به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، رُم ابری، با هوای بهاری ۱۹ درجه سانتیگراد محل دور دوم مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکاست؛ چنانکه وزیر امور خارجه ایران گفته رم محل مذاکره است و عمان میزبان و این میزبان است که محل مذاکرات را تعیین میکند. مجید تختروانچی معاون سیاسی وزیر خارجه، کاظم غریبآبادی معاون حقوقی و بینالملل وزارت خارجه، اسماعیل بقائی سخنگوی وزارت خارجه و بهزاد صابری مشاور وزیر خارجه از جمله کسانی هستند که عراقچی را مانند دوره قبل در این دوره از مذاکرات همراهی میکردند.
این خبر در حال تکمیل است...
حضور شرکتهای آمریکایی میتواند تضمین پایبندی به توافق باشد
۲۲:۲۹ | تریتا پارسی مدیر انجمن اندیشکده کوئینستی در تحلیل نتیجه مذاکرات ایران و آمریکا در رم نوشت: مسیری به سوی موفقیت در حال ظهور است. با این حال، مسائل سخت هنوز حل نشده باقی ماندهاند، مانند خواستههای تهران برای تضمینهای محکم مبنی بر اینکه ایالات متحده به این توافق پایبند خواهد بود. اما ترامپ این شانس را دارد که به دلیل تمایل به قرار دادن تخفیف تحریمهای اولیه روی میز، به توافق بهتری نسبت به توافق سال ۲۰۱۵ دست یابد. باز شدن بازار ایران به روی شرکتهای آمریکایی یک برد-برد است. اقتصاد ایران به شدت نیازمند کمک است و شرکتهای آمریکایی از دسترسی به این بازار بزرگ و تا حد زیادی دستنخورده سود زیادی خواهند برد. حضور شرکتهای آمریکایی در بازار ایران نیز ممکن است کارآمدترین تضمین سیاسی باشد که ایالات متحده به این توافق پایبند خواهد بود.
عراقچی: جو مذاکرات مثبت بود
۲۲:۱۹ | سید عباس عراقچی وزیر امور خارجه در شبکه ایکس نوشت: جو نسبتا مثبت در رم باعث پیشرفت در اصول و اهداف یک توافق احتمالی شد. ما توضیح دادیم که چگونه برای بسیاری در ایران برجام دیگر به اندازه کافی خوب نیست. برای آنان، آنچه از برجام باقی مانده تنها «درسهای فراگرفتهشده» از آن است. شخصا به این برداشت تمایل دارم. گفتگوهای کارشناسی در روزهای آینده با هدف بررسی جزئیات آغاز خواهد شد. پس از آن، ما در موقعیت بهتری برای قضاوت خواهیم بود. در حال حاضر، خوشبینی ممکن است موجه باشد، اما فقط با احتیاط زیاد.
وزارت خارجه ایران: چارچوب کلی مذاکرات ترسیم شد
۲۱:۱۳ | وزارت امور خارجه ایران در بیانیهای اعلام کرد: این دور از گفتوگوها مذاکرهکنندگان ارشد ایرانی و آمریکایی ضمن ترسیم چارچوب کلی مذاکرات، دیدگاههای خود را در مورد برخی از موضوعات مهم در حوزه رفع تحریمها و موضوع هستهای تبادل کردند.
ادامهدار بودن مذاکرات عادی است
۱۹:۳۶ | لارنس نورمن، خبرنگار ارشد وال استریت ژورنال با انتشار پستی در شبکه ایکس نوشت: اتفاقات امروز در واقع یعنی مذاکرات بد پیش نرفت. در حال حاضر باید ادامهدار بودن مذاکرات را حالت عادی در نظر بگیریم. تنها چیزی که اهمیت دارد میتواند عدم برگزاری مذاکرات باشد
دیدار گروسی با ویتکاف
۱۹:۲۷ | لارنس نورمن خبرنگار والاستریت ژورنال در شبکه اجتماعی ایکس پس از اتمام مذاکره غیرمستقیم میان ایران و آمریکا نوشت: از منبعی مطلع شدم که رافائل گروسی امروز در رم با استیو ویتکاف دیدار کرده است.
غنیسازی صفر در دستور کار مذاکرات رم نبود
۱۹:۲۰ | گرگ برو، تحلیلگر گروه اوراسیا در تحلیل مذاکرات روز شنبه میان ایران و آمریکا که عمان واسطه آن بود و به صورت غیرمستقیم انجام شد، در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: همیشه بهتر است منتظر جزئیات بیشتری بمانیم، اما در حال حاضر به نظر نمیرسد که موضوع غنیسازی صفر در دستور کار مذاکرات رم بوده باشد. هر آنچه ویتکاف به عراقچی گفت، به اندازهای قانعکننده بود که ایرانیها را متقاعد کند که شرکت در دورهای بیشتری از مذاکرات ارزشمند خواهد بود.
استیو ویتکاف مواضع «واقعبینانهای» داشت
۱۹:۰۱ | شبکه روسی راشاتودی گزارش داد: در دور دوم مذاکرات میان ایران و آمریکا، استیو ویتکاف، نماینده ویژه آمریکا مواضع «واقعبینانهای» داشته است. ویتکاف و تیم مذاکرهکننده آمریکایی مواضع سختگیرانهای در این گفتوگوها اتخاذ نکردند.
ویتکاف به عراقچی چه پیشنهادی داد؟
۱۹:۰۱ | فاکسنیوز در خبری فوری در زیرنویس شبکه خود نوشت: استیو ویتکاف، نماینده آمریکا در مذاکرات به هیأت مذاکرهکننده ایرانی اعلام کرده که شرکتهای آمریکایی به دنبال سرمایهگذاری کلان در ایران هستند.
عمان: دستیابی به توافق ممکن شده است
۱۹:۰۱ | بدر البوسعیدی، وزیر خارجه عمان پس از مذاکرات رم گفت: مایلم از وزیر امور خارجه ایران و آقای استیو ویتکاف، بهخاطر رویکرد بسیار سازندهشان در مذاکرات امروز تشکر کنم. این گفتوگوها در حال شتاب گرفتن هستند و اکنون حتی آنچه بعید به نظر میرسید، ممکن شده است.
هنوز برای ورود آژانس بینالمللی انرژی اتمی به مذاکرات زود است
۱۸:۳۲ | عباس عراقچی، وزیر خارجه در پاسخ به پرسش ایرنا درباره دلایل حضور همزمان رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی در رم با تاکید بر نقش این نهاد فنی در حوزه نظارت بر برنامه هستهای ایران گفت: آژانس بخشی از این روند خواهد بود و نقش مهمی هم خواهد داشت. حضور ایشان مفید است، اما در داخل مذاکرات هنوز خیر، چرا که هنوز به مرحلهای نرسیدیم که نیاز به این کار باشد.
میانجی راضی است؛ حرفی از تعطیلی غنیسازی نیست
۱۸:۱۸ | سخنگوی وزارت امور خارجه عمان تایید کرد که در دیدار امروز در رم، دکتر سید عباس عراقچی، وزیر امور خارجه ایران و استیو ویتکاف، نماینده رئیس جمهور آمریکا با میانجیگری بدر البوسعیدی، وزیر امور خارجه عمان، موافقت کردند که وارد مرحله بعدی مذاکرات خود شوند که هدف آن تضمین عاری شدن از تسلیحات هستهای و رفع تحریمها و همچنین حفظ توانایی ایران برای توسعه انرژی هستهای صلحآمیز است. در توئیت او آمده است: تنها در گفتوگو و ارتباطات شفاف است که میتوانیم به توافق و تفاهم معتبر متقابل به نفع همه طرفهای منطقه و بینالمللی دست یابیم. همچنین قرار است دور بعدی در چند روز آینده در مسقط برگزار شود.
آمریکاییها بحث غیرهستهای مطرح نکردند
۱۸:۱۰ | سید عباس عراقچی، وزیر امور خارجه به خبرنگار تسنیم گفت: آمریکاییها تاکنون هیچ بحث غیرمرتبط با موضوع هستهای را مطرح نکردند. ما گفتهایم که مذاکره ما مرتبط با مسائل هستهای است و موضوع دیگری را نمی پذیریم.
مذاکرات خوب پیش رفت
۱۷:۵۴ | خبرنگاران مشهور در شبکه اجتماعی ایکس دست به پیشبینیهایی در زمینه دور دوم مذاکرات غیرمستقیم میان ایران و آمریکا زدهاند. هالی داگرس پژوهشگر موسسه واشنگتن در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: با توجه به تغییر موضع علنی استیو ویتکاف، نماینده آمریکا در این مذاکرات در مورد غنیسازی، منتظر بودم که مذاکرات بد پیش بروند. بنابراین به نظر من، این مذاکرات خوب پیش رفتند. خبرنگار ایرانی در پاسخ به این پیشبینی پرسید: این مذاکرات آنقدر خوب نبود که همینجا در رم ادامه پیدا کند؟ در این مکالمه لارنس نورمن خبرنگار ارشد والاستریت ژورنال هم وارد شد و نوشت: در واقع این یعنی مذاکرات بد پیش نرفتند. در حال حاضر باید ادامهدار بودن مذاکرات را حالت عادی در نظر بگیریم. تنها چیزی که اهمیت دارد میتواند عدم برگزاری مذاکرات باشد. هالی داگرس در پاسخ به این خبرنگاران نظر خود را اینگونه توصیف کرد: با توجه به چرخش ۱۸۰ درجهای علنی ویتکاف در مورد غنیسازی، منتظر بودم که مذاکرات بد پیش بروند. بنابراین، به نظر من این مذاکرات خوب پیش رفتند.
ادامه مذاکرات به چه معناست؟
۱۷:۴۸ | راز زیمت، محقق ارشد مؤسسه مطالعات امنیت ملی INSS و پژوهشگر در مرکز مطالعات ایرانی در دانشگاه تلآویو در توئیتی نوشت طبق گزارشها در ایران دور سوم تا چند روز دیگر برگزار میشود. این به چه معناست: حداقل در این مرحله، هیچ انفجاری در مذاکرات وجود ندارد. اگر مذاکرات چندین ساعت به طول انجامید و تصمیم گرفته شد که در این هفته ادامه یابد، میتوان فرض کرد که هیچیک از طرفین مواضعی را ارائه نکردهاند که طرف مقابل آن را «خط قرمز» تلقی کند (از طرف آمریکا - برچیدن زیرساختهای هستهای، از طرف ایران - امتناع از بحث اصولی درباره تواناییهای غنیسازی و غیره).
مذاکرات کارشناسی؛ روز چهارشنبه
۱۷:۴۳ | سید عباس عراقچی، وزیر امور خارجه ایران به خبرنگار صداوسیما گفت: از چهارشنبۀ این هفته مذاکرات فنی در سطح کارشناسان در عمان برگزار میشود و شنبۀ آینده دور سوم مذاکرات در عمان برگزار خواهد شد.
دور سوم مذاکره؛ شنبه آینده
۱۷:۳۸ | اسماعیل بقائی، سخنگوی وزارت خارجه اعلام کرد: امروز گفتوگوهای غیرمستقیم مفیدی میان ایران و آمریکا با وساطت وزیر خارجه عمان در فضایی سازنده برگزار شد. دو طرف توافق کردند گفتگوهای غیرمستقیم را طی چند روز آینده در سطح فنی از سر گیرند و متعاقبا در روز شنبه آینده در سطح دو مذاکرهکننده ارشد ادامه دهند.
پایان دومین دور از مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا
۱۷:۱۷ | یک عضو تیم مذاکره کننده ایرانی به خبرنگار تسنیم گفت که مقرر شد مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا طی روزهای آینده ادامه داشته باشد.
۱۷:۰۹ | هیأتهای ایران و آمریکا در حال خروج از محل گفتوگوها هستند.
خبرنگاران حاضر در رم گزارش دادهاند فضای حاکم بر مذاکرات ایران و آمریکا سازنده بوده است.
۱۷:۰۵ |خبرنگار صداوسیما گزارش داد: به دلیل سازنده بودن فضای این گفتگوها احتمالا سه هیأت ایران، عمان و آمریکا در روزهای آینده دور سوم گفتگوها را برگزار میکنند.
۱۷:۰۳ | دومین دور از مذاکرات غیرمستقیم میان هیاتهای مذاکرهکننده ایران و ایالات متحده که با میانجیگری سلطنت عمان در ساختمان دیپلماتیک این کشور در رم در جریان بود، دقایقی پیش به پایان رسید.
تکذیب خبر درخواست آمریکا از ایران برای حذف کامل غنیسازی
۱۶:۵۸ | یک منبع نزدیک به هیئت ایرانی ضمن تکذیب ادعای اکسیوس در مورد نوع توافق مورد نظر آمریکا به یورونیوز گفت که درخواست حذف کامل برنامه غنیسازی «خط قرمز» ایران است. وبگاه خبری اکسیوس نوشته بود مقامهای آمریکایی اعلام کردهاند که هدف آنها دستیابی به توافقی است که شامل حذف کامل برنامه غنیسازی اورانیوم ایران باشد، اما منبع مورد نظر به یورونیوز گفت طرف ایرانی بهروشنی اعلام کرده که این مسئله از خطوط قرمز آنها عبور میکند.
اینکه مذاکرات چقدر طول میکشد بستگی به روند آن دارد
۱۶:۱۶ | اسماعیل بقائی، سخنگوی وزارت خارجه گفت: اینکه مذاکرات چقدر طول میکشد بستگی به روند آن دارد. ایران با جدیت و آمادگی کامل در مذاکرات رفع تحریمها شرکت کرده و تا زمانی که مذاکرات به صورت سازنده ادامه داشته باشد، به همکاری ادامه خواهد داد. برنامه هستهای ایران کاملاً صلحآمیز است و ایران آماده است تا هرگونه شبههای در این زمینه را برطرف کند. تحریمهای غیرقانونی باید به طور مطمئن و با تضمینهای لازم رفع شوند. موضع ایران در این دو مورد ثابت و اصولی است.
عراقچی زود رسید، ویتکاف دنده عقب رفت
۱۶:۰۸ | باراک راوید خبرنگار پایگاه خبری آکسیوس در گزارشی نوشته است: دهها خبرنگار در خیابان باریکی مقابل مجتمع دیپلماتیک عمان گرد آمدند. عباس عراقچی اولین کسی بود که پس از طی مسیر کوتاهی از سفارت ایران، که تنها ۹۰ متر پایینتر از محل قرار دارد وارد شد. کاروان خودرویی ویتکاف ۳۰ دقیقه بعد رسید، اما مسیر ورودی را رد کرد و مجبور شد در خیابان باریک دنده عقب برود و دور بزند. بدر البوسعیدی وزیر امور خارجه عمان هم در نقش میانجی اصلی در مذاکرات حضور دارد. ایالات متحده خواستار تغییر محل مذاکرات بود که یکی از علتهای آن زمان طولانی سفر بین واشنگتن و مسقط بود. اما ایرانیها خواستار باقی ماندن عمان به عنوان میانجی بودند که از معدود کشورهایی است که با هر دو طرف روابط دوستانه دارد. دور اول مذاکرات که هفته گذشته در عمان برگزار شد، بر تعیین لحن و قالب مذاکرات متمرکز بود؛ اما حالا مقامات آمریکایی میگویند هدف آنها در دور دوم، تدوین یک چارچوب برای نحوه پیشبرد مذاکرات است.
ادعای الحدث: مذاکرات مستقیم میشود
۱۵:۵۲ | حساب کاربری شبکه خبری الحدث در ایکس به نقل از خبرنگار خود حسین قنیبر نوشت: وزیر خارجه عمان در حال انتقال پیام بین مذاکره کنندگان آمریکایی و ایرانی در سفارت عمان در رم است و تلاش برای انجام مذاکرات مستقیم بین دو طرف ادامه دارد. این در حالی است که دیگر رسانه های داخلی و خارجی مستقر در محل مذاکره این خبر را تایید و تکذیب نکردهاند.
معاون نخستوزیر ایتالیا با لباس راحتی از محل مذاکره رد شد
۱۵:۴۲ | «ماتئو سالوینی» معاون نخست وزیر ایتالیا لحظاتی پیش در حالیکه یک لباس غیررسمی و راحت به تن داشت در حال عبور از مقابل سفارت عمان در رم، پایتخت ایتالیا که محل برگزاری گفتوگوهای غیرمستقیم میان ایران و آمریکاست، رویت شد. به گزارش ایسنا، او به محض اینکه خبرنگاران و عکاسان رسانههای خارجی به سمتش هجوم بردند و از او درباره علت حضورش در این مکان پرسیدند، میگوید: من فقط در حال عبور از اینجا هستم. من در مذاکرات (ایران و آمریکا) شرکت نمیکنم، یک کلمه در مورد جلسه امروز؟ امیدوارم از انرژی هستهای برای گرم کردن مدارس و بیمارستانها استفاده شود، نه برای سلاح.
طرح ۳ مرحلهای ایران در دور دوم مذاکرات
۱۵:۰۱ | رسانه رادیویی RTL نوشت: در دور دوم مذاکرات در سفارت عمان در رم، طبق گزارشها، ایران یک طرح سه مرحلهای برای تنشزدایی در ازای لغو تحریمها و دسترسی به داراییهای مسدود شده ایران روی میز گذاشته است. با این حال، این هیأت تکرار کرده است که آنها برای توافق و نه تسلیم به رم آمدهاند.
وزیر امور خارجه ایران پیش از ورود به رم در مسکو مورد استقبال ولادیمیر پوتین رئیسجمهور روسیه قرار گرفته بود. وی پس از آن برای دیدار با دولت چین به پکن خواهد رفت.
به نوشته این رسانه نشست سران ایران و آمریکا با موضوع پتانسیل هستهای تهران در رم در سفارت عمان در ایتالیا در حال برگزاری است.
تکذیب خبر تعلیق در مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا
۱۴:۵۵ | یک منبع آگاه در گفتوگو با خبرگزاری صداوسیما اخبار منتشر شده توسط یک کانال خبری مبنی بر تعلیق ۱۵ دقیقهای مذاکرات را تکذیب کرد. در این خبر جعلی ادعا شده بود وزیر خارجه به علت طرح مسائل غیرهستهای از جانب طرف آمریکایی گفتوگوها را تعلیق کرده بود.
خبرنگار بیبیسی نوشته احتمالاً شاهد وقفهای برای ناهار باشیم.
۱۳:۲۰ | خبرنگار صداوسیما گزارش داد: گفتوگوهای غیرمستقیم ایران و آمریکا بدون خلل در جریان است.
دو هیأت در دو سالن جدا حضور دارند
۱۴:۲۸ | اسماعیل بقائی، سخنگوی وزارت خارجه گفت: مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا در اقامتگاه سفیر عمان با حضور وزیر خارجه عمان آغاز شده است. قبل از این گفتوگو عراقچی دیداری با همتای ایتالیایی داشتند. ما از ایتالیا قدردانی کردیم و طرف ایتالیایی از این فرصتی که در اختیار ایتالیا گذاشته شده سپاسگزاری کردند. انجام مذاکرات مانند دور نخست است. دو هیأت در دو سالن جدا حضور دارند. وزیر خارجه عمان در حال رفتوآمد بین هیأتها است. قبل از مذاکرات ما گفتوگویی با وزیر عمان داشتیم. مذاکرات کاملا مشابه دور نخست توسط عمان هدایت میشود.
گروسی در ایتالیا
۱۳:۴۸ | رافائل گروسی مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی نیز در ایتالیا به سر میبرد اما معلوم نیست بعداْ در محل مذاکرات حضور مییابد یا نه؟
او پس از دیدار با آنتونیو تایانی وزیر خارجه ایتالیا در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «امروز با وزیر امور خارجه ایتالیا دیدار کردم. از نقش سازنده و موثر ایتالیا در حمایت از صلح استقبال میکنم؛ به ویژه در لحظهای که دیپلماسی بیش از هر زمان دیگری ضروری است.»
آغاز مذاکره: دو هیأت در یک اتاق؟
۱۳:۲۹ | هبا النصر، خبرنگار الشرق عربستان نوشته هیأتهای آمریکایی و ایرانی در یک اتاق در سفارت عمان در رم حضور دارند. مذاکرات از لحظهای آغاز شده که هیأت آمریکایی به اینجا رسیده است؛ در ۱۱:۳۵ صبح به وقت محلی در رم.
رسانههای داخلی این خبر را به نقل از خبرنگار العربیه پوشش دادهاند.
۱۳:۴۵ | یک منبع آگاه در گفتوگو با خبرگزاری صداوسیما با اشاره به برخی اخبار رسانهها درباره مذاکرات مستقیم ایران و آمریکا در رم گفت: دسترسی به محل مذاکرات برای رسانهها میسر نیست و لذا اخبار این چنینی از داخل محل مذاکرات جعلی است.
عراقچی: ما متعهد به دیپلماسی با آمریکا هستیم
سید عباس عراقچی، وزیر خارجه ایران پیش از آغاز مذاکرات گفته «ما متعهد به دیپلماسی با آمریکا هستیم و باید از این فرصت برای تفاهم استفاده کنیم.»
«آنتونیو تایانی» وزیر امور خارجه ایتالیا بعد از دیدار با همتای ایرانی خود و قبل از آغاز مذاکره در توئیتی نوشت: «رم به پایتخت صلح و گفتوگو تبدیل میشود. عراقچی وزیر امور خارجه ایران را ملاقات کردم و او را به ادامه مسیر مذاکرات علیه سلاح هستهای تشویق کردم. دولت ایتالیا امیدوار است که با هم بتوانیم به یک راه حل مثبت برای خاورمیانه برسیم.»
وال استریت ژورنال: مذاکرات رم درباره جدول زمانبندی و چارچوب توافق احتمالی است
آنطور که رسانههای خبری گزارش دادهاند مذاکرات امروز معطوف به شکلگیری چارچوب مذاکراتی بین ایران و آمریکا بر سر سرفصل اصلی، یعنی برنامه هستهای است که سه موضوع اصلی درصد غنیسازی، نظارتها و ذخایر را شامل میشود. روزنامه آمریکایی وال استریت ژورنال نوشته که مذاکرات رم درباره جدول زمانبندی و چارچوب توافق احتمالی ایران و آمریکاست.
ایرانیها تاکید کردهاند «به هیچوجه برچیده شدن کامل برنامه هستهای را نخواهند پذیرفت.» آمریکاییها هم تاکید دارند که خط قرمز، حصول اطمینان کامل از عدم تسلیحاتی شدن برنامه هستهای ایران است. بیبیسی در تحلیلی پرسیده آیا این دو خواست بنیانی در این جلسه مذاکره همپوشانی پیدا خواهد کرد؟
شبکه الحدث به نقل از منابع دیپلماتیک غربی نوشته که اختلافی میان ایالات متحده و ایران بر سر میزان غنیسازی اورانیوم وجود دارد.
نظر شما