۰ نفر
۸ آبان ۱۳۸۸ - ۱۵:۰۱

دکتر سیاوش شهشهانی

سال تحصیلی 68-67 برای گذراندن فرصت مطالعاتی به ایتالیا رفته بودم، برای نخستین بار با شبکه اینترنت آشنا شدم. البته آن سال تب ای‌میل و اینترنت در اکثر دانشگاه‌های ایران، فراگیر شده بود. بعد از بازگشت به ایران به عضویت هیأت علمی مرکز تحقیقاتی فیزیک‌نظری و ریاضیات در آمدم. سال 68 بود که آقای دکتر محمد‌جواد لاریجانی رئیس این مرکز، همت کردند و اینترنت را به ایران آوردند. من هم به عنوان جانشین ایشان در این طرح همکاری کردم.

یکی از نخستین دغدغه‌های مدیران و هیأت علمی این مرکز، ارتباط علمی و پژوهشی با دانشگاه‌های دنیا بود. در مرکز تحقیقات به این نتیجه رسیدیم که پست الکترونیک برای یک مرکز تحقیقاتی که می‌خواهد با دانشگاه‌های دنیا ارتباط داشته باشد، یک ضرورت اجتناب‌ناپذیر است. به دلیل شرایط پس از جنگ، برنامه گسترش ارتباط با دانشگاه‌های خارجی مورد نظر بود و یکی از سرلوحه‌های مرکز تحقیقات به شمار می‌آمد. ایمیل ارزان‌ترین و سریع‌ترین روشی بود که مورد توجه قرار گرفت.

در سال 68 هیچ مرکزی برای ارائه خدمات اینترنت در کشور وجود نداشت. هرچند برخی مراکز از طریق تماس تلفنی با خارج کشور به شبکه وصل می‌شدند ولی این مراکز به دیگران خدمات نمی‌دادند. از طریق تماس تلفنی بین‌المللی به شبکه اینترنت وصل می‌شدند. البته در آن زمان هنوز شبکه Internet ایجاد نشده بود و به شبکه Bitnet وصل می‌شدند.

از طریق مرکز بین‌المللی فیزیک نظری در ایتالیا که آن زمان ریاست آن با پروفسور عبد‌السلام بود به مؤسسه مجمع اروپایی شبکه‌های تحقیقاتی (EARN) وصل شدیم. این مؤسسه آن زمان کشور‌های غیر اروپایی مانند هندوستان را به عضویت پذیرفته بود. ولی شرایط عضویت ویژه‌ای داشت که با توصیه‌های آقای عبد‌السلام، عضویت ایران مورد پذیرش قرار گرفت.

اواخر سال میلادی 1992 از طریق اتصال تلفنی به دانشگاه لینس اتریش وصل شدیم. بعد‌ها با یک خط استیجاری به دانشگاه وین اتریش وصل شدیم که آن زمان از نقاط اصلی اتصال به شبکه EARN بود.

همکاران ما که به اجلاس‌های فنی بین‌المللی می‌رفتند، چیز‌های تازه‌ای یاد گرفتند. گزارش‌های آنها نشان می‌داد که شبکه‌های تحقیقاتی بین‌المللی از پروتکل Bitnet به پروتکل جدید به نام Internet حرکت می‌کنند. به همین دلیل بود که مرکز تحقیقات نیز اتصال به اینترنت را به سرعت پیگیری کرد.

اواخر سال 93 میلادی پروتکل IP/ICP را راه‌اندازی کردیم که امکان اتصال به شبکه اینترنت را فراهم کرد. البته چون آن زمان یک زیر شبکه از شبکه دانشگاه وین بودیم، آخر آدرس‌ها، نشانی دانشگاه وین یعنی UNIVIE. AT درج می‌شد.

ایران حدود یک سال بعد از دانشگاه‌های اروپایی به شبکه اینترنت وصل شد. سرعت اتصال در آن سال خیلی کم بود. کل ظرفیت اتصال کشور 8/9 کیلوبیت در ثانیه بود. البته در آن زمان هنوز سرویس‌های Web و فایل‌های گرافیکی راه نیفتاده بود و همین سرعت 8/9 برای تبادل ایمیل کفایت می‌کرد.

آن سال‌ها به دنبال این بودیم که با عنوان ویژه ایران شناخته شویم نه اتریش. بنابراین پسوند IR را از سازمان متولی استاندارد‌های جهانی اینترنت تقاضا کردیم. پس از پرس‌وجو‌ها، متوجه شدیم مؤسسه Internic در آن زمان متولی این مسئله بود. این مؤسسه وابسته به دانشگاه کالیفرنیای جنوبی بود و مدیریت واقعی آن نیز در اختیار فردی به نام جاناتان پاستل بود. هرچند تحریم‌ها علیه ایران خیلی پر‌رنگ نبود ولی هنوز خاطره گروگان‌گیری در ذهن برخی آمریکا‌یی‌ها زنده بود. به همین دلیل با مقاومت‌هایی مواجه بودیم.

کسی در ایران به صورت موازی با ما حرکت نمی‌کرد. بنابراین بعد از غلبه بر مخالفان، توانستیم در فروردین 1374 امتیاز پسوند ملی IR را کسب کنیم.

در واقع با مقاومت 2 کشور ایران و آمریکا مواجه بودیم. البته مخالفت با پسوند IR در آمریکا، یک موضع رسمی نبود. مدیریت اینترنت در اختیار بنیاد ملی علوم NSF بود. فردی در این بنیاد عضو بود که دل خوشی از ایران نداشت و با ما مخالفت می‌کرد. البته الان رفتار خود را تغییر داده و از دوستان خوب ما شده است.

در مخابرات ایران کسانی بودند که اعتقادی به اینترنت نداشتند. آنها فکر می‌کردند اینترنت یک مد روز است و زود فراموش می‌شود. آنها کوشش می‌کردند شبکه محدود‌تر به نام X25 را راه‌اندازی کنند و می‌گفتند هر نوع فعالیت شبکه‌ای، باید تحت همین شبکه انجام شود.

آن زمان اینترنت به اندازه کافی شهرت پیدا کرده بود و همه می‌دانستند X25 پاسخگوی توسعه فناوری اطلاعات نیست. چند سال زحمت کشیدیم تا به مخابرات تفهیم کنیم تجربه X25 یک‌بار در اروپا آزمایش شده و ناکارآمدی آن قبلاً اثبات شده است.

لازم است از کوشش دکتر محمد‌جواد لاریجانی یاد کنم. ایشان شجاعت بالایی در این رابطه نشان دادند. بویژه وقتی اولین اتصال به Bitnet برقرار شد. آن زمان لازم بود تعهد‌نامه‌هایی را امضا کنیم از جمله این که مانع عبور ترافیک هیچ کشوری نشویم. آن زمان کمتر کسی جرأت امضای این تعهد‌نامه‌ها را داشت. بی‌شک پشتیبانی و جایگاه سیاسی و اجتماعی دکتر لاریجانی، نقش مؤثری در راه‌اندازی اینترنت داشت. ایشان همیشه به مسئولان سیاسی یاد‌آور می‌شدند که شبکه اینترنت، در خدمت محققان و مراکز علمی است و ممانعت از آن، ایستادن در مقابل روند توسعه علمی کشور است.

استاد دانشگاه صنعتی شریف و قائم‌مقام سابق مرکز تحقیقات فیزیک نظری و ریاضیات

کد خبر 22120

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
4 + 10 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 18
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • کیوان IR ۰۷:۴۸ - ۱۳۸۸/۰۸/۰۹
    0 0
    متاسفانه در کشور هنوز هم افرادی هستند که به اینترنت اعتقادی ندارند.
  • s b IR ۲۲:۱۳ - ۱۳۸۸/۰۸/۱۱
    0 0
    ای کاش بعد ار اینهمه تلاش میدانستیم که با فیلتر کردن آن چه رسوایی داریم به بار می اوریم
  • حسین اعتباریان IR ۰۶:۰۱ - ۱۳۸۸/۰۸/۱۲
    0 0
    جالب بود! بی زحمت یک خبر در مورد اینترنت جهان هم بزارید... شروع ؟ تفاوت با ایران ؟! سرعت !
  • محسن میرحسینی IR ۰۶:۵۷ - ۱۳۸۸/۰۸/۱۲
    0 0
    ممنون از مقاله زیباتون این جور خاطره ها و سرگذشت ها از زمانی که به تولد اینترنت نزدیک بود برای من بسیار جالب و افسانه گونه است هزار بار ممنون
  • محسن عامری IR ۰۸:۵۸ - ۱۳۸۸/۰۸/۱۲
    0 0
    با سلام و درود بی پایان به همچو مردان و زنان بزرگی مثل « دکتر محمد‌جواد لاریجانی » پایدار باشین
  • س IR ۱۰:۴۳ - ۱۳۸۸/۰۸/۱۲
    0 0
    سلام.ممنون.خوندنش شیرین بود. فکرشو کن الان X25 داشتیم. البته هنوز هم خیلی از آقایون دنبال داشتن چیزی مثل اون هستند تا یک وقت خدایی نکرده مردم به اطلاعات گسترده تر و بازتر دسترسی نداشته باشند...
  • سهیل IR ۱۹:۴۶ - ۱۳۸۸/۰۸/۱۲
    0 0
    دکتر شهشهانی دمت گرم. من اسمت رو فقط مسول nic.ir میدونستم. ازت هم همچین خوشم نمی اومد! اما بعد از خوندن این خبر واقعا بهت افتخار کردم. هرجا که هستی شاد و موفق باشی.
  • میترا IR ۰۷:۰۵ - ۱۳۸۸/۰۸/۱۳
    0 0
    این نشون می ده که ما توی چه جامعه ای زندگی می کنیم.
  • معصومه کارگر IR ۱۱:۳۶ - ۱۳۸۸/۰۸/۱۳
    1 0
    خیلی جالب بود مممنون
  • محسن IR ۱۴:۰۳ - ۱۳۸۸/۰۸/۱۴
    0 0
    هر موقع خواستن یک فناوری جدید وارد کنن مقاومت شده اونهم بدون شناخت.کاش ما فقط یک وارد کننده نباشیم.
  • بدون نام IR ۰۶:۳۱ - ۱۳۸۸/۰۸/۱۷
    0 0
    البته متن فوق پر است از خودخواهی، جانبداری، دروغ، نادرست گویی، بی اساس گویی، بی ارزش. لطفاً واقعیت را کتمان نکنید و حقیقت را بگویید
  • HA3AN IR ۱۲:۳۴ - ۱۳۸۸/۰۸/۲۰
    0 0
    کار خوبی انجام دادین ولی ای کاش از دور یه چند دوری میزدین بعد....
  • سس IR ۲۰:۵۳ - ۱۳۸۸/۰۸/۲۵
    0 0
    اینا هم اینترنت وارد کشور نمیکردند...یه نفر دیگه وارد میکرد دیگه این همه تعریف و تمجید نمیخواد که!!!
  • علي IR ۲۳:۴۸ - ۱۳۸۸/۰۸/۲۸
    0 0
    حالا ما از همين اينترنت كم سرعت هم چطوري استفاده مي كنيم ؟ چقدر واسه خدمون و كشورمون پول ميسازيم ؟!
  • صهبا IR ۰۷:۳۸ - ۱۳۸۸/۰۹/۰۶
    0 0
    کاش میشد این سایتهایی که فیلتر شده رو دوباره باز کرد. مگه ما با بقیه مردم جهان چه فرقی داریم. مگه حق ما نیست استفاده از اینترنت؟
  • علیرضاکیانمهر IR ۲۰:۱۷ - ۱۳۸۹/۰۱/۰۸
    0 0
    ای کاش یه نفرمثه لاریجانی هم بیاداین سایتای فیلترشده رافیلترشاازبین ببره بعدبگن توایران ازادی بیان هست اونوقت همه باورمیکنن نه بااین همه فیلترینگ.
  • بدون نام IR ۰۶:۱۱ - ۱۳۸۹/۰۷/۲۵
    0 0
    اینترنت پرسرعت داخل ایران فقط اسم دارد نه تنها سرعت خوبی ندارد بلکه پول خوبی به جیب بعضی ها می اندازد
  • بدون نام IR ۱۴:۱۰ - ۱۳۹۰/۰۳/۱۸
    0 0
    دوستان در کل دنیا اینترنت فیلتر میشه نه ایران ولی فیلتر کردن سایت های خاص مثل یوتوب(درسته هم فیلم های مستهجن داره و هم سیاسی ولی فیلم های علمی مفیدش خیلی بیشتره.) درست نیست