ارومیه؛ نامزد پایتخت کتاب ایران/ اجرای ۲۹ طرح کتاب‌محور در استان

در راستای طرح پایتخت کتاب ایران ارومیه با اجرای ۲۹ طرح و پیشنهاد ۳۹ طرح برای سال‌جاری به عنوان شهر نامزد پایتخت کتاب ایران انتخاب شده است.

به گزارش پایگاه فکر و فرهنگ مبلغ، کتابخوانی در شهری با پیشینه کهن فرهنگی، داستانی فراتر از ورق زدن صفحات است؛ پیوندی است ناگسستنی با ریشه‌ها، تجدید خاطرات نیاکان، و تنفس در هوای حکمت و دانایی که در طول قرون در تار و پود شهر تنیده شده است.

بنابر روایت شبستان، تصور کنید در کوچه‌های باریک و پرپیچ و خم شهر قدم می‌زنید، صدای پای تاریخ را می‌شنوید، و ناگهان چشمتان به کتابخانه‌ای قدیمی می‌افتد که گویی نگهبان گنجینه‌های مکتوب است. وارد کتابخانه می‌شوید، عطر کاغذهای کهنه و بوی نم‌گرفته چوب قفسه‌ها شما را به سفری در زمان می‌برد. خواندن آثار نویسندگان و شاعرانی که در این شهر زیسته‌اند و از همین کوچه‌ها و خانه‌ها الهام گرفته‌اند، شما را با هویت و فرهنگ خود آشناتر می‌کند. کتاب‌ها دریچه‌ای به گذشته هستند. با خواندن تاریخ شهر، می‌توانید اتفاقاتی را که در این مکان رخ داده است، درک کنید و از تجربه‌های گذشتگان درس بگیرید.

کتاب‌ها می‌توانند سنت‌ها و آداب و رسوم قدیمی را زنده نگه دارند. با خواندن داستان‌ها و اشعاری که به این سنت‌ها اشاره دارند، می‌توانید آن‌ها را حفظ کنید و به نسل‌های آینده منتقل کنید. وقتی با تاریخ و فرهنگ شهر خود آشنا شوید، حس تعلق شما به آن بیشتر می‌شود و برای حفظ و آبادانی آن تلاش خواهید کرد.  با خواندن سرگذشت افراد موفق و الهام‌بخش، می‌توانید ایده‌های جدیدی برای آینده خود و شهرتان به دست آورید. کتابخوانی در شهری با پیشینه کهن فرهنگی، سرمایه‌گذاری بر روی آینده است. با ترویج کتابخوانی، می‌توان نسلی آگاه، خلاق و مسئولیت‌پذیر تربیت کرد که به حفظ و ارتقای فرهنگ و تمدن خود کمک کند.

استان آذربایجان‌غربی یکی از این استان‌ها است که شهر ارومیه و خوی در استان پیشینه فرهنگی و تمدنی بیشتری دارد. و ارومیه امسال جز شهرهای نامزد پایتخت کتاب ایران و خوی جز شهرهای مشتاف کتاب انتخاب شده است.

معرفی ارومیه به عنوان نامزد «پایتخت کتاب»

علیرضا نوروزی، مدیر کل فرهنگ و ارشاد اسلامی آذربایجان‌غربی، به خبرنگار خبرگزاری شبستان در ارومیه گفت: وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی هر ساله طرح‌های مختلفی در حوزه ترویج فرهنگ کتابخوانی برگزار می‌کند که پایتخت کتاب ایران یکی از این طرح‌ها است و در این راستا هر سال یکی از شهرها بعنوان پایتخت کتاب ایران انتخاب می‌شود و در راستای طرح پایتخت کتاب ایران در سال ۱۴۰۳ تعداد ۲۹ طرح اجرا شده و ۳۹ طرح برای سال‌جاری پیشنهاد شده است.

وی با بیان اینکه بیشتر برنامه‌ها با همکاری انجمن‌های مردم نهاد انجام گرفته، افزود: ایجاد کتابخانه در موزه، برگزاری نمایشگاه کتاب کودک و نوجوانان، برگزاری دورهمی‌های با موضوعات خیام و مولانا، برگزاری کارگاه‌های مولوی شناسی، خیام شناسی و حافظ از جمله این طرح ها بود که در سال ۱۴۰۳ اجرایی شده است.

وی حضور مصطفی رحماندوست و برگزاری کارگاه‌های تخصصی توسط ایشان را از دیگر برنامه ها عنوان کرد و گفت: برگزاری نشست تخصصی ادبیات کودک و نوجوان، اجرای کارگاه آموزشی قصه گویی مدرن، مراسم اهدای کتاب در مناطق کم برخوردار و جشن کتاب از جمله برنامه‌هایی بود که با حضور ایشان برگزار شد.

ارومیه؛ نامزد پایتخت کتاب ایران/ اجرای ۲۹ طرح کتاب‌محور در استان

نوروزی ادامه داد: همچنین تجلیل از «ون کتاب» نیز یکی دیگر از طرح‌های اجرایی بوده که این ون نوعی کتابخانه سیار است که با هدف ترویج کتابخوانی و دسترسی بیشتر به کتاب‌ها در مکان‌های مختلف حرکت می‌کند و این ایده می‌تواند به طرق مختلف اجرا شود و به ترویج کتابخوانی کمک کند.

وی گفت: در این ون تقریباً ۵۰۰ جلد کتاب در رده‌های کودک و نوجوانان جای‌گذاری شده که این ون قدسنج نیز داشته که دانش‌آموزان قبل ورود به ون قد خود را اندازه می‌گیرند که سرشان به جایی نخورد و همچنین صندلی مخصوص عکاسی نیز تعبیه شده است.

ارومیه؛ نامزد پایتخت کتاب ایران/ اجرای ۲۹ طرح کتاب‌محور در استان

مدیر کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان آذربایجان‌غربی بیان کرد: ترویج فرهنگ کتابخوانی نیازمند استفاده از ایده‌ها و روش‌های نوآورانه است تا بتوان علاقمندی به کتاب و مطالعه را افزایش داد.

وی در ادامه تجلیل از خیاطی که کنار این شغل کتاب امانت می دهد را از دیگر برنامه ها عنوان کرد و گفت: منطقه شاهرخ‌آباد یکی از مناطق کم برخوردار ارومیه است که هاشم جعفری فردی با تحصیلات پنجم ابتدایی در مغازه ۲۰ متری خود در کنار شغل اصلی خیاطی، کتاب هم امانت می‌دهد.

ارومیه؛ نامزد پایتخت کتاب ایران/ اجرای ۲۹ طرح کتاب‌محور در استان

مدیر کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان آذربایجان غربی افزود: ایجاد کتابخانه کوچک در اتوبوس بین شهری تبریز- ارومیه، اجرای طرح خانه دوستدار کتاب با همکاری کتابخانه‌های عمومی استان، خلاصه‌نویسی کتاب گویای شنا در باشگاه ورزشی، ایجاد المان کتاب کنار بیمارستان امام رضا ارومیه، تجلیل از بربری فروشی که قفسه کتاب دارد را از دیگر برنامه‌های اجرا شده در طرح پایتخت کتاب ایران عنوان کرد.

نوروزی گفت: ترویج کتابخوانی در شهری با فرهنگ غنی، نیازمند رویکردی ظریف و متناسب با بافت فرهنگی و اجتماعی آن شهر است و می‌توان فرهنگ کتابخوانی را در شهری با فرهنگ غنی تقویت کرد و نسلی فرهیخته و آگاه تربیت کرد. مهم‌ترین نکته، توجه به ویژگی‌های خاص فرهنگی و اجتماعی شهر و طراحی برنامه‌های ترویجی متناسب با آن است.

وی ادامه داد: همچنین امسال شهرهای بود که در زمینه پایتخت کتاب تلاش کردند و فعالیت‌هایشان استمرار داشته و در این زمینه طبق بیانیه هیئت داوران شهرستان خوی با عنوان «شهرهای مشتاق کتاب» انتخاب شد و معرفی ارومیه به عنوان نامزد «پایتخت کتاب» و خوی به عنوان شهر «مشتاق کتاب» فرصتی استثنایی برای نمایش ظرفیت‌های غنی فرهنگی و ادبی این شهر است.

کد خبر 2052656

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =