکرشان فقط به منافع ملی ترکیه است برای همین جهت پیشرفت حاصل نموده اند.
    • احمد IR ۲۳:۲۱ - ۱۳۹۲/۰۲/۱۲
      10 16
      البته این را بدون که ترکیه جز مقروض ترین کشورهای دنیاست و به آمریکا و بانک جهانی میلیاردها دلار بدهکاره به زرق و برقش و این کانالهای ماهواره ای که فرستاده نگاه نکن بنده خودم 5 سال اونجا بودم
    • محمد IR ۱۰:۲۰ - ۱۳۹۲/۰۲/۱۳
      12 14
      طبق معمول مرغ همسایه غازه. اونام برن جلوی آمریکا و اسرائیل قد علم کنن ببینم چند روز می تونن دوام بیارن نه اینکه نوکریشونو بکنن.
  • رضا IR ۱۰:۴۹ - ۱۳۹۲/۰۲/۱۱
    12 13
    راست میگن اقای اردوغان شما دیگه کم کم پولدار شدین و باید مثل اشرافی ها زندگی کنین و از دخالت در امور لات ها و چاقوکشها پرهیز کنید چون منافعتونو به خطر میندازه.
    • Aras IR ۲۱:۲۶ - ۱۳۹۲/۰۲/۱۱
      20 10
      این چه نحوه نظر دادنه؟ اصلا خودت فهمیدی چی گفتی ؟ ضمنا شما نگران ترکیه نباش ترکیه پرواز کرد و رفت این ماییم که درجا میزنیم
  • بدون نام IR ۱۱:۳۹ - ۱۳۹۲/۰۲/۱۱
    21 2
    ای مرد دوراندیش خود را بین . فضای امنیتی کشور ما هم به لحاظ داخلی و هم خارجی از ابتدای انقلاب بی سابقه است . قدرت در دست یکی یا عده ای همچون شن در کف دسته شل هم بگیری میریزه سفت هم بگیری همچنین .
  • بدون نام IR ۱۱:۵۴ - ۱۳۹۲/۰۲/۱۱
    27 10
    چه عجب از یک منبع داخلی شنیدیم که هر روز تسلط اسد بر سوریه کاهش می یابد.
  • علی IR ۱۲:۲۲ - ۱۳۹۲/۰۲/۱۱
    22 29
    ایشون کاملآ درست متوجه شده اولین ضربه این هرج و مرج رو خود ترکیه بدبخت میخوره بعدش این سعودیای احمق که باعث بوجود اومدن افراطیگری شدن و در نهایت این مردم منطقه ان که باید تصمیم بگیرن که"دشمن واقعی اونا که باعث این همه بدبختی شده"کیه؟چرا باید مسلمونها اینطوری به جان هم بیافتن؟ "خداوند سرنوشت هیچ قومی رو تغییر نمیده مگر اینکه خودشون بخوان"
  • said IR ۰۰:۵۹ - ۱۳۹۲/۰۲/۱۲
    24 5
    اگه ایران هم مثل سوریه بشه ترکیه این کار رو با ایران میکنه
    • نیما IR ۲۳:۱۵ - ۱۳۹۲/۰۲/۱۲
      12 9
      ایران اگر می خواست به هرج مرج کشیده شود که همان اول انقلاب و در دوران جنگ که اوضاع مملکت به هم ریخته بود می شد نه الان که از نظر قوای نظامی تقریبا می شه گفت که روی پای خودمون هستیم
  • بدون نام IR ۲۱:۱۵ - ۱۳۹۲/۰۲/۱۲
    24 2
    کافیه یکی مثل عمو بهمنی را بفرستیم ترکیه مثل یک ویروس مهلک کل اقتصاد ترکیه را منهدم میکنه!! کافیه هر هفته یک مصاحبه انجام بده! تضمینیه 100%
  • ناشناس IR ۲۳:۱۹ - ۱۳۹۲/۰۲/۱۳
    4 10
    عصای دست ترکیه آمریکای جنایتکار وکشور های غربی هستند .مطمئن باشید اگر زمانی ستایش آمریکا واسراییل راانجام ندهد برای همیشه طرد می شودوملت غیور ترک این وطن فروشان را از کشورترکیه بیرون می کنند.