وزير بهداشت از بكارگيري 11 تا 20 هزار ماما در برنامه پزشك خانواده شهري خبر داد.
دكتر مرضيه وحيد دستجردي در مراسم روز جهاني ماما با اشاره به قدمت شغل مامايي در دنيا گفت: نقش ماما در سرنوشت انسان نقشي بي بديل است. اميدوارم فواصل زماني كه در گذشتههاي دور نتوانستيم تمركز جدي در مامايي داشته باشيم را در فرصت باقي مانده از مسئوليتمان جبران كنيم.
افزايش حق جذب تمام كاركنان حوزه سلامت در سال جاري
وي از افزايش حق جذب كليه كاركنان و شاغلين حوزه سلامت در سال جاري خبر داد و گفت: در دانشگاهها و مناطق محروم حق محروميت نيز شامل كاركنان از جمله ماماها شده است. اميدوارم اين افزايشها را در بخش عمومي غيردولتي و خصوصي نيز داشته باشيم.
وزير بهداشت به فعاليت 800 ماما در مراكز تسهيلات زايماني كشور اشاره كرد و گفت: به دنبال فعاليت اين تعداد ماما در سال 1389، 125 هزار زايمان طبيعي در مراكز تسهيلات زايماني انجام شد. اين زايمانها با كمترين ميزان عوارض و مرگ و مير همراه بوده است. به دنبال بازخورد مثبتي كه مراكز تسهيلات زايماني داشتند، توسعه اين مراكز در دستور كار قرار گرفته است.
60 درصد زايمانهاي كشور به صورت طبيعي انجام ميشود
دستجردي با تاكيد بر مسئوليت ماماها در ترويج زايمان طبيعي ادامه داد: در حال حاضر 60 درصد از زايمانهاي كشور به صورت طبيعي انجام ميشود. مسئوليت ترويج زايمان طبيعي بر دوش ماماهاست. از شغل مامايي بايد در جهت ارتقاي سلامت جامعه و بهداشت باروري توسعه يافته و همچنين مشاوره براي زنان استفاده شود.
وي به اقدامات انجام شده براي ارتقاي سطح تحصيلات ماماها در كشور اشاره كرد و گفت: با وجود بسياري از مخالفتها توانستيم كارشناسي ارشد مشاوره مامايي را در شوراي عالي برنامه ريزي تصويب كنيم چرا كه بايد از وجود ماماها در تمام بخشهاي مرتبط با بهداشت بارداري به عنوان مشاوره استفاده شود. در وزارت بهداشت بنا بر آن است كه راه براي تحصيلات تكميلي ماماها باز شود.
از حدود 50 هزار ماما در كشور تنها حدود 25 هزار در حوزه سلامت فعالند
وزير بهداشت در ادامه افزود: گفته ميشود اكنون حدود 50 هزار ماما در كشور حضور دارند كه البته تنها 25 هزار نفر از آنها در بخش دولتي حوزه سلامت مشغولند. البته تعدادي نيز در بخش خصوصي فعال هستند. در سال 90 و به منظور اجراي قانون ارتقاي بهره وري نيروهاي باليني، ماماها نيز جذب شدند. اين قانون شامل پرستاران، ماماها، برخي كاردانهاي بهداشتي و ... شد. همچنين در سال گذشته تعدادي ماما نيز به منظور راه اندازي بيمارستانهاي تازه تاسيس به كار گرفته شدند.
جايگاه ماما در بخش زنان و زايمان بيمارستانها تبيين ميشود
وي افزود: در وزارت بهداشت بنا بر آن است كه علاوه بر اتاق زايمان در بخش زايمان و زنان نيز از وجود ماماها استفاده كنيم. به اين ترتيب جايگاه ماما در بخش زنان و زايمان تبيين ميشود. اين موضوع قطعا به كارگيري تعداد بيشتري از ماماها را به دنبال خواهد داشت. در سال جاري بيش از 10 هزار و 600 نفر براي بيمارستانهاي تازه تاسيس جذب ميشوند كه قطعا بخشي از اين نيروها را ماماها تشكيل خواهند داد.
وزير بهداشت با اشاره به اقدامات انجام شده به منظور توسعه برنامه پزشك خانواده و نظام ارجاع به جمعيت شهري، ادامه داد: در حال حاضر نظام سلامت كشور در يك گذار بسيار مهم قرار دارد به طوري كه سيستم بهداشتي درماني سنتي در حال تبديل شدن به برنامه پزشك خانواده و نظام ارجاع است. در اين برنامه ماماها نقش مهم و محوري دارند. در مجموع براي توسعه برنامه پزشك خانواده و نظام ارجاع به كل كشور بين 11 تا 20 هزار ماما جذب مي شوند به طوري كه به ازاي هر 10 هزار نفر جمعيت حداقل دو ماما به كار گرفته ميشوند. به اين ترتيب ممكن است در اجراي اين برنامه تعدادي ماما كم هم داشته باشيم. در مجموع برنامه وزارت بهداشت آن است كه بتوانيم تعداد بيشتري از ماماها را در حوزه سلامت به كار گيريم.
ماماهايي كه طرح گذرانده باشند، براي اشتغال در اولويتند
وزير بهداشت با اشاره به طرح مامايي ادامه داد: پيش بينيها بر آن است كه تعداد فراواني ماما نياز داشته باشيم. طرح مامايي اجباري نيست و با دلخواه ماماها انجام ميشود اما بايد گفت ماماهايي كه طرح گذرانده باشند در زمينه اشتغال در اولويت قرار دارند.
وي در ادامه به اهداف هزاره در حوزه سلامت اشاره كرد و گفت:به دنبال اقدامات انجام شده بايد تا سال 2015 به شاخصهاي در نظر گرفته شده براي كاهش مرگ مادران، نوزادان، كودكان زير پنج سال و غيره دست يابيم. اين موضوع امكان پذير نخواهد بود مگر با همكاري ماماها. خواسته بزرگ وزارت بهداشتت آن است كه ماماها در اين زمينه همت بزرگي انجام دهند.
دستجردي همچنين در پاسخ به درخواست برخي از ماماها مبني بر شامل شدن شغل مامايي جزو مشاغل سخت و زيان آور گفت: در اين زمينه بايد بگويم كه هيچ يك از مشاغل حوزه سلامت جزو مشاغل سخت و زيان آور تبيين نشدهاند. مشاغل سخت از جمله مشاغلي هستند كه بايد در خارج از وزارت بهداشت به آنها پرداخته شود و در حوزههاي وزارتي وارد نميشوند. از جمله اين مشاغل سخت كار در معدن است. در اين زمينه شايد بازتاب اشتباهي در ذهنها از قبل وجود داشته است. البته مشاغل سخت حوزه سلامت را پيگيري ميكنيم اما در مجموع اين موضوع بايد در خارج از وزارت بهداشت پرداخته شود.
وي همچنين در مورد بازنشستگي پيش از موعد در حوزه سلامت نيز گفت: زماني دولت اجازه داد كه بازنشستگي پيش از موعد انجام شود و بار مالي اين موضوع را نيز تقبل كرد. شهريور ماه سال 89 پايان بازنشستگيهاي پيش از موعد بود. امروز بسياري درخواست بازنشستگي پيش از موعد دارند اما نميتوانيم موافقت كنيم چرا كه بار مالي آن را دولت تقبل نكرده است. در مجموع بازنشستگي پيش از موعد و سختي كار مطالبهاي است كه در حوزه سلامت درخواست همه است در اين زمينه هيچ تبعيضي در مورد ماماها انجام نشده است.
301301
نظر شما