تحرکات جدید در منطقه؛ هدف سفر لاریجانی به سوریه و لبنان چه بود؟

محور مقاومت بعد از پیروزی ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری امریکا نیاز به یادآوری و بازنویسی استراتژی های ایران در برابر مناقشات فعلی در خاورمیانه داشت. علی لاریجانی به عنوان فرستاده ویژه رهبری کدام سیاست ایران را به سوریه و لبنان منتقل کرد؟

رسول سلیمی: ناظران سیاسی می گویند پیروزی ترامپ، صف بندی سیاسی محور مقاومت را در برابر امریکا و اسرائیل تغییر خواهد داد. به نظر می رسد در شرایط فعلی تا زمان چینش کادرهای سیاسی دولت امریکا نیاز به هماهنگی، در حوزه استراتژی ها و سیاست های کلی در برابر ژنرال های جنگ طلب ترامپ بود. از این رو علی لاریجانی به عنوان فرستاده ای با تجربه فعالیت دیپلماتیک بهترین گزینه امین برای انتقال چنین پیامی بود. چه آنکه تسلط لاریجانی به زبان عربی می توانست مذاکرات را با سرعت به نتیجه برساند. در همین راستا خبرگزاری سانا بعد از ملاقات لاریجانی با بشار اسد گزارش داد در دیدار طرف های ایرانی و سوریه روابط دوجانبه و راه‌های تقویت آن مورد بحث و تبادل نظر قرار گرفت.

تحرکات جدید در منطقه؛ هدف سفر لاریجانی به سوریه و لبنان چه بود؟

در چنین شرایطی لاریجانی کوشش کرد سیاست های سوریه و لبنان را حول مذاکره با غرب، متحد، همسو و هماهنگ کند. چه آنکه او در پایان این سفر سیاسی تاکید کرد «مذاکرات خوب و ارزشمندی با بشار اسد رئیس جمهور سوریه و نجیب میقاتی نخست وزیر لبنان انجام دادم و امیدوارم در روزهای آینده وضعیت خوبی برای مردم عزیز لبنان فراهم شود.» لاریجانی با تاکید بر اینکه «در سفر به لبنان حامل پیامی از سوی رهبر انقلاب برای نبیه بری رئیس مجلس این کشور بودم» بر نمایندگی نبی بری از سوی لبنان و حزب الله در مذاکره با غرب تاکید و سیاست های تهران را در جهت کمک به حل گره های مذاکرات به او منتقل کرد.

وی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا می‌خواهید سندی که دیروز به دست سفیر آمریکا به مسئولان لبنان داده شد را برهم بزنید، تصریح کرد: «ما دنبال بر هم زدن چیزی نیستیم، دنبال حل مسائل و در همه شرایط پشتیبان ملت لبنان هستیم، آنهایی که بر هم می زنند نتانیاهو و دار و دسته اش هستند.» لاریجانی با تاکید بر اینکه «مردم عزیزی که از جنوب لبنان مجبور به رفتن به مناطق دیگر شدند باید بتوانند به خانه های خود بازگردند»، یکی از شروط پیشنهادی و احتمالی ایران برای هرگونه توافق لبنان با طرف های غربی را بازگشت ایمن به مناطق جنوب لبنان دانست که هم اکنون زیر آتش اسرائیل قرار دارد.

تحرکات جدید در منطقه؛ هدف سفر لاریجانی به سوریه و لبنان چه بود؟

حضور لاریجانی در جمع اعضای گروه‌های سیاسی فلسطینی و لبنانی از دیگر برنامه های او در بیروت بود. فرستاده ویژه رهبر انقلاب همچنین از طرح موضوع توافق ۱۷۰۱ در دیدار رئیس مجلس لبنان خبر داد و گفت: «آقای نبیه بری توضیحات خوبی در این زمینه ارائه کردند. متن این توافقنامه خواستار استقرار تنها نیروهای مسلح لبنان (و نه حزب‌الله) به همراه نیروهای حافظ صلح سازمان ملل متحد موسوم به یونیفیل در مناطق جنوب رودخانه لیتانی در نزدیکی مرز اسرائیل است. قطعنامه ۱۷۰۱ همچنین شامل مفاد دیگری با هدف بازگرداندن حاکمیت لبنان بر خاک این سرزمین است که تحقق آن حزب‌الله را ملزم به تسلیم سلاح‌های خود می‌کند.

ناظران سیاسی می گویند سفر علی لاریجانی به سوریه و لبنان که بعد از تهدیدات اسرائیل نسبت به خانواده اسد و سوریه انجام شد و از سوی دیگر، احتمال تغییر سیاست های امریکا با شروع دولت ترامپ را پیش روی لبنان قرار می داد، اهمیت دوچندان دارد. در چنین شرایطی ایران امیدوار است لبنان مفاد توافقی که نبی بری با امریکا و فرانسه حول منازعه با اسرائیل پیش برده با هدف آتش بس در لبنان به نتیجه برساند. این در حالی است که با توجه به تمرکز نظامی اسرائیل بر سوریه، ضرورت هماهنگی سیاسی اسد با محور مقاومت بیش از هر زمان ضروری بود.

سفر لاریجانی می توانست سوریه و لبنان را که اکنون در جبهه نظامی و سیاسی بیش از هر زمان در برابر اسرائیل قرار دارند، متحد و هماهنگ کرده و با اعلام حمایت تمام عیار ایران از محورمقاومت، دولت لبنان را نسبت به مذاکرات، دلگرم کند. مذاکراتی که ایران در در شرایط فعلی توافق نبی بری با امریکایی ها، نیاز دید تا مواضع خود را از کانالی مطمئن به بیروت منتقل کند.

۳۱۱۲۱۳

کد خبر 1984485

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
4 + 9 =