بر اساس آزمون تیمز؛ ایران از ۵۸ کشور در ریاضی پایه چهارم در رتبه ۵۳ قرار دارد/همه کشورهای منطقه عملکرد بهتری نسبت به ایران دارند جز عربستان

باوجود هشدارهای متعدد نسبت به افت کیفیت آموزش در مدارس کشور باز هم این روند ادامه دارد و اینبار عملکرد دانش‌آموزان ایرانی طبق نتایج تیمز ۲۰۲۳ در ۴ سال اخیر با افت همراه بوده است و ایران در منطقه هم وضعیت مناسبی ندارد.

به گزارش خبرآنلاین، آزمون بین‌المللی تیمز (TIMSS) که در هر چهار سال یک بار برگزار می‌شود، عملکرد دانش‌آموزان در دروس ریاضی و علوم را در پایه‌های چهارم و هشتم می‌سنجد. این آزمون به عنوان یکی از معتبرترین مطالعات تطبیقی در عرصه آموزش، اطلاعات مهمی در مورد روند پیشرفت تحصیلی دانش‌آموزان بیش از ۶۰ کشور جهان فراهم می‌کند.

تیمز ۲۰۲۳ با شرکت ۶۴ کشور در زمینه‌های ریاضیات و علوم در پایه‌های چهارم و هشتم، بر روی سه حوزه شناختی اصلی متمرکز است: دانستن، به کار بردن و استدلال.

۲۲۴ مدرسه در پایه چهارم و ۲۲۴ مدرسه در پایه هشتم و ۱۲۳۰۰ دانش آموز ایران در تیمز ۲۰۲۳ شرکت کردند.پژوهشگاه مطالعات آموزش و پرورش متولی برگزاری این آزمون در ایران است.

وضعیت توزیع جمعیت آماری این آزمون به تفکیک استان، شهر و مدرسه در سایت تیمز منتشر نشده است.

بنابر گزارش تسنیم، در ادامه گزارش به نمره دانش‌آموزان ایران و افت عملکرد آنها در ۴ سال اخیر یعنی طی سال‌های ۲۰۱۹ تا ۲۰۲۳ پرداخته می‌شود. درباره دلایل این اُفت باید مسئولان قبلی وزارت آموزش و پرورش پاسخگو باشند.

در این گزارش علاوه بر ذکر وضعیت ایران بین کشورهای شرکت‌کننده در آزمون تیمز ۲۰۲۳، جایگاه کشور میان کشورهای همسایه نیز ذکر خواهد شد تا از این طریق بتوان مقایسه‌ای بین وضعیت علمی دانش‌آموزان داشت.

در آزمون تیمز سطح پیشرفته نمره ۶۲۵، سطح بالا ۵۵۰، سطح متوسط ۴۷۵ و سطح پایین نمره ۴۰۰ دارد.

نتایج ضعیف ایران در آزمون تیمز ۲۰۲۳

ریاضی پایه چهارم: در آزمون تیمز ۲۰۲۳، دانش‌آموزان ایرانی در ریاضی پایه چهارم نمره ۴۲۰ را کسب کردند. این نمره نسبت به سال ۲۰۱۹ که نمره ۴۴۳ بود، کاهش یافته است. تنها ۱ درصد از دانش‌آموزان ایرانی به عملکرد پیشرفته دست یافتند، در حالی که ۵۹ درصد در سطح پایین قرار داشتند. کشور سنگاپور با نمره ۶۱۵ بالاترین عملکرد را در این بخش داشت.

بر اساس آزمون تیمز؛ ایران از ۵۸ کشور در ریاضی پایه چهارم در رتبه ۵۳ قرار دارد/همه کشورهای منطقه عملکرد بهتری نسبت به ایران دارند جز عربستان

بر اساس آزمون تیمز؛ ایران از ۵۸ کشور در ریاضی پایه چهارم در رتبه ۵۳ قرار دارد/همه کشورهای منطقه عملکرد بهتری نسبت به ایران دارند جز عربستان
ریاضی پایه هشتم: 
در پایه هشتم، دانش‌آموزان ایرانی نمره ۴۲۳ را کسب کردند که این نیز نسبت به نمره ۴۴۶ در سال ۲۰۱۹ کاهش نشان می‌دهد. در این بخش، ۵۹ درصد از دانش‌آموزان ایرانی در سطح پایین قرار داشتند و تنها ۱ درصد به سطح پیشرفته دست یافتند. بالاترین عملکرد در این بخش متعلق به سنگاپور با نمره ۶۰۵ بود.

علوم پایه چهارم: در علوم پایه چهارم، نمره دانش‌آموزان ایرانی ۴۳۲ بود که نسبت به نمره ۴۴۱ در سال ۲۰۱۹ کاهش داشته است. ۶۳ درصد از دانش‌آموزان در سطح پایین قرار داشتند. سنگاپور با نمره ۶۰۷ در صدر قرار داشت.

علوم پایه هشتم: در علوم پایه هشتم، دانش‌آموزان ایرانی نمره ۴۱۹ را کسب کردند که کاهش قابل توجهی نسبت به نمره ۴۴۹ در سال ۲۰۱۹ داشت. در این بخش نیز سنگاپور با نمره ۶۰۶ بالاترین عملکرد را به ثبت رساند.

بر اساس آزمون تیمز؛ ایران از ۵۸ کشور در ریاضی پایه چهارم در رتبه ۵۳ قرار دارد/همه کشورهای منطقه عملکرد بهتری نسبت به ایران دارند جز عربستان

وضعیت کشورهای منطقه در آزمون تیمز ۲۰۲۳

از کشورهای منطقه ترکیه، آذربایجان، ارمنستان، کویت، عمان، قطر، عربستان، قزاقستان، ازبکستان و بحرین در ارزیابی شرکت داشتند.

بهترین عملکرد برای ترکیه

در میان کشورهای منطقه، ترکیه با نمرات ۵۵۳ در ریاضی پایه چهارم و ۵۰۹ در ریاضی پایه هشتم، بهترین عملکرد را داشت. ترکیـه بـا ۸۴ نمره افزایـش در ریاضی و ۱۰۷ نمره افزایـش در علـوم بیـن سـال‌های ۲۰۱۱ تا ۲۰۲۳ بهترین عملکرد را در منطقه داشت.

در کشورهای منطقه در پایه چهارم در کشـورهای آذربایجـان، عمان، بحریـن، ترکیـه، قطـر، امـارات، ارمنسـتان، اردن و کویـت روند رو به رشد دانست.

ایران از ۵۸ کشور شرکت کننده در ریاضی پایه چهارم در رتبه ۵۳ قرار دارد و تمام کشورهای منطقه عملکرد بهتری نسبت به ایران دارند به جز عربستان سعودی.

ایران از ۵۸ کشور شرکت کننده در علوم پایه چهارم در رتبه ۴۹ قرار  دارد و کشورهای عمان، ترکیه، امارات، ارمنستان، قطر، قزاقستان و بحرین عملکرد بالاتری نسبت به ایران دارند.

ایران از ۴۴ کشور شرکت کننده در ریاضی پایه هشتم رتبه ۳۱ را کسب کرده است و کشورهای ترکیه، امارات، آذربایجان، قزاقستان، قطر و بحرین عملکرد بالاتری را نسبت به ایران داشتند.

نقش مدرسه و خانواده در پیشرفت تحصیلی

طبق نتایج آزمون تیمز، وضعیت اجتماعی-اقتصادی «بالاتر» با پیشرفت بیشتر دانش‌آموزان پایه چهارم در دروس ریاضی و علوم ارتباط مستقیم دارد. همچنین، مشارکت در فعالیت‌های آموزشی قبل از دبستان تأثیر مثبت و قابل توجهی بر پیشرفت دانش‌آموزان در این دو حوزه دارد.

نتایج نشان می‌دهد که دانش‌آموزان پایه چهارم در مدارس «مرفه‌تر» به‌طور میانگین عملکرد بهتری در ریاضی و علوم نسبت به دانش‌آموزان مدارس «کم‌برخوردارتر» داشته‌اند. این موضوع تأکید می‌کند که شرایط اجتماعی-اقتصادی و دسترسی به امکانات آموزشی مناسب نقش مهمی در نتایج تحصیلی دانش‌آموزان ایفا می‌کند.

پیشنهادات برای ارتقای نمره و عملکرد ایران در مراحل بعدی تیمز

بهبود کیفیت آموزش: ارتقای کیفیت تدریس در مدارس، به ویژه در مناطق کمتر برخوردار، می‌تواند تأثیر زیادی بر افزایش نمرات دانش‌آموزان داشته باشد. استفاده از روش‌های تدریس نوین و تقویت توانمندی‌های معلمان در تدریس ریاضی و علوم از جمله اولویت‌های اصلی است.

توسعه زیرساخت‌های آموزشی: ایجاد امکانات آموزشی مناسب، از جمله دسترسی به منابع آموزشی به‌روز و تقویت فناوری‌های آموزشی در مدارس، می‌تواند به بهبود عملکرد دانش‌آموزان کمک کند.

تمرکز بر دانش‌آموزان در سطوح پایین‌تر: توجه ویژه به دانش‌آموزانی که در سطوح پایین‌تر قرار دارند، به‌ویژه در ریاضی و علوم، ضروری است. برنامه‌های آموزشی برای تقویت مبانی در این دروس می‌تواند در افزایش عملکرد کلی مؤثر باشد. متأسفانه هم اکنون مدارس دولتی عادی به جای تلاش برای ارتقای سطح عملکرد دانش‌آموزان ضعیف صورت مسئله را پاک کرده و از ثبت نام آنها امتناع می‌کنند این موضوع با همراهی مناطق آموزش و پرورش شهر تهران اتفاق می‌افتد. این اتفاق می‌تواند منجر به بازماندگی از تحصیل گروهی از دانش‌آموزان و افزایش آسیب‌های اجتماعی در جامعه همراه شود.

تابستان امسال در گزارش‌های مختلف به طور مشروح به این موضوع پرداختیم.

تقویت آموزش‌های پیش از دبستان: مطالعات نشان داده است که مشارکت در فعالیت‌های آموزشی قبل از دبستان با پیشرفت دانش‌آموزان در دروس ریاضی و علوم رابطه مستقیم دارد. بنابراین، تقویت برنامه‌های آموزشی در این مرحله می‌تواند به بهبود نتایج آزمون‌های تیمز در آینده کمک کند.

٤٧٢٣٦

کد خبر 1999186

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
9 + 5 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 9
  • نظرات در صف انتشار: 110
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • IR ۱۴:۵۹ - ۱۴۰۳/۰۹/۲۹
    76 2
    چشم تان روشن
  • ایران IR ۱۵:۰۰ - ۱۴۰۳/۰۹/۲۹
    افتخار پشت افتخار...نیازی به این آزمون تیمز هم نبود.خودمون که با بچه های الان صحبت میکنیم،از سطح پایین علم و دانش و ادب اینها شوکه میشیم.اینم کار آمریکاست؟ چرا فکر میکنید مردم از پشت کوه اومدن و هیچی حالیشون نیست.
  • اذرگون IR ۱۶:۱۱ - ۱۴۰۳/۰۹/۲۹
    61 13
    خوب باید این امار رو با امار چندین سال قبل مقایسه کنند ،دانش اموزان چندان درس نمی خوانند
  • ناسناش IR ۱۷:۰۹ - ۱۴۰۳/۰۹/۲۹
    95 10
    دلیلش روش آموزش افتضاحشونه ما برای ریاضی با اون همه مبحسی که داره فقط دو زنگ تو هفته داریم هر کدوم هم یک ساعت پس چه انتظاری ازمون میتونن داشته باشن
    • IR ۱۸:۰۰ - ۱۴۰۳/۰۹/۲۹
      54 9
      مبحث
  • IR ۱۷:۱۰ - ۱۴۰۳/۰۹/۲۹
    81 16
    الکی گردن خانواده ها نندازین. پدر و مادر بیچاره باید چه بکنن؟ مقصر اون کسانی هستن که در استخدام ها به همه چیز نگاه میکنن جز تحصیلات و رزومه پژوهشی. خدا وکیلی با بچه دبستانی صحبت میکنی خجالت میکشی از سطح شعور و ادبش. نقش معلم چیه الان این وسط. همه خانواده هاروی آوردن به پک های کمک آموزشی. همه کانال ها هم شده یا مثل زخم کاری نشون دادن حقه بازی و پدرسوختگی و یا داریوش و گردن زنی. اینو بفرستین برای آقای خسروپناه
  • IR ۱۸:۰۶ - ۱۴۰۳/۰۹/۲۹
    66 30
    روشهای تدریس در پایه به هیچوجه با استاندارها همخوانی ندارد در کشورهای دیگر بهترین معلملان را برای کلاسهای ابتدایی و پایه انتخاب می کنند اگر کسی پول نداشته باشد در مدارس دولتی که دیگر هیچ معلم دینی سر کلاس ریاضی می رود و حالا امسال در دولت چهاردهم بفکر تحصیل و نبود معلم در سر کلاسها افتادند چون رییس جمهور کشور فردی فرهیخته و دانشگاهی می باشند معاون اجرایی او اقای دکتر عارف از باسوادترین افراد دانشگاهی می باشند اینها بفکر تحصیل افتاده اند وگرنه در دولت قبل هر چه استاد دانشگاه باسواد بود را فله ای ریختند بیرون نیمی از اساتید اخراجی دانشگاه را کشورهای کاندا امریکا و انگلیس سریعا جذب کردند
  • شهلا ایزدی IR ۱۸:۱۶ - ۱۴۰۳/۰۹/۲۹
    71 5
    پر مسلم است که باید چنین باشد سال ۸۱ که ما وارد دانشگاه شدیم ۷۰ نفر رشته ریاضی توی یک کلاس بودیم. در دوره کارشناسی به ۳۰ نفر و در دوره ارشد به ۸ نفر رسیدیم تا اینجا رسیدیم پوست انداختیم اما از ما ۸ نفر هیچ کدوممون را آموزش و پرورش استخدام نکرد .معلوم نیست کارشناس ارشد نخواد کی را میخواد افرادی که غیر مرتبط با این رشته بودن یا بازنشسته هایی که برای چندرغاز حاضر نبودن جاشون را به جوونا بدن خب حالا بازخورد کاراتون را تحویل بگیرین
  • IR ۱۸:۵۷ - ۱۴۰۳/۰۹/۲۹
    با سلام.بنده معلم هستم.هر روز هفته ریاضی داریم.بچه های الان هم خودشون هیچ انگیزه ای ندارن هم اولیا مخصوصا مادرا خیلی لوسشون کردن.نمیشه گفت بالای چشمت ابرو هست.بگی چرا درس نمیخونی مادر گرامیش فردا دم کلاست هست .با هر روشی آموزش میدی در نهایت میگه به زور دارم میام مدرسه از مدرسه بدم میاد.صحبت زیاد هست که در این مقوله نمیگنجد