عباسعلی کدخدایی گفت: از مجموع 5 هزار و 382 نفری که ثبتنام کرده بودند حدود 4 هزارو 876 نفر پس از بررسی صلاحیت نامزدها و با حذف کسانی که انصراف داده یا شکایت نکردند به شورای نگهبان ارسال شد.
در ادامه گزیده ای از پاسخ های سخنگوی شورای نگهبان به نقل از ایسنا می آید:
3 هزار و 467 نفر مورد تایید و صلاحیت کمتر از یکهزارو 130 نفر مورد تایید واقع نشد که در مجموع صلاحیت بیش از 70 درصد نامزدها تایید و صلاحیت کمتر از 23 درصد هم تایید نشد.
پرسش شبکه المنار لبنان درباره«اعتقاد برخی مبنی بر لزوم وجود ناظران خارجی در انتخابات ایران»
بحث نظارت خارجی برای مناطق و سرزمینهایی است که سرنوشت آنها در اختیار خودشان نیست. ملت غیور ایران در سی و چندسال قبل سرنوشت خود را رقم زدند و اجازه دخالت به کشورهای بیگانه را نمیدهند. به نظر من اینگونه مطالب توهین به شعور مردم است و من همین جا اعلام میکنم که شورای نگهبان آماده است تجربه خود را در اختیار سازمانهای بینالمللی در هر جای جهان قرار بدهد.
تایید صلاحیت برخی نامزدها از جریان موسوم به انحرافی صحت دارد؟
شورای نگهبان در بررسی صلاحیتها تابع هیچگونه فشاری نبوده و بر اساس رفتاری که ملاک، تایید صلاحیت در قانون انتخابات است عمل کرده است. شورای نگهبان نه توصیهای را پذیرفته و نه نظری نسبت به جناحهای مختلف در کشور دارد.
سوالات خبرنگارانی از کشورهای ترکیه و عراق درباره حضور زنان در انتخابات
گفت: در بین ثبتنامکنندگان از همه اقشار حضور داشتهاند و حضور جوانان و زنان ما اینبار هم قابل توجه است و قانون هم هیچ منعی در این زمینه ندارد. به هر حال هیچ منعی برای ثبتنام خانمها در مجلس شورای اسلامی نیست و این بار هم تعداد کاندیداهای زن نسبت به ادوار گذشته بیشتر شده است الان هم تعداد قابل توجهی از خانمها در مجلس نماینده هستند اما تعداد آنها بستگی به آراء مردم دارد.
نظارت مردمی چگونه انجام شده است؟
هیاتهای اجرایی و نظارتی که کار بررسی صلاحیتها را بر عهده دارند کاملا مردممحور هستند. هیاتهای اجرایی متشکل از معتمدین محلههای مختلف شامل زن و مرد در شغلهای مختلف هستند. هیاتهای نظارتی استانی هم به همین شکل از مردم مورد اعتماد هستند و هیچگونه ارتباط رسمی با شورای نگهبان ندارند بنابراین کار بررسی صلاحیت ها تا قبل از شورای نگهبان به عهده مردم است.
علت تایید صلاحیت برخی نامزدها طی چندروز گذشته
آنچه مسلم است ما در بررسی صلاحیتها با حقوق مردم و داوطلبان محترم مواجه هستیم. اگرچه قانون زمان مشخصی را قرار داده است اما چنانچه مستندات جدیدی به دست ما برسد اعضای شورای نگهبان خود را مکلف میدانند در جهت احقاق حق نامزدها و مردم عمل کنند. در همین راستا صلاحیت حدود 10 نفر که مدارک جدیدی را ارائه کرده بودند تایید شد و البته دیروز عنوان شد که پرونده بررسی صلاحیتها بسته شده است و اینکه برخی اوقات شایع میشود و افرادی اعلام میکنند ما در صدد گرفتن تایید از شورای نگهبان هستیم صحت ندارد.
سوال خبرنگار آلمانی درباره معیار شورای نگهبان برای تایید یا رد صلاحیتها
شورای نگهبان بر اساس معیارهای قانونی اظهارنظر میکند و نگاهی به جناحها و وابستگیهای سیاسی افراد که در چارچوب قانون اساسی ایران فعالیت میکنند، ندارد.
پرسش خبرنگار یک نشریه اسپانیایی:«آیا تعدادی از نمایندگان مجلس هشتم که تایید صلاحیت نشدهاند با اختلاس معروف اخیر در ارتباط بودهاند»
تعداد نمایندگانی که تایید صلاحیت نشدهاند 30 نفر هستند. برخی از آنها با این اختلاس معروف ارتباط داشتند که تعداد آنها اندک است و مابقی فاقد صلاحیت لازم برای حضور در مجلس نهم بودهاند.
خبرنگار ایتالیایی: «معیارهای شورای نگهبان برای رد صلاحیت نمایندگان چیست؟»
آنچه که قانون انتخابات مجلس شورای اسلامی مقرر کرده طبق ماده 28 قانون انتخابات شرایط مختلفی را ذکر کرده که از جمله این شرایط، داشتن مدرک تحصیلی، داشتن شرایط سن خاص و داشتن اعتقاد و التزام به اسلام و قانون اساسی است که شرایط چندگونه است که در ماده 28 قانون انتخابات ذکر شده است.
همچنین در ماده 30 قانون انتخابات کسانی که محکومیت جرایم مالی مانند کلاهبرداری داشته باشند، یا کسانی که محکوم باشند در محاکم دادگستری در خصوص احکام شرعی یا کسانی که علیه نظام اقداماتی را انجام داده باشند موارد مختلفی است که در ماده 28 و 30 انتخابات ذکر شده که این موارد باعث میشود آنها مورد تایید صلاحیت قرار نگیرند.
«برخی از نمایندگان که در جبهه متحد که مورد تایید ریاست جمهوری هستند مورد تایید شورای نگهبان واقع نشدهاند دلیل این رد صلاحیت چیست؟»
شورای نگهبان مستندات قانونی را به خود آنها ارائه میکند و بر اساس قانون ما مجاز نیستیم دلایل و مدارک را اعلام کنیم اما آنچه که نسبت به افراد صورت گرفته است منطبق با شرایط قانون انتخابات بوده است.
«تخلفاتی در محل اخذ رای ممکن است اتفاق بیفتد، مردم چگونه میتوانند این تخلفات را به شورای نگهبان انتقال بدهند»
تخلفاتی که بر سر صندوقها در حین رایگیری صورت میگیرد از راههای مختلفی به شورای نگهبان، هیاتهای اجرایی یا وزارت کشور منتقل میشود. هم ناظرین و هم بازرسین ممکن است این گزارشات را دریافت کنند. ضمن اینکه بعد از روز اخذ رای یعنی فردای روز 12 اسفند، به مدت هفت روز کلیه کسانی که اعتراضی یا شکایتی داشته باشند میتوانند اعتراض خود را مستقیما به شورای نگهبان یا به هیاتهای نظارت در شهرستانها یا فرمانداریها ارسال کنند و ما از آن طریق شکایتها را بررسی میکنیم. همچنین هیچ منعی برای دریافت شکایت از هیچکسی بعد از انتخابات را نداریم.
بررسی صلاحیتها بر اساس جناحها و گروههای سیاسی نیست و بر اساس رفتار شخصیتها است، شاید نتوانیم آمار دقیقی را از جناحها و گروههایی که شرکت کردند یا افرادی که منتسب به این گروهها هستند و صلاحیت آنها مورد تایید واقع نشده است را ارائه کنیم. این را شاید در یک فرصت دیگری دوستان ما در سایر نهادها بتوانند ارائه کنند یا پس از شکلگیری مجلس شورای اسلامی بتوانیم ارزیابی بهتری را ارائه کنیم. آنچه که ملاک ما بوده رفتار افراد بوده است و هیچ تفاوتی نمیکند افراد در کدام از جناحها و گروههای سیاسی باشند چنانچه این گروهها و جناحها بر اساس قانون نتوانند فعالیت کنند طبیعتا منع حضور در انتخابات دارند و چنانچه به موجب قانون منعی نداشته باشند شورای نگهبان نیز هیچگونه منعی برای حضور گروهها و جناحهای مختلف نداشته و نخواهد داشت.
ارزیابی شورای نگهبان درباره برگزاری انتخابات به صورت رایانهای چیست؟
این انتخابات رایانهای به صورت آزمایشی خواهد بود که 14 حوزه از 207 حوزه به این روش اخذ رای خواهند کرد. همچنین روشهای متعارف و جاری نیز وجود دارد که اگر مشکلی به وجود آمد بتوانند از طریق روشهای جاری و متعارف استفاده کنند و این روش نیز یک روش آزمایشی خواهد بود.
/2727
نظر شما