آذرجزایری: این درحالی است که طی سالهای گذشته ایران سعی کرده تا تولید بنزین خود را بیش از مصرف افزایش دهد با این توجیه که قراراست ایران به صادرکننده بنزین بدل شود.
اگرچه در این بین سعی شده تا تولید گازوئیل را نیز به موازات بنزین افزایش دهند اما با توجه به محوریت تولید بنزین در کشور کمتر به افزایش تولید گازوئیل توجه شده در حالیکه پیش بینی ها نشان می دهد سال های آینده کمبود گازوئیل در دنیا بیش از بنزین محسوس خواهد بود.
این پیش بینی ها در شرایطی است که مصرف گازوئیل در ایران از مرز 120 میلیون لیتر در روز گذشته و کارشناسان تاکید دارند: در صورت عدم چاره اندیشی، مصرف گازوئیل از مرز 150 میلیون لیتر در روز به زودی عبور خواهد کرد و ایران بازهم به جای بنزین به یکی از بزرگترین وارد کنندگان گازوئیل در دنیا بدل خواهد شد.
در این راستا مؤسسه اسکاتلندی وود مکنزی با انتشار مقاله ای تاکید کرده با توجه به عرضه مازاد بنزین و کم شدن فرصت صادرات این فرآورده نفتی در آسیا، پالایشگران این قاره ترجیح می دهند به جای بنزین، گازوییل تولید کنند.
کمبود عرضه گازوییل در کشورهای در حال توسعه آسیایی فرصت خوبی برای پالایشگران ایجاد می کند که با کاهش تولید بنزین و افزایش تولید گازوییل، حاشیه سود خود را افزایش دهند.
براساس اطلاعات سوشان گوپتا، کارشناس ارشد بخش پایین دستی وود مکنزی برای برقراری توازن در بازارهای گازوییل و بنزین و تضمین سود پالایشی، پالایشگران آسیایی باید به طور راهبردی رویکرد خود را تغییر دهند.
به اعتقاد گوپتا باید تا سال 2015 میلادی، پالایشگران منطقه آسیا-اقیانوسیه، سالانه یک درصد از ظرفیت تولید بنزین را به ظرفیت تولید گازوییل تبدیل کنند.
مؤسسه وود مکنزی اعلام کرد اگر چه پالایشگران هندی بیشترین خلأ را در زمینه تولید گازوییل به خود اختصاص داده اند، رشد تقاضای این سوخت در چین، مهم ترین عامل افزایش بهای آن در منطقه آسیا خواهد بود.
طبق برآوردهای این مؤسسه، واردات گازوییل چین از حدود 50 هزار بشکه در سال 2010 میلادی، به حدود 300 هزار بشکه در سال 2015 میلادی افزایش خواهد یافت که بیشتر آن، مربوط به شبکه حمل و نقل تجاری است.
پیش بینی می شود مجموع تقاضای روزانه گازوییل در قاره آسیا، از هشت میلیون و 650 هزار بشکه در سال جاری میلادی، به 9 میلیون و 780 هزار بشکه در سال 2015 میلادی برسد.
22139
براساس آمارهای موجود، عرضه مازاد بنزین در آسیا موجب شده که صنعتگران این قاره به سمت تولید گازوئیل بروند.
کد خبر 233764
نظر شما