منتقدان سینمای ایران با حضور در کافه خبر به بررسی عملکرد جشنواره فیلم فجر و موانع موفقیت سینمای ایران پرداختند.

به گزارش خبرآنلاین، منتقدان سینمای ایران در کافه خبر نقد و بررسی سی و یکمین جشنواره فیلم فچر، صحت و سقم برگزاری این جشنواره را مورد بررسی قرار دادند و انتقاداتی به نحوه برگزاری این جشنواره‌ها در بخش‌های مختلف وارد کردند.


در این نشست که محسن سیف، محمدتقی فهیم، مهرزاد دانش، آنتونیا شرکاء و کیوان کثیریان حضور داشتند، دانش در خصوص خاصیت برگزاری این دوره از جشنواره فیلم فجر گفت: «جشنواره فیلم فجر در این دوره محافظه کار عمل کرد و مسئولان مجالی به حضور فیلم‌های تاثیرگذار و نقد کننده ندادند. به همین دلیل فضای گفت‌و‌گو در جشنواره شکل نگرفت و اجازه بحث و تبادل نظر داده نشد.»
 

او در ادامه عنوان کرد: «چرا باید کاخ جشنواره به سمتی برود که فرصت گفت‌و‌گو از منتقدان گرفته شود و در جلسات پرسش و پاسخ حتی یک منتقد هم حضور نداشته باشد؟»


دانش در بخش دیگری از صحبت‌های خود درباره تاثیرگذاری دبیر جشنواره فجر در برگزاری، آن خاطرنشان کرد: «آقای عباسیان یا دبیر هر جشنواره دیگری خیلی نمی‌تواند تعیین کننده باشد. خواستگاه جشنواره فیلم فجر دولتی است. قرار است دولت جشنواره‌ای برگزار کند. اما باید ببینیم دولت به معنای مدرن آن است یا گسترده. مردم به چه معناست؟ آیا ما به گسستی از مردم معتقد هستیم یا خیر؟ به نظر می‌رسد متولیان جشنوار هم در حال حاضر با بلاتکلیفی مواجه هستند.»


در بخش دیگری از این نشست محمدتقی فهیم درباره نحوه برگزاری جشنواره فیلم فجر توضیح داد: «من با بحث دولتی و غیر دولتی بودن سینما و یا جشنواره‌ای میانه چندانی ندارم. آنچه که سینما است به خود فیلم برمی گردد. اگر فیلمی توسط دولت سرمایه گذاری بشود الزاما فیلم بدی نیست. در هالیوود هم بسیاری از فیلم‌ها توسط نیروی هوایی، دریایی و پنتاگون ساخته می‌شود.»
 

او همچنین افزود: «مساله اینجاست که مدیریت سینما و مدیر جشنواره می‌تواند برای خود حقی قائل شود و بگوید این مدیر یا داور را در راستای سیاست‌های برنامه ریزی شده برای جشنواره فیلم فجر می‌آورد. ما این حق را به دبیر جشنواره دادیم. اما مساله اینجاست که مدیر سینمایی و مدیر جشنواره فیلم فجر باید تصمیمی بگیرد که در راستای مصالح کشور و جامعه و نظام باشد و حق ندارد از این تصمیم عدول کند.»


فهیم با بیان اینکه دبیر جشنواره فیلم فجر باید تمام نیرو و سرمایه را خودش بیاورد، گفت: «امسال دبیر جشنواره فیلم فجر در برنامه‌ای می‌گفت شما منتقدان راهکار ارائه بدهید. برای من جای سوال است شما که بودجه گرفته‌اید موظف هستید نیروی متخصص برای ارائه راهکار ارائه دهید یا منتقدان؟ دبیر جشنواره فیلم فجر باید داور‌ها را بر اساس سینمای ملی و منافع انقلاب انتخاب کند. باید ببینیم کدام فیلم به درد این کشور می‌خورد که بتوانیم آن را الگو کنیم؟ جشنواره فیلم فجر باید جریان سازی می‌کرد که چه فیلم‌هایی به درد این کشور می‌خورد اما متاسفانه از عهده این مهم برنیامد.»


محسن سیف دیگر منتقد حاضر در این جلسه با بیان اینکه کارکرد جشنواره فیلم فجر از یک زمانی تغییر کرد، اظهار داشت: «مدیران جشنواره فیلم فجر تا یک دوره‌ای، کاری نداشتند چه فیلمی ساخته می‌شود و چه فیلمی ساخته نمی‌شود. اما از زمانی که اهمیت سینمای ایران را در جشنواره‌های خارجی دیدند تازه خودشان را وارد سینما کردند که بتوانند از آن به نفع خودشان استفاده کنند و نظرات و سلایق خودشان را در فیلم‌ها اعمال کردند.»


او ادامه داد: «من اعتقاد ندارم که مدیران سینمایی همیشه از دوره‌های اول برگزاری این جشنواره خواستند که سینما و جشنواره را حمایت و هدایت کنند و مسیری برایش بسازند. اما زمانی که متوجه شدند این سینما بازخوردهایی در دنیا دارد که می‌تواند در اختیار تبلیغات نظام قرار بگیرد، دخالت و اظهارنظر در آن را آغاز کردند. اما چون شناخت کاملی از سینما ندارند دور خودشان می‌چرخند و همه را به سرگیجه انداخته اند. مخاطب، فیلمساز و هنرمند دچار این سرگیجه شده‌اند.»


در بخش دیگری از این گفت‌و‌گو آنتونیا شرکا درباره اهمیت جشنواره فیلم فجر عنوان کرد: «وقتی یک نهادی به نام جشنواره فیلم فجر شکل گرفته متعلق به همه افراد جامعه است. هر جشنواره‌ای تحت تاثیر مدیریت‌های خودش است. جشنوار‌ها نمی‌توانند از سیاست به دور باشند. سیاسی بودن خصوصیت همه جشنواره‌های دنیا است. جشنواره فیلم فجر به رغم همه مسائل در این سال‌ها سر پا مانده است و مهم‌ترین نماینده سینمای ایران است. ما برای سنجیدن دما سنج سال سینمایی‌مان جشنواره فیلم فجر را می‌بینیم. کارکرد این جشنواره مهم‌تر از مسائل جانبی آن است.»


او همچنین درباره نحوه جایزه دادن به فیلم‌های سینمایی، افزود: «تجربه این سال‌های جشنواره فیلم فجر مشخص است. در هر سال به فیلم‌هایی جایزه می‌دهند که دوست دارند تولیدات سینمای ایران به‌‌ همان صورت باشد. اما یک وقت‌هایی بعضی فیلم‌ها آنقدر خوب هستند که خودشان تکلیفشان را مشخص می‌کنند. جشنواره فیلم فجر بیشتر وقت‌ها سوء گیری‌های خودش را دارد.»

 

مشروح این کافه خبر به زودی منتشر می شود.

 

57246

کد خبر 278345

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
1 + 2 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 1
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • سميرا A1 ۱۲:۲۸ - ۱۳۹۱/۱۲/۱۰
    0 0
    حميدفرخ نژاد