گزارش آسوشیتدپرس از مذاکرات ایران و آمریکا؛تهران زودتر از ترامپ اخبار را منتشر کرد،آنها فیس‌توفیس شدند!/ایران دست از برنامه هسته‌ای خود نخواهد کشید

در حال حاضر امکان کاهش تنش میان ایران و آمریکا وجود دارد؛ مگر اینکه رژیم اسرائیل، لابی‌های حامی آن و برخی عناصر در دولت آمریکا شرایطی را ایجاد کنند که منجر به بن‌بست مذاکرات شود.

به گزارش خبرآنلاین، خبرگزاری آسوشیتدپرس، در گزارشی از مذاکرات امروز ایران و آمریکا در عمان با عنوان «نمایندگان ایران و آمریکا اولین مذاکره بر سر برنامه هسته ای تهران را برگزار کردند و رو در رو گفتگو کردند» نوشت: تلویزیون دولتی ایران روز شنبه گزارش داد، ایران و ایالات متحده هفته آینده مذاکرات بیشتری در مورد برنامه هسته‌ای رو به پیشرفت سریع تهران برگزار خواهند کرد. این خبر در پایان دور اول گفتگوها بین دو کشور از زمان بازگشت دونالد ترامپ به کاخ سفید منتشر شد.

مقامات آمریکایی هنوز اظهار نظری در مورد این مذاکرات ارائه نکرده اند. با این حال، رسانه دولتی ایران فاش کرد که استیو ویتکوف، فرستاده ویژه آمریکا در خاورمیانه، و عباس عراقچی، وزیر امور خارجه ایران، “به طور مختصر با هم صحبت کردند” - این اولین بار از زمان دولت اوباما است که این دو کشور چنین کاری انجام داده اند.

به احتمال زیاد تهران پیش از انتشار احتمالی پست ترامپ در شبکه های اجتماعی، خبر را به سرعت علنی کرده است. اما اعلام اینکه دو طرف رودررو صحبت کرده اند - حتی اگر به طور مختصر - نشان می دهد که مذاکرات حتی از نظر تلویزیون دولتی ایران که مدت هاست تحت کنترل تندروها بوده، به خوبی پیش رفته است. عراقچی اعلام کرد که دور بعدی در روز شنبه 19 آوریل برگزار خواهد شد.

این دور اول مذاکرات حدود ساعت 3:30 بعد از ظهر به وقت محلی آغاز شد. دو طرف به مدت بیش از دو ساعت در مکانی در حومه مسقط، پایتخت عمان، صحبت کردند و مذاکرات حدود ساعت 5:50 بعد از ظهر به وقت محلی به پایان رسید. کاروانی که گمان می رود حامل ویتکوف بوده است، قبل از ناپدید شدن در ترافیک در اطراف محله ای که سفارت آمریکا در آن قرار دارد، به مسقط بازگشت.

اهمیت این مذاکرات برای دو کشوری که نزدیک به نیم قرن دشمنی دارند، بسیار زیاد است. ترامپ بارها تهدید کرده است که در صورت عدم دستیابی به توافق، حملات هوایی را علیه برنامه هسته ای ایران آغاز خواهد کرد. مقامات ایرانی به طور فزاینده ای هشدار می دهند که می توانند با ذخایر اورانیوم غنی شده خود تا سطوح نزدیک به تسلیحات هسته ای، به دنبال سلاح هسته ای باشند.

مذاکرات بعد از ظهر شنبه در عمان برگزار شد

خبرنگاران آسوشیتدپرس شاهد خروج کاروانی بودند که گمان می رود حامل ویتکوف بوده است، از وزارت خارجه عمان در بعد از ظهر شنبه و سپس با سرعت به سمت حومه مسقط حرکت کرد. این کاروان وارد یک محوطه شد و چند دقیقه بعد، اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت خارجه ایران، در پلتفرم اجتماعی X نوشت که “مذاکرات غیرمستقیم” آغاز شده است.

پس از آن، عراقچی این دیدار را برای تلویزیون دولتی ایران سازنده توصیف کرد و گفت که چهار دور پیام در طول بخش غیرمستقیم رد و بدل شده است.

وی گفت: “نه ما و نه طرف مقابل علاقه مند به مذاکرات بی نتیجه - به اصطلاح ‘صحبت برای صحبت’، اتلاف وقت یا مذاکرات طولانی و فرساینده نیستیم.” “هر دو طرف، از جمله آمریکایی ها، گفته اند که هدف آنها نیز دستیابی به توافق در کوتاه ترین زمان ممکن است. با این حال، این قطعا کار آسانی نخواهد بود.”

اینکه این دو مرد رودررو صحبت کردند، خواسته آمریکایی ها را برآورده کرد. ترامپ و ویتکوف هر دو این مذاکرات را “مستقیم” توصیف کرده بودند.

ویتکوف پیش از سفر خود به وال استریت ژورنال گفت: “من فکر می کنم موضع ما با برچیدن برنامه شما آغاز می شود. این موضع ما امروز است.” “این به این معنا نیست که به هر حال، ما راه های دیگری برای یافتن مصالحه بین دو کشور پیدا نخواهیم کرد.”

وی افزود: “خط قرمز ما این خواهد بود که شما نمی توانید قابلیت هسته ای خود را مسلح کنید.”

آسوشیتد پرس مدعی شد : با این حال، عراقچی تلاش کرد تا این دیدار را به عنوان “یک گفتگوی اولیه مختصر، سلام و احوالپرسی و تبادل ادب آمیز” کم اهمیت جلوه دهد - به احتمال زیاد برای جلوگیری از خشم تندروها در ایران.

بدر البوسعیدی، وزیر امور خارجه عمان که بین دو طرف رفت و آمد می کرد، گفت که دو کشور “هدف مشترکی برای دستیابی به یک توافق عادلانه و الزام آور دارند.”

البوسعیدی در X نوشت: “من می خواهم از دو همکارم برای این تعامل که در فضایی دوستانه و مساعد برای نزدیک کردن دیدگاه ها و در نهایت دستیابی به صلح، امنیت و ثبات منطقه ای و جهانی انجام شد، تشکر کنم.” “ما به همکاری با یکدیگر و تلاش بیشتر برای کمک به دستیابی به این هدف ادامه خواهیم داد.”

تخفیف تحریم ها و غنی سازی همچنان مسائل اصلی هستند

در حالی که طرف آمریکایی می تواند برای اقتصاد تحت فشار ایران تخفیف تحریم ها را ارائه دهد، هنوز مشخص نیست که ایران چقدر مایل به امتیاز دادن خواهد بود. بر اساس توافق هسته ای 2015، ایران فقط می توانست مقدار کمی اورانیوم غنی شده تا 3.67 درصد را نگهداری کند. امروزه، ذخایر تهران می تواند به آن اجازه دهد تا در صورت تمایل چندین سلاح هسته ای بسازد و مقداری مواد غنی شده تا 60 درصد دارد که یک گام فنی کوتاه تا سطوح تسلیحاتی است. با قضاوت بر اساس مذاکرات از زمانی که ترامپ به طور یکجانبه آمریکا را از این توافق در سال 2018 خارج کرد، ایران به احتمال زیاد درخواست خواهد کرد که غنی سازی اورانیوم را حداقل تا 20 درصد ادامه دهد.

تنها کاری که انجام نخواهد داد این است که به طور کامل از برنامه خود دست بکشد. این امر پیشنهاد بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل، مبنی بر راه حل به اصطلاح لیبیایی - “شما وارد می شوید، تاسیسات را منفجر می کنید، تمام تجهیزات را تحت نظارت آمریکا، اجرای آمریکا برچیده می کنید” - را غیرعملی می کند.

315 315

کد خبر 2048800

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین