درست در میانه تلاشهای کاخ سفید برای بازگرداندن محمود عباس رهبر تشکیلات خودگردان فلسطین به صحنه، بیبی به واشنگتن رفته است تا از نزدیک با باراک گپ و گفتوگویی داشته باشد. بیشک دیدار میان دو دوست سنتی خشم فلسطینیها را بر میانگیزد. کوتاه آمدن ایالات متحده از مواضع خود در خصوص شهرکسازیها در کرانه باختری، به اندازه کافی امید اعراب به چهل و چهارمین رئیسجمهوری آمریکا را ناامید کرده و حالا این دیدار میتواند تیر خلاص باشد.
این بار کاخ سفید بر خلاف سنتهای همیشه خبر دیدار میان دو رهبر را تا چند ساعت پیش از تحقق آن اعلام نکرد. محور این دیدار هم مثل همیشه مذاکرات صلح خاورمیانه و پرونده هستهای ایران اعلام شده است. با وجود تعهد باراک به برقراری صلح در خاورمیانه و اعزام نمایندگان متفاوت به کرانه باختری و تلآویو، دورنمای مذاکرات میان اسرائیل و فلسطین به هیچوجه مثبت نیست. بهانه کردن عقبنشینی ایالات متحده از موضع پیشین در خصوص شهرکسازیها توسط محمود عباس و کنارهگیری او از قدرت ضربه محکمی به تلاشهای باراک بود.
دیدار میان باراک و بیبی در حالی اتفاق میافتد که اجتناب کاخ سفید از اعلام رسمی این دیدار، وزارت امور خارجه اسرائیل را وادار به رد این ادعای رسانهها کرد که باراک دعوتنامه رسمی برای بیبی نفرستاده است. البته ناگفته پیداست که خودداری نتانیاهو از برآورده کردن خواست آمریکاییها در حقیقت بر تنش میان واشنگتن و تلآویو افزوده است. هرچند نتانیاهو پیش از پرواز به واشنگتن در گفتوگو با خبرنگاران از علاقه شخصی خود برای آغاز هر چه سریعتر مذاکرات سخن گفت اما در عمل دولت تندروی او راه را بر هرگونه تعامل بسته است. همراه با نتانیاهو، وزیر دفاع اسرائیل ایهود باراک هم در واشنگتن است تا دیداری با رابرت گیتس همتای آمریکایی خود و جورج میچل نماینده باراک در امور خاورمیانه داشته باشد. نتانیاهو نیز پیش از ترک واشنگتن به مقصد پاریس در کنگره ایالات متحده حضور خواهد داشت.
پس از کنارهگیری نوبت به استعفا رسید
روزنامه هاآرتص چاپ اسرائیل باز هم با خبرهای پشت پرده خود جنجال آفرید. این روزنامه در تازهترین گزارش خود ادعا کرده است محمود عباس قصد دارد در آیندهای نزدیک از سمت خود کنارهگیری کند. یک هفته پیش بود که عباس با اعلام خبر عدم شرکت در انتخابات ریاست تشکیلات خودگردان فلسطین هم اسرائیلیها را شوکه کرد و هم آمریکاییها را مأیوس.
به گزارش این روزنامه عباس در ملاقات خود با یک هیأت دیپلماتیک مصری در پشت درهای بسته در رامالله، مسئله استعفای احتمالی خود را بیان داشته است. این هیأت دیپلماتیک به ریاست یاسر عثمان، سفیر جدید مصر در فلسطین، برای منصرف کردن عباس از تصمیم کنارهگیری از شرکت در انتخابات آمده بود که با این خبر غافلگیر شد.
بسیاری از تحلیلگران بینالمللی بر این باورند که تصمیم عباس مبنی بر عدم شرکت در انتخابات آتی فلسطین تنشها میان فتح و حماس را تشدید کرده است. همزمان جنبشهای فتح و حماس نیز از معرفی یک جانشین برای به دستگیری سمت ریاست تشکیلات خودداری نمودهاند که این مسئله نیز به فرورفتن فضای سیاسی فلسطین در هالهای از ابهام کمک میکند. هنوز مشخص نیست که آیا عباس قصد کنارهگیری از سایر سمتهای خود نظیر ریاست سازمان آزادیبخش فلسطین و ریاست جنبش فتح را دارد یا خیر.
نظر شما