یکشنبه خونین، سؤالات سختی را درباره نوری المالکی ایجاد کرده است مبنی بر اینکه آیا نیروهای امنیتی عراق به تنهایی قادر خواهند بود از وقوع چنین حملاتی جلوگیری کنند

محمدرضا نوروزپور

تروریست‌ها 140 عراقی را کشتند تا روزگار بعد از صدام، ثابت کند که کشتار انسان‌های بیگناه تنها از دیکتاتورها بر نمی‌آید و جهل، تعصب، جاه طلبی و منافع شخصی و گروهی نیز گاه انسان‌ها را به درجه‌ای حتی پست‌تر از دیکتاتورها می‌رساند.

بعد از چهارشنبه خونین ماه آگوست که نوری المالکی خط و ربط آن را به دمشق نسبت داد و یک اختلاف سیاسی عمیق میان این دو کشور عربی پدید آورد حالا یکشنبه‌ای از راه رسیده است که در خونین بودن روی چهارشنبه قبلی را کم کرده است. دو ساختمان دادگستری و شهرداری در منطقه سبز عراق هدف دو حمله انتحاری بسیار شدید تروریست‌ها قرار گرفتند و 140 نفر کشته و بیش از 200 نفر دیگر راهی بیمارستان شدند.

نوری المالکی که این روزها به شدت درگیر مسائل انتخاباتی است سراسیمه به منطقه الصالحیه عراق که محل اصلی وقوع انفجارها بود رفت و در حالی که گره به ابرو داشت و اضطراب و ناراحتی از چهره‌اش هویدا بود برای تروریست‌ها خط و نشان کشید.

روز دوشنبه، موضوع اصلی همه روزنامه‌های عراق یکشنبه خونین شد و هر روزنامه‌ای به فراخور گرایش سیاسی خود تحلیلی از وضعیت عراق کنونی ارائه کرد. دست داشتن مقامات امنیتی دولت مالکی در انفجارها، نقش پررنگ بعثی‌های بازمانده از دوران صدام در کشتار مردم، نمایان بودن دست پنهان کشورها و نیروهای خارجی در ناامنی‌های عراق و بی‌کفایتی نیروهای امنیتی دولت مالکی در برقراری ثبات از جمله تحلیل‌هایی بود که توسط روزنامه‌های عراقی درباره انفجارهای یکشنبه خونین ارائه شده بود.

دیدار مالکی و عمار حکیم

انشقاق میان احزاب سیاسی و تلاش برای تشکیل ائتلاف‌های جدید، یکی از داغ‌ترین موضوعات سیاسی امروزعراق است. در حالی که کمتر از دو ماه به برگزاری انتخابات سراسری این کشور باقی مانده جریان‌های سیاسی می‌کوشند جایگاه و پایگاه خود را میان مردم تقویت کنند. در این بین برخی از تحلیلگران معتقدند حرارت انتخابات باعث غفلت مقامات از پرداختن به مسائل امنیتی شده است و مردم قربانی از بین رفتن اتحاد میان سیاستمداران شده‌اند.

در چنین شرایطی رئیس مجلس اعلای اسلامی عراق و نخست‌وزیر این کشور در دیدار با هم در بغداد بر تلاش برای تحقق وحدت تأکید کردند. دیدارنوری المالکی با عمار الحکیم که یکشنبه شب و پس از انفجار‌های خونین در منطقه الخضراء بغداد برگزار شد، شاید اولین واکنش به فضای ملتهب پدید آمده در اثر کشتار 140 شهروند عراقی بود. مالکی و حکیم سوای از بررسی انفجارهای خونین بغداد، درباره انتخابات پارلمانی پیش رو، تشکیل ائتلاف‌های سیاسی و حمایت از جریان دموکراسی در عراق گفت‌وگو کردند.

کرکوک همچنان در بن‌بست

راهکارهای ارائه شده برای خروج انتخابات عراق از بن‌بست کرکوک همچنان بی‌نتیجه مانده و اتوبوس انتخابات در این بن‌بست معطل مانده است. نشست بدون نتیجه شورای عالی سیاسی امنیت ملی عراق برای حل مشکل قانون انتخابات که با انفجارهای خونین روز یکشنبه همراه شده موج جدیدی از نگرانی‌ها را مبنی بر تأخیر در برگزاری انتخابات پدید آورده است.

پارلمان عراق که هفته گذشته رسماً از ارائه راهکار برای بحران کرکوک که منطقه‌ای به شدت مورد اختلاف میان اعراب و اکراد است سر باز زد، پای شورای عالی سیاسی امنیت ملی عراق را برای حل و فصل این موضوع به میدان کشید. این شورا به ریاست جلال طالبانی رئیس‌جمهور و با مشارکت عادل عبدالمهدی معاون رئیس‌جمهور، طارق الهاشمی دیگر معاون طالبانی، نوری مالکی نخست‌وزیر عراق‌، عارف طیفور، نماینده رئیس منطقه کردستان، ایاد السامرایی معاون رئیس پارلمان و دیگر رهبران فراکسیون‌های سیاسی عصر روز یکشنبه تشکیل جلسه داد تا شاید راهی را برای برون رفت از معضل کرکوک بیابد اما کاری از پیش نبرد.

شورای سیاسی عالی امنیت ملی عراق همچنین در این نشست حملات تروریستی در نزدیکی وزارت دادگستری و شورای استانداری بغداد را محکوم کرد.

علی الدباغ، سخنگوی دولت عراق در کنفرانس خبری بعد ازاین نشست گفت: شورای سیاسی در زمینه دستیابی به یک چارچوب توافقی که به پارلمان در تصویب قانون انتخابات کمک کند بسیار جدی است و می‌خواهد در عراق دموکراسی برقرار باشد.

دباغ عنوان داشت: تمامی گروه‌های شرکت کننده در نشست شورای سیاسی بر حل مشکلاتی که مانع تصویب قانون انتخابات شده توافق کرده و گفتند هرگونه راهکاری باید در جهت پاسخگویی به خواسته رأی دهندگان و حفظ گروه‌های سیاسی باشد. ایاد السامرایی رئیس پارلمان عراق نیز از گروه‌های سیاسی این کشور خواست در خصوص مسئله کرکوک به توافق دست یابند.

رئیس پارلمان عراق از رهبران فراکسیون‌های سیاسی در پارلمان خواست به مسئولیت‌شان عمل کنند و یک راه حل توافقی را برای بحران کرکوک ارائه کنند چرا که در غیر این صورت روند انتخاباتی عراق با تهدید جدی روبه‌رو خواهد شد.

سامرایی درباره اینکه چه کسانی مانع توافق در خصوص مسئله کرکوک هستند، گفت: درست زمانی که نمایندگان فراکسیون‌های سیاسی به توافق نزدیک شده بودند برخی فراکسیون‌ها علناً خواستند مانعی بر این مسئله ایجاد کنند و اتهاماتی را در خصوص کرکوک به یکدیگر وارد کردند، در حالی که خود اعضای شورای استان کرکوک که عرب، کرد و ترکمن هستند انعطاف پذیری نسبت به حل مسئله کرکوک در مقایسه با نمایندگان فراکسیون‌های پارلمانی دارند.

رئیس پارلمان عراق درباره حل مسئله کرکوک عنوان داشت: به اعتقاد من راه‌حل‌های زیادی برای حل مسئله کرکوک وجود دارد. می‌توان براساس انتخابات سال 2005 عمل کرد و یا از ثبت نام رأی دهندگان در انتخابات همانطور که در سال 2004 صورت گرفت، استفاده کرد.

امنیت، همچنان پاشنه آشیل مالکی است

یکشنبه خونین، سؤالات سختی را درباره نوری المالکی ایجاد کرده است مبنی بر اینکه آیا نیروهای امنیتی عراق به تنهایی قادر خواهند بود از وقوع چنین حملاتی جلوگیری کنند، بویژه در آستانه انتخاباتی که قرار است ماه ژانویه برگزار شود. برخی ناظران معتقدند، هدف از حملات دیروز ناامید کردن نوری المالکی از برنامه‌های سیاسی‌اش بوده است. آمریکا و متحدانش تأکید کرده‌اند که صحنه را خالی نمی‌کنند.

عمده رسانه‌های داخلی و خارجی حملات روز یکشنبه بغداد را نشانه دیگری بر چالش برانگیز بودن موضوع امنیت برای نخست‌وزیری مجدد نوری االمالکی در عراق عنوان کردند. یکشنبه خونین به درستی می‌تواند زنگ خطری جدی برای سقوط مالکی محسوب شود. مردم عراق و نه احزاب و دسته‌های سیاسی تنها زمانی به مالکی روی خوش نشان خواهند داد که او را عنصری قوی بدانند که می‌تواند برای آنها ارامش و امنیت به همراه بیاورد.

کد خبر 21537

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
9 + 7 =