به گزارش خبرآنلاین؛ کودکان و نوجوانان بهویژه دانشآموزان یکی از مهمترین گروههای نیازمند حمایت در برابر انواع خشونت هستند، چه این خشونت در محیط مدرسه رخ دهد و چه در فضای زندگی آنها. آسیبهای جسمی، روحی و جنسی ممکن است از سوی افراد مختلف به کودکان وارد شود.
تسنیم در خبری نوشت:در چنین شرایطی نهتنها خود کودک، بلکه هر فردی که شاهد یا آگاه از این وضعیت است، میتواند مراتب را به اورژانس اجتماعی اطلاع دهد تا اقدامات قانونی، روانی و حمایتی لازم صورت گیرد.
گام اول در حمایت از کودکان خشونتدیده
سید حسن موسوی چلک مددکار و معاون سلامت اجتماعی سازمان بهزیستی کشور با اشاره به قوانین حمایتی مرتبط با کودکان گفت: طبق قانون حمایت از کودک و نوجوان که در سال ۱۳۹۹ به تصویب رسید و آییننامه اجرایی آن نیز در سال ۱۴۰۰ مصوب شد، کودکانی که در وضعیت مخاطرهآمیز قرار دارند و مصادیق آن در قانون تصریح شده است باید تحت حمایت قرار گیرند. برخی از این کودکان دانشآموزانی هستند که ممکن است در مدرسه به اشکال مختلف مورد خشونت واقع شوند.
وی افزود: گام اول، طبق قانون، بر عهده خود مدرسه است. مدرسه باید این موارد را شناسایی و ارزیابی کند و مداخله اولیه را انجام دهد. اما اگر وضعیت کودک بغرنج باشد یا مدرسه مداخله مؤثری نداشته باشد، در این صورت میتوان موضوع را به اورژانس اجتماعی اطلاع داد.
موسوی چلک ادامه داد: اورژانس اجتماعی، با هماهنگی مدیر مدرسه، این اختیار را دارد که کودک را از شرایط خطرناک خارج کند.
کمک بهزیستی به دانشآموزان آسیبدیده با صدای مشاور
معاون سلامت اجتماعی سازمان بهزیستی گفت: سازمان بهزیستی این آمادگی را دارد که در قالب «صدای مشاور» و از طریق مراکز مشاوره حضوری حمایتهای لازم را از دانشآموزان آسیبدیده و خانوادههای آنها انجام دهد. همچنین از طریق مشاورههای تلفنی یا حضوری، خدمات مشاوره حقوقی نیز به خانوادهها ارائه میشود تا برای پیگیری حقوق خود اقدام کنند.
وی ادامه داد: در این موارد، نهادهای نظارتی آموزشوپرورش نیز نقش مهمی دارند و میتوانند از دانشآموز حمایت و با فرد اعمالکننده خشونت برخورد کنند. همچنین سیستم قضائی کشور، به عنوان مدعیالعموم، میتواند به موضوع وارد شود و پیگیری قانونی انجام دهد.
موارد اذیت و آزار دانشآموزان را به این شماره اطلاع دهید
موسوی چلک ادامه داد: عموم مردم، والدین، انجمن اولیا و مربیان و سایر معلمان میتوانند موارد اذیت و آزار دانشآموزان را به اورژانس اجتماعی با شماره تماس ۱۲۳ اطلاع دهند. در صورت گزارش، اورژانس اجتماعی با هماهنگی مدیر مدرسه ورود میکند.
وی افزود: اما اگر به هر دلیلی مدیر مدرسه اجازه ورود ندهد یا بخواهد ماجرا را پنهان کند، اورژانس اجتماعی میتواند به ۲ روش اقدام کند. نخست با دریافت حکم قضایی و دوم (در مواردی که وضعیت مخاطرهآمیز و خطر شدید برای کودک وجود داشته باشد) طبق قانون بدون حکم قضایی نیز وارد مدرسه میشود.
قانون حمایت از کودک و نوجوان بسیار پیشرو است
این مسئول تأکید کرد: قانون حمایت از کودک و نوجوان، قانونی بسیار پیشرو است و این اختیارات قانونی را برای مداخله در شرایط اضطراری فراهم کرده، اما متأسفانه بسیاری از دانشآموزان، والدین و حتی معلمان با این قانون و ظرفیتهای اورژانس اجتماعی آشنایی ندارند.
وی افزود: شماره تماس ۱۲۳، خط ارتباطی اورژانس اجتماعی است و کودکان و دانشآموزان میتوانند در صورت نیاز از این طریق کمک بگیرند. اورژانس اجتماعی، مداخلات روانی و اجتماعی لازم را ارائه میدهد.
چه کسانی میتوانند از اورژانس اجتماعی کمک بگیرند؟
معاون سلامت اجتماعی سازمان بهزیستی گفت: گروههای هدف اورژانس اجتماعی شامل موارد زیر هستند: زوجین متقاضی طلاق، افراد دارای اختلاف خانوادگی حاد، زنان و دختران آسیبدیده یا در معرض آسیب، کودکان خیابانی و کودکان کار، کودکانی که مورد سوءاستفاده جنسی قرار گرفتهاند، افرادی که قصد خودکشی دارند یا اقدام به خودکشی کردهاند،و همچنین افراد در معرض کودکآزاری، همسرآزاری و سالمندآزاری هستند.
۲۳۳۲۱۷
نظر شما