۵۰ زن هم میان ۵ هزار منصب مدیریتی نیست؛ «طبیعی است که زنان پتانسیل خشونت داشته باشند»/ سقف شیشه‌ای اجازه پیشرفت شغلی به زنان نمی‌دهد

با وجود جمعیت زیاد زنان تحصیل کرده اما تعداد کمتری از آن‌ها جذب بازار کار می‌شوند، این وضعیت در رده مشاغل مدیریتی بیشتر است، طوری‌که به‌گفته سخنگوی دولت میان ۵ هزار منصب مدیریتی ۵۰ زن هم وجود ندارد. به‌نظر می‌رسد قوانین و مسائل فرهنگی دست به دست هم دادند تا مانند سقفی نامرئی مانع پیشرفت شغلی زنان شوند.

مظاهر گودرزی: این روزها بیشتر از هر موقعی تبعیض میان زنان و مردان مورد توجه قرار گرفته است، نه این‌که در گذشته درباره این تبعیض‌ها کمتر صحبت می‌شد اما انگار برای همه تبدیل به مسئله نشده بود، بدون تردید حوادث سال ۱۴۰۱ سبب شد مسئله زنان در میان مسائل مهم جامعه قرار بگیرد.

زنان و مردان برای پیشرفت به‌خصوص در حوزه اشتغال و تحصیل با موانعی مواجه هستند، وقتی درباره موانع موجود برسر راه زنان صحبت می‌شود اصلاً به معنای محدود کردن یا نادیده گرفتن موانع پیشرفت شغلی و تحصیلی مردان نیست، اما باید پذیرفت جنس موانع سد راه زنان متفاوت است، هم از نوع فرهنگ است و هم از نوع قانون، خیلی مواقع هم قوانین نانوشته چیزی‌که از آن به‌عنوان سقف شیشه‌ای نام برده می‌شود نقش مانع را برای پیشرفت زنان ایفا می‌کنند.

۵۰ زن هم میان ۵ هزار منصب مدیریتی نیست؛ «طبیعی است که زنان پتانسیل خشونت داشته باشند»/ سقف شیشه‌ای اجازه پیشرفت شغلی به زنان نمی‌دهد

دانشجویان مرد هیچ‌گاه به‌واسطه ازدواج یا فرزندآوری از ورود به مقاطع بالاتر محروم نمی‌شوند اما زنان...

بخشی از صحبت‌های سها قمریان عضو شورای مرکزی انجمن اسلامی دانشگاه تهران در همایش تجلیل از مقام زن مقابل مسعود پزشکیان به‌همین تبعیض‌ها اشاره دارد، او گقت: «محدودیت‌ها برای زنان در دسترسی به مدارج بالای تحصیلی وجود دارد، دانشجویان مرد هیچ‌گاه به‌واسطه ازدواج یا فرزندآوری از ورود به مقاطع بالاتر محروم نمی‌شوند اما سقف‌های شیشه‌ای یعنی همین محدودیت‌های غیرعلنی دانشجویان دختر را از ورود به مقاطع بالاتر محروم می‌کند، نتیجه‌اش را می‌توانید در نسبت هیات علمی زن به کل اعضای اعضای هیات علمی ببینید، جایگاهی که برای رسیدن به آن باید از هفت‌خوان گذشت.»

محدودیت‌های گزینش در دانشگاه و نظام اداری یک پیشنهاد مشخص است که از ایران عزیزمان مهاجرت کنیم؟

اوا ادامه داد: «اگر زنی بتواند همه محدودیت‌هایی که بر او روا داشته شده را رد کند تازه محدودیت‌های گزینش عمومی است که از پوشش او در فضای مجازی تا جهت‌گیری سیاسی و غیره را شامل می‌شود، آقای دکتر(مسعود پزشکیان) شما بگویید که آیا محدودیت‌های گزینش بر سر دانشگاه به صورت خاص و نظام اداری و کارشناسی کشور امکان استفاده از متخصصان را فراهم می‌کند یا یک پیشنهاد مشخص است که از ایران عزیزمان مهاجرت کنیم؟ ما نمی‌خواهیم ایران را ترک کنیم اما مجموعه‌ای از سیاست‌هایی که در کشور شکل گرفته است این امر را برای بسیاری ناگزیر کرده است، شما به‌جای آن‌که آن سیاست‌ها را محکوم کنید گاهاً دانشجویان و متخصصان را مقصر می‌شمارید.»

زنان دندانپزشک بعد از ازدواج به‌دلیل اجازه ندادن همسر شغل دندانپزشکی را کنار می‌گذارند

به نمونه‌ای دیگر از این سقف شیشه‌ای در صحبت‌های علی تاجرنیا، رئیس سابق هیات مدیره جامعه دندانپزشکی ایران توجه کنید، او قبل‌تر به خبرآنلاین گفته بود: «متأسفانه در بخش عمده‌ای از خانم‌های دندانپزشک بهره‌وری مورد نیاز را نمی‌بینیم. بخشی از خانم‌ها بعد از ازدواج به دلیل اجازه ندادن همسر، درگیر شدن در کارهای خانوادگی یا علل دیگر، شغل دندانپزشکی را کنار می‌گذارند. با توجه به افزایش تعداد قبولی‌های خانم در رشته دندانپزشکی طی سال‌های اخیر، شاهد یک عدم تناسب میان ورودی‌ها به دانشگاه و ورودی‌ها به حوزه درمان هستیم. این در حالی است که خانم‌ها در حوزه درمان بسیار موفق عمل می‌کنند؛ هم دارای دانش هستند و هم توانمندند، ولی مسائلی از این قبیل، که اغلب ریشه فرهنگی دارند، باعث می‌شود بهره‌وری لازم را نداشته باشیم.»

۵۰ زن هم میان ۵ هزار منصب مدیریتی نیست؛ «طبیعی است که زنان پتانسیل خشونت داشته باشند»/ سقف شیشه‌ای اجازه پیشرفت شغلی به زنان نمی‌دهد

سقف شیشه‌ای اجازه پیشرفت شغلی به زنان نمی‌دهد

شهلا کاظمی‌پور، جمعیت‌شناس و استاد دانشگاه قبل‌تر به خبرآنلاین گفته بود سقف شیشه‌ای اجازه پیشرفت شغلی به زنان نمی‌دهد: «زنان در بخش‌ اشتغال رسمی بیشترین تلاش را می‌کنند اما آن سقف شیشه‌ای اجازه پیشرفت به آن‌ها را نمی‌دهد. همه مدیران مرد معتقدند زنان بهتر کار می‌کنند، برای همین هم مدیران تمام کارهای کارشناسی را به زنان می‌دهند چراکه زنان، هم دقیق‌تر کار می‌کنند و هم علیرغم خوب کار کردن امکان پیشرفت ندارند و نمی‌توانند بعدا جای مدیر مرد را بگیرند.»

۵۰ زن هم میان ۵ هزار منصب مدیریتی نیست!

صحبت‌های شهلا کاظمی‌پور را آمار سخنگوی دولت هم تایید می‌کند، یعنی حتی اگر زنان در مشاغل دولتی و مدیریتی حضور داشته باشند، اما از یک جایی به بعد دیگر امکان پیشرفت ندارند. فاطمه مهاجرانی گفته که: «مخرج کسر حضور زنان در عرصه‌های مختلف کم است، حدود ۵ هزار منصب مدیریتی داریم و بعید می‌دانم بیشتر از ۵۰ نفر خانم در این مناصب باشند.»

تبعیض در اشتغال/ طبیعی است که زنان پتانسیل خشونت داشته باشند

آمارها هم نشان دهنده تبعیض شغلی میان زنان و مردان است، درحالی‌که زنان جمعیت بیشتری میان تحصیل‌کرده‌ها دارند، درهمین‌باره اردشیر گراوند، پژوهشگر اجتماعی به خبرآنلاین گفته بود: «هر جامعه‌ای که زن و معلم در آن عزیز شوند جایگاه بلندی دارد، جامعه‌ای که در آن به زن بی‌توجهی شود وضعیت ضعیفی پیدا می‌کند. ما در جامعه زنان باسواد داریم، امروز نرخ زنان باسواد در گروه سنی جوان به ۹۵ درصد رسیده و نرخ زنان تحصیل کرده به بالای ۵۰ درصد رسیده است اما نرخ بیکاری همین زنان تحصیل کرده ۷۰ درصد است، بنابراین طبیعی است که زنان پتانسیل خشونت داشته باشند، خیر جامعه در این است که زندگی زنان را توسعه بدهیم که بتوانند با توجه به توانایی‌های‌شان به جایگاه واقعی برسند، شر برای جامعه این است که آن‌ها را در همین وضعیت نگه داریم.»

۵۰ زن هم میان ۵ هزار منصب مدیریتی نیست؛ «طبیعی است که زنان پتانسیل خشونت داشته باشند»/ سقف شیشه‌ای اجازه پیشرفت شغلی به زنان نمی‌دهد

ایران از نظر وضعیت اشتغال زنان از بدترین کشورهای جهان است

آمارهای جهانی هم نشان می‌دهد حال و روز اشتفال زنان در کشور چندان مناسب نیست، سیمین کاظمی، جامعه‌شناس قبل‌تر با اشاره به گزارش‌های جهانی به خبرآنلاین گفته بود: «در آمارهای بانک جهانی میزان مشارکت زنان در نیروی کار در سال ۲۰۲۳ در ایران ۱۴.۴ درصد بوده است. در حالی که در جهان میزان مشارکت زنان در نیروی کار  ۴۸.۷ درصد بوده است. در کشورهای خاورمیانه و شمال آفریقا هم ۱۹ درصد بوده است. جالب است که در عربستان سعودی ۳۴.۵ درصد و در امارات متحده عربی ۵۵.۴ درصد و در ترکیه ۳۵.۳ درصد بوده است. همه این‌ها کشورهای اسلامی و در نزدیکی ایران هستند. در شاخص شکاف جنسیتی که سالانه توسط مجمع جهانی اقتصاد منتشر می شود هم از نظر مشارکت اقتصادی زنان، رتبه ایران در بین ۱۴۶ کشور ۱۴۴ بوده است. تمام آمار و دادها نشان می‌دهند که ایران از نظر وضعیت اشتغال زنان از بدترین کشورهای جهان است.»

۲۳۳۲۳۳

کد خبر 2000739

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
1 + 5 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 23
  • نظرات در صف انتشار: 19
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • منصور IR ۰۸:۵۰ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۵
    16 57
    کار بیرون کار مرده نه زن. مرده که مسئول تامین خانواده است و باید نفقه و مهریه و کوفت و زهر مار بده. مرده که باید خواستگاری بره، بعد تساوی در تصاحب شغل ها و مناصب چه معنایی داره جز ضایع کردن حق مردان؟ این تساوی ظلم به مرد و پایمال کردن حق اونه
    • IR ۱۱:۲۵ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۵
      15 2
      کدام عدالت، کدام برابری؟ الان مردهای داخل زندان یا برذهکار برای مهریه رو بشمارید، این به تعداد زنان بیکار در
  • یک آقا IR ۰۹:۲۶ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۵
    26 28
    سقف شیشه ای یک توهم زنانه است. در تمام دنیا از جمله آزادترین کشورها مثل کانادا و آمریکا و سوئد و سوییس و غیره هم همیشه تعداد مناصب مدیریتی مردان خیلی بیشتر از زنان است. در کشورهایی که اسم بردم سرچ کنید در بهترین حال به ازای هر 10 وزیر و فرماندار مرد یک زن وجود دارد. پس اولا برمیگردد به شم و توان مدیریتی ذاتی در مردان نسبت به زنان. دوماً من خودم به عنوان یک مرد با 20 سال سابقه که در مقاطعی در محل کارم مدیر هم بوده ام به عینه بارها و بارها دیده ام که زنان خودشون ترجیح میدهند یک مرد رئیس شون باشه. یعنی اینکه خودشون تحمل دیدن یک زن رئیس را بالای سرشون ندارند. چون میدانند جنبه و ظرفیتی که مرد هنگام رئیس شدن دارد را زن ندارد، پس از رئیس شدن زن میترسند. حداقلش اینه که همه زنان در دوره مدرسه مدیران بی جنبه زن را تجربه کرده اند یا زنان پشت میزنشبن در ادارات که آنقدر افاده میان که پشیمان میشوی ازشون سوالی کنی. ضمن اینکه خودشون از دیدن پیشرفت هم حس عصبانیت و حسادت دارند. در ظاهر قربون صدقه هم میروند ولی پشت سر از زمین خوردن هم خوشحال میشوند. اگر سقف شیشه ای وجود دارد نگاه کوته بینانه خودشان هست.
    • IR ۱۱:۲۹ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۵
      21 4
      به عنوان یک زن، با آن بخش از گفته این آقا که خود زنان تحمل دیدن پیشرفت هم را ندارن موافقم. چندین سال در بانک زحمت کشیدم به معاون شعبه شدن که رسیدم دو تا از همکاران زن برام پرونده سازی کردند که نتونم معاون شوم، در حالی که رئیس شعبه که یک آقا بود تلاش کرده بود معاون شوم.
    • IR ۱۱:۳۴ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۵
      16 8
      نظر جالبی بود. در عین مودبانه نوشته شدن این خصوصیات زنان برجسته شد «نداشتن توانایی مدیریتی،حسود بودن، بی جنبه بودن، زیرآب زن بودن، کوته نظر بودن، افاده ای بودن...»
  • IR ۰۹:۲۸ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۵
    28 16
    آخ آخ خدا به خیر کنه، بزار چند مثال از زنانی که قدرت دست شون افتاد بزنم. خانم «پارک گون هه» نخست وزیر سابق کره جنوبی به اتهام فساد مالی و سواستفاده از قدرت به بیست سال حبس محکوم شد. خانم دیلما روسف رییس‌جمهور برزیل با اتهامات گسترده مالی منجر به فقر مردم، دادگاهی و محکوم شد. خانم تیموشنکو رییس‌جمهور اوکراین را به اتهام تخطی از حدود اختیارات قانونی خود و امضا قراردادهای غیر قانونی برکنار و محاکمه شد. خانم آنگ سان سوچی رهبر سابق میانمار به جرم نیل کشی و جنایات علیه مسلمانان میانمار در تمام دنیا مورد تعقیب هست. در داخل کشورمون مشهور ترین سیاستمدار زن معصومه ابتکار بوده که به بالا رفتن از دیوار سفارت و بقیه ماجرا مشهوره. خانم علم الهدی و خزعلی هم که نیاز به معرفی ندارند. در گذشته های دور تر مهدعلیا مادر ناصرالدین شاه عملا قدرت دربار را در دست داشت و عامل قتل نخبه ای مثل امیرکبیر و عقب مانده نگاه داشتن مملکت بود. بازم بخوام بگم زیاده
    • IR ۱۱:۴۰ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۵
      12 3
      باحال گفتی
  • IR ۰۹:۳۲ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۵
    19 9
    کی جلوی زنان را گرفته؟ ۵۰ تا از کجا اوردی؟ مرد هم اگر ازدواج کنه استاد راهنما ناراحت میشه. امتحان جامع یک بار ما را به خاطر این که عقد کرده بودیم انداختند.
  • علی IR ۱۰:۳۸ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۵
    15 25
    از زمان قدیم تا الآن تامین مخارج خانواده به عهده مرد بوده و اهتمام زن در درجه اول باید روی خانه و تربیت فرزندان باشه. بهترین الگو برای زن امروز حضرت زهرا هستند چه به لحاظ نقش اجتماعی و چه به لحاظ نقش خانوادگی.
  • IR ۱۰:۴۴ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۵
    35 10
    فعلا که من مرد با ۳۳ سال سن نشستم خونه خشونت کنم همه این زنها رو تیکه تیکه میکنم پس بزارید بشینیم. هر اداره‌ ای هم میریم زن ها بیشتر از مردان. کلا میگم من یکی که بدبخت شدم تو این مملکت. خشونت هم که بلع تو خواستگاری ها کم ندیدم از جنس زن. توقعاتشونم که الی ماشالله اصلا نگم. نویسنده مقاله احتمالا تو این مملکت زندگی نمی کنه؟
  • IR ۱۰:۴۵ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۵
    6 6
    کار از کار گذشت
  • علی IR ۱۱:۳۵ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۵
    18 7
    والااا هر جا میریم کارمند زن بیشتر از مرد شده... دیگه چی میخواین؟؟؟!
  • زهرا IR ۱۱:۳۸ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۵
    13 13
    دلیلش فرهنگ مردم ماست که هنوز به این درک نرسیدن حق کسب درآمد مردها و زنها برابر است تا حرف بزنی میگن مرد نفقه میده و مهریه میده اینکه میده یا نمیده خودش نیاز به این داره که آمار گیری بشه اما قبول شما خرج میدید پس خانمی که ازدواج نکرده یا سرپرست پولدار نداره چی پس اونها رو مستثنا کنید اونها که دلشون بخواد مرد خرجشون رو بده برن ازدواج کنن اونها که میخوان خودشون خرج خودشون رو بدن ازدواج نکنن چون من به شخصه حاضرم گدایی کنن اما متکی به یه مرد نشم که منت بزاره و زور بگه تا یه قرون بزاره کف دستت برده داری واضح تر نمیشه
    • IR ۱۲:۴۱ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۵
      10 8
      خانوم مثلا با فرهنگ همه رو نسبت نده تو با این دیدت شبیه فمنیست ها هستی ایران امار درست نمیگیره دلیل این که خانوما از مردها با سواد تر شدن ترمزی به نام خدمت سربازی هستش که نمیزاره دیگه جوون بعد از اون دو سال درس بخونه چون افسرده و خسته شده و به عنوان یک مرد در سن 20 سالگی همه ازش توقع درامد دارن اونم مملکتی که بهش کار نمیدن جز بیگاری با حقوق کم
  • IR ۱۱:۵۷ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۵
    11 7
    هر وقت توانايي اندازه مرد داشتند مدير بشوند. مديران زن توانايي كنترل خودشون ندارند . چندين بار ديدم متاسفانه خيلي زود بركنار ميشوند چون رفتار مناسبي با مردم ندارند
  • حسین IR ۱۲:۰۸ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۵
    7 12
    زن‌ها ذاتا توانایی رهبری و مدیریت ندارن.
  • . IR ۱۳:۰۹ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۵
    3 0
    کاراز کار گذشت
  • IR ۱۳:۲۹ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۵
    5 6
    تا جونتون دراد.
  • IR ۱۳:۳۶ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۵
    3 0
    کی به شماها مجوز داده؟؟؟؟
    • امیرعلی IR ۱۷:۲۳ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۵
      6 1
      مرد جای خودش زن هم جای خودش
  • IR ۱۵:۰۰ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۵
    7 1
    برو بابا روشن فکر
  • IR ۱۶:۲۲ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۵
    3 2
    دیگه دوره قدیم نیست که...
  • زهرا IR ۱۶:۴۱ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۵
    19 4
    من یک زن شاغل هستم بعد از ۲۷ سال تجربه کار باید بگم اصلا از ابتدا اشتغال زنان بیرون خانه کار اشتباهی بوده و در واقع تحمیل هزینه های زندگی بر دوش زنان بوده .اشتعال زنان بخصوص به صورت تمام وقت به نفع سه گروه است اول دولت، دوم سرمایه دار و سوم برای برخی از مردان بی عرضه و اولین کسی که ضربه میخوره اول خود خانم شاغل هست و بعد هم بچه های اون خانم و البته بعضی از آقایون هم از اشتغال خانمها ضربه می‌خورند خانمها گول نخورید به نام فعالیت اجتماعی و استقلال مالی تشویقتون کردن به کار بیرون از منزل ولی درواقع کسب درآمد برای خانواده را انداختن گردنتون یه حقوق بخور و نمیر بهتون میدن از توانای هاتون نهایت استفاده را میکنن شما هم خوشحالید که شغل و درآمد دارید کاری که اصلا از روز اول وظیفه شما نبوده اگر شاغل بودن خانمها نفعی داشت اسلام کسب درآمد را وظیفه مرد نمی‌کرد هوشیار باشید