این کویرشناس و کویرنورد سرشناس، در ابتدای مطلب خود نوشته است: شمار یوزپلنگهای آسیایی در ایران چقدر است؟ آیا این پرسش دشواری است؟ آیا دستیابی به شمار دقیق یک گونه در حال انقراض، نباید نخستین و مهمترین پیششرط برای امکان برنامهریزی مدون و هدفمند آن گونه را فراهم کند تا بتوان به مجموعه تمهیداتی اندیشید که هدفشان تضمین کیفیت زیست و نجات از خطر انقراضش باشد؟ امّا ظاهراً در مورد این تیزپاترین موجود زنده جهان، آگاهی از شمار دقیق همنوعانش در وطن، کار چندان آسانی نیست! هست؟ چرا که در طول یازده سالی که از آغاز پروژه حفاظت از یوزپلنگ آسیایی در ایران و تحت نظارت UNDP میگذرد، برای تعداد یوزها از طرف مسئولین سازمان حفاظت محیط زیست و تقریباً متناسب با هر باری که مدیر ایرانی پروژه تغییر کرده است، اعدادی چون 120، 100، 74 و 70 قلاده عنوان شده بود؛ اما کار به همین جا هم ختم نشد و اخیراً، یعنی در بیست و ششمین روز از مهرماه سال جاری زمانی که محمّدجواد محمّدی زاده، معاون رییس جمهور و رییس سازمان حفاظت محیط زیست کشور برای شرکت در یازدهمین اجلاس متعاهدین کنوانسیون تنوع زیستی به حیدرآباد هند سفر کرده بود، در گزارش رسمی خویش به آن اجلاس، صراحتاً جمعیت یوز در ایران را بالغ بر 50 قلاده اعلام کرد.
عضو هیأت علمی مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور ادامه می دهد: بدیهی است که چنین روند کاهندهای، آن هم در مورد جانداری که در حقیقت نماد طبیعت ایران بوده و از همهی قلمرو پهناور بزرگترین قارهی جهان – آسیا - اینک فقط سرزمین ایران را به عنوان منزلگاه خویش برگزیده است؛ میتواند بسیار نگرانکننده باشد.
وی در پایان یادداشت خود می نویسد: دست آخر آن که چقدر خوب میشد اگر مدیران سابق و کنونی پروژه در یک مناظره با حضور دوستداران محیط زیست و نمایندگان رسانههای گروهی شرکت میکردند و یکبار و برای همیشه قضاوت را به مردم میسپردند.
برای خواندن متن کامل این یادداشت، لطفا اینجا را کلیک کنید.
محمد درویش در یادداشت تازه خود در خبرآنلاین، به موضوع حفاظت از یوزپلنگ های ایرانی و روند نگران کننده کاهش آنها پرداخته است.
کد خبر 257340
نظر شما