تقریب بین المذاهب می تواند بسیاری از موانع را از سر راه بردارد و افقهای جدیدی را پیش روبگشاید و اوهامی را که مانع دستیابی به درک و موضع مشترک می شود را زائل کند.

به گزارش خبرآنلاین ششمین کنفرانس بین المللی تقریب بین مذاهب اسلامی که روز شنبه، 8 مهرماه در مرکز اسلامی لندن با عنوان "نقش فرهنگی تقریب در تحقق همزیستی اجتماعی"، برگزار شد، با صدور بیانیه ای به کار خود پایان داد.
در این کنفرانس، متفکران و اندیشمندان برجسته ای مسلمان از کشورهای مختلف مصر، انگلیس، لبنان، الجزایر، عراق، مغرب، فرانسه، پاکستان، هند، یمن، استرالیا، ایران، عربستان سعودی و بحرین و نیز جمع قابل توجهی از مسلمانان ساکن انگلیس شرکت داشتند. شرکت کنندگان در این کنفرانس، دیدگاهها و توصیه های خود را تحت بیانیه پایانی این کنفرانس به شرح زیر تصویب کردند:
بسم الله الرحمن الرحیم
(یَا أَیُّهَا النَّاسُ إِنَّا خَلَقْنَاکُم مِّن ذَکَرٍ وَأُنثَى وَجَعَلْنَاکُمْ شُعُوبًا وَقَبَائِلَ لِتَعَارَفُوا إِنَّ أَکْرَمَکُمْ عِندَ اللَّهِ أَتْقَاکُمْ إِنَّ اللَّهَ عَلِیمٌ خَبِیرٌ)(سورة الحجرات: 13)
قران کریم همه انسانها را بی هیچ استثنایی چه مسلمان وچه غیر مسلمان به همزیستی و زندگی صلح مدارانه در سایه رحمتی که خداوند ، پیامبر اکرم حضرت محمد(ص) را نماد آن قرار داده است (وما أرسلناک إلا رحمة للعالمین)(سورة الانبیاء: 107)، دعوت می نماید. خداوند مردم را ازملتها و طوائف مختلف قرار داد تا یکدیگر را بازشناسند و نه اینکه باهم از دردشمنی درآیند ونیروهایشان راهدردهند ؛ (وَلاَ تَنَازَعُواْ فَتَفْشَلُواْ وَتَذْهَبَ رِیحُکُمْ وَاصْبِرُواْ إِنَّ اللَّهَ مَعَ الصَّابِرِینَ)(الانفال:46). و برای اینکه انسان با همنوع خویش در مسیر سعادتمندی پیش رود؛ (واعتصموا بحبل الله جمیعاً ولا تفرقوا)(سورة آل عمران: 103).
همۀ اینها پایه های زندگی آرام و هدفمند انسان را برای رسیدن به اهداف و ارزشهایی متعالی تشکیل می دهند و بر اساس چنین زندگی پاکی همزیستی اجتماعی حتی با وجود افکار متفاوت وذوقهای مختلف تحقق می یابد. چرا که تنوع، خود می تواند منبع الهام وابداع انسانها باشد؛ نه اینکه مانعی بر سر راه پیشرفت قرار گیرد و اگر بتواند این تنوعها را خوب به خدمت بگیرد در آن صورت انگیزۀ مضاعفی برای خلاقیت خواهد شد و همزیستی جامۀ عمل به خود می پوشد و در سایه آن همۀ توانائیهای امت به منصه ظهور رسیدۀ و همه بشریت از برکات آن بهره مند خواهند شد.
تقریب بین المذاهب می تواند بسیاری از موانع را از سر راه بردارد و افقهای جدیدی را پیش رو بگشاید و اوهامی را که مانع دستیابی به درک و موضع مشترک می شود را زائل کند. ولی اگر امت بی اعتناء به تقریب به درگیری و اختلاف مشغول باشد، همزیستی اجتماعی به خطر خواهد افتاد و به دلیل اهمیت پیوسته این موضوع همین عنوان به صورتهای مختلف در پنج کنفرانس پیشین تقریب نیز مورد تاکید قرار گرفت.
برگزاری چنین نشست هایی فرصتی بسیار ارزشمند برای تلاقی افکار و درک متقابل و دوری از اختلافات بی مورد فراهم می سازد و به همین دلیل ششمین کنفرانس تقریب با موضوع : (نقش فرهنگی تقریب در تحقق همزیستی اجتماعی) با حضور علماء و اندیشمندان و نخبگان برگزار گردید.
شرکت کنندگان با مشارکت فعالانه خود مجموعه ای از پیشنهادات و نظرات و توصیه ها را به شرح زیر ارائه کردند:
1- تقریب طرحی فرهنگی و یکی از مهمترین عوامل ایجاد وحدت اسلامی است. زیرا همگرائی در افکار و اندیشه ها زمینه ساز وحدت عملی است.
2- می بایستی میان (بیداری اسلامی) و (بهار عربی) که دستهای استکبار به انحاء مختلف سعی در تحریف بلکه به خدمت گرفتن آن برآمده، تفاوت قائل شد. چرا که بیداری اسلامی یعنی بازگشت به پذیرش بلا منازع رهبری و هدایت پیامبر اکرم (ص) و ایجاد امت واحدۀ اسلامی.
3- هرگونه اهانت به شخصیت ها و مقدسات دینی موجب بر هم زدن همزیستی اجتماعی میان انسانها بوده و هیچ ربطی به حق آزادی بیان و اندیشه ندارد. چرا که آزادی تا آنجا مورد تائید است که موجب سلب حقوق دیگران نشود و لذا شرکت کنندگان از همۀ سازمانها و نهادهای ذیربط به ویژه سازمان تعاون اسلامی و جنبش غیر متعهدها و جامعۀ کشورهای عربی می خواهند که تمام تلاش خود را برای ایجاد راهکارهایی جهت مجازات تحریک کنندگان و مسببن اهانت به ساحت پیامبر اکرم (ص) و دیگر موارد اینچنین به کار برند و نیز از سازمانهای بین المللی بخواهند با صدور قوانین مناسب اهانت کنندگان و مروجین اینگونۀ اهانت ها را مجرم معرفی کرده تا به مجازات خود برسند.
4- امروزه کشورهای اسلامی با بدترین توطئه ها و خشونتها به نیابت از کشورهای سلطه گر با سلاح تکفیر و طائفه گری مواجه است. برهمۀ مسلمانان لازم است که با این چالشها و آثار آن برخورد کنند وعلماء باید در رفع این فتنه نقش برجسته ای داشته باشند و در غیر این صورت این فتنه دامن همه را خواهد گرفت و هر آنچه تا کنون ساخته ایم را نیز از دست خواهیم داد.
5- اگر صلح و آرامش به معنی دوری از خشونت و ترور و طایفه گری باشد این همان پیام آسمانی انبیاء است که قرآن و سنت پیامبر نیز بر آن گواهی می دهد. هیچ تمدن و رفاهی جز با همزیستی اجتماعی بین همۀ آحاد مردم ممکن نخواهد شد و از لوازم اولیه رسیدن به این همزیستی حرکت در مسیر وحدت با همگرایی در فضایی آرام با استفاده از ابزار تقریب می باشد.
6- بایستی برای تقویت رویکرد تقریب در جستجوی راه و روشهای جدید و ابتکاری باشیم. چرا که چالشهای پیش روی دعوت کنندگان به تقریب بزرگتر و پیچیده تر شده است. تشکیل اتاقهای فکر در مناطق مختلف و گفتگوی آرام و نزدیک و ترویج این فرهنگ در میان عموم مردم می تواند فضاهای مناسبتر را در برابر چالشهای مذکور ایجاد کند.
7- امت اسلامی با مسائل بزرگی مانند موضوع فلسطین مواجه است که بایستی یکپارچه از این ملت مسلمان به دفاع برخیزیم .چرا که برخی سعی در مشغول نمودن امت اسلام به مسائل ریز و کم اهمیت داشته و می خواهند ما را با اختلافات و فتنه های داخلی سرگرم نمایند. در همین جا به هر فریاد مقاومتی که ذلت را نپذیرد بویژه در فلسطین و لبنان درود می فرستیم.
8- درگیری های جاری در کشورهای اسلامی ما را برآن می دارد که برای یافتن راه حلی برای جلوگیری از استمرار خونریزی و خشونت اقدام فوری انجام دهیم و در این راستا پیشنهاد می شود کمیته ویژه ای از میان علماء تشکیل گردیده و با جدیّت پیگیر حل اختلافات بر اساس موازین اسلامی باشدو در غیر اینصورت مجال در اختیار فرصت طلبان بیگانه که جز به سلطه بر کشورهای اسلامی و چپاول منابع آنان نمی اندیشند قرار خواهد گرفت.
9- در ادامه بند هشتم یاد آور می شود که همه مسلمانان بایستی در اندیشه پیدا کردن راه حل های مناسب برای مشکلاتی که کشورهای اسلامی با آنها مواجه هستند به ویژه بحران خونین سوریه باشند و لذا این کنفرانس خواهان تشکیل کمیته تماس ویژه سوریه برای مذاکره با دولت و معارضین برای یافتن راه حلهایی بر اساس موازین اسلامی است. شرکت کنندگان با حمایت از کنفرانسی که در دو ماه آینده برای یافتن راه حل اسلامی برای بحران سوریه در تهران برگزار خواهد شد خواهان حمایت همه جانبه کسانی هستند که می توانند در این زمینه تاثیر گذار باشند.
10- رؤسای کشورهای اسلامی در حمایت از حرکت و مسیر تقریب مسئولیت بزرگی بر دوش دارند، و علماء و پیشروان تقریب از آنان این انتظار را دارند که حرکتی را که خیر و صلاح امت در آن است با جدیت حمایت نمایند.
11- کشورهای جهان، 40 سال پیش موافقتنامه ای را تصویب کردند که مفاد آن این بود که بشریت وارث فرهنگی جهانی است که همۀ بشر در آن دخیل بوده اند و این به معنای آن است که همه فرهنگها به نوعی با یکدیگر مرتبط هستند و متعصبین با این نظر کاملا مخالف بوده و بر علیه هر آنچه بوی تسامح و همزیستی می دهد می ستیزند.
12- چند مسأله در کنفرانس تقریب توصیه شده است:
الف- این کنفرانس به عنوان نهاد اسلامی مستقل با اهداف و برنامه و دبیرخانه تثبیت و کمیته هایی برای پیگیری مصوبات آن تشکیل شود.
ب- سایت ویژه کنفرانس طراحی و راه اندازی شود که همه سوابق و مصوبات جلسات پیشین در آن به عنوان مرجع در دسترس قرار گیرد.
ج- سالیانه کتاب ویژه هر دوره از کنفرانس شامل مقالات و سخنرانی ها و پرسش و پاسخها و موضوعات مرتبط آن دوره تهیه و منتشر گردد.
13- زنان نقش موثری در فعال نمودن تقریب ایفاء می نمایند و لذا شرکت کنندگان بر تقویت این نقش تاکید کرده، خواهان مشارکت فعالتر بانوان و زمینه سازی مناسب برای این مقصود هستند.
14- در پایان سپاس و تشکر خود را ازهمۀ کسانی که به هر نوع در برپایی و شکل گیری این کنفرانس زحمت کشیدند، اعلام نموده و از اصحاب رسانه های جمعی و خبرنگاران نیز که پوسش مناسبی را فراهم کردند و رسالت خود را در راه انتشار پیام تقریب به گوش عموم مردم به انجام رساندند، تقدیر و تشکر می نماییم.
از خداوند توفیق همگان را خواستاریم. والحمد لله رب العالمین. والسلام علیکم ورحمه الله وبرکاته. ششمین کنفرانس بین المللی تقریب بین مذاهب اسلامی - لندن
29/9/2012 برابر 12 ذی القعده 1433هـ
/30462

کد خبر 247140

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
7 + 4 =