در این کتاب معماری خانه‌های سنتی کاشان به لحاظ سبک و اسلوب به سه دسته تقسیم شده «خانه‌های یک حیاطه، خانه‌های دو حیاطه و خانه‌های مجموعه‌ای» که نه تنها ویژگی‌های عام معماری ایران را در خود دارد بلکه به سبب تعلق به عده‌ای محدود، برای معماران ایرانی نقطه اتکایی بوده‌اند تا بالاترین حد ابتکار و خلاقیت خود را در آنها به کار بندند.

«صد خانه – صد پلان» با زیر عنوان ویژگی های معماری خانه‌های قدیمی در بافت‌های تاریخی (اقلیم گرم و خشک)؛ کاشان»  نوشته دکتر حسین فرخ یار عضو هیأت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد کاشان در 476 صفحه منتشر شد. این کتاب را انتشارات دانشگاه آزاد اسلامی در کاشان با قیمت 34000 تومان منتشر کرده است.

 

سایت کتابخانه و مرکز اسناد مجلس درباره این کتاب نوشته است: مشهرهای کهن ایران را می‌توان عرصه تجلی فرهنگ و تاریخ این سرزمین دانست زیرا در آنها به زیباترین وجه تلاشی آگاهانه و هدف‌دار در جهت هویت‌بخشی به عناصر و اجزاء صورت پذیرفته است. فضاهای معماری تجلی گاه فرهنگ، تمدن و پیشرفت علمی و فرهنگی یک جامعه به شمار می‌آیند. معماری را موسیقی تجسد یافته، آینه تاریخ، دفتر ثبت آثار بشری و بیان کننده ایده‌ها و ارزش‌ها تعریف کرده‌اند. از میان شهرهای تاریخی ایران،‌ به ندرت شهری را می‌توان یافت که همانند کاشان بافت تاریخی خود را حفظ کرده باشد. آنچه در نوشتار حاضر گردآمده، تلاشی است در جهت معرفی بخشی از دستاوردهای فردی و جمعی مردمان کاشان در اعصار و قرون متمادی که اینک به صورت واحدهای مسکونی در بافت تاریخی این شهر بر جای مانده است. کاشان شهری است که خوشبختانه هنوز خانه‌های ارزشمند بسیاری را در خد حفظ کرده است و از دید معماری سنتی نمونه‌ای برجسته در میان شهرهای ایران به حساب می‌آید. همه بناهای معرفی شده جز تعدادی انگشت شمار، متعلق به دوره قاجارند. به همین جهت تحولات طراحی معماری دوران طولانی قاجار نیز در این خانه‌ها قابل پیگیری است.

 

حسین فرخ یار، نویسنده، در این کتاب بطور کلی خانه‌های بررسی شده در کاشان را به لحاظ سبک و اسلوب ساخت فضاها بر اطراف حیاط به سه دسته تقسیم کرده است:«خانه‌های یک حیاطه، خانه‌های دو حیاطه، خانه‌های مجموعه‌ای» این خانه‌ها نه تنها ویژگی‌های عام معماری ایران را در خود گرد آورده‌اند،‌ بلکه به سبب تعلق به عده‌ای محدود، برای معماران ایرانی نقطه اتکایی بوده‌اند تا بالاترین حد ابتکار و خلاقیت خود را در آنها به کار بندند.

«بررسی کلی بافت‌های تاریخی، اهمیت خانه‌های قدیمی، اصطلاح خانه و سابقه‌ تاریخی آن» بخش های فصل اول کتاب و «بررسی کارکرد و ویژگی فضاها در معماری خانه‌های قدیمی، عوامل موثر بر آسایش زندگی در خانه‌های قدیمی» در فصل دوم کتاب و همچنین «گونه شناسی خانه های قدیمی در اقلیم گرم و خشک، ویژگی معماری فضاها در خانه‌های بررسی شده و شیوه ساخت و مصالح بکار رفته در خانه‌های بررسی شده» در فصل سوم کتاب شرح داده شده است.


فهرست منابع و ماخذ پایان بخش کتاب است، همچنین فهرست‌های کتاب شامل فهرست نام‌ها، مکان‌ها، تصاویر، نقشه‌ها می‌باشد. همچنین کتاب دارای تصاویر و نقشه نیز می‌باشد.

 

6060

کد خبر 234571

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
1 + 4 =