آذرجزایری: در آستانه کریسمس و شروع سال میلادی جدید گزارش آماری اوپک نشان از بالا بودن تقاضا نفت در سال 2013 نسبت به ظرفیت تولید نفت این سازمان دارد که می تواند خبری خوش برای ایرانیان محسوب شود. چرا که در صورت برتری تقاضا نسبت به عرضه اوپک، حذف نفت ایران از بازار می تواند قیمت طلای سیاه را تا مرز 150 دلار افزایش دهد.
بنابراین در چنین شرایطی تحریم نفتی ایران و قطع واقعی خرید نفت ایران، بازار با مشکلات زیادی مواجه خواهد شد.
جدیدترین گزارش اوپک از وضعیت ظرفیت عرضه و تقاضای این سازمان تا سال 2015 نشان می دهد که تقاضای نفت نسبت به ظرفیت تولید این سازمان بیشتر خواهد بود.
این درحالی است که اعضای اوپک رغبتی بر افزایش سرمایه گذاری ندارند و به نظر می رسد طی سالهای آتی ظرفیت تولید این سازمان در رقم 36 میلیون و 400 هزار بشکه روزانه ثابت بماند در حالیکه آمارها نشان می دهد که تقاضای نفت این سازمان در سال 2015 به 37 میلیون و 800 هزار بشکه خواهد رسید.
این درحالی است که در سال 2012، ظرفیت تولید نفت اوپک بیش از تقاضا بوده درحالیکه در سال آینده میلادی که از یکماه دیگر آغاز خواهد شد اگر این سازمان با تمام ظرفیت تولید کند، روزانه 400 هزار بشکه کمتر از تقاضای بازار نفت عرضه خواهد کرد.
بنابراین در چنین شرایطی حذف نفت ایران از بازار می تواند ضربه بزرگی بر بازار جهانی نفت وارد آورد و احتمال افزایش قیمت نفت تا مرز 150 دلار نیز دور از واقعیت نخواهد بود.
براساس این آمار اوپک در سال 2013، برای نفت اوپک حدود 36 میلیون و 800 هزار بشکه تقاضای روزانه وجود خواهد داشت که از این میزان تنها این سازمان توان تولید 36 میلیون و400 هزار بشکه آن را خواهد داشت.
این درحالی است که در سال جاری میلادی این تقاضا 36 میلیون و 100 هزار بشکه بوده که سازمان کشورهای صادرکننده نفت تنها توان تولید روزانه 36 میلیون و 680 هزار بشکه نفت را داشته است.
در شرایطی در حال حاضر مازاد تولید در بازار وجود دارد که سال آینده به دلیل عدم سرمایه گذاری لازم برروی میادین نفتی کشورهای عضو اوپک این مازاد تولید از بین خواهد رفت و احتمال افزایش تقاضا نسبت به عرضه وجود دارد.
وجود ظرفیت مازاد تولید نفت می تواند تضمین امنیت عرضه نفت را در شرایطی که اختلالی در بخشی از عرضه نفت به وجود آید، به دنبال داشته باشد. اما افزایش مازاد ظرفیت تولید، باعث اتلاف سرمایه کشورهای دارنده ظرفیت مازاد و کاهش قیمت نفت می شود. لذا کشورهای تولید کننده علاقمندند با پیش بینی دقیق تر تقاضای آتی نفت، ظرفیت متناسب را ایجاد کنند. در اینصورت حتی اگر برای مدتی کوتاه ظرفیت تولید مکفی نباشد، مصرف کنندگان هزینه های آن را با پرداخت بهای بیشتر تقبل می کنند که می تواند به عنوان مشارکت منصفانه تولید کنندگان و مصرف کنندگان در راستای پایداری امنیت انرژی تلقی شود. اوپک از جانب عرضه کنندگان نفت خام برنامه ریزی های زیادی کرده که براساس آن برنامه ها، برای ممانعت از در تنگنا قرارگرفتن بازارهای جهانی، ظرفیت مناسب ایجاد شود.
پیش بینی می شود که ظرفیت تولید نفت خام اوپک به رقم 36.4 در سال 2013 برسد، ضمن اینکه این رقم در سال 2011 حدود 35.16 میلیون بشکه در روز بوده است.
گرچه همزمان با افزایش ظرفیت، اوپک توجه ویژه ای برای سرمایه گذاری کرده، اما افزایش سرمایه گذاری فراتر از حدفعلی به نظر غیرمنطقی است. چراکه اوپک با توجه به تجربه خود در دهه 1980، به صرف هزینه فرصت بالا راغب نیست. تولید کنندگان با تجربه تلخی که داشتند دریافتند که هزینه فرصت مازاد تولید باید میان تولید کنندگان و مصرف کنندگان تقسیم شود.
/22131
نظر شما