به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، یک روز به شروع دور دوم مذاکرات ایران و آمریکا باقی مانده است و علی رغم این که محل دور مذاکره نیز به طور رسمی مسقط اعلام شده بود، اما در نهایت رم به عنوان محل دور دوم مذاکرات معرفی شد.
حسن هانی زاده کارشناس حوزه سیاست خارجی به خبرگزاری خبرآنلاین می گوید تایید ایران بر مسقط به دلیل سابقه طولانی پادشاهی عمان در حل و فصل تنش های بین ایران و غرب است.
او همچنین درباره تغییر مکرر ادبیات دونالد ترامپ نیز گفت و افزود این مذاکرات از نگاه رئیسجمهور آمریکا باید یک ضرب الاجل داشته باشد.
مشروح گفتگوی خبرگزاری خبرآنلاین با حسن هانی زاده، کارشناس مسائل بینالملل را بخوانید؛
*****
به دلیل شرایط عمان دور اول مذاکرات در فضایی آرام صورت گرفت
* علیرغم این که محل دور دوم مذاکرات ایران و آمریکا مسقط اعلام شده بود اما برخی رسانههای اروپایی مدعی شدند که محل مذاکرات روز شنبه به رم تغییر پیدا کرده و این تصمیم نیز در نهایت تایید شد. پیش از این نیز «رم» به عنوان یکی از گزینههای تعیین محل مذاکرات طرح شده بود اما ایران چندان موافق نبوده است. چه تفاوتی بین شهری همچون «رم» در ایتالیا با مسقط از نگاه ایران و آمریکا وجود دارد؟
پادشاهی عمان در طول ۴ دهه گذشته نقش تاثیرگذاری در حل مشکلات ایران و کشورهای غربی داشته است. این پادشاهی شرایط خاصی دارد و در مدار توجه رسانههای غربی و صهیونیستی نیست. آمریکا پیش از دور نخست مذاکرات با ایران، برای مذاکرات در کشور دیگری در حوزه خلیج فارس پیشنهادی ارائه داد اما به دلیل ارتباط این کشور با رژیم صهیونیستی، ایران قبول نکرد. شاهد بودیم که دور اول مذاکرات در مسقط انجام شد و به دلیل شرایط این کشور مذاکرات در فضایی آرام و بدون تنش و دور از حاشیه سازی رسانههای معاند صورت گرفت.
شرایط منطقه اجازه نمیدهد ترامپ در قبال ایران دست به ماجراجویی بزند
* در فاصله بین دور اول و دوم مذاکرات بین ایران و اروپا شاهد تغییر چندباره ادبیات ترامپ بودیم؛ در یک روز او از در دسترس بودن صلح و توافق با ایران از طریق مذاکره گفت و کمتر از دو روز بعد گفت که احساس میکند راهی جز گزینه نظامی نیست. این تغییر ادبیات نشانه چیست؟
دونالد ترامپ شخصیت پیچیده ای دارد و در مسائل سیاسی و نظامی و امنیتی تحت تاثیر اطرافیان است . وزیر خارجه او مارکو روبیو به شدت با لابی صهیونیستی در ارتباط است و نگاه کاملا تهاجمی نسبت به ایران دارد در حالی که مشاور او ویتکاف نگاه مثبتی دارد.
علاوه بر این ترامپ از سوی تندروهای آمریکایی تحت فشار است و از سوی دیگر برخی چهره های معتدل اعتقاد دارند ایران کشوری نیست که با اعمال قدرت تسلیم شود، فلذا ترامپ در درجه اول تلاش می کند با ایران به توافق برسد. شرایط منطقه اجازه نمی دهد ترامپ در قبال ایران دست به ماجراجویی بزند. ترامپ نگاهی اقتصادی و تاجرمآبانه به مسائل منطقه دارد و تلاش میکند با کاهش تنش ها با ایران هزینه آمریکا را کاهش بدهد.
در حال حاضر حضور ناوهای ترومن و آیزنهاور در تنگه سرخ و باب المندب روزانه ۲۰۰ میلیون دلار برای آمریکا هزینه دارد، ترامپ نمی خواهد برای مسائل نظامی و منافع اسرائیل بیش از این هزینه کند. فراموش نکنیم که سه روز قبل از مذاکرات دور اول ایران و آمریکا، نخست وزیر اسراییل شتاب زده به واشنگتن رفت و با ترامپ دیدار کرد تا از انجام مذاکرات جلوگیری کند اما ترامپ به او روی خوش نشان نداد و خواست در مذاکرات دخالت نکند. این نشان می دهد ترامپ مدیریت مذاکرات را شخصا به عهده گرفته است.
سقف زمانی برای رسیدن به توافق جامع با ایران برای ترامپ مهم است
* موضوعی که ترامپ گفته مذاکرات نباید طولانی شود و تاکید و حساسیت او بر این که آمریکا زمان کوتاهی را برای مذاکرات در نظر گرفته است ناشی از چیست؟
با توجه به هزینه های سنگین نظامی آمریکا در منطقه و این که بالاخره مذاکرات بر مسائلی از قبیل نفوذ ایران در منطقه و جنبش های مبارز منطقهای اثرگذار است، این مذاکرات از نگاه ترامپ باید یک ضرب الاجل داشته باشد. بازه زمانی کوتاه مذاکرات برای ترامپ باعث می شود که اگر ایران و آمریکا به توافق کلی برسند هزینه های نظامی آمریکا و هزینه حضور نظامی آمریکا در منطقه کاهش یابد. بنابراین سقف زمانی برای رسیدن به توافق جامع با ایران برای ترامپ مهم است چرا که نتیجه مذاکرات در صورتی که به توافق منتهی شود می تواند هر چه زودتر باعث کاهش هزینه های نظامی آمریکا در منطقه شود.
2727
نظر شما